NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 28 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Selasa, 29 Disember 2009

Salad Cili Hijau Tumis Mudah

Semalam Chucky excited cerita dekat aku yang pokok cili hijau rumah jiran sebelah dah membuahkan hasil. Mewah jugak! Aku punyalah seronok pergi tengok cili 'life' dekat pokok. Aku suka kalau tengok rumah yang ada tanam daun kari, serai, lengkuas, cili dan macam-macamlah. Senang bila nak masak! Lagi seronok kalau ada tanam herba sedikit sebanyak!

Aku selalu main tunjuk dan beli dekat pasaraya je. Nama nak tanam sendiri, manalah area rumah aku tu ada tanah. Lagipun, belum tentu lagi aku ni 'green fingers'. Secara automatik, minat nak tanam-tanam ni luput begitu sahaja. Borak-borak masa makan dengan nenek, nenek beritahu yang pokok cili hijau tu pokok nenek. Yelah, duduk kat kampung ni mana pakai pagar-pagar. Bila pokok tu dah dekat sempadan antara rumah nenek dengan jiran sebelah, kitorang buat 'jangkaan selamat' yang pokok tu bukan nenek punya.

Dah tahu pokok tu nenek punya, apa lagi! Tak payah tunggu lama, aku dan Chucky pergi petik cili-cili yang dah masak. Aku memang suka cili hijau. Selalu kalau buat ayam goreng kunyit atau ikan goreng, aku akan potong cili hijau dan tumis dengan bawang yang dah dipotong bulat-bulat. Hidangkan sekali dengan ayam goreng kunyit. Buat lauk masak taucu atau masukkan hirisannya dalam sandwich pun sedap!


Kat bawah ni ada 1 resepi simple yang aku biasa buat.

Salad Cili Hijau Tumis Mudah

  • Cili Hijau secukupnya (10-12 batang)
  • Lobak merah (dipotong halus-halus memanjang)
  • 2 sudu minyak zaitun atau kalau nak ubah citarasa boleh letak minyak bijan
  • Garam
  • Lada hitam
  • 3/4 ulas bawang putih
Cara-caranya:
  1. Mula-mula cili hijau tu dipotong serong. Keluarkan biji cili.
  2. Kemudian, panaskan minyak, tumis bawang putih yang dicincang halus.
  3. Masukkan cili hijau tadi dan tumis seketika sebelum masukkan lobak merah.
  4. Perisakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa.
Senang je kan? Sedaaaappppp! Selamat mencuba!

Jumaat, 25 Disember 2009

Erti 'Berbaloi'

Keputusan PMR dah pun diumumkan semalam. Sebenarnya, kalau nak ikutkan, aku tak payah nak risau / berderau / berdebar...heheh tapi tahun ini aku 'panas punggung' juga sebab turut sama menanti keputusan beberapa orang 'anak didik'ku.

Seawal pukul 8 pagi aku dah bersedia dengan telefon bimbit. Make sure yang battery full dan keadaan phone tidak 'seperti lemas dalam kolam' (bak kata temanku, Azatul setiap kali gagal hubungi aku :) ) Nak buat kerja lain semuanya serba tak kena. Mujurlah kerja - kerja research yang aku lakukan tidak menuntut sebarang komitmen dalam jangka masa terdekat. Itulah kelebihan kerja 'home base' macam aku ni. Sibuk tatkala ada projek sahaja. Selebihnya, kita mempunyai ruang untuk mengendalikan masa ikut kehendak sendiri.

Tepat pukul 12.20 tengah hari. Telefon bimbit aku mula menjerit. "Kak Long,..." "Khud, dapat berapa?" Belum sempat suara di hujung talian menyambung kata, aku dah terjah dengan soalan tidak sabar. "Long,...saya dapat..."Nada suara Khudri yang tidak ceria dan tersekat-sekat buat aku lagi tertanya-tanya. "Dapat 8A je..." sambungnya dengan nada sedih. Aku yang turut terpengaruh dengan mood sedih Khudri pun balas, "Oh ye ke...tak pelah.... 8A tu pun dah cukup....hah awak dapat 8A?!!!" Barulah terdengar jeritan kegembiraan Khudri dan tawanya kerana aku berjaya 'dimainkan'. Aku pun turut menjerit & bersorak. Tidak sempat habis berbual dengan Khudri, nenek masuk ke bilik memaklumkan bahawa Kak Yah (mama Khudri) telefon, mahu bercakap dengan aku. Sorakan aku bersambung lagi apabila berbicara dengan Kak Yah yang tidak putus-putus berterima kasih kerana aku telah mengajar anak sulungnya.

Panggilan kedua aku terima daripada Afifah (adik kepada teman rapatku, Azatul Husni). Alhamdulillah, satu lagi berita gembira. 8A! Menangis anak gadis ini semasa memaklumkan keputusannya. You deserved it, Fifah! Attitude Afifah dan minatnya terhadap pelajaran buatkan aku tidak penat mengajarnya. Tambahan pula, dia memang anak pintar. Aku hanya perlu bimbing mana yang perlu.

Si manis Afifah

Panggilan demi panggilan aku terima. Aku diajak berinteraksi dengan pelbagai intonasi suara dan mood :) Secara keseluruhannya, aku berpuas hati dengan pencapaian mereka dan secara peribadi, aku teramat berpuas hati dengan prestasi Khudri.


Aku dan Khudri (1 Syawal)

Siapa Khudri? Bagaimana pula aku boleh menjadi gurunya? Sebenarnya, aku kenal Khudri semenjak dia kecil lagi. Ketika itu keluarga Khudri menyewa rumah nenek dan akhirnya jadi 'family friend'. Kebetulan lepas aku grad dulu, time malas-malas nak kerja lagi, aku buat servis tuisyen pada anak-anak kampung. Khudri lah antara murid ku yang pertama. Masa tu dia baru Darjah 5. Disebabkan aku ni bukan guru terlatih (dan tak berniat pun nak jadi guru), aku gunakan pendekatan mengikut pengalaman aku sendiri. Kiranya aku cuba implimentasikan cara-cara aku belajar dulu dengan mereka. Secara jujur, perkara-perkara baru yang aku perkenalkan sukar diterima pakai pada masa tu. Faham-faham sajalah, murid-murid dah biasa dengan situasi pembelajaran dalam kelas seperti di sekolah. Dalam ramai-ramai tu, aku tengok Khudri boleh ikut cara belajar yang cuba aku terapkan. Mungkin sebab dia dah kenal aku sebagai jiran + kakaknya, dia lebih senang menerima apa yang aku sampaikan.

Masuk Darjah 6, Khudri semakin biasa dengan cara aku. Teknik-teknik belajar yang aku permudahkan untuk murid-murid, berjaya diaplikasikan dengan baik. Masa itu, masalah Khudri cuma satu, Bahasa Inggeris. Masalah biasa untuk murid-murid Melayu yang tidak cukup pendedahan. 'Grammar' huru-hara. 'Writing' pun lintang pukang. Tetapi satu sikapnya yang aku puji, dia rajin dan gigih berusaha. Alhamdulillah, kalau sewaktu aku mula-mula mengajarnya Khudri hanya mampu raih 1 atau 2A, untuk UPSR, Khudri dapat 4A, 1B. Satu pencapaian yang cukup cemerlang untuk dirinya. Seperti yang dijangka, B untuk English.

Naik Tingkatan 1, aku nekad untuk pastikan Khudri dapat A untuk English dalam PMR. Mungkin bagi sesetengah pihak perkara ini mudah, tetapi bagi para pelajar yang duduk di kampung dan tidak berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris, perkara ini amat sukar. Masih ada ibu-bapa yang menganggap aku 'cikgu pelik' apabila mewajibkan penggunaan kamus ketika belajar. Terpulanglah. Kalau semasa tuisyen, murid atau pelajar beri alasan macam-macam ketika belajar (terutamanya English), aku tidak ada kudrat untuk paksa mereka. Kadang-kadang mereka ini tidak boleh dipersalahkan 100%. Kita sendiri pun kalau tak faham sesuatu perkara / jauh ketinggalan, kita akan hilang minat.

Tetapi, ada pengecualian buat Khudri. Mungkin kerana sifatnya yang positif, aku berani cuba cara-cara baru untuk tambah kosa katanya + tingkatkan skil menulis. Setiap kali habis tuisyen aku akan bekalkan dia dengan perkataan - perkataan baru untuk dicari makna dan diindekskan ke dalam sebuah buku khas. Buat newspaper cuttings, main 'word games'. Tidak cukup dengan itu, hampir setiap hari, Khudri perlu membuat entri jurnal dalam Bahasa Inggeris (seolah-olah diari hariannya) dan aku akan membetulkan struktur ayatnya. Aku wajibkan dia membuat pembetulan atas setiap kesalahan ejaan @ ayat. Mungkin ada yang berpendapat caraku ini kebudak-budakan. Bagi segelintir pelajar, arahan ku ini akan dipandang sepi. Alhamdulillah, Khudri tetap akur (walaupun nak terjojol biji matanya melihat halaman jurnal yang penuh dengan dakwat merah :) )

Khudri akan cuba buat setiap tugasan yang diberi kendatipun kadangkala tugasannya kurang sempurna. Apa yang menarik, tanpa aku sedari Khudri turut berjaya 'menjinakkan' beberapa teman sebayanya untuk turut sama belajar. Aku tidak perlu susah-susah paksa mereka kerana mungkin apabila melihat 'attitude' Khudri, mereka terpanggil untuk belajar sama.

Menginjak lima tahun dibimbing, Khudri semakin sistematik. Apa saja yang kami ajarkan yang dia rasa dia boleh guna untuk kebaikan, dia akan ikut. Pernah Dah & Angah melabelkan Khudri sebagai 'klon Kak Long@adik Along' kerana kebanyakan cara belajarnya (dari menulis nota hinggalah ke mengemaskini lembaran kerja) mirip caraku. Keputusan peperiksaannya semakin baik & meningkat. Aku yakin Khudri boleh dapat straight A's kalau dia tidak cuai.

Hari ini, Khudri boleh senyum. Dia berjaya buktikan kemampuan dirinya. Dia juga berjaya buktikan, dengan istiqamah (konsistensi), dia boleh takluki kelemahannya. Boleh dapat A dalam English, boleh dapat A dalam semua subjek! Tahniah, Khudri! Along bangga dengan Khudri! Along yakin, hari ini Khudri faham apa pengertian sebenar perkataan 'berbaloi' .

Ahad, 29 November 2009

Mesej dalam Papadom

Satu lagi hasil sentuhan Afdlin Shauki untuk tahun ini. Aku baru berpeluang tonton cerita ini beberapa hari yang lepas. Secara jujur, aku memang meminati filem-filem Afdlin. Setiap naskhahnya akan mengangkat mesej-mesej tertentu tentang kemelut atau persoalan yang sinonim dalam kehidupan harian kita.

Papadom mengisahkan kehidupan Saadom (lakonan Afdlin) yang bekerja keras mengembangkan perniagaan Nasi Kandarnya di Pulau Pinang demi memberikan kesenangan buat anak, Miasara (Liyana Jasmay) dan isterinya, Munira (Noorkhiriah). Dalam kesibukannya mencari duit siang malam, Saadom mempunyai masa yang terhad untuk keluarga dan seringkali tiada di sisi keluarganya termasuklah ketika isteri dan anaknya terlibat dalam sebuah kemalangan.

Kematian isterinya memberi tamparan hebat pada Saadom dan sejak itu dia bertekad untuk menjaga anaknya sebaik mungkin. Filem ini menunjukkan 'usaha keras' Saadom dalam memastikan setiap satu kebajikan anak tunggalnya terpelihara. Bayangkan, Saadom akan datang membawa makanan setiap kali waktu rehat dan menghadiri setiap aktiviti luar Miasara! Miasara yang mula menginjak dewasa mula rasa terkongkong dan peluang keemasan untuk hidup bebas (berjauhan dari papanya) muncul apabila dia ditawarkan melanjutkan pelajaran di sebuah universiti di Kuala Lumpur. Saadom yang bimbang akan keselamatan anaknya, dalam diam memohon untuk bekerja sebagai tukang kebun di universiti tersebut.

Aku suka jalan ceritanya yang bersahaja. Satu lagi yang menarik adalah kemunculan Munira sebagai watak jelmaan minda Saadom yang setia menemani Saadom dalam memastikan Miasara selamat dan tidak terluka. Banyak adegan mencuit hati yang menghiburkan termasuklah watak Que Haidar (Mat@Wajib Tayang) sebagai teman kuliah yang meminati Miasara.

Antar mesej penting dalam cerita ini :
  1. Kita perlu hargai insan yang ada di sekeliling kita atau kita akan merasakan kehilangan yang besar apabila mereka sudah tiada.
  2. Kita tidak dapat melindungi anak/ahli keluarga yang lain setiap masa. Kadang-kala, mereka perlu belajar melalui pengalaman (apa yang mereka lalui sendiri tanpa perlindungan kita) walaupun impaknya melukakan mereka.

Papadom diumumkan sebagai Filem Terbaik 2009 di FFM22. Anugerah-anugerah yang dibolot Papadom:
  • Filem Terbaik
  • Pelakon Lelaki Terbaik (Afdlin Shauki)
  • Pelakon Wanita Terbaik (Papadom)
  • Cerita Asal Terbaik (Afdlin Shauki)

Isnin, 9 November 2009

Aku & Beg Tesco

Sekarang ini mana-mana kita pergi, kita akan nampak pelbagai cara yang diambil oleh badan/pihak tertentu untuk wujudkan 'awareness' dalam kalangan masyarakat supaya cintakan alam sekitar (atau lebih tepat lagi selamatkan bumi!). Salah satu daripadanya - guna semula. Misalnya di hospital, (di bahagian Farmasi khususnya), para pesakit tidak lagi dibekalkan dengan plastik untuk mengisi ubat-ubatan mereka sebaliknya digalakkan untuk bawa beg plastik@beg sendiri dari rumah. Hehehe ibu ada beberapa beg sederhana kecil yang dikhususkan untuk 'transport' ubat-ubat balik dari farmasi :) selalu bila nak ambil ubat, dia hulur je kat pharmacist bertugas untuk masukkan ubat-ubat dia.

Pusat-pusat membeli belah pula muncul dengan aneka 'design' beg pakai semula (reusable shopping bag) untuk menanam 'semangat hijau' dalam diri pengguna. Macam-macam jenis + kualiti. Cuma perlu pilih mana yang berkenan di hati! Dalam banyak-banyak beg guna semula, aku paling suka dengan beg Tesco. Beg ni 'spacious' (boleh letak BANYAK barang), dibuat daripada tali jut dan tahan lama. Design comel+cute sangat! Harganya pun murah - RM6.99. Then, kalau pergi shopping kat Tesco dan kita bawa beg ni, kita akan dapat 2 green points untuk Clubcard (ala - ala insentif sebab bawak beg sendiri so kita tak perlu guna plastik).

Ini dia beg aku, yang ada kumbang-kumbang merayap tuh. Comel kan?
Gambar diambil dari laman web rasmi Tesco Malaysia :) .

Sejak aku beli beg ni, aku dah angkut banyak benda. Buku-buku, baju, barang-barang rumah. Semua benda yang muat aku 'pundatkan' dalam beg tu. Chucky selalu pelik,"Mana barang-barang awak?" Sumbat dalam beg Tesco! Yang menarik tentang beg ini, tali pemegangnya selesa untuk dipakai walaupun ketika tu kita bawa barang yang banyak+berat!

Sekarang ni aku tengah sibuk cari beg Tesco yang didesign oleh Rizalman Ibrahim pula. Katanya bulan Oktober dah jual. Tak nampak pun! Ke aku yang tak perasan? Semalam pergi Tesco, tergesa-gesa nak pergi toilet lupa pulak nak cari beg tesco tu. Cari lain kali lah.

Ahad, 8 November 2009

Cuti Mengada-ngada

Sebenarnya aku sekarang dalam 'cuti mode'. Kalau ikutkan aku start cuti hari Khamis lepas (5/11) dan dijangka akan terus bercuti hingga (15/11). Ni lah yang dinamakan cuti mengada-ngada! Kebetulan aku belum diassign apa-apa projek research bulan ni (bolehlah lupakan legal websites buat sementara waktu) so, aku decide nak cuti. Lagipun tempahan cookies+gifts untuk November ni rata-rata dah aku uruskan.

"Cheh, tiap hari duduk rumah pun nak cuti gak ke?" Itu remarks salah seorang member semasa aku nyatakan yang aku akan 'off' lebih kurang seminggu. Heheheh jangan mare....memanglah aku ni kerja 'homebase' (kalau dimelayukan 'bertapak di rumah'), tapi aku tetap kerja. Bezanya tang time- management tu je lain. Korang mungkin akan kerja ikut office hours (yang mana masa tu aku mungkin di shopping complex membeli belah atau Zzzz...Zzz...Zzzz), tapi time korang tidur, aku kena bersengkang mata perah idea, baca authorities, prepare outlines. Jadi, aku tetap nak cuti hahaha.

Plan untuk cuti? Belum ada apa-apa yang specific. Setakat ni aku dah kemas rumah+kitchen, kemas wardrobe,...asingkan baju2 mana yang dah tak pakai, kemas kertas-kertas yang dah tak digunakan lagi (untuk tujuan recycle). Baru 'jumpa' balik sebahagian ruang kosong di rumah. Selebihnya aku habiskan masa untuk layan tv shows kegemaran aku. Bayangkanlah sekarang ni Grey's Anatomy, Desperate Housewives, Ghost Whisperer, Two & A Half Men, How I Met Your Mother, CSI Miami Criminal Minds + America's Next Top Model semuanya tengah 'air' dengan season baru! Memang jadi 'couch potato' aku depan laptop.

Ok, time for lunch! Bye!

Ahad, 1 November 2009

Sambal Ikan Bilis + Belimbing Buluh @Sambal Hitam



Ada belimbing buluh tapi tak tahu nak buat apa? Selain masuk dalam gulai atau lauk asam, belimbing ni boleh buat sambal. Sambal ni lebih dikenali sebagai sambal hitam di negeri Pahang. Aku selalu buat setiap kali pokok belimbing buluh belakang rumah nenek berbuah. Biasanya, makan dengan nasi panas/ dengan roti.

Bahan-bahannya:

  • 100 g ikan bilis
  • 10 - 20 cili padi (lebihkan atau kurangkan ikut citarasa)
  • 10 - 15 biji belimbing buluh
  • 1 labu bawang besar - potong dadu/hiris nipis
  • garam
  • minyak secukupnya untuk menumis

*ada juga resepi yang letak sedikit kicap pada sambal ni, tapi biasanya aku tak letak.

Cara-caranya:

  1. Rebus belimbing yang dah dibersihkan hingga empuk + bertukar warna. Hancur@lenyek-lenyekkan.
  2. Tumbuk cili padi hingga lumat. Kemudian tumbuk ikan bilis hingga pecah-pecah.
  3. Panaskan minyak. Tumis bawang dan masukkan cili padi, ikan bilis & belimbing.
  4. Goreng atas api perlahan hingga sambal kering + bertukar warna gelap. Masukkan kicap@ serbuk perasa jika mahu.
  5. Masukkan garam secukup rasa.
Senangkan? Sambal ni tahan lama. So, bolehlah buat banyak-banyak sekaligus. Rasa-rasa tak habis, simpan dalam peti sejuk. Makan dengan bubur pun sedap nih. Resepi ni dari majalah Rasa, tapi tak ingat keluaran bulan & tahun berapa.

Hazelnuts & Almonds Cookies

Cookies ni aku buat untuk minum petang minggu lepas. (Eh, ke 2 minggu lepas?! Tak pasti pula). Kalau ikut resipi asal, resepi biskut ini hanya guna hazelnut. Tetapi, since dekat rumah ada lebihan almond buat kuih untuk raya lepas, aku masukkan sekali. Nak cuba? Ini resepinya.

Resipi Hazelnuts and Almond Cookies 

A
  • 100g tepung gandum + 1/2 sudu teh 'baking powder' (ayak)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko (ayak)
B
  • 125g butter/marjerin (ikut citarasa)
  • 135g gula perang
  • 1 biji telur
(Pukul butter+gula perang sampai kembang dulu, then masukkan telur & pukul lagi)

C
  • 50 g oat (kisar sampai halus)
  • 80 g coklat putih
  • 100 g coklat masakan (milk chocolate @ dark chocolate)
  • 100g hazelnut (atau apa2 saja kacang ikut citarasa - pecan, almond, macadamia) cincang halus
  • secubit garam

Cara penyediaan? Langkah-langkahnya mudah saja. Lepas dah pukul bahan-bahan B hingga kembang & sekata, masukkan bahan-bahan A. Akhir sekali, barulah masukkan bahan-bahan C dan kaupbalikkan adunan hingga sekata. Letakkan satu sudu kecil di atas dulang pembakar yang telah dilensa (1/2 sudu kecil pun boleh untuk saiz yang lebih kecil). Jarak-jarakkan adunan. Bakar pada suhu 175 darjah celcius selama 15-17 minit.


Tadaaaaa!!!! Inilah hasilnya! Biskut ni crunchy sebab ada kekacang.


Ini pula aku packing cookie saiz besar untuk birthday party anak kawan.


Sabtu, 29 Ogos 2009

Shinjuku Incident (2009)


Akhirnya kesampaian hasrat aku untuk menonton filem ni. I am a big fan of Jackie Chan + Daniel Wu. Last cerita Jackie Chan yang aku tengok 'New Police Story' beberapa tahun lepas. 'The Forbidden Kingdom' pulak (lakonan dengan seorang lagi hero kegemaran aku, Jet Li), sampai sekarang masih belum ada peluang nak tengok.

Pada pendapat aku, cerita ni lagi berat daripada New Police Story. Jackie Chan kononnya seorang 'tractor mechanic' yang masuk ke Jepun secara illegal semata - mata untuk cari kekasih hatinya. Bila dah hidup merempat sebagai pendatang haram, Jackie ni mula terlibat dengan macam-macam aktiviti jahat untuk dapatkan wang + dapat tahu girlfriend dia dah kahwin dengan salah seorang ketua yakuza yang terkenal. Cerita ni lagi bertambah berat bila ada isu pergaduhan antara yakuza, imigran China diburu polis dan penglibatan diorang dalam macam2 aktiviti illegal. Masa tonton cerita ni, teringat novel Ramlee Awang Murshid ~ Hatiku di Harajuku, juga berkisar tentang kehidupan yakuza.

Cerita ni penuh dengan mesej. Jackie akhirnya berjaya dapatkan kerakyatan Jepun dan cuba ubah nasib imigran2 China yang lain untuk cari rezeki cara betul & tak tindas orang. Tapi hanya dia seorang je yang bersungguh-sungguh sedangkan geng2 yang lain masih nak seludup dadah + jadi samseng. Korang tengoklah cerita ni. Memang worth it,....satu je aku tak puas hati. The ending.... :( Tontonlah dan korang akan tahu mengapa.

Isnin, 13 Julai 2009

Life is A Gift

Today
Before you say an unkind word - Think of someone who can't speak.


Before you complain about the taste of your food - Think of someone who has nothing to eat.


Before you complain about your husband or wife - Think of someone who's crying out to GOD for a companion.


Today
Before you complain about life - Think of someone who died too early on this earth.


Before you complain about your children - Think of someone who desires children but they're barren...


Before you argue about your dirty house someone didn't clean or sweep - Think of the people who are living in the streets.


Before whining about the distance you drive - Think of someone who walks the same distance with their feet.


And when
you are tired and complain about your job - Think of the unemployed, the disabled, and those who wish they had your job.

But
before you think of pointing the finger or condemning another - Remember that not one of us is without sin.


And
when depressing thoughts seem to get you down - Put a smile on your face and think: you're alive and still around.

Sabtu, 4 Julai 2009

Grilled Chicken with Potatoes & Green Salad


Ini sebenarnya juadah makan tengah hari aku dan Dah pada Sabtu lepas. Simple but super yummy! Kebetulan, malam sebelumnya, jiran sebelah hantar ayam golek. Disebabkan telah makan malam lebih awal, sudahpun tersandar kekenyangan depan televisyen, kitorang pun simpanlah ayam tu untuk 'santapan' keesokan harinya.

Ayam dah sedia ada, cuma tinggal dipanaskan. Jadi, aku dan Dah pakat buat side dish sebab hari tu memang tak plan nak makan nasi. Fikir punya fikir, aku buat baked potato dan Dah pula buat green salad. Baked potato ni aku dapat resepinya dalam salah satu rancangan Jamie Oliver. Sejak dulu lagi teringin nak buat.

Resepi Grilled Chicken with Potatoes & Green Salad

Bahan-bahan:
  • 6-8 biji kentang (ikut citarasa)
  • 1 labu bawang putih
  • Olive oil
  • Daun Rosemary
  • Parutan Kulit Lemon
  • Garam
  • Pepper

Langkah-langkah Penyediaan:

Mula-mula, potong kentang ikut style wedges atau tebal sikit daripada saiz fries yang shoestrings tuh. Rebus. Once dah empuk, panaskan lebih kurang 3 sudu besar minyak zaitun atas frying pan dan tumiskan 1 labu bawang putih (yang telah diasing dan 'dipenyekkan'). Masukkan kentang tadi dan biarkan dua tiga minit atas pan. Selepas tu, tuangkan kentang + bawang putih tadi ke dalam baking tray dan bakar di dalam oven pada suhu 200 - 220 darjah celcius hingga rangup.

Sementara tu, korang sediakanlah garam rosemary untuk kita tabur atas kentang tadi. Masukkan parutan kulit sebiji lemon+daun rosemary (pisahkan dari tangkai)+garam ke dalam lesung. Garam tu pula agak-agaklah supaya dapat menyerap kelembapan kulit limau tadi. Tumbuk dan hancurkan guna lesung hingga tekstur jadi halus. Kalau buat lebih pun tak mengapa, boleh simpan dalam balang kedap udara janji jumlah garam yang korang masukkan mencukupi hingga campuran tadi kering. Taburkan garam rosemary ni dan pepper pada kentang sebelum dihidang :)


Selamat Mencuba!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...