728 x 90

Khamis, 31 Disember 2009

Selamat Datang 2010!


2009 memang berlalu dengan sekelip mata. Alhamdulillah, walaupun tahun 2009 ni penuh dengan ups and downs (lebih banyak 'downs' pulak tu), aku berjaya lalui setiap satu permasalahan dengan sokongan ahli keluarga dan teman rapat. Thanks Ibu, Nenek, Angah & Dah! I really appreciate all the SUPPORTS! I love you all! Lebih indah lagi apabila penghujung 2009 mencatat entri-entri menarik yang penuh kegembiraan dan rezeki yang tak terduga.

Azam? Resolusi? heheh ada beberapa perkara yang aku kena carry forward ke 2010. Fokus utama nak stabilkan business aku yang baru umur setahun jagung tu. Kira baru belajar nak bertatih :) Harap-harap tahap kesihatan aku baik tahun ini supaya aku dapat uruskan aktiviti harian + kerja dengan baik. Insya Allah. Selebihnya, tak perlulah aku kongsikan di sini. Yang penting, aku harapkan segala yang terbaik untuk 2010.

Semoga 2010 menjadi tahun yang lebih tenang, lebih bermakna dan lebih ceria buat kalian juga!

p/s: Gambar kat atas tu gambar Tabby selepas kenyang dapat new year treat :) saja aku tambah extra bling-bling hehehe

Selasa, 29 Disember 2009

Salad Cili Hijau Tumis Mudah

Semalam Chucky excited cerita dekat aku yang pokok cili hijau rumah jiran sebelah dah membuahkan hasil. Mewah jugak! Aku punyalah seronok pergi tengok cili 'life' dekat pokok. Aku suka kalau tengok rumah yang ada tanam daun kari, serai, lengkuas, cili dan macam-macamlah. Senang bila nak masak! Lagi seronok kalau ada tanam herba sedikit sebanyak!

Aku selalu main tunjuk dan beli dekat pasaraya je. Nama nak tanam sendiri, manalah area rumah aku tu ada tanah. Lagipun, belum tentu lagi aku ni 'green fingers'. Secara automatik, minat nak tanam-tanam ni luput begitu sahaja. Borak-borak masa makan dengan nenek, nenek beritahu yang pokok cili hijau tu pokok nenek. Yelah, duduk kat kampung ni mana pakai pagar-pagar. Bila pokok tu dah dekat sempadan antara rumah nenek dengan jiran sebelah, kitorang buat 'jangkaan selamat' yang pokok tu bukan nenek punya.

Dah tahu pokok tu nenek punya, apa lagi! Tak payah tunggu lama, aku dan Chucky pergi petik cili-cili yang dah masak. Aku memang suka cili hijau. Selalu kalau buat ayam goreng kunyit atau ikan goreng, aku akan potong cili hijau dan tumis dengan bawang yang dah dipotong bulat-bulat. Hidangkan sekali dengan ayam goreng kunyit. Buat lauk masak taucu atau masukkan hirisannya dalam sandwich pun sedap!


Kat bawah ni ada 1 resepi simple yang aku biasa buat.

Salad Cili Hijau Tumis Mudah

  • Cili Hijau secukupnya (10-12 batang)
  • Lobak merah (dipotong halus-halus memanjang)
  • 2 sudu minyak zaitun atau kalau nak ubah citarasa boleh letak minyak bijan
  • Garam
  • Lada hitam
  • 3/4 ulas bawang putih
Cara-caranya:
  1. Mula-mula cili hijau tu dipotong serong. Keluarkan biji cili.
  2. Kemudian, panaskan minyak, tumis bawang putih yang dicincang halus.
  3. Masukkan cili hijau tadi dan tumis seketika sebelum masukkan lobak merah.
  4. Perisakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa.
Senang je kan? Sedaaaappppp! Selamat mencuba!

Isnin, 28 Disember 2009

Setem Malaya

Petang semalam, aku dengan Angah pergi balik rumah ambil barang-barang Angah yang tertinggal kat sana. Sambil tu kitorang pun kemaskanlah barang-barang lama yang tak digunakan lagi supaya senang boleh dispose. Tengah kemas buku-buku lama, aku terjumpa balik album setem aku. Heheh aku ni pengumpul setem rupanya masa kecil-kecil dulu. Macam mana boleh lupa pulak ni?!

Hobi ni aku 'warisi' daripada pak cik aku. Masa tu baru kenal erti 'hobi'. Sibuk nak ada hobi sendiri. Kebetulan pak cik aku dah tak minat kumpul setem lagi. So, ibu pun suruhlah aku belajar kumpul setem. Banyak juga setem-setem menarik yang aku dapat tanpa perlu bersusah payah. Kiranya walaupun masa tu aku baru Darjah 3, aku dah ada 2 album setem besar. 1 untuk setem-setem dalam negeri, 1 lagi untuk setem-setem luar negara. Punyalah excited, lupa kejap apa tujuan asal aku ke sana. Last-last, berpeluh-peluh Angah seorang punggah buku! Aku sengih belek album setem saja :)

Jangan main-main,..ada antara setem-setem ni yang dah ada dalam album ni bertahun-tahun sebelum aku lahir! Contohnya setem Malaya. Nak tengok?


Di bawah ni pula koleksi setem Malaysia dalam pelbagai bentuk :)

Lepas ni kena beli album setem barulah. Abum-album lama ni dah uzur benar :)

Ahad, 27 Disember 2009

Pizza Instant untuk Dinner

Baru - baru ni aku teringin sangat nak makan pizza. Kebetulan sebelah petang tu pergi ke kedai bekalan barang-barang kek, nampak roti pizza yang dah siap. Ting!Terus cerah menyala mentol di kepala (dapat idealah konon-kononnya). Dah ada roti@basenya, aku beli 'ingredients' lain pula.
  • Pizza Sauce (tinggal ratakan atas pizza base je)
  • Chicken Pepperoni
  • Mozarela Cheese
Dekat rumah pulak ada remainder minced meat. So, balik rumah, tanpa lengah-lengah, aku pun prepare pizza aku. Minced meat tu aku goreng dulu dengan sedikit bawang + pepper. Ikut tips yang diberikan oleh Chef Kamarul - kalau nak buat topping pizza, ingredients macam ayam atau daging kita masak dulu supaya nanti pizza kita tu tak basah@berair. Heheheh Chef Kamarul ajar buat pizza from the scratch (dalam entri di blognya entitled Gourmet Homemade Pizza), aku ambil tang petua tu je. Nway, thanks so much Chef.

Lepas sapu pizza sauce, aku susun pepperoni (semewahnya ikut citarasa aku lah) then letak minced meat. Lastly, tabur parutan keju mozarela di atas sekali. Inilah gambar pizza express aku sebelum dibakar. Gambar pizza setelah dibakar tak sempat ambil sebab masa tu aku dah tak tentu arah nak makan :)

Jumaat, 25 Disember 2009

Erti 'Berbaloi'

Keputusan PMR dah pun diumumkan semalam. Sebenarnya, kalau nak ikutkan, aku tak payah nak risau / berderau / berdebar...heheh tapi tahun ini aku 'panas punggung' juga sebab turut sama menanti keputusan beberapa orang 'anak didik'ku.

Seawal pukul 8 pagi aku dah bersedia dengan telefon bimbit. Make sure yang battery full dan keadaan phone tidak 'seperti lemas dalam kolam' (bak kata temanku, Azatul setiap kali gagal hubungi aku :) ) Nak buat kerja lain semuanya serba tak kena. Mujurlah kerja - kerja research yang aku lakukan tidak menuntut sebarang komitmen dalam jangka masa terdekat. Itulah kelebihan kerja 'home base' macam aku ni. Sibuk tatkala ada projek sahaja. Selebihnya, kita mempunyai ruang untuk mengendalikan masa ikut kehendak sendiri.

Tepat pukul 12.20 tengah hari. Telefon bimbit aku mula menjerit. "Kak Long,..." "Khud, dapat berapa?" Belum sempat suara di hujung talian menyambung kata, aku dah terjah dengan soalan tidak sabar. "Long,...saya dapat..."Nada suara Khudri yang tidak ceria dan tersekat-sekat buat aku lagi tertanya-tanya. "Dapat 8A je..." sambungnya dengan nada sedih. Aku yang turut terpengaruh dengan mood sedih Khudri pun balas, "Oh ye ke...tak pelah.... 8A tu pun dah cukup....hah awak dapat 8A?!!!" Barulah terdengar jeritan kegembiraan Khudri dan tawanya kerana aku berjaya 'dimainkan'. Aku pun turut menjerit & bersorak. Tidak sempat habis berbual dengan Khudri, nenek masuk ke bilik memaklumkan bahawa Kak Yah (mama Khudri) telefon, mahu bercakap dengan aku. Sorakan aku bersambung lagi apabila berbicara dengan Kak Yah yang tidak putus-putus berterima kasih kerana aku telah mengajar anak sulungnya.

Panggilan kedua aku terima daripada Afifah (adik kepada teman rapatku, Azatul Husni). Alhamdulillah, satu lagi berita gembira. 8A! Menangis anak gadis ini semasa memaklumkan keputusannya. You deserved it, Fifah! Attitude Afifah dan minatnya terhadap pelajaran buatkan aku tidak penat mengajarnya. Tambahan pula, dia memang anak pintar. Aku hanya perlu bimbing mana yang perlu.

Si manis Afifah

Panggilan demi panggilan aku terima. Aku diajak berinteraksi dengan pelbagai intonasi suara dan mood :) Secara keseluruhannya, aku berpuas hati dengan pencapaian mereka dan secara peribadi, aku teramat berpuas hati dengan prestasi Khudri.


Aku dan Khudri (1 Syawal)

Siapa Khudri? Bagaimana pula aku boleh menjadi gurunya? Sebenarnya, aku kenal Khudri semenjak dia kecil lagi. Ketika itu keluarga Khudri menyewa rumah nenek dan akhirnya jadi 'family friend'. Kebetulan lepas aku grad dulu, time malas-malas nak kerja lagi, aku buat servis tuisyen pada anak-anak kampung. Khudri lah antara murid ku yang pertama. Masa tu dia baru Darjah 5. Disebabkan aku ni bukan guru terlatih (dan tak berniat pun nak jadi guru), aku gunakan pendekatan mengikut pengalaman aku sendiri. Kiranya aku cuba implimentasikan cara-cara aku belajar dulu dengan mereka. Secara jujur, perkara-perkara baru yang aku perkenalkan sukar diterima pakai pada masa tu. Faham-faham sajalah, murid-murid dah biasa dengan situasi pembelajaran dalam kelas seperti di sekolah. Dalam ramai-ramai tu, aku tengok Khudri boleh ikut cara belajar yang cuba aku terapkan. Mungkin sebab dia dah kenal aku sebagai jiran + kakaknya, dia lebih senang menerima apa yang aku sampaikan.

Masuk Darjah 6, Khudri semakin biasa dengan cara aku. Teknik-teknik belajar yang aku permudahkan untuk murid-murid, berjaya diaplikasikan dengan baik. Masa itu, masalah Khudri cuma satu, Bahasa Inggeris. Masalah biasa untuk murid-murid Melayu yang tidak cukup pendedahan. 'Grammar' huru-hara. 'Writing' pun lintang pukang. Tetapi satu sikapnya yang aku puji, dia rajin dan gigih berusaha. Alhamdulillah, kalau sewaktu aku mula-mula mengajarnya Khudri hanya mampu raih 1 atau 2A, untuk UPSR, Khudri dapat 4A, 1B. Satu pencapaian yang cukup cemerlang untuk dirinya. Seperti yang dijangka, B untuk English.

Naik Tingkatan 1, aku nekad untuk pastikan Khudri dapat A untuk English dalam PMR. Mungkin bagi sesetengah pihak perkara ini mudah, tetapi bagi para pelajar yang duduk di kampung dan tidak berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris, perkara ini amat sukar. Masih ada ibu-bapa yang menganggap aku 'cikgu pelik' apabila mewajibkan penggunaan kamus ketika belajar. Terpulanglah. Kalau semasa tuisyen, murid atau pelajar beri alasan macam-macam ketika belajar (terutamanya English), aku tidak ada kudrat untuk paksa mereka. Kadang-kadang mereka ini tidak boleh dipersalahkan 100%. Kita sendiri pun kalau tak faham sesuatu perkara / jauh ketinggalan, kita akan hilang minat.

Tetapi, ada pengecualian buat Khudri. Mungkin kerana sifatnya yang positif, aku berani cuba cara-cara baru untuk tambah kosa katanya + tingkatkan skil menulis. Setiap kali habis tuisyen aku akan bekalkan dia dengan perkataan - perkataan baru untuk dicari makna dan diindekskan ke dalam sebuah buku khas. Buat newspaper cuttings, main 'word games'. Tidak cukup dengan itu, hampir setiap hari, Khudri perlu membuat entri jurnal dalam Bahasa Inggeris (seolah-olah diari hariannya) dan aku akan membetulkan struktur ayatnya. Aku wajibkan dia membuat pembetulan atas setiap kesalahan ejaan @ ayat. Mungkin ada yang berpendapat caraku ini kebudak-budakan. Bagi segelintir pelajar, arahan ku ini akan dipandang sepi. Alhamdulillah, Khudri tetap akur (walaupun nak terjojol biji matanya melihat halaman jurnal yang penuh dengan dakwat merah :) )

Khudri akan cuba buat setiap tugasan yang diberi kendatipun kadangkala tugasannya kurang sempurna. Apa yang menarik, tanpa aku sedari Khudri turut berjaya 'menjinakkan' beberapa teman sebayanya untuk turut sama belajar. Aku tidak perlu susah-susah paksa mereka kerana mungkin apabila melihat 'attitude' Khudri, mereka terpanggil untuk belajar sama.

Menginjak lima tahun dibimbing, Khudri semakin sistematik. Apa saja yang kami ajarkan yang dia rasa dia boleh guna untuk kebaikan, dia akan ikut. Pernah Dah & Angah melabelkan Khudri sebagai 'klon Kak Long@adik Along' kerana kebanyakan cara belajarnya (dari menulis nota hinggalah ke mengemaskini lembaran kerja) mirip caraku. Keputusan peperiksaannya semakin baik & meningkat. Aku yakin Khudri boleh dapat straight A's kalau dia tidak cuai.

Hari ini, Khudri boleh senyum. Dia berjaya buktikan kemampuan dirinya. Dia juga berjaya buktikan, dengan istiqamah (konsistensi), dia boleh takluki kelemahannya. Boleh dapat A dalam English, boleh dapat A dalam semua subjek! Tahniah, Khudri! Along bangga dengan Khudri! Along yakin, hari ini Khudri faham apa pengertian sebenar perkataan 'berbaloi' .

Jumaat, 18 Disember 2009

Selamat Datang 1431

Alhamdulillah, masih diberi peluang oleh Allah untuk sambut tahun baru hijrah 1431. Salam Muharram untuk kalian semua. Berkesempatan tak baca doa akhir dan awal tahun semalam? Ada yang pasang azam baru? Apa-apapun aku berharap sangat-sangat agar tahun ni membuka lembaran tahun baru yang penuh keberkatan dan rahmat untuk kita semua. Semoga setiap hari dapat kita lalui dengan baik dan sesempurna mungkin.

Rabu, 16 Disember 2009

Muffins Gift Pack


Dah siap! Nenek suka gift pack dengan reben gold. Ibu pula suka yang reben ungu. So, aku buat dua version.


Gift pack ni aku buat hujung minggu lepas. Adik aku order untuk beri pada staff dia sebelum dia ambil long leave. Ada 6 perasa


Muffin Double Chocolate Chips siap dulu.
Vanila siap paling akhir :)

  • Vanila
  • Vanila + Chocolate Chips
  • Double Chocolate Chips
  • Kiwi
  • Blueberry
  • Mocha + Walnut

Kebetulan Sabtu pagi kena sakit mata. Dua-dua mata gatal + merah macam kuntilanak. Kiranya kalau nak jadi 'pontianak tambahan' dalam mana - mana citer hantu aku tak perlukan make-up tambahan. Terus Chucky bawak pergi klinik. Dapat antibiotik, ubat gatal+merah mata dan ubat titis. Gigih aku titis setiap 2 jam. Alhamdulillah, by petang Ahad...mata dah pulih dan bolehlah aku 'berkarya' menghasilkan muffin-muffin ni.

Isnin, 30 November 2009

Tweety@70 tahun

Hahahaha aku memang gelak besar bila tengok gambar ni. Kesian pun ada. Dah tak ada semangat hidup dah si Tweety ni.


Ahad, 29 November 2009

L.O.V.E

I found this interesting :)

This is not exactly a love story, but more about learning how to respect love ....

To My Friends Who Are...MARRIED
Love is not about "it's your fault", but "I'm sorry", not "where are you' but "I'm right here", not "how could you" but "I understand", not "I wish you were", but "I'm thankful you are."

To My Friends Who Are...ENGAGED
The true measure of compatibility is not the years spent together but how good you are for each other.


To My Friends Who Are...NOT SO SINGLE
Love isn't about becoming somebody else's "perfect person." It's about finding someone who helps you become the best person you can be.

To My Friends Who Are...HEARTBROKEN
Heartbreaks last as long as you want and cut deep as you allow them to go. The challenge is not how to survive heartbreaks but to learn from them.

To My Friends Who Are...NAIVE
How to be in love: Fall but don't stumble, be consistent but not too persistent, share and never be unfair, understand and try not to demand, and get hurt but never keep the pain.

To My Friends Who Are...SEARCHING
True love cannot be found where it does not truly exist, nor can it be hidden where it truly does. Love is magic. The more we hide it, the more it shows; the more you suppress it, the more it grows...

To My Friends Who Are...PLAYBOY/GIRL TYPE
Never say I love if you don't care. Never talk about feelings if they aren't there. Never touch a life if you mean to break a heart. Never look in the eye when what you do is lie. The cruelest thing a guy can do to a girl is to let her fall in lovewhen he doesn't intend to catch her fall.

To My Friends Who Are...POSSESSIVE
It breaks your heart to see the one you love happy with someone else but it's more painful to know that the one you love is unhappy with you.


To My Friends Who Are...AFRAID TO CONFESS
Love hurts when you break up with someone. It hurts even more when someone breaks up with you. But love hurts the most when the person you love has no idea how you feel.


To My Friends Who Are...STILL HOLDING ON
A sad thing about life is that when you meet someone who means a lot to you, only to find out in the end that it was never bound to be and we just have to let go...

To My Friends Who Are...SINGLE
Love is like a butterfly. The more you chase it, the more it eludes you. But if you just let it fly, it would come to you when you least expect it. Love can make you happy but often times it hurts, but love's only special when you give it to someone who is worth it. So take your time and choose the best!

Thanks, Maslin for sharing this with me.

Mesej dalam Papadom

Satu lagi hasil sentuhan Afdlin Shauki untuk tahun ini. Aku baru berpeluang tonton cerita ini beberapa hari yang lepas. Secara jujur, aku memang meminati filem-filem Afdlin. Setiap naskhahnya akan mengangkat mesej-mesej tertentu tentang kemelut atau persoalan yang sinonim dalam kehidupan harian kita.

Papadom mengisahkan kehidupan Saadom (lakonan Afdlin) yang bekerja keras mengembangkan perniagaan Nasi Kandarnya di Pulau Pinang demi memberikan kesenangan buat anak, Miasara (Liyana Jasmay) dan isterinya, Munira (Noorkhiriah). Dalam kesibukannya mencari duit siang malam, Saadom mempunyai masa yang terhad untuk keluarga dan seringkali tiada di sisi keluarganya termasuklah ketika isteri dan anaknya terlibat dalam sebuah kemalangan.

Kematian isterinya memberi tamparan hebat pada Saadom dan sejak itu dia bertekad untuk menjaga anaknya sebaik mungkin. Filem ini menunjukkan 'usaha keras' Saadom dalam memastikan setiap satu kebajikan anak tunggalnya terpelihara. Bayangkan, Saadom akan datang membawa makanan setiap kali waktu rehat dan menghadiri setiap aktiviti luar Miasara! Miasara yang mula menginjak dewasa mula rasa terkongkong dan peluang keemasan untuk hidup bebas (berjauhan dari papanya) muncul apabila dia ditawarkan melanjutkan pelajaran di sebuah universiti di Kuala Lumpur. Saadom yang bimbang akan keselamatan anaknya, dalam diam memohon untuk bekerja sebagai tukang kebun di universiti tersebut.

Aku suka jalan ceritanya yang bersahaja. Satu lagi yang menarik adalah kemunculan Munira sebagai watak jelmaan minda Saadom yang setia menemani Saadom dalam memastikan Miasara selamat dan tidak terluka. Banyak adegan mencuit hati yang menghiburkan termasuklah watak Que Haidar (Mat@Wajib Tayang) sebagai teman kuliah yang meminati Miasara.

Antar mesej penting dalam cerita ini :
  1. Kita perlu hargai insan yang ada di sekeliling kita atau kita akan merasakan kehilangan yang besar apabila mereka sudah tiada.
  2. Kita tidak dapat melindungi anak/ahli keluarga yang lain setiap masa. Kadang-kala, mereka perlu belajar melalui pengalaman (apa yang mereka lalui sendiri tanpa perlindungan kita) walaupun impaknya melukakan mereka.

Papadom diumumkan sebagai Filem Terbaik 2009 di FFM22. Anugerah-anugerah yang dibolot Papadom:
  • Filem Terbaik
  • Pelakon Lelaki Terbaik (Afdlin Shauki)
  • Pelakon Wanita Terbaik (Papadom)
  • Cerita Asal Terbaik (Afdlin Shauki)

Khamis, 26 November 2009

Tahniah, Adnin!

Keputusan UPSR dahpun diumumkan Khamis lepas. Alhamdulillah, gembira lihat reaksi anak-anak yang berjaya dapat keputusan cemerlang. Tahniah buat Nana, Zikri dan Hassan atas pencapaian kalian. Saat ini kalian tahu 'susah payah' kalian berbaloi dan membuahkan hasil :)

Dalam pada itu, aku rasa ucapan tahniah yang khusus patut diberikan kepada Nur Adnin Abd Wahab@Ninin. Walaupun Adnin tidak mendapat 5A, tetapi aku benar-benar bangga dengan keputusan peperiksaan Adnin. Mengapa? Baca nota yang aku tulis di Facebook mengenai 'anak didikku' yang seorang ini.

Pagi aku hari ni diisi dengan membaca coretan Azatul Husni mengenai adiknya, Adnin. Adnin@Ninin merupakan salah seorang student aku yang memerlukan perhatian khusus baik dari segi pembelajaran mahupun dalam mengatur kehidupan hariannya. Kendatipun baru sahaja berusia 12 tahun, Ninin sudah didiagnos dengan 3 penyakit; disleksia, hyper-active + tyroid.

Malangnya, umum kurang pededahan terhadap penyakit-penyakit yang Ninin hadapi ni. Disleksia (sebenarnya bukan penyakit) tetapi lebih kepada gangguan pembelajaran yang membuatkan murid sukar membaca, menulis, mengeja dan mengira sedangkan daya pemikiran mereka normal.

ADHD (Attention-deficit hyperactivity disorder) pula membuatkan Ninin hyper sepanjang hari. Bukan itu sahaja, kurang tumpuan@fokus, pelupa, gagal mendengar arahan dengan baik, suka hilang barang & gagal menyiapkan tugasan yang diberi antara tanda2 ADHD.

Tidak cukup dengan itu, Adnin disahkan pesakit tyroid. Ada benjolan demi benjolan yang tumbuh pada lehernya. Degupan jantung laju + suhu badan panas. Dengan ada disleksia kawalan motor & pergerakan Ninin sudah lemah, tyroid pula akan membuatkan si kecil menggeletar. Dengan disleksia dia sudah cukup penat + hilang fokus, ADHD pula jadikan dia pelupa. Bayangkan diri kita sendiri berada di tempat Ninin, mampukah kita nak hadap kehidupan ini hari-hari?

Ini masalah kita sebenarnya. Kita kurang peka. Kurang prihatin. Ramai yang terus menghukum. Murid@pelajar terus dilabel bodoh, bebal, sebal, sengal dan macam-macam istilah lain sedangkan mereka sebenarnya hanya ada gangguan pembelajaran & mendambakan perhatian daripada kita :) Maaf, tetapi sebetulnya di luar sana masih ramai guru-guru dan ibu bapa yang tidak tahu wujudnya pelbagai masalah pembelajaran seperti lembam dan disleksia. Malah ada segelintir ibu bapa yang naik angin apabila disarankan agar anak mereka ini diperiksa oleh doktor. "Anak saya tidak sakit!!!" Sama ada mereka benar-benar jahil atau cuba manifestasikan satu bentuk penafian, hanya Tuhan yang tahu. Mujurlah sekarang, ada usaha untuk memartabatkan pendidikan khas (kelas untuk murid-murid & para pelajar yang berdepan dengan masalah pembelajaran). Sekurang-kurangnya terpelihara hak mereka.

Baca catatan Azatul di bawah ini. Tumpukan pada bahagian Ninin semasa menduduki peperiksaan UPSR. Nilai sendiri betapa ceteknya pemikiran masyarakat kita. Walau sudah diberi mandat untuk membacakan soalan pada murid (kemudahan ini memang disediakan untuk murid&pelajar disleksia) insan berkenaan boleh bersikap sedemikian.

***CATATAN AZA MULA

ninin @ nur adnin ab wahab


Today at 10:11am

ninin ni adik bongsu aza. ramai yg kata muka kami iras bangat (dlm ramai2 adikku).. sbgai ank bongsu yg punyai abg2 & kakak2 yg ramai. ninin ni sgt lah manja...

dr kecik dia sgt hyperactive. sgt kurus, x suka mkn, mudah sakit kepala, demam dan seb.. tp bijak + petah bercakap..

dr kecik mempunyai benjolan di leher yg kami sangkakan tanda lahir.. tp, makin ninin membesar. benda tu tu pun makin membesar sampai lah ninin mengadu sakit sgt dgn mak.

ninin pun dirujuk ke pakar di Pantai Hospital. so, darjah satu tu ninin ke buang benda dkt keher dia tu lepas dr kata tu tyroid.

then darjah dua. benda tu tumbuh balik. ditempat yg sama. kali ni dr kata nak keta bedah balik. tp, mak kata nak usaha cara lain dulu.

mulai saat tu.. mcm2 la yg ninin pun kena makan. asalkan org kata baik utk dia. mak pun beli.

tp, benda tu makin besar dan byk dileher ninin.

selain tu, dlm adik beradik ninin yg paling slow belajar. dulu kesian dia. asyik kena marah je. sampaikan dkt sekolah ninn kena masuk kelas pemulihan.

semua cikgu sekolah x larat dgn dia. plus ada kata dia bodoh...

dan dr situ ninin rasa diri dia x guna, bodoh dan sebagainya...

mak pun berkorban. stop keje outstation. tumpu dkt ninin.

mcm2 cara mak buat utk ajar ninin. sampailah ninin pandai mengeja,membaca dan menulis. masa tu aza rasa nin dah darjah dua.

walaupun ninin dah pandai menulis. tapi tulisan ninin semua TERBALIK..
jawapan dia betul. tapi hurufnya terbalik..

setiap kali exam. dia hilang markah hanya kerana itu.

berkali2 ninin diingatkan. "salah ni nin. terbalik ni." tapi, perkara tu terus berlanjutan.

hinggalah ninin darjah 6.

mak amik keptusan nak bwk ninin ke pakar di SJmC.

tapi bkn kerana masalah pembelajaran dia.

dr ni utk tyroid ninin..

masa jumpa dr tu lah.. dia syak ninin ada masalah otak dan sebagainya...

mak masa ni dah nangis jer...

then lepas tu bermula lah doktor pun check ninin.

x silap aza ada 4-5 pakar yg check ninin. ninin kena buat MRI, amik darah, puasa, amik test, borak2 dgn doktor sambil doktor lain tgk dr tempat lain dan mcm2 lagi test yang berlainan...

masa ni, ninin lembik sampai demam-demam..

dan keptusannya.. doktor sahkan ninin ada ADHD (Attention-deficit hyperactivity disorder) + DYSLEXIA.
dan yang paling teruk dyslexia dia la....

tulisan terbalik, masalah pembelajaran tu semua antara simptom nyer...

symptons of dysexia
I want to share the symptoms of dyslexia some of these are-

1. Phonological Processing Skills that means that they will have problem in breaking words down into their component sounds and then understanding their meaning.

2.Weak working memory or short term memory.

3.Poor spelling

4.Frequent re-reading, losing the place when reading

5.They have difficulty in sequencing thoughts clearly while expressing them.

6.Difficulty in understanding written material

7. difficulties with spelling

8. confusion over left and right

9. writing letters or numbers backwards

10. difficulties with maths

11. difficulties with organizing themselves

12. difficulty following 2- or 3-step instructions........

dan dia disahkan kanak-kanak istimewa @ OKU. so, dalam masa setahun ni. kami semua cuba utk memahami masalah ninin ni..

dan dgn bantuan sahabat kesayangan @ teacher kesayangan ninin ~ cik farah aida fahmy.. farah telah bersetuju utk dtg ke rumah bg home tuisyen dkt ninin.

dan ninin pun mak hantar ke persatuan dyslexia di tasik titiwangsa..

semua ni dibuat utk bantu ninin & bantu kami utk bantu ninin...

........................

disebabkan UPSR makin hampir. mak buat keptusan utk tidak pindahkan ninin ke sekolah khas (sekolah biasa yg sediakan kelas khas utk budak2 mcm ninin neh..)

ninin teruskan di sekolah biasa.

mak jumpa cikgu ninin disekolah. minta bantuan dan terangkan masalah ninin.

mak buat surat dan uruskan dgn pejabat pendidiakn daerah utk UPSR ninin..

tp, SAYANG...

akibat sikap KURANG PERIHATIN, TIDAK BERTANGGUNGJAWAB, KURANG AJAR pendidik2 di sekolah ninin...

byk perkara TIDAK SEPATUTNYA berlaku..

ADAKAH SEORANG PENDIDIK BERSIKAP BEGINI??

1. perli-perli anak murid ~ kata anak murid pura-pura jadi bodoh.

2. septutnya ninin ada pengawas (cikgu) yg bacakan soalan utk dia masa exam UPSR.
pengawas tu ada.. tp tahu dia ckp apa dkt ninin.. "awk kan pandai baca. bacalah sendiri!!"
so, ninin mmg xde cikgu yg bacakan soalan utk dia masa exam.
menangis2 dia balik umah.. "mak, cikgu ckp...... ninin x faham mak."

3. siap ada sorang cikgu ajak ninin berdebat tentang DYslexia ni. B*****H la cikgu tu.
umur beza berapa dgn budak kecik ni??? siap suruh mak dtg umah dia nak buktikan ninin bkn DYSLEXIA.

........................................................

so, kami decide. sekolah menengah ni. ninin masuk la sekolah menegah yg ada Kelas pendidikan khas.
x pelah jauh sikit dr umah pun.

alhamdulillah, dr maklumat cik farah. insya Allah, sekolah menegah ninin g sek men bukit rahman putra.

..............................

wat masa ni, ninin masih berulang jumpa 4 org doktor pakar dia tu. dan insya Allah, akhir tahun ni.. ninin akan dibedah utk kali ke 2..

utk ninin,
mak, along, abg yap, abg mir, kak ct, abg fuad, kak yah, abg afiq, kak ifah.. semua syg sgt dkt ninin. ninin budak yg hebat dan bijak. ada org lagi teruk dr ninin. so, feel grateful.
jgn degil. elak buat perkara yg boleh buat ninin lagi sakit.

mcm kata dr ta'ayah. UPSR dah lepas. kita tumpukan persediaan ninin nak masuk sek. menengah..

utk farah & ida.. Allah je balas jasa kalian...


***CATATAN AZA BERAKHIR

Kesimpulannya, jika anak-anak kita kelak ada masalah sebegini,...mereka sebenarnya bukan bodoh, THEY'RE NOT STUPID,...cuma kita yang terlepas pandang masalah mereka.
This is Adnin.
Adnin berjaya dapat 2A, 1B dan 2C. Bagi aku, Adnin sudah buktikan sesuatu untuk dirinya. Malah keputusan Adnin jauh lebih baik jika dibandingkan dengan segelintir murid (yang sihat & tidak didiagnos dengan sebarang penyakit) yang hanya dapat 1 A. Ada juga yang dapat D untuk satu-satu subjek. Tahniah, sayang! Nanti kita jumpa, kakak belanja favourite cookies Adnin ye.

Khamis, 19 November 2009

Onion Rings

Sekarang ni musim hujan. Cuaca sejuk-sejuk begini perut asyik menggigit sahaja. Kebetulan hari ini aku ada 'tamu dari jauh' heheheh so aku buatlah onion rings ni. Makan panas-panas sambil pekena kopi o pekat untuk minum petang. Terangkat!! Resepinya aku akan upload nanti.

Sabtu, 14 November 2009

America's Next Top Model Cycle 13

Nicole

Laura

Ini salah satu rancangan TV kegemaran aku. Aku mula-mula tengok rancangan ni masa Cycle 2 ditayangkan and Yoanna yang jadi winner. Sejak tu memang tak pernah miss. Diam tak diam, dah sampai musim 13 dah sekarang! Cycle 13 ni menarik sebab kali ni Tyra buat konsep 'petite models'. Kiranya hanya yang berketinggian 5'7 dan ke bawah je yang boleh sertai pertandingan ni.

Sekarang ni dah nak masuk episod akhir. Dalam ramai-ramai peserta aku suka Nicole & Laura. The best part is both Nicole & Laura jadi Final 2! Kiranya diorang ni memang boleh ambil gambar cantek-cantekkkk!! Ramai yang ramal Nicole menang termasuklah aku heheheh kita tengok nanti aku update minggu depan.

Update:
Cycle 13 dah tamat & the winner for this petite model cycle is NICOLE :)





Isnin, 9 November 2009

Aku & Beg Tesco

Sekarang ini mana-mana kita pergi, kita akan nampak pelbagai cara yang diambil oleh badan/pihak tertentu untuk wujudkan 'awareness' dalam kalangan masyarakat supaya cintakan alam sekitar (atau lebih tepat lagi selamatkan bumi!). Salah satu daripadanya - guna semula. Misalnya di hospital, (di bahagian Farmasi khususnya), para pesakit tidak lagi dibekalkan dengan plastik untuk mengisi ubat-ubatan mereka sebaliknya digalakkan untuk bawa beg plastik@beg sendiri dari rumah. Hehehe ibu ada beberapa beg sederhana kecil yang dikhususkan untuk 'transport' ubat-ubat balik dari farmasi :) selalu bila nak ambil ubat, dia hulur je kat pharmacist bertugas untuk masukkan ubat-ubat dia.

Pusat-pusat membeli belah pula muncul dengan aneka 'design' beg pakai semula (reusable shopping bag) untuk menanam 'semangat hijau' dalam diri pengguna. Macam-macam jenis + kualiti. Cuma perlu pilih mana yang berkenan di hati! Dalam banyak-banyak beg guna semula, aku paling suka dengan beg Tesco. Beg ni 'spacious' (boleh letak BANYAK barang), dibuat daripada tali jut dan tahan lama. Design comel+cute sangat! Harganya pun murah - RM6.99. Then, kalau pergi shopping kat Tesco dan kita bawa beg ni, kita akan dapat 2 green points untuk Clubcard (ala - ala insentif sebab bawak beg sendiri so kita tak perlu guna plastik).

Ini dia beg aku, yang ada kumbang-kumbang merayap tuh. Comel kan?
Gambar diambil dari laman web rasmi Tesco Malaysia :) .

Sejak aku beli beg ni, aku dah angkut banyak benda. Buku-buku, baju, barang-barang rumah. Semua benda yang muat aku 'pundatkan' dalam beg tu. Chucky selalu pelik,"Mana barang-barang awak?" Sumbat dalam beg Tesco! Yang menarik tentang beg ini, tali pemegangnya selesa untuk dipakai walaupun ketika tu kita bawa barang yang banyak+berat!

Sekarang ni aku tengah sibuk cari beg Tesco yang didesign oleh Rizalman Ibrahim pula. Katanya bulan Oktober dah jual. Tak nampak pun! Ke aku yang tak perasan? Semalam pergi Tesco, tergesa-gesa nak pergi toilet lupa pulak nak cari beg tesco tu. Cari lain kali lah.

Ahad, 8 November 2009

Cuti Mengada-ngada

Sebenarnya aku sekarang dalam 'cuti mode'. Kalau ikutkan aku start cuti hari Khamis lepas (5/11) dan dijangka akan terus bercuti hingga (15/11). Ni lah yang dinamakan cuti mengada-ngada! Kebetulan aku belum diassign apa-apa projek research bulan ni (bolehlah lupakan legal websites buat sementara waktu) so, aku decide nak cuti. Lagipun tempahan cookies+gifts untuk November ni rata-rata dah aku uruskan.

"Cheh, tiap hari duduk rumah pun nak cuti gak ke?" Itu remarks salah seorang member semasa aku nyatakan yang aku akan 'off' lebih kurang seminggu. Heheheh jangan mare....memanglah aku ni kerja 'homebase' (kalau dimelayukan 'bertapak di rumah'), tapi aku tetap kerja. Bezanya tang time- management tu je lain. Korang mungkin akan kerja ikut office hours (yang mana masa tu aku mungkin di shopping complex membeli belah atau Zzzz...Zzz...Zzzz), tapi time korang tidur, aku kena bersengkang mata perah idea, baca authorities, prepare outlines. Jadi, aku tetap nak cuti hahaha.

Plan untuk cuti? Belum ada apa-apa yang specific. Setakat ni aku dah kemas rumah+kitchen, kemas wardrobe,...asingkan baju2 mana yang dah tak pakai, kemas kertas-kertas yang dah tak digunakan lagi (untuk tujuan recycle). Baru 'jumpa' balik sebahagian ruang kosong di rumah. Selebihnya aku habiskan masa untuk layan tv shows kegemaran aku. Bayangkanlah sekarang ni Grey's Anatomy, Desperate Housewives, Ghost Whisperer, Two & A Half Men, How I Met Your Mother, CSI Miami Criminal Minds + America's Next Top Model semuanya tengah 'air' dengan season baru! Memang jadi 'couch potato' aku depan laptop.

Ok, time for lunch! Bye!

Khamis, 5 November 2009

Tabby Kiki dan Aksi-aksinya

Ingat lagi tak beberapa bulan lepas, aku dapat seekor anak kucing yang bisu + hyper? Namanya Tabby Kiki (walaupun bila dah besar aku found out dia sebenarnya kucing jantan!) dan masa tu dia kecil lagi. Nak tengok gambar Tabby masa kecil, klik sini. Kat bawah ni gambar-gambar Tabby yang aku & Dah sempat capture time kitorang tak ada kerja di rumah. Kira banyak perangai jugak kitten yang seekor nih.

Aksi Tabby yang rasa semua tempat dalam rumah ni dia punya!

Tabby layan blues.









Ahad, 1 November 2009

Sambal Ikan Bilis + Belimbing Buluh @Sambal Hitam



Ada belimbing buluh tapi tak tahu nak buat apa? Selain masuk dalam gulai atau lauk asam, belimbing ni boleh buat sambal. Sambal ni lebih dikenali sebagai sambal hitam di negeri Pahang. Aku selalu buat setiap kali pokok belimbing buluh belakang rumah nenek berbuah. Biasanya, makan dengan nasi panas/ dengan roti.

Bahan-bahannya:

  • 100 g ikan bilis
  • 10 - 20 cili padi (lebihkan atau kurangkan ikut citarasa)
  • 10 - 15 biji belimbing buluh
  • 1 labu bawang besar - potong dadu/hiris nipis
  • garam
  • minyak secukupnya untuk menumis

*ada juga resepi yang letak sedikit kicap pada sambal ni, tapi biasanya aku tak letak.

Cara-caranya:

  1. Rebus belimbing yang dah dibersihkan hingga empuk + bertukar warna. Hancur@lenyek-lenyekkan.
  2. Tumbuk cili padi hingga lumat. Kemudian tumbuk ikan bilis hingga pecah-pecah.
  3. Panaskan minyak. Tumis bawang dan masukkan cili padi, ikan bilis & belimbing.
  4. Goreng atas api perlahan hingga sambal kering + bertukar warna gelap. Masukkan kicap@ serbuk perasa jika mahu.
  5. Masukkan garam secukup rasa.
Senangkan? Sambal ni tahan lama. So, bolehlah buat banyak-banyak sekaligus. Rasa-rasa tak habis, simpan dalam peti sejuk. Makan dengan bubur pun sedap nih. Resepi ni dari majalah Rasa, tapi tak ingat keluaran bulan & tahun berapa.

T-Shirt Muslimah


Post aku kali ni saja je nak promo kat korang yang sukakan potongan t-shirt yang labuh+berlengan panjang, jenguk-jenguklah http://azatul2u.blogspot.com

Ini laman web milik kawan aku sebenarnya. Design-design t-shirtnya menarik dan ada kepelbagaian. Setakat ni, aku dah beli 2 helai t-shirt. Kat atas ni gambar shirts yang aku beli (Aza, saya import je gambar dari page awak). Kainnya pun selesa. Apa yang menarik, t-shirt ni siap ada poket lagi. Harga pun berpatutan. Nak tahu lebih lanjut, kliklah link di atas@tanya tukang jualnya ye.

Hazelnuts & Almonds Cookies

Cookies ni aku buat untuk minum petang minggu lepas@2 minggu lepas. Kalau ikut resipi asal, guna hazelnut je. Tapi since dek at rumah ada lebihan almond buat kuih untuk raya lepas, aku masukkan sekali. Nak cuba? Ini resepinya.

A
  • 100g tepung gandum + 1/2 sudu teh 'baking powder' (ayak)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko (ayak)
B
  • 125g butter/marjerin (ikut citarasa)
  • 135g gula perang
  • 1 biji telur
(Pukul butter+gula perang sampai kembang dulu, then masukkan telur & pukul lagi)

C
  • 50 g oat (kisar sampai halus)
  • 80 g coklat putih
  • 100 g coklat masakan (milk chocolate @ dark chocolate)
  • 100g hazelnut (atau apa2 saja kacang ikut citarasa - pecan, almond, macadamia) cincang halus
  • secubit garam
Langkah-langkahnya mudah saja. Lepas dah pukul bahan-bahan B hingga kembang & sekata, masukkan bahan-bahan A. Akhir sekali, barulah masukkan bahan-bahan C dan kaupbalikkan adunan hingga sekata. Letakkan satu sudu kecil di atas dulang pembakar yang telah dilensa (1/2 sudu kecil pun boleh untuk saiz yang lebih kecil). Jarak-jarakkan adunan. Bakar pada suhu 175 darjah celcius selama 15-17 minit.
Tadaaaaa!!!! Inilah hasilnya! Biskut ni crunchy sebab ada kekacang.

Ini pula aku packing cookie saiz besar untuk birthday party anak kawan.


Sabtu, 29 Ogos 2009

Aku dan Cornflakes

Minggu ni minggu aku dan biskut cornflakes. Bukan apa, gatal gigi nak makan mende rangup2. Kebetulan stok corflakes memang ada kat umah + resepinya mudah-mudah. So, kat bawah ni aku sajikan korang (saji mata je la ye) dengan biskut2 cornflakes yang berjaya aku hasilkan sepanjang minggu. Resepi aku cedok daripada buku resepi ibu dan nenek (yang sekarang dah jadi hak mutlak aku hehehe)



Shinjuku Incident (2009)


Akhirnya kesampaian hasrat aku untuk menonton filem ni. I am a big fan of Jackie Chan + Daniel Wu. Last cerita Jackie Chan yang aku tengok 'New Police Story' beberapa tahun lepas. 'The Forbidden Kingdom' pulak (lakonan dengan seorang lagi hero kegemaran aku, Jet Li), sampai sekarang masih belum ada peluang nak tengok.

Pada pendapat aku, cerita ni lagi berat daripada New Police Story. Jackie Chan kononnya seorang 'tractor mechanic' yang masuk ke Jepun secara illegal semata - mata untuk cari kekasih hatinya. Bila dah hidup merempat sebagai pendatang haram, Jackie ni mula terlibat dengan macam-macam aktiviti jahat untuk dapatkan wang + dapat tahu girlfriend dia dah kahwin dengan salah seorang ketua yakuza yang terkenal. Cerita ni lagi bertambah berat bila ada isu pergaduhan antara yakuza, imigran China diburu polis dan penglibatan diorang dalam macam2 aktiviti illegal. Masa tonton cerita ni, teringat novel Ramlee Awang Murshid ~ Hatiku di Harajuku, juga berkisar tentang kehidupan yakuza.

Cerita ni penuh dengan mesej. Jackie akhirnya berjaya dapatkan kerakyatan Jepun dan cuba ubah nasib imigran2 China yang lain untuk cari rezeki cara betul & tak tindas orang. Tapi hanya dia seorang je yang bersungguh-sungguh sedangkan geng2 yang lain masih nak seludup dadah + jadi samseng. Korang tengoklah cerita ni. Memang worth it,....satu je aku tak puas hati. The ending.... :( Tontonlah dan korang akan tahu mengapa.

Hazel Nut Choco Balls

Okay, yang ni pula kiranya transformasi daripada Almond London. Instead of using almond, kita letak hazel nuts kat dalam cookienya. Sepatutnya kalau nak lagi sedap kena letak serbuk kacang hazel dalam adunannya. Tak de stok kat umah. Yang ada hanyalah kacangnya + malas nak tumbuk@hancurkan. Buat ni hari Khamis lepas untuk students di Kuang. Usually hari Khamis & Jumaat we all ada 'Cookie of The Day'.

Bebola yang belum dibakar.
Taraaaaaa!!!! Inilah hasilnya!

Kemaruk makan Tat Nanas Berkeju

Dah masuk seminggu kita berpuasa. Sekejap je kan...well, kat rumah sekarang, since aku banyak free time during Ramadhan, aku pun sibuk cuba resepi itu resepi ini. Saja je,..alang - alang semua bahan nak buat kuih dah ada :)

Terbaru aku cuba buat Cheesy Pineapple Tart. Secara asasnya, tak ada banyak beza cuma dohnya diperkaya dengan rasa keju. Yummmy yummm! Bau tat tu punyalah harum! Buat hari tu dapatlah dalam dua balang. Bawak gi jumpa students aku, langsai.....yang balance kat rumah pun aku rebut-rebut dengan Dah. Nasib baiklah kitten ku si Tabby Kiki tak makan kuih tat :)

Harap2 bila buat untuk raya nanti menjadilah. Bukan apa, aku ni ada sindrom cuba resepi kali pertama jadi,...masuk kali kedua jadi resepi lain heheh. Oh ada gambar untuk dikongsi. Rasanya untuk raya nanti nak buat bentuk lain sikitla. Bentuk macam labu@tat sekundang orait jugak kan?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...