728 x 90

Ahad, 1 November 2009

Hazelnuts & Almonds Cookies

Cookies ni aku buat untuk minum petang minggu lepas. (Eh, ke 2 minggu lepas?! Tak pasti pula). Kalau ikut resipi asal, resepi biskut ini hanya guna hazelnut. Tetapi, since dekat rumah ada lebihan almond buat kuih untuk raya lepas, aku masukkan sekali. Nak cuba? Ini resepinya.

Resipi Hazelnuts and Almond Cookies 

A
  • 100g tepung gandum + 1/2 sudu teh 'baking powder' (ayak)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko (ayak)
B
  • 125g butter/marjerin (ikut citarasa)
  • 135g gula perang
  • 1 biji telur
(Pukul butter+gula perang sampai kembang dulu, then masukkan telur & pukul lagi)

C
  • 50 g oat (kisar sampai halus)
  • 80 g coklat putih
  • 100 g coklat masakan (milk chocolate @ dark chocolate)
  • 100g hazelnut (atau apa2 saja kacang ikut citarasa - pecan, almond, macadamia) cincang halus
  • secubit garam

Cara penyediaan? Langkah-langkahnya mudah saja. Lepas dah pukul bahan-bahan B hingga kembang & sekata, masukkan bahan-bahan A. Akhir sekali, barulah masukkan bahan-bahan C dan kaupbalikkan adunan hingga sekata. Letakkan satu sudu kecil di atas dulang pembakar yang telah dilensa (1/2 sudu kecil pun boleh untuk saiz yang lebih kecil). Jarak-jarakkan adunan. Bakar pada suhu 175 darjah celcius selama 15-17 minit.


Tadaaaaa!!!! Inilah hasilnya! Biskut ni crunchy sebab ada kekacang.


Ini pula aku packing cookie saiz besar untuk birthday party anak kawan.


2 ulasan:

  1. jika sis JM rajin nk buat kuih raya...tiada tempat lain akan dirujuk..sinilah tempat nya :-)

    BalasPadam
  2. Sedapnya tengok... terliur la.nak gak

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...