NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.


Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat saya menulis entri ini, #lelakilangitbumi dah ada 18 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada #lelakilangitbumi? Baca #lelakilangitbumi dan pilih watak kegemaran anda --> #teamdiha atau #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam #lelakilangitbumi kelak.


Sabtu, 29 Ogos 2009

Shinjuku Incident (2009)


Akhirnya kesampaian hasrat aku untuk menonton filem ni. I am a big fan of Jackie Chan + Daniel Wu. Last cerita Jackie Chan yang aku tengok 'New Police Story' beberapa tahun lepas. 'The Forbidden Kingdom' pulak (lakonan dengan seorang lagi hero kegemaran aku, Jet Li), sampai sekarang masih belum ada peluang nak tengok.

Pada pendapat aku, cerita ni lagi berat daripada New Police Story. Jackie Chan kononnya seorang 'tractor mechanic' yang masuk ke Jepun secara illegal semata - mata untuk cari kekasih hatinya. Bila dah hidup merempat sebagai pendatang haram, Jackie ni mula terlibat dengan macam-macam aktiviti jahat untuk dapatkan wang + dapat tahu girlfriend dia dah kahwin dengan salah seorang ketua yakuza yang terkenal. Cerita ni lagi bertambah berat bila ada isu pergaduhan antara yakuza, imigran China diburu polis dan penglibatan diorang dalam macam2 aktiviti illegal. Masa tonton cerita ni, teringat novel Ramlee Awang Murshid ~ Hatiku di Harajuku, juga berkisar tentang kehidupan yakuza.

Cerita ni penuh dengan mesej. Jackie akhirnya berjaya dapatkan kerakyatan Jepun dan cuba ubah nasib imigran2 China yang lain untuk cari rezeki cara betul & tak tindas orang. Tapi hanya dia seorang je yang bersungguh-sungguh sedangkan geng2 yang lain masih nak seludup dadah + jadi samseng. Korang tengoklah cerita ni. Memang worth it,....satu je aku tak puas hati. The ending.... :( Tontonlah dan korang akan tahu mengapa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...