Isnin, 30 November 2009

Tweety@70 tahun

Hahahaha aku memang gelak besar bila tengok gambar ni. Kesian pun ada. Dah tak ada semangat hidup dah si Tweety ni.


Ahad, 29 November 2009

L.O.V.E

I found this interesting :)

This is not exactly a love story, but more about learning how to respect love ....

To My Friends Who Are...MARRIED
Love is not about "it's your fault", but "I'm sorry", not "where are you' but "I'm right here", not "how could you" but "I understand", not "I wish you were", but "I'm thankful you are."

To My Friends Who Are...ENGAGED
The true measure of compatibility is not the years spent together but how good you are for each other.


To My Friends Who Are...NOT SO SINGLE
Love isn't about becoming somebody else's "perfect person." It's about finding someone who helps you become the best person you can be.

To My Friends Who Are...HEARTBROKEN
Heartbreaks last as long as you want and cut deep as you allow them to go. The challenge is not how to survive heartbreaks but to learn from them.

To My Friends Who Are...NAIVE
How to be in love: Fall but don't stumble, be consistent but not too persistent, share and never be unfair, understand and try not to demand, and get hurt but never keep the pain.

To My Friends Who Are...SEARCHING
True love cannot be found where it does not truly exist, nor can it be hidden where it truly does. Love is magic. The more we hide it, the more it shows; the more you suppress it, the more it grows...

To My Friends Who Are...PLAYBOY/GIRL TYPE
Never say I love if you don't care. Never talk about feelings if they aren't there. Never touch a life if you mean to break a heart. Never look in the eye when what you do is lie. The cruelest thing a guy can do to a girl is to let her fall in lovewhen he doesn't intend to catch her fall.

To My Friends Who Are...POSSESSIVE
It breaks your heart to see the one you love happy with someone else but it's more painful to know that the one you love is unhappy with you.


To My Friends Who Are...AFRAID TO CONFESS
Love hurts when you break up with someone. It hurts even more when someone breaks up with you. But love hurts the most when the person you love has no idea how you feel.


To My Friends Who Are...STILL HOLDING ON
A sad thing about life is that when you meet someone who means a lot to you, only to find out in the end that it was never bound to be and we just have to let go...

To My Friends Who Are...SINGLE
Love is like a butterfly. The more you chase it, the more it eludes you. But if you just let it fly, it would come to you when you least expect it. Love can make you happy but often times it hurts, but love's only special when you give it to someone who is worth it. So take your time and choose the best!

Thanks, Maslin for sharing this with me.

Mesej dalam Papadom

Satu lagi hasil sentuhan Afdlin Shauki untuk tahun ini. Aku baru berpeluang tonton cerita ini beberapa hari yang lepas. Secara jujur, aku memang meminati filem-filem Afdlin. Setiap naskhahnya akan mengangkat mesej-mesej tertentu tentang kemelut atau persoalan yang sinonim dalam kehidupan harian kita.

Papadom mengisahkan kehidupan Saadom (lakonan Afdlin) yang bekerja keras mengembangkan perniagaan Nasi Kandarnya di Pulau Pinang demi memberikan kesenangan buat anak, Miasara (Liyana Jasmay) dan isterinya, Munira (Noorkhiriah). Dalam kesibukannya mencari duit siang malam, Saadom mempunyai masa yang terhad untuk keluarga dan seringkali tiada di sisi keluarganya termasuklah ketika isteri dan anaknya terlibat dalam sebuah kemalangan.

Kematian isterinya memberi tamparan hebat pada Saadom dan sejak itu dia bertekad untuk menjaga anaknya sebaik mungkin. Filem ini menunjukkan 'usaha keras' Saadom dalam memastikan setiap satu kebajikan anak tunggalnya terpelihara. Bayangkan, Saadom akan datang membawa makanan setiap kali waktu rehat dan menghadiri setiap aktiviti luar Miasara! Miasara yang mula menginjak dewasa mula rasa terkongkong dan peluang keemasan untuk hidup bebas (berjauhan dari papanya) muncul apabila dia ditawarkan melanjutkan pelajaran di sebuah universiti di Kuala Lumpur. Saadom yang bimbang akan keselamatan anaknya, dalam diam memohon untuk bekerja sebagai tukang kebun di universiti tersebut.

Aku suka jalan ceritanya yang bersahaja. Satu lagi yang menarik adalah kemunculan Munira sebagai watak jelmaan minda Saadom yang setia menemani Saadom dalam memastikan Miasara selamat dan tidak terluka. Banyak adegan mencuit hati yang menghiburkan termasuklah watak Que Haidar (Mat@Wajib Tayang) sebagai teman kuliah yang meminati Miasara.

Antar mesej penting dalam cerita ini :
  1. Kita perlu hargai insan yang ada di sekeliling kita atau kita akan merasakan kehilangan yang besar apabila mereka sudah tiada.
  2. Kita tidak dapat melindungi anak/ahli keluarga yang lain setiap masa. Kadang-kala, mereka perlu belajar melalui pengalaman (apa yang mereka lalui sendiri tanpa perlindungan kita) walaupun impaknya melukakan mereka.

Papadom diumumkan sebagai Filem Terbaik 2009 di FFM22. Anugerah-anugerah yang dibolot Papadom:
  • Filem Terbaik
  • Pelakon Lelaki Terbaik (Afdlin Shauki)
  • Pelakon Wanita Terbaik (Papadom)
  • Cerita Asal Terbaik (Afdlin Shauki)

Khamis, 26 November 2009

Tahniah, Adnin!

Keputusan UPSR dahpun diumumkan Khamis lepas. Alhamdulillah, gembira lihat reaksi anak-anak yang berjaya dapat keputusan cemerlang. Tahniah buat Nana, Zikri dan Hassan atas pencapaian kalian. Saat ini kalian tahu 'susah payah' kalian berbaloi dan membuahkan hasil :)

Dalam pada itu, aku rasa ucapan tahniah yang khusus patut diberikan kepada Nur Adnin Abd Wahab@Ninin. Walaupun Adnin tidak mendapat 5A, tetapi aku benar-benar bangga dengan keputusan peperiksaan Adnin. Mengapa? Baca nota yang aku tulis di Facebook mengenai 'anak didikku' yang seorang ini.

Pagi aku hari ni diisi dengan membaca coretan Azatul Husni mengenai adiknya, Adnin. Adnin@Ninin merupakan salah seorang student aku yang memerlukan perhatian khusus baik dari segi pembelajaran mahupun dalam mengatur kehidupan hariannya. Kendatipun baru sahaja berusia 12 tahun, Ninin sudah didiagnos dengan 3 penyakit; disleksia, hyper-active + tyroid.

Malangnya, umum kurang pededahan terhadap penyakit-penyakit yang Ninin hadapi ni. Disleksia (sebenarnya bukan penyakit) tetapi lebih kepada gangguan pembelajaran yang membuatkan murid sukar membaca, menulis, mengeja dan mengira sedangkan daya pemikiran mereka normal.

ADHD (Attention-deficit hyperactivity disorder) pula membuatkan Ninin hyper sepanjang hari. Bukan itu sahaja, kurang tumpuan@fokus, pelupa, gagal mendengar arahan dengan baik, suka hilang barang & gagal menyiapkan tugasan yang diberi antara tanda2 ADHD.

Tidak cukup dengan itu, Adnin disahkan pesakit tyroid. Ada benjolan demi benjolan yang tumbuh pada lehernya. Degupan jantung laju + suhu badan panas. Dengan ada disleksia kawalan motor & pergerakan Ninin sudah lemah, tyroid pula akan membuatkan si kecil menggeletar. Dengan disleksia dia sudah cukup penat + hilang fokus, ADHD pula jadikan dia pelupa. Bayangkan diri kita sendiri berada di tempat Ninin, mampukah kita nak hadap kehidupan ini hari-hari?

Ini masalah kita sebenarnya. Kita kurang peka. Kurang prihatin. Ramai yang terus menghukum. Murid@pelajar terus dilabel bodoh, bebal, sebal, sengal dan macam-macam istilah lain sedangkan mereka sebenarnya hanya ada gangguan pembelajaran & mendambakan perhatian daripada kita :) Maaf, tetapi sebetulnya di luar sana masih ramai guru-guru dan ibu bapa yang tidak tahu wujudnya pelbagai masalah pembelajaran seperti lembam dan disleksia. Malah ada segelintir ibu bapa yang naik angin apabila disarankan agar anak mereka ini diperiksa oleh doktor. "Anak saya tidak sakit!!!" Sama ada mereka benar-benar jahil atau cuba manifestasikan satu bentuk penafian, hanya Tuhan yang tahu. Mujurlah sekarang, ada usaha untuk memartabatkan pendidikan khas (kelas untuk murid-murid & para pelajar yang berdepan dengan masalah pembelajaran). Sekurang-kurangnya terpelihara hak mereka.

Baca catatan Azatul di bawah ini. Tumpukan pada bahagian Ninin semasa menduduki peperiksaan UPSR. Nilai sendiri betapa ceteknya pemikiran masyarakat kita. Walau sudah diberi mandat untuk membacakan soalan pada murid (kemudahan ini memang disediakan untuk murid&pelajar disleksia) insan berkenaan boleh bersikap sedemikian.

***CATATAN AZA MULA

ninin @ nur adnin ab wahab


Today at 10:11am

ninin ni adik bongsu aza. ramai yg kata muka kami iras bangat (dlm ramai2 adikku).. sbgai ank bongsu yg punyai abg2 & kakak2 yg ramai. ninin ni sgt lah manja...

dr kecik dia sgt hyperactive. sgt kurus, x suka mkn, mudah sakit kepala, demam dan seb.. tp bijak + petah bercakap..

dr kecik mempunyai benjolan di leher yg kami sangkakan tanda lahir.. tp, makin ninin membesar. benda tu tu pun makin membesar sampai lah ninin mengadu sakit sgt dgn mak.

ninin pun dirujuk ke pakar di Pantai Hospital. so, darjah satu tu ninin ke buang benda dkt keher dia tu lepas dr kata tu tyroid.

then darjah dua. benda tu tumbuh balik. ditempat yg sama. kali ni dr kata nak keta bedah balik. tp, mak kata nak usaha cara lain dulu.

mulai saat tu.. mcm2 la yg ninin pun kena makan. asalkan org kata baik utk dia. mak pun beli.

tp, benda tu makin besar dan byk dileher ninin.

selain tu, dlm adik beradik ninin yg paling slow belajar. dulu kesian dia. asyik kena marah je. sampaikan dkt sekolah ninn kena masuk kelas pemulihan.

semua cikgu sekolah x larat dgn dia. plus ada kata dia bodoh...

dan dr situ ninin rasa diri dia x guna, bodoh dan sebagainya...

mak pun berkorban. stop keje outstation. tumpu dkt ninin.

mcm2 cara mak buat utk ajar ninin. sampailah ninin pandai mengeja,membaca dan menulis. masa tu aza rasa nin dah darjah dua.

walaupun ninin dah pandai menulis. tapi tulisan ninin semua TERBALIK..
jawapan dia betul. tapi hurufnya terbalik..

setiap kali exam. dia hilang markah hanya kerana itu.

berkali2 ninin diingatkan. "salah ni nin. terbalik ni." tapi, perkara tu terus berlanjutan.

hinggalah ninin darjah 6.

mak amik keptusan nak bwk ninin ke pakar di SJmC.

tapi bkn kerana masalah pembelajaran dia.

dr ni utk tyroid ninin..

masa jumpa dr tu lah.. dia syak ninin ada masalah otak dan sebagainya...

mak masa ni dah nangis jer...

then lepas tu bermula lah doktor pun check ninin.

x silap aza ada 4-5 pakar yg check ninin. ninin kena buat MRI, amik darah, puasa, amik test, borak2 dgn doktor sambil doktor lain tgk dr tempat lain dan mcm2 lagi test yang berlainan...

masa ni, ninin lembik sampai demam-demam..

dan keptusannya.. doktor sahkan ninin ada ADHD (Attention-deficit hyperactivity disorder) + DYSLEXIA.
dan yang paling teruk dyslexia dia la....

tulisan terbalik, masalah pembelajaran tu semua antara simptom nyer...

symptons of dysexia
I want to share the symptoms of dyslexia some of these are-

1. Phonological Processing Skills that means that they will have problem in breaking words down into their component sounds and then understanding their meaning.

2.Weak working memory or short term memory.

3.Poor spelling

4.Frequent re-reading, losing the place when reading

5.They have difficulty in sequencing thoughts clearly while expressing them.

6.Difficulty in understanding written material

7. difficulties with spelling

8. confusion over left and right

9. writing letters or numbers backwards

10. difficulties with maths

11. difficulties with organizing themselves

12. difficulty following 2- or 3-step instructions........

dan dia disahkan kanak-kanak istimewa @ OKU. so, dalam masa setahun ni. kami semua cuba utk memahami masalah ninin ni..

dan dgn bantuan sahabat kesayangan @ teacher kesayangan ninin ~ cik farah aida fahmy.. farah telah bersetuju utk dtg ke rumah bg home tuisyen dkt ninin.

dan ninin pun mak hantar ke persatuan dyslexia di tasik titiwangsa..

semua ni dibuat utk bantu ninin & bantu kami utk bantu ninin...

........................

disebabkan UPSR makin hampir. mak buat keptusan utk tidak pindahkan ninin ke sekolah khas (sekolah biasa yg sediakan kelas khas utk budak2 mcm ninin neh..)

ninin teruskan di sekolah biasa.

mak jumpa cikgu ninin disekolah. minta bantuan dan terangkan masalah ninin.

mak buat surat dan uruskan dgn pejabat pendidiakn daerah utk UPSR ninin..

tp, SAYANG...

akibat sikap KURANG PERIHATIN, TIDAK BERTANGGUNGJAWAB, KURANG AJAR pendidik2 di sekolah ninin...

byk perkara TIDAK SEPATUTNYA berlaku..

ADAKAH SEORANG PENDIDIK BERSIKAP BEGINI??

1. perli-perli anak murid ~ kata anak murid pura-pura jadi bodoh.

2. septutnya ninin ada pengawas (cikgu) yg bacakan soalan utk dia masa exam UPSR.
pengawas tu ada.. tp tahu dia ckp apa dkt ninin.. "awk kan pandai baca. bacalah sendiri!!"
so, ninin mmg xde cikgu yg bacakan soalan utk dia masa exam.
menangis2 dia balik umah.. "mak, cikgu ckp...... ninin x faham mak."

3. siap ada sorang cikgu ajak ninin berdebat tentang DYslexia ni. B*****H la cikgu tu.
umur beza berapa dgn budak kecik ni??? siap suruh mak dtg umah dia nak buktikan ninin bkn DYSLEXIA.

........................................................

so, kami decide. sekolah menengah ni. ninin masuk la sekolah menegah yg ada Kelas pendidikan khas.
x pelah jauh sikit dr umah pun.

alhamdulillah, dr maklumat cik farah. insya Allah, sekolah menegah ninin g sek men bukit rahman putra.

..............................

wat masa ni, ninin masih berulang jumpa 4 org doktor pakar dia tu. dan insya Allah, akhir tahun ni.. ninin akan dibedah utk kali ke 2..

utk ninin,
mak, along, abg yap, abg mir, kak ct, abg fuad, kak yah, abg afiq, kak ifah.. semua syg sgt dkt ninin. ninin budak yg hebat dan bijak. ada org lagi teruk dr ninin. so, feel grateful.
jgn degil. elak buat perkara yg boleh buat ninin lagi sakit.

mcm kata dr ta'ayah. UPSR dah lepas. kita tumpukan persediaan ninin nak masuk sek. menengah..

utk farah & ida.. Allah je balas jasa kalian...


***CATATAN AZA BERAKHIR

Kesimpulannya, jika anak-anak kita kelak ada masalah sebegini,...mereka sebenarnya bukan bodoh, THEY'RE NOT STUPID,...cuma kita yang terlepas pandang masalah mereka.
This is Adnin.
Adnin berjaya dapat 2A, 1B dan 2C. Bagi aku, Adnin sudah buktikan sesuatu untuk dirinya. Malah keputusan Adnin jauh lebih baik jika dibandingkan dengan segelintir murid (yang sihat & tidak didiagnos dengan sebarang penyakit) yang hanya dapat 1 A. Ada juga yang dapat D untuk satu-satu subjek. Tahniah, sayang! Nanti kita jumpa, kakak belanja favourite cookies Adnin ye.

Khamis, 19 November 2009

Onion Rings

Sekarang ni musim hujan. Cuaca sejuk-sejuk begini perut asyik menggigit sahaja. Kebetulan hari ini aku ada 'tamu dari jauh' heheheh so aku buatlah onion rings ni. Makan panas-panas sambil pekena kopi o pekat untuk minum petang. Terangkat!! Resepinya aku akan upload nanti.

Sabtu, 14 November 2009

America's Next Top Model Cycle 13

Nicole

Laura

Ini salah satu rancangan TV kegemaran aku. Aku mula-mula tengok rancangan ni masa Cycle 2 ditayangkan and Yoanna yang jadi winner. Sejak tu memang tak pernah miss. Diam tak diam, dah sampai musim 13 dah sekarang! Cycle 13 ni menarik sebab kali ni Tyra buat konsep 'petite models'. Kiranya hanya yang berketinggian 5'7 dan ke bawah je yang boleh sertai pertandingan ni.

Sekarang ni dah nak masuk episod akhir. Dalam ramai-ramai peserta aku suka Nicole & Laura. The best part is both Nicole & Laura jadi Final 2! Kiranya diorang ni memang boleh ambil gambar cantek-cantekkkk!! Ramai yang ramal Nicole menang termasuklah aku heheheh kita tengok nanti aku update minggu depan.

Update:
Cycle 13 dah tamat & the winner for this petite model cycle is NICOLE :)





Isnin, 9 November 2009

Aku & Beg Tesco

Sekarang ini mana-mana kita pergi, kita akan nampak pelbagai cara yang diambil oleh badan/pihak tertentu untuk wujudkan 'awareness' dalam kalangan masyarakat supaya cintakan alam sekitar (atau lebih tepat lagi selamatkan bumi!). Salah satu daripadanya - guna semula. Misalnya di hospital, (di bahagian Farmasi khususnya), para pesakit tidak lagi dibekalkan dengan plastik untuk mengisi ubat-ubatan mereka sebaliknya digalakkan untuk bawa beg plastik@beg sendiri dari rumah. Hehehe ibu ada beberapa beg sederhana kecil yang dikhususkan untuk 'transport' ubat-ubat balik dari farmasi :) selalu bila nak ambil ubat, dia hulur je kat pharmacist bertugas untuk masukkan ubat-ubat dia.

Pusat-pusat membeli belah pula muncul dengan aneka 'design' beg pakai semula (reusable shopping bag) untuk menanam 'semangat hijau' dalam diri pengguna. Macam-macam jenis + kualiti. Cuma perlu pilih mana yang berkenan di hati! Dalam banyak-banyak beg guna semula, aku paling suka dengan beg Tesco. Beg ni 'spacious' (boleh letak BANYAK barang), dibuat daripada tali jut dan tahan lama. Design comel+cute sangat! Harganya pun murah - RM6.99. Then, kalau pergi shopping kat Tesco dan kita bawa beg ni, kita akan dapat 2 green points untuk Clubcard (ala - ala insentif sebab bawak beg sendiri so kita tak perlu guna plastik).

Ini dia beg aku, yang ada kumbang-kumbang merayap tuh. Comel kan?
Gambar diambil dari laman web rasmi Tesco Malaysia :) .

Sejak aku beli beg ni, aku dah angkut banyak benda. Buku-buku, baju, barang-barang rumah. Semua benda yang muat aku 'pundatkan' dalam beg tu. Chucky selalu pelik,"Mana barang-barang awak?" Sumbat dalam beg Tesco! Yang menarik tentang beg ini, tali pemegangnya selesa untuk dipakai walaupun ketika tu kita bawa barang yang banyak+berat!

Sekarang ni aku tengah sibuk cari beg Tesco yang didesign oleh Rizalman Ibrahim pula. Katanya bulan Oktober dah jual. Tak nampak pun! Ke aku yang tak perasan? Semalam pergi Tesco, tergesa-gesa nak pergi toilet lupa pulak nak cari beg tesco tu. Cari lain kali lah.

Ahad, 8 November 2009

Cuti Mengada-ngada

Sebenarnya aku sekarang dalam 'cuti mode'. Kalau ikutkan aku start cuti hari Khamis lepas (5/11) dan dijangka akan terus bercuti hingga (15/11). Ni lah yang dinamakan cuti mengada-ngada! Kebetulan aku belum diassign apa-apa projek research bulan ni (bolehlah lupakan legal websites buat sementara waktu) so, aku decide nak cuti. Lagipun tempahan cookies+gifts untuk November ni rata-rata dah aku uruskan.

"Cheh, tiap hari duduk rumah pun nak cuti gak ke?" Itu remarks salah seorang member semasa aku nyatakan yang aku akan 'off' lebih kurang seminggu. Heheheh jangan mare....memanglah aku ni kerja 'homebase' (kalau dimelayukan 'bertapak di rumah'), tapi aku tetap kerja. Bezanya tang time- management tu je lain. Korang mungkin akan kerja ikut office hours (yang mana masa tu aku mungkin di shopping complex membeli belah atau Zzzz...Zzz...Zzzz), tapi time korang tidur, aku kena bersengkang mata perah idea, baca authorities, prepare outlines. Jadi, aku tetap nak cuti hahaha.

Plan untuk cuti? Belum ada apa-apa yang specific. Setakat ni aku dah kemas rumah+kitchen, kemas wardrobe,...asingkan baju2 mana yang dah tak pakai, kemas kertas-kertas yang dah tak digunakan lagi (untuk tujuan recycle). Baru 'jumpa' balik sebahagian ruang kosong di rumah. Selebihnya aku habiskan masa untuk layan tv shows kegemaran aku. Bayangkanlah sekarang ni Grey's Anatomy, Desperate Housewives, Ghost Whisperer, Two & A Half Men, How I Met Your Mother, CSI Miami Criminal Minds + America's Next Top Model semuanya tengah 'air' dengan season baru! Memang jadi 'couch potato' aku depan laptop.

Ok, time for lunch! Bye!

Khamis, 5 November 2009

Tabby Kiki dan Aksi-aksinya

Ingat lagi tak beberapa bulan lepas, aku dapat seekor anak kucing yang bisu + hyper? Namanya Tabby Kiki (walaupun bila dah besar aku found out dia sebenarnya kucing jantan!) dan masa tu dia kecil lagi. Nak tengok gambar Tabby masa kecil, klik sini. Kat bawah ni gambar-gambar Tabby yang aku & Dah sempat capture time kitorang tak ada kerja di rumah. Kira banyak perangai jugak kitten yang seekor nih.

Aksi Tabby yang rasa semua tempat dalam rumah ni dia punya!

Tabby layan blues.









Ahad, 1 November 2009

Sambal Ikan Bilis + Belimbing Buluh @Sambal Hitam



Ada belimbing buluh tapi tak tahu nak buat apa? Selain masuk dalam gulai atau lauk asam, belimbing ni boleh buat sambal. Sambal ni lebih dikenali sebagai sambal hitam di negeri Pahang. Aku selalu buat setiap kali pokok belimbing buluh belakang rumah nenek berbuah. Biasanya, makan dengan nasi panas/ dengan roti.

Bahan-bahannya:

  • 100 g ikan bilis
  • 10 - 20 cili padi (lebihkan atau kurangkan ikut citarasa)
  • 10 - 15 biji belimbing buluh
  • 1 labu bawang besar - potong dadu/hiris nipis
  • garam
  • minyak secukupnya untuk menumis

*ada juga resepi yang letak sedikit kicap pada sambal ni, tapi biasanya aku tak letak.

Cara-caranya:

  1. Rebus belimbing yang dah dibersihkan hingga empuk + bertukar warna. Hancur@lenyek-lenyekkan.
  2. Tumbuk cili padi hingga lumat. Kemudian tumbuk ikan bilis hingga pecah-pecah.
  3. Panaskan minyak. Tumis bawang dan masukkan cili padi, ikan bilis & belimbing.
  4. Goreng atas api perlahan hingga sambal kering + bertukar warna gelap. Masukkan kicap@ serbuk perasa jika mahu.
  5. Masukkan garam secukup rasa.
Senangkan? Sambal ni tahan lama. So, bolehlah buat banyak-banyak sekaligus. Rasa-rasa tak habis, simpan dalam peti sejuk. Makan dengan bubur pun sedap nih. Resepi ni dari majalah Rasa, tapi tak ingat keluaran bulan & tahun berapa.

T-Shirt Muslimah


Post aku kali ni saja je nak promo kat korang yang sukakan potongan t-shirt yang labuh+berlengan panjang, jenguk-jenguklah http://azatul2u.blogspot.com

Ini laman web milik kawan aku sebenarnya. Design-design t-shirtnya menarik dan ada kepelbagaian. Setakat ni, aku dah beli 2 helai t-shirt. Kat atas ni gambar shirts yang aku beli (Aza, saya import je gambar dari page awak). Kainnya pun selesa. Apa yang menarik, t-shirt ni siap ada poket lagi. Harga pun berpatutan. Nak tahu lebih lanjut, kliklah link di atas@tanya tukang jualnya ye.

Hazelnuts & Almonds Cookies

Cookies ni aku buat untuk minum petang minggu lepas@2 minggu lepas. Kalau ikut resipi asal, guna hazelnut je. Tapi since dek at rumah ada lebihan almond buat kuih untuk raya lepas, aku masukkan sekali. Nak cuba? Ini resepinya.

A
  • 100g tepung gandum + 1/2 sudu teh 'baking powder' (ayak)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko (ayak)
B
  • 125g butter/marjerin (ikut citarasa)
  • 135g gula perang
  • 1 biji telur
(Pukul butter+gula perang sampai kembang dulu, then masukkan telur & pukul lagi)

C
  • 50 g oat (kisar sampai halus)
  • 80 g coklat putih
  • 100 g coklat masakan (milk chocolate @ dark chocolate)
  • 100g hazelnut (atau apa2 saja kacang ikut citarasa - pecan, almond, macadamia) cincang halus
  • secubit garam
Langkah-langkahnya mudah saja. Lepas dah pukul bahan-bahan B hingga kembang & sekata, masukkan bahan-bahan A. Akhir sekali, barulah masukkan bahan-bahan C dan kaupbalikkan adunan hingga sekata. Letakkan satu sudu kecil di atas dulang pembakar yang telah dilensa (1/2 sudu kecil pun boleh untuk saiz yang lebih kecil). Jarak-jarakkan adunan. Bakar pada suhu 175 darjah celcius selama 15-17 minit.
Tadaaaaa!!!! Inilah hasilnya! Biskut ni crunchy sebab ada kekacang.

Ini pula aku packing cookie saiz besar untuk birthday party anak kawan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...