728 x 90

Sabtu, 13 Februari 2010

Aku dan Beg Guna Semula

Semalam aku pergi shopping dekat Tesco Mutiara Damansara. Barang dapur+keperluan harian banyak nak kena beli. Last week dapat kupon diskaun Clubcard RM15. Bolehla guna! :D Seperti biasa time sampai kat kaunter pembayaran, mata aku mesti tertarik kat beg-beg guna semula Tesco. Aku dah ada satu sebelum ni [Entri Aku & Beg Tesco]. Masih tahan sampai sekarang sebab beg tu diperbuat daripada tali jut...alah senang cakap dari guni ;) macam - macam benda dah aku angkut guna beg tu.

Memandangkan beg tu dah mula lusuh, (alasan untuk cari beg baru sebenarnya hehehe) aku pilih satu lagi design beg kumbang yang aku dah berkenan sejak dulu, cuma selama ini menahan diri untuk tidak beli - 'membeli ikut keperluanlah' kononnya. Sebelum ni, aku dah beli beg Tesco yang Rizalman designed but then aku bagi souvenier kat kawan sebagai langkah pertama nak encourage dia minimakan penggunaan plastik.

So, tadaaaaaaa!!! Inilah beg guna semula aku yang baru!

Comelkan? Aku suka sangat dekat kumbang-kumbang yang merayap tuh.

Kat bawah ni pula beg guna semula lain yang ada dalam 'koleksi' aku sekarang :)


Well, this is the least that I can do to protect the environment. Walaupun ada sesetengah pihak yang akan claim kata usaha-usaha kecil sebegini tidak akan membawa apa-apa perubahan,..aku tetap positif. Kalau 1 hari 10 orang mula kurangkan penggunaan plastik,...lama-lama berjaya juga kan kita kurangkan sampah. In other words, selamatkan alam sekitar (walaupun bunyinya terlalu hampir dengan elemen superhero). Tak tahanlah, sekarang ni cuaca panas sangat!!!!

Rabu, 10 Februari 2010

Pergi Jauh Dariku!!

Semalam bangun tidur dah rasa lain macam. Tekak rasa kering dan berpasir. Bengkak pun ada. Hidung pulak dah mula block. Aiseyyyy,...nak kena flu ke aku nih?! Aku cukup alah dengan virus yang satu ni. Kalau kena selesema rasa macam nak lumpuh operasi satu badan! Sakit kepala lah...peninglah,...bayanglah,...Orang lain kalau selesema boleh buat macam-macam, aku OUT terus! Janganlah ajak aku berfikir kalau dalam situasi 'running nose' ni. Memang takkan jadi apa-apa :(

Mujurlah housemate aku dengan murah hatinya buatkan aku teh panas. Siap letak mint lagi. Rasa lega sikit. Terima kasih, beb. I owe u a lottttt! Kebetulan tiada tuntutan kerja, so aku rehatlah sepanjang hari. By petang dah rasa okay sikit dah.

Nak dijadikan cerita, malam tadi aku balik kena hujan pulak. So, memang rezeki nak sakit,...aku mulakan pagi dengan Aaaaacccccchoooooo! Heheh pening-pening mula sampai, temperature mula naik. Terus aku selongkar kotak ubat aku. Dua bulan lepas ibu ada beri aku ubat selesema - Rhinocort Aqua. Bukan pil, but nasal spray. Hari ni ada a few things nak kena uruskan. So, makan ubat yang boleh ajak aku tidur adalah sesuatu yang sangat-sangat perlu dielakkan. Aku pun pakailah ubat tu. Syoooohhhhh! Pegi jauh-jauh flu! Jangan singgah kat badan aku lama-lama!


Alhamdulillah, dengan izin Allah, masa aku tulis entri ni, aku dah okay 90 % :) Syukur banyak-banyak! Kiranya aku serasilah dengan nasal spray nih. So, kalau korang nak ubat flu yang tak mengantuk, (especially yang tak tahan makan pil tu) boleh cuba Rhinocort ni. Harga sila rujuk pada farmasi atau klinik berdekatan eh. Aku nya sponsored by Cekebon.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...