728 x 90

Sabtu, 24 April 2010

Aku, Google Maps & Google Earth

Sebelum ni, masa orang heboh-heboh pasal Google Maps & Google Earth, aku sekadar pasang telinga tapi tak pula ambil kesempatan untuk explore benda-benda ni. Dua tiga hari lepas, bila dengar anak buah aku mengomel leceh nak lukis peta (untuk Kajian Geografi PMR), aku terdetik untuk cuba Google Maps.

Simple je, just go to http://maps.google.com/, then masukkan nama tempat dan tekan Search Maps. Peta kawasan yang kita cari akan muncul. Senang kan? Bagi aku peta kat Google Maps ni kira agak precise la. Tak percaya? Cuba tengok hasil search aku ni.

Haaaa...nampak tak Sg. Buloh? Yang bertanda A tu. Budak-budak PMR, sekarang tak yah susah2 lukis map. Korang print je dari Google Maps. Tak pun kalau nak lukis gak, korang trace je. Senang cerita.

Alang-alang dah explore maps, aku download pula Google Earth. Sapa-sapa yang nak tahu lanjut pasal Google Earth ni lawatlah http://earth.google.com/. Google Earth ni provides satelite image untuk location yang kita cari. Seronokkkkkkk! Seolah-olah kita ni pandang bumi from outer space. Apa yang lebih menarik, kita boleh zoom sampai nampak bumbung bangunan. Aku punyalah excited sebab dapat tengok blok kediaman aku di Subang. Pastu siap locate rumah nenek + 'office' aku kat Kuang dan sekolah tempat ibu mengajar heheheheeh it's fun! Trust me!

Bean Potter

Huhuhuhu...

Sabtu, 17 April 2010

Ais Krim Panda yang tak 'friendly'.

Masa ni baru balik beli baju kat Giant KD. Dekat pintu keluar ke parking, ada jual ice - cream. So, saja nak treat diri sendiri, aku pun decide nak makan ice - cream. RM0.99 je. Belek punya belek, aku pilih ice - cream Panda (flavour Vanilla + Chocolate) sebab packaging nampak comel hehehe aku memang ada personal affection pada panda nih. Tapi,..



Ni panda ke nih? Garang ada... ngeri pun ada! Tak friendly langsung lah panda nih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...