Ahad, 19 Jun 2011

Cekodok Roti

Haaaa....inilah juadah yang akan terhasil dari dapur rumah aku setiap kali ada 'lebihan' roti. Selera makan kat rumah ni tak boleh kira. Time-time tak ada roti dalam stok, rasa teringin sangat nak makan roti. Nak roti bakar la, PB & J, roti kahwin la...tapi bila time tak minat roti, roti tu sampai kena duduk berbulan-bulan dalam peti sejuk!

So, saat nak buat 'clearance' peti sejuk, roti-roti ini dihantar terus ke dapur. Nak buat apa? Kalau rajin dan cukup bahan-bahannya buatlah puding roti. Tapi, kalau nak yang simple, mudah dan yummy, buatlah cekodok roti. Siat-siatkan roti tu dan lempabkan/basahkan dengan air - ramas roti sehingga jadi macam adunan cucur yang agak pekat. Masukkan bawang besar yang dipotong dadu, perisakan dengan garam dan kacau hingga sebati. Lepas tu, goreng!!! Senang je kan?! Kalau nak tambah potongan fishball ke, udang ke atau hirisan kobis pun boleh. Ikut citarasalah. Goreng sehingga warna jadi keperangan. Hidang dengan sos cili.

2 ulasan:

  1. biasa buat ni. tarok ikan bilis lebih sikit phh.. punya la sedap

    BalasPadam
  2. Betul....letak ikan bilis memang lagi kawwww :)

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...