Jumaat, 30 September 2011

Aku Tuan Rumah ;)

Pagi tadi dapat email daripada makcik aku yang duduk di Kg. Tunku. Esok pagi makcik aku dan keluarganya nak datang rumah. Kitorang tak sempat nak jumpa masa raya. Masing-masing sibuk,.. tahu tahu dah habis raya heheh. Kebetulan makcik aku ada urusan di Kuang, so dia nak singgah rumah (rumah nenek). Pening kepala jugak aku. Yelah, aku ni bab jadi host utk tetamu kurengggg sikit. Mana ada rekod aku buat rumah terbuka ke...office terbuka ke...kalau raya pun aku buka rumah dari raya pertama hingga ketiga je. Sapa nak datang, silakan....takdelah main jemput-jemput macam style orang kat bandar buat open house.

Memandangkan aku jadi tuan rumah dekat rumah nenek (banyak bahan dan peralatan tak ada), kenalah fikir apa yang boleh disediakan dengan mudah. Finally, we came up with this menu:

Makanan:
  • Kuey Teow Goreng (Kurang minyak Ala-ala sihat gitu) - Ni Dah punya expertise. Aku sangat suka kuey teow goreng tapi tak lalu makan yang terlalu berminyak. Kuey Teow si Dah ni just nice! Sedap pun sedap ::wink:: Dah, tolong goreng Kuey Teow yea....
  • Nasi Himpit - Dihidangkan dengan kuah kacang, serunding ayam & sambal tumis. 
  • Popia goreng 
  • Kentang goreng (untuk anak-anak kecil yang tak mau makan kuey teow atau nasi himpit)
  • Epal merah

Minuman
  • Air Jus Jambu Batu
  • Teh O Panas
OK tak?

Khamis, 29 September 2011

Roti Sardin Goreng

Hari ni ibu minta tolong aku buatkan kuih untuk dihantar ke surau. Aku yang yakin semua barang cukup untuk buat kuih relaks je lah. Padahal, belum pasti lagi nak buat kuih apa. Balik kerja semalam, tak singgah mana-mana kedai pun. Hari ni,... bila nak buat barulah muka tukar jadi biru. Ada saja yang tak cukup! Padan muka aku!

Mula-mula nak buat onde-onde. Gula melaka, kelapa parut, daun pandan semua dah ada. Yang tak adanya -- TEPUNG PULUT! Mana nak jadi onde-ondenya?

Tukar plan, buat apam tepung gandum lah. Tepung, yis, kelapa parut....senang cakap semua bahan ada. Yang tak ada -- loyang nak kukus apam! Hehehe pengukus aku kat rumah ni kecil je. Tak ada pula saiz loyang yang padan. Acuan apam yang kecil-kecil pula member pinjam belum pulang. Adehhhhh...

Aku ni memang kalau dah masuk rumah, berat dan malas sikit nak keluar kalau setakat nak beli satu dua barang. So, mata pun mulalah 'roaming' seluruh dapur. Cari apa lagi yang boleh diusahakan jadi benda makan (dengan syarat -- yang simple dan senang untuk aku sediakan) Tingggg!!! Roti Sardin Goreng. Inilah hasilnya!! (yang ini stok untuk Cekebon & Cekengah makan. Orang surau punya dah masuk kotak)


Nak sediakan roti ni mudah saja. Mula-mula, sediakan inti sardin (ikut citarasa kalian). Masuklah bawang, hirisan cili, asam limau dan garam secukupnya. Jangan basah sangat pula inti tu. Kemudian, ambil roti keping. Potong bahagian tepi/kulit tepi roti. Ambil penguli (rolling pin) dan roll roti tu hingga jadi nipis.

Masukkan inti, gulung dan kemaskan tepi roti dengan garpu dan sapuan telur. Goreng dengan minyak yang panas 1 - 2 minit atau hingga rangup. Hidangkan dengan sos cili.


*Kulit/tepi roti tu jangan buangggg. Simpan dalam peti sejuk. Boleh buat puding atau godok roti :)

Ahad, 25 September 2011

Santai Sabtu Bersama Aunty Fida

Semalam aku, Angah & Dah pergi melawat makcik aku di KL. A lot of catching up to be done since baru-baru ini aunty aku berpeluang menjalankan ibadah Ramadhan dan berhari raya di Mekah. Seronok kan? So, anak-anak buah (yang kononnya super busy ni) barulah terhegeh-hegeh nak jumpa Aunty Fida. It was a fun+fabulous+cheerful morning. We arrived at her house for brunch (super tasty & yummy) and chit-chat, borak-borak, gossip + gelak-gelak until after Zuhr. Thanks so much for having us, aunty. Lebih excited sebab dapat buah tangan dari Mekah.

Hidangan-hidangan ini yang menyambut ketibaan kami. Wahhhhhhh! Very-very tempting, kan?
The STAR of the day :)
Thanks so much, Aunty Fida -- susah payah sediakan juadah-juadah enak untuk jamu kami bertiga makan. Terima kasih juga untuk Kak Yam yang dah boleh lawan tauke hehehe (it shows that you're an excellent teacher, aunty)

Jumaat, 23 September 2011

I AM A COUCH POTATO!!!

Officially, mulai minggu ni aku akan jadi couch potato walaupun secara teknikalnya aku berada di depan lappy atau komputer dekat rumah (bukan depan TV ye..) Sebabnya? Minggu ni bakal bermula season-season baru untuk kebanyakan TV Shows yang aku follow. Antaranya:

Castle Season 4
Apa jadi pada Kate setelah ditembak pada akhir Season 3? What happen between both of them sebab Castle sempat luahkan perasaannya pada Kate. Siapa yang tembak Kate?

How I Met Your Mother Season 7
Barney kahwin dengan siapa? Dari season lepas lagi viewers tertanya-tanya. So, dikhabarkan untuk season ni, kita akan tahu dengan siapa Barney kahwin & siapakah sebenarnya 'Mother'/ Ted's wifey dalam sitcom ni.

Two and A Half Men Season 9
Ashton? Well, no more Charlie. Watak Charlie dimatikan dan digantikan dengan watak Ashton, seorang billionaire internet yang kecundang dalam relationship. Interesting, huh?!

ANTM All-Stars Cycle 17
Another interesting show! Cycle kali ni - All-Star Cycle. Tyra panggil balik contestants dari cycles yang lepas. Of course yang join balik semua yang ada potensi besar (macam Laura & Allison) +dramaaaaa (of course the award goes to Alexandria,...and Bianca, err...and Angelea)

Modern Family Season 3
I've been waiting for this show like for months! Akhirnya,......tak sabar nak gelak besar macam masa tengok Season 1 dan 2. Semuanya ada dalam family ni dan kita tak akan bosan. This sitcom is worth to watch!!!

Selain tu, ada a few cerita baru yang rasa-rasanya berbaloi untuk follow: 2 Broke Girls, The Lying Game & The Secret Cirle. Wahhhh, my TV Schedule is packed!!!

'Antidote' Stress

Kebiasaannya bila aku menghadap laptop/komputer untuk buat research aku suka mengunyah. Tak kisahlah kerepek ke, cookies ke...normally tidbits yang boleh 'teman' aku melunaskan kerja atau tugasan yang ada. Paling tidak pun secawan kopi panas kawwww untuk pastikan mata terus segar berjaga.

Baru-baru ini aku sudah jumpa 'teman baru'! Teman baru aku ni namanya 'Cheesy Dip' a.k.a sos keju. Yang menariknya sos keju ni datang dalam bentuk serbuk pre-mix. Tak susah langsung nak sediakan. Hanya tambah air panas,...kacau-kacau sedikit....tunggu sehingga larutan keju tu sejuk dan memekat....DAH BOLEH DIMAKAN :) Nak makan dengan apa? Terpulanglah...dengan fries atau wedges, dengan bun atau dengan chips.

Haa...yang ini aku sediakan untuk makan bersama Chachos.
Tambah daun sup daun bawang sikit biar ada kepelbagaian rasa (chewahhhh aku kalau bab makan....) Dari segi rasa, boleh dikatakan sos keju ni mirip rasanya dengan sos keju Cheesy Wedges KFC yang warna oren tu. Cuma, yang ini ada rasa paprika sedikit. Lagi best! Tak pedas pun. Memang sekali cicah, tak pandang kiri kanan dah! Hilang semua stress ke tension ke bengang ke....Hahahah last-last kerja pun entah ke mana!

Oh, bagi sesiapa yang berminat nak dapatkan serbuk keju pre-mix ni,...korang boleh pergi facebook dan add Noriz Md Aris. Letaklah kata-kata mukadimah sebaris dua (nak beli cheesy dip/serbuk keju ke...berminat nak beli serbuk keju ke...) Janganlah main terjah je :) Harga? Sangat-sangat berpatutan! Berbaloiiiiiiii! Percayalah!

Selasa, 20 September 2011

Si Hitam Manis a.k.a. Terung Perilly's

Saja je nak share gambar ni hari ni.


Fisrt time aku jumpa terung warna hitam macam ni. Jumpa masa shopping kat TESCO. Punyalah excited! Sempat suruh Dah ambil gambar. Tengok,..sama tona dengan tudung yang aku pakai kan? Aku namakan terung ni Terung Perilly's.

Sebabnya -- dulu-dulu masa rokok masih boleh diiklankan, warna hitam selalu dikaitkan dengan Perilly's - 
Hitam itu keunggulan,..
Hitam itu Perilly's 

(Err...kalau korang tak ada idea apa yang aku cakap ni, senyumlah sampai telinga. Maknanya korang masih muda lagi heheheh)

Ahad, 18 September 2011

Roti Bom Telur


Actually, roti bom telur ni bukan datang dari kitchen aku. Roti ni (sorry,...gambar comot sebab dah nak habis makan baru aku terfikir nak snap gambar) angah yang buatkan untuk aku masa aku lapar dekat rumah nenek. Dia buka peti ais, tengok apa yang ada dan TARRRRRAAAAAAAAA!!!!! Terhasillah roti bom telur ni. Aku makan dengan sos cili. Wahhh, sungguh menyelerakan!

Terima kasih, Koyeeen! 

Well, bagi yang nak cuba resepi ni...korang kena ada Roti Bom (Frozen), garam, lada sulah dan telur.

Sediakan roti bom seperti biasa. Then, pukul telur bersama sedikit gara dan lada sulah. Buat telur dadah yang nipis. Kemudian, balutkan roti bom dengan telur tu. Nak lebih sedap, makan dengan Sos Cili Lingam :)

Sabtu, 17 September 2011

Pandanglah hamba si gagak hutan,...

Gagak hutan? Heheh saja je intro kasi melankolik sedikit. Hari ni aku buat kerja depan laptop bertemankan lagu-lagu dalam playlist aku. Terdengarlah lagu Cenderawasih nyanyian Kumpulan 2 Dimensi (2D). Lagu lama. Tak silap aku kumpulan ini dari Singapore and popular sekitar tahun 2005 ke 2006... First time dengar dan tengok video music lagu ni dekat NTV7 (zaman NTV7 suka pasang klip-klip video waktu pagi sebelum start siaran), terus suka dan jatuh cinta dengan lagu ni! Liriknya sangatlah puitis. Well, dah nama pun lagu puisi :)

Nak dengar? Ni ada versi karaoke. Credits to parjo2122


Lirik Lagu Cenderawasih - 2D (Dimensi II)

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Pandanglah hamba si gagak hutan
Sebelah mata pun hamba tak terkilan

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Adumu bercadarkan pintalan gemawan
Tidur hamba beralas reranting hutan

Tak hamba terkelindan sayap dipatahkan
Tak hamba terkilan telur hamba dipecahkan
Hamba akur dengan suratan
Hamba akur dengan kehendak Tuhan
Hamba akur berketurunan bermandi hinaan

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Kau pinta didodoikan rintikan hujan
Ku mampu rintih senandung kedukaan

Penat hamba menanam ubi
Ramai berladang nenas di seberang
Penat hamba menabur budi
Emas jua dipandang orang
Orang cina menghisap madat
Duduk di bangku berkain chukin
Hina besi kerana berkarat
Hina manusia kerana miskin

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Kau pinta didodoikan rintikan hujan
Ku mampu rintih senandung kedukaan

Aduhai cenderawasih pintamu keterlaluan
Kau inginkan hamba kalungkan bulan
Kau kepinginkan kerabu dari bintang berkerdipan
Kau dambakan rantai untaian buih lautan

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Jumaat, 16 September 2011

Keindahan Bacaan Duduk Antara Dua Sujud

Aku ingin kongsikan dengan korang semua bacaan dalam solat ketika duduk antara dua sujud. Pastinya kita tidak ada masalah dengan bacaan ini. Mudah dan ringkas, kan?


Tapi, mungkin ada di antara kita yang terlepas pandang akan maksud atau tafsiran seuntai doa ini.

Rabbighfirli - Wahai tuhanku, ampunilah segala dosa ku,

...warhamni - kasihanilah aku,
...wajburni - sempurnakanlah kekurangan ku,
...warfa’ni - angkatlah darjat ku,
...warzukkni - kurniakanlah rezeki kepada ku,
...wahdini - tunjuklah aku jalan yang betul,
...wa’afini - sihatkanlah badan ku,
...wa’fu ‘anni - maafkanlah kesalahan ku.




Subhanallah! Indah kan? Bacaan ini padat dengan doa-doa untuk kesejahteraan kita. Semoga selepas ini kita semua, dengan rendah diri - lebih menghayati bacaan duduk antara dua sujud kita. :)

'Terima Kasih' yang 2 tahun tertunggak :)

Aik,...kenapa 'terima kasih' boleh tertunggak pulak?

Ceritanya begini...

Dua tahun lepas, aku pernah alami 'kesusahan' [apa bentuk kesusahannya, tak payah kongsi di sinilah ye...]
dan ada seorang hamba Allah (A, aku pilih abjad paling awal) yang tolong aku pada masa tu.

Kiranya aku ni terhutang budi pada A. Cuma pada masa tu, dengan keadaan aku yang not in a very good shape & condition - aku tak sempat berterima kasih pada dia atas pertolongan yang diberikan. Masa tu aku niat dalam hati, satu hari aku akan cari A dan personally ucap thank you pada dia.

Masalahnya, aku hanya ada nama A. Butir-butir lain aku tak ada! Muka dia pun aku tak ingat! Macam mana nak cari tuan punya diri?! Yang aku ingat, dua tiga bulan selepas aku OK, giat juga aku usaha cari A. Tanya pada teman-teman dan kenalan kalau ada yang kenal A. Usahaku temui jalan buntu. Aku pun tak delah jalankan search berskala besar macam program Jejak Kasih -- silap-silap orang ingat aku 'stalker' pulak. 

Lama-kelamaan niat nak cari A hanya tinggal niat tanpa sebarang usaha. Aku hanya doa sajalah pada Allah agar beri A ganjaran yang setimpal dengan pertolongan yang dihulurkan :)

Nak dijadikan cerita, ada teman lama yang tiba-tiba menghubungi aku dan berikan nombor telefon A (yang diperoleh daripada temannya). Wah,..dua tahun cari baru dapat? Cari harta karun pun tak selama ini! 

Alhamdulillah, aku berjaya hubungi A dan dah cakap pada dia...
"TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK"! 
Akhirnya, tertunai hasrat aku. So, sekarang...since terima kasih aku dah tertunggak sampai 2 tahun,...korang rasa aku patut belikan apa untuk A as a 'Thank You Gift'?

Isnin, 12 September 2011

Dapat balik wang 2X ganda dgn 'Tesco Overcharge Policy'

Last Friday aku pergi Tesco@Kepong Village Mall. Dah lama sangat tak pergi shopping barang-barang rumah dan keperluan diri. Lepas lunch kat food court Tesco, aku dengan Dah pun mulakan ekspedisi kitorang mencari barang-barang dalam 'To Buy List'. Panjang gak senarainya!

Selesai bayar semua barang, macam biasa kitorang akan went through the receipt. Kalau shopping dekat hypermarket macam Tesco, Giant atau Carrefour, rajin-rajinlah check receipt balik. Sebabnya, diorang ni kan selalu buat promosi mingguan, bulanan, promosi perayaan lah...jadi kerap berlaku ketidakseragaman harga. Nanti, kita beria-ia kita beli barang tu (disebabkan harganya yang rendah), bila bayar...kita tetap bayar harga sebelum diskaun atau promosi (yang mana kemungkinan besar kita tidak akan pilih untuk beli).

Selalunya setakat RM1 ke bawah, kitorang akan pejam mata je. Malas nak pergi berurusan dekat counter customer service dan tunggu lama-lama. Kali ni krim Nivea Intensive Moisture aku pulak yang ada perbezaan harga. Masa dekat rak, harga promosinya RM12.50 tapi bila bayar harganya jadi RM17.69. Huarghhhhh lebih 5 hengget!!! 

Disebabkan aku dah mula sakit pinggang bershopping, aku buat muka toya je la kat tepi troli. Dah yang pergi uruskan dekat kaunter customer service. Sambil menunggu tu aku dengar jugak Dah mengomel tentang overcharge policy. Aku tak ambil perhatian sangat (sebab dah buat muka toya kan...heheheh). Alih-alih bila diorang refund duit, aku dapat RM10.40? Apasal lebih?

"Kan saya dah cakap overcharge policy diorang yang baru! Refund dua kali ganda!" Cik Kak mula membebel sebab terbukti aku buat derk masa dia mengomel tadi. Hahahah sorry, Dah! Rupa-rupanya itu polisi terbaru TESCO. Sekiranya ada barang-barang yang kita bayar lebih tinggi daripada harga yang  dipaparkan, mereka akan pulangkan wang kita dua kali ganda!

So, sapa-sapa yang shopping dekat Tesco tu - jangan lupa check resit dan pastikan kita bayar hanya untuk apa yang kita mahu@agree untuk bayar :)

Ahad, 11 September 2011

Nak diet ikut jenis darah?

Hari ni aku jengah blog teman-teman, terjumpa something yang interesting di TENTANG DIA, TENTANG ZUHANIF - Diet mengikut jenis darah! Menarik tu! Sebenarnya, dah lama tahu tentang wujudnya cara berdiet mengikut jenis darah tapi aku malas nak baca bukunya. Alang-alang dah blogwalking, aku rajinkan diri baca. OK, kat bawah ni saranan diet untuk golongan darah aku - B. Credits and thanks goes to Zuhanif :)


DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘B’ 

Berbeza dengan individu darah jenis A, individu darah jenis B lebih fleksibel. Teori Dr. Peter J.D’Adamo menyarankan golongan jenis darah ini menghindari makanan beku atau makanan dalam tin manakala sangat menganjurkan makanan berasaskan susu yang memiliki kandungan karbohidrat yang tinggi.

Ciri khas golongan darah B: 


  • Dianjurkan untuk melakukan diet dengan berbagai-bagai variasi makanan, namun perlu menghadkan pengambilan daging. 
  • Disarankan mengambil makanan dan minuman berasaskan susu untuk meningkatkan sistem imunisasi badan. 
  • Olahraga yang sesuai dilakukan adalah berenang, bermain tenis, berjalan kaki dan bermeditasi. • Untuk mengatasi stres, disarankan memiliki hobi dan aktiviti berasaskan kreativiti. 


Pemilik golongan darah B sangat mudah terhadap penyakit berkaitan imunisasi dan serangan virus, mereka disarankan agar mengambil sayuran hijau yang kaya magnesium dalam kuantiti yang banyak. 

Makanan yang dianjurkan adalah daging lembu, kambing kibas, arnab, ikan laut, semua produk susu kecuali ‘blue chesse’ dan aiskrim, telur ayam organik dan ayam kampung, minyak zaitun, beras merah, beras putih, makanan berasaskan beras dan buah-buahan. 

Manakala makanan yang perlu dikurangkan pengambilannya adalah ayam, ketam, udang, kerang-kerangan, telur puyuh, telur itik, minyak bijan, minyak jagung, minyak biji matahari, minyak kacang tanah, minyak soya, kelapa, santan, soya, kacang tanah, biji bunga matahari, biji labu, bijan, kacang pistacio, tempe, tauhu, kacang merah, makanan berasaskan gandum, mi segera, beras pulut, jagung, lobak, tomato dan jagung.


Menu diet yang dianjurkan: 

Sarapan: Bijirin dan buah pisang beserta segelas susu tanpa lemak

Snek: Jus anggur

Makan Tengahari: Sepotong dada ayam dan dua potong roti beserta salad dan teh herba

Snek: Jus limau/yogurt dan teh herba

Makan Malam: Sepotong ikan salai, sayur rebus, buah-buahan segar dan teh herba


Hmmm kalau nak tahu lebih lanjut mengenai diet yang sesuai dengan golongan darah korang, jenguklah blog Zuhanif. Klik pada link kat atas tau!

Sabtu, 10 September 2011

Appreciation Video from Cekengah

Semalam aku buka facebook, adik aku ada tag link ke post terbaru di blog dia. Dia buat video appreciation untuk insan-insan yang bantu dia saat-saat dia berdepan dengan 'moment' sedih pemergian arwah nenek kitorang. Rasanya pernah aku kongsikan sebelum ni, adik aku ni memang tinggal dengan nenek. Dari kecil sampailah dah kerja. So, bila nenek meninggal, dialah yang paling terasa kehilangannya.

Heheheh jangan mare aku memang watak utama video nih. Especially part yang 'menyumbangkan' suara untuk OST Video Tumirah ni (cheh, OST konon!!). Lagu yang digunakan untuk video ni ialah lagu 'Mengapa Perpisahan yang Kau Pinta' - nyanyian asal Kumpulan Flybaits dan pernah dinyanyikan semula oleh Kumpulan Spring

Aku memang suka lagu ni (dengar-dengar terus jatuh cinta) sejak sekolah menengah lagi  and prefer version Spring. Si Cekengah adik aku ni tak layan rock kapak. So, nak dijadikan cerita,... masa cuti raya hari tu - bila tahap bosan aku mula menggunung, aku rakamkanlah lagu ni untuk Angah. Niat hati nak sakat dia. Lagipun bila aku dah balik rumah aku (dan tak temankan dia tido) bolehlah dia dengar lagu nih untuk lelapkan mata hehehe Tup tup, lagu ni dapat special spot dalam hati Cekengah. Itu yang naik martabat jadi lagu latar untuk video tu :)

Enjoy the video!

Lirik Lagu - Mengapa Perpisahan yang Kau Pinta


Seketika itu sepi mencuit hati

Hanya suara hujan seakan menyanyi

Mendendangkan lagu syahdu
Ketika ku terpegun
Merenung jauh gambarmu sayangku

Terkilan rasa bila kata-katamu
Kau ucapkan padaku, membuat ku terpaku
Bersama-sama suratmu, setelah ku baca kini
Seolah ku berada dalam mimpi

Titisan demi titisan
Airmata ku jatuh berlinangan
Kugenggam gambarmu dalam pelukan mesra
Tak mungkin dapat ku melupakanmu...
Sayang...
Di dalam dunia ini
Tak mungkin dapat ku cari pengganti dirimu
Oh... mengapa perpisahan yang kau pinta

Janganlah kau lupa suatu ketika dulu
Kita pernah bersama berjanji dan bercinta
Kini nyata kau mungkiri setelah janjimu itu
Di manakah letak kejujuranmu

Dariku... dariku...



DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya. 

Rabu, 7 September 2011

You Are My Confidantes!

"Aku tak tahu nak cerita dekat siapa! Aku teringat dekat kau je,..sebab ko takkan judge aku!"

Okay, nice intro, friend :) bagilah salam dulu. Main terjah macam tu...hilang arah aku sekejap. Aku terima panggilan daripada temanku yang hendak mengadu nasib. Kesian pulak, orang tengah resah-gelisah-buntu-jiwa kacau, takkan aku nak buat tak tahu je kan. Walaupun masa tu aku tengah ada urusan lain, aku layankan juga. Di akhir perbualan, temanku ini tidak putus-putus berterima kasih kerana aku sudi mendengar luahan masalahnya.

Perbualan kami tidak berakhir di situ saja. Aku terbawa-bawa untuk berfikir, kalau aku perlukan tempat mengadu, who should I turn to? (Ke ni alasan aku malas nak sambung urusan yang tertunda tadi heheeh)

Fikir punya fikir punya fikir,....aku senyum siap terkekeh-kekeh lagi. Aku bukan ada seorang, I've got three! Mari aku kenalkan mereka pada korang ye :)

Miss Cruzee @ Lolita @ Cikibambam @ Munirah @ Cekengah

Ini kawan baik aku yang pertama! Adik aku yang umurnya beza 13 bulan je dengan aku. Kebiasaannya adik aku ni berperanan sebagai pegawai pengaman kat rumah. Tak kisahlah time aku selisih faham dengan ibu ke (which is A LOTT OF TIMES) atau gaduh dengan adik lelaki aku ke,...watak Angah akan muncul untuk jernihkan suasana. Perangai aku yang baran dan grumpy ni memang selalu jebakkan aku dengan masalah dalam keluarga! So, dialah yang akan tolong 'clear the air' bagi pihak aku. Mudahlah sikit aku nak berbaik-baik dengan pihak satu lagi tu heheheh Takpun dia akan urge aku suruh mengalah/pujuk/minta maaf untuk settlekan masalah.

Selain daripada jadi pegawai pengaman di rumah, Angah akan terima panggilan kecemasan daripada aku bila aku perlu buat keputusan segera berkenaan sesuatu perkara especially when dealing with others. One quick call, aku akan explain kat dia situasi masalah aku dan dia akan bagi pendapat segera  + what to do next :) Very - very helpful!

Aiedah Isma @ Chucky

Ini kawan baik aku yang aku kenal semasa di kampus. Dah masuk sebelas tahun dah kitorang kawan so basically dia dah faham rentak aku termasuklah perangai-perangai 'tak senereh' aku. Selalunya aku akan perlukan dia untuk share masalah aku yang melibatkan hal-hal perasaan, emosi + lepas geram dan yang seangkatan dengannya. Dia tahu time bila nak beri pendapat,...time bila nak dengar sahaja ataupun time bila nak biar je aku nangis sorang-sorang. Selalunya, bila aku ragu-ragu nak buat keputusan, aku perlu pinjam logik akal dia sekejap so that I could make a sound decision :) Well, two heads are better than one, kan?


My Sleepy Turtle - Arfaiza
Hahaha nama Sleepy Turtle ni, aku yang bagi sebab semasa di kampus dulu, kalau dia mengantuk memang mirip rupa turtle tak cukup tidur :) Arfaiza, walaupun jauh kat utara -- tetap jadi tukang pujuk aku huhuhu. Kebiasaannya aku akan hubungi Ar bila aku perlu someone untuk sejukkan hati aku atau tenangkan aku bilamana kedua-dua insan kat atas tak boleh lakukan. Tak kisahlah kalau masalah tu disebabkan kealpaan atau kekhilafan aku sekalipun,..she doesn't play the blame game. Pendek kata, dia ni ala-ala ada soothing effect gitu!

Syukur Alhamdulillah, Allah kurniakan kalian bertiga dalam hidup aku. Mungkin selama ni aku lupa atau seolah-olah tak berterima kasih pada korang, but I really appreciate every single thing that you have done.
Truly, YOU ARE MY CONFIDANTES!!!

*Gambar diorang ni aku ambil profile pic FB je :)

Isnin, 5 September 2011

Apa yang mereka buat ni?


Gambar ni aku captured lebih kurang seminggu sebelum raya berhampiran SMK Rahman Putra. Tapi, sibuk sana sini lupa nak upload dekat sini. Cuba tengok betul-betul,...apa yang mereka tengah buat ni? [Klik pada gambar untuk tengok dengan lebih jelas ye]

Aku mula-mula tak perasan. Kebetulan masa tu traffic light tengah merah, melilau la mata aku pandang kiri kanan. Kalau korang nak tahu, diorang ni tengah asingkan barang-barang untuk dikitar semula. Excited aku tengok! Uncle yang tepi sekali sebelah kiri gambar tu ada satu tool ala-ala penukul yang diperbuat daripada kayu. Dia akan gunakan penukul tu untuk kemekkan tin-tin aluminium, baru masukkan dalam plastik. Ada juga yang sibuk asingkan akhbar-akhbar lama, botol kaca dan botol plastik. Semua asyik dengan tugas masing-masing :)

Aku tak pasti aktiviti ni dikelolakan bawah badan/pihak tertentu atau perorangan. Yang pasti, there's something untuk kita fikirkan. Kalau kita boleh wujudkan lebih banyak kelompok komuniti atau masyarakat yang prihatin sebegini, tentu kita akan mampu atasi masalah pencemaran atas bumi ni. Sekiranya dalam gambar ni, golongan yang berusia mampu asingkan barang sebanyak tu untuk kitar semula, bayangkan kalau kita mampu gembleng tenaga anak-anak muda pula...mesti surut sampah kat muka bumi ni!

I wish I could record/snap more pictures of them ::wink:: Let's Go Green!

Sabtu, 3 September 2011

Belasungkawa buat Keluarga Allahyarham Noramfaizul Mohd. Nor

Allahyarham Noramfaizul Mohd. Nor
Takziah diucapkan buat keluarga arwah. Semoga tabah menghadapi pemergian yang tersayang.

Al - Fatihah


Allahyarham merupakan jurukamera BernamaTV yang maut dalam tugasan membuat liputan Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia dan BAKTI di Mogadishu, Somalia. Allahyarham meninggal dunia setelah sedas tembakan (yang ditujukan kepada trak tentera kerajaan yang mengiringi pihak media) tersasar mengenai bahu dan menembusi paru-parunya. 


Jumaat, 2 September 2011

Al-Mawlid - Muka Lama Wajah Baru

Dua tiga hari ni Angah excited cerita pasal gabungan beberapa kumpulan lama yang membentuk kumpulan Al-Maulid. Siapa Al-Maulid?


Ha,...cam tak? Well, aku berkesempatan tonton mereka di Ketupat Rendang Kopi O pagi tadi. Best jugak! Innuendo + Ruffedge + VE = Al-Maulid = Not a bad combination at all. Alhamdulillah, satu lagi perkembangan positif. Semoga hiburan sebegini dapat mendekati dan mendidik jiwa anak-anak muda :)

Entri Pertama Pasca Raya

Assalamu'alaikum semua!
Salam sejahtera!
Selamat Hari Raya!
Salam Merdeka!
Selamat Menyambut Merdeka Raya!

Bagaimana sambutan merdeka raya kalian? Alhamdulillah, tahun ini sambutan Aidilfitri di pihak keluarga aku sederhana sahaja tapi penuh bererti. Inilah tahun pertama aku beraya tanpa arwah nenek. Selalunya setiap ahli keluarga terutama ibu akan sibuk siapkan keperluan hari raya seperti yang nenek inginkan. Ibu akan tempah rendang ayam, sate dan kuah lode kegemaran nenek. (Keluarga aku kecil je so tak payahla mimpi nak masak-masak sangat. Nanti menjelang pagi raya semua collapse hehehe). Angah akan ke hulu ke hilir pergi bank tukarkan duit baru untuk stok duit raya nenek dan tempah biskut mazola istimewa kegemaran nenek kat officemate dia (aku belum pandai nak buat biskut nih).

Aku pula seperti biasa akan uruskan kuih raya nenek. Biasanya aku akan siapkan semua order kuih & biskut raya tempahan orang. Dua tiga hari sebelum balik kampung barulah aku akan siapkan kuih raya nenek. Niat aku nak bagi kuih yang super fresh la untuk nenda tercinta ahaks. Tapi pepahamlah orang tua. Selagi kuih raya tak sampai depan mata, selagi tulah nenek akan terintai-intai setiap kali aku datang.

"Kuih raya nenek?"
"Jangan lupa kuih raya nenek, Long".
"Kuih raya kita dah siap?"
"Berapa jenis kuih kita tahun ni? Jangan lupa Almond London ye. Budak-budak suka coklat."

Ini antara dialog-dialog nenek di hujung-hujung Ramadhan. Itu dulu. Tahun ni semuanya berubah.
Ibu tempah makanan cukup-cukup untuk kami sekeluarga makan je. Angah pun tak perlu susah-susah pergi cari duit baru. Aku lagila...tak ada siapa nak tanya aku pasal kuih dah...




Nenek pergi pada awal bulan 7. Kehilangannya masih lagi terasa. Jadi tahun ini kami tak adalah nak beraya sakan. Selalunya raya pertama hingga ketiga memang tak dapat keluar rumah sebab ramai sanak saudara ziarah nenek. Tahun ni, kami pula yang pergi cari saudara. Hanya raya pertama je yang buka rumah untuk sanak saudara dan kenalan. Hari-hari seterusnya kami pulak jalan raya! Yang mana dah tua & uzur, yang kurang sihat, itulah yang jadi toplist. Alhamdulillah, aku berkesempatan lawat saudara-saudara yang pangkat moyang, nenek, tok wan. Jumpa dan ziarah mereka selagi ada kesempatan. Budaya ziarah menziarahi inilah yang nenek cuba terapkan dalam diri anak cucunya sejak dulu. She was right! Rapatkan silaturrahim tu satu hal. Gembirakan hati orang tua satu hal lagi. Aku dapat lihat betapa besarnya hati orang-orang tua ini apabila anak cucu datang cari mereka pada hari raya. Well, melihat senyuman dan kegembiraan mereka apabila dikunjungi sanak saudara jadikan raya aku lebih bermakna :)

Nenek, Along rindu nenek. Al Fatihah buat Arwah Hajah Norsidah Haji Ahmad.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...