728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Isnin, 5 September 2011

Apa yang mereka buat ni?


Gambar ni aku captured lebih kurang seminggu sebelum raya berhampiran SMK Rahman Putra. Tapi, sibuk sana sini lupa nak upload dekat sini. Cuba tengok betul-betul,...apa yang mereka tengah buat ni? [Klik pada gambar untuk tengok dengan lebih jelas ye]

Aku mula-mula tak perasan. Kebetulan masa tu traffic light tengah merah, melilau la mata aku pandang kiri kanan. Kalau korang nak tahu, diorang ni tengah asingkan barang-barang untuk dikitar semula. Excited aku tengok! Uncle yang tepi sekali sebelah kiri gambar tu ada satu tool ala-ala penukul yang diperbuat daripada kayu. Dia akan gunakan penukul tu untuk kemekkan tin-tin aluminium, baru masukkan dalam plastik. Ada juga yang sibuk asingkan akhbar-akhbar lama, botol kaca dan botol plastik. Semua asyik dengan tugas masing-masing :)

Aku tak pasti aktiviti ni dikelolakan bawah badan/pihak tertentu atau perorangan. Yang pasti, there's something untuk kita fikirkan. Kalau kita boleh wujudkan lebih banyak kelompok komuniti atau masyarakat yang prihatin sebegini, tentu kita akan mampu atasi masalah pencemaran atas bumi ni. Sekiranya dalam gambar ni, golongan yang berusia mampu asingkan barang sebanyak tu untuk kitar semula, bayangkan kalau kita mampu gembleng tenaga anak-anak muda pula...mesti surut sampah kat muka bumi ni!

I wish I could record/snap more pictures of them ::wink:: Let's Go Green!

3 ulasan:

  1. owh aktiviti kitar semula ni selalu jugak dibuat kat tempat kite dulu..under macam persatuan buddhist something like that..
    bagus usaha depa nih kan =)

    BalasPadam
  2. aktiviti yang harus kita contohi :)

    BalasPadam
  3. Yelah, bila Finaz mention pasal persatuan Budhist...rasanya betulla. Diorang siap ada satu pondok kecil utk kita letak barang2 utk recycle :)

    Ronaldmohoni - mmg harus kita contohi :)

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...