NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 27 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Khamis, 29 September 2011

Roti Sardin Goreng

Hari ni ibu minta tolong aku buatkan kuih untuk dihantar ke surau. Aku yang yakin semua barang cukup untuk buat kuih relaks je lah. Padahal, belum pasti lagi nak buat kuih apa. Balik kerja semalam, tak singgah mana-mana kedai pun. Hari ni,... bila nak buat barulah muka tukar jadi biru. Ada saja yang tak cukup! Padan muka aku!

Mula-mula nak buat onde-onde. Gula melaka, kelapa parut, daun pandan semua dah ada. Yang tak adanya -- TEPUNG PULUT! Mana nak jadi onde-ondenya?

Tukar plan, buat apam tepung gandum lah. Tepung, yis, kelapa parut....senang cakap semua bahan ada. Yang tak ada -- loyang nak kukus apam! Hehehe pengukus aku kat rumah ni kecil je. Tak ada pula saiz loyang yang padan. Acuan apam yang kecil-kecil pula member pinjam belum pulang. Adehhhhh...

Aku ni memang kalau dah masuk rumah, berat dan malas sikit nak keluar kalau setakat nak beli satu dua barang. So, mata pun mulalah 'roaming' seluruh dapur. Cari apa lagi yang boleh diusahakan jadi benda makan (dengan syarat -- yang simple dan senang untuk aku sediakan) Tingggg!!! Roti Sardin Goreng. Inilah hasilnya!! (yang ini stok untuk Cekebon & Cekengah makan. Orang surau punya dah masuk kotak)


Nak sediakan roti ni mudah saja. Mula-mula, sediakan inti sardin (ikut citarasa kalian). Masuklah bawang, hirisan cili, asam limau dan garam secukupnya. Jangan basah sangat pula inti tu. Kemudian, ambil roti keping. Potong bahagian tepi/kulit tepi roti. Ambil penguli (rolling pin) dan roll roti tu hingga jadi nipis.

Masukkan inti, gulung dan kemaskan tepi roti dengan garpu dan sapuan telur. Goreng dengan minyak yang panas 1 - 2 minit atau hingga rangup. Hidangkan dengan sos cili.


*Kulit/tepi roti tu jangan buangggg. Simpan dalam peti sejuk. Boleh buat puding atau godok roti :)

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...