728 x 90

Isnin, 14 November 2011

Kuih Sema Idaman Kalbu

Tadaaaaaaaa! Ini kuih tradisi Kelantan kegemaranku. 'Kuih Sema' namanya. Setiap kali teringin nak makan kuih ni, kenalah import dari Kelantan. So, masa Bott balik raya haji awal bulan hari tu, awal-awal aku dah pesan kuih ni. Bott sampai kena cari di Binjai sebab aku nak sema yang besau-besau (masuk loghat kampung sikit) dan meriah warnanya. Bayangkan, punyalah lebar senyuman aku sampai ke telinga tatkala sema ni berada di depan mata :D

Basically, kuih sema ni hanyalah tepung + gula + pewarna. Yang jadikan kuih ni interesting, teknik tarik-menarik dan simpul-menyimpulnya :) Kalau makan, agak kecah dan terabur sikitla. Nak - nak, kaki semput macam aku ni. Silap hari bulan boleh kojol sebab tersedak tepung sema hehehe.

p/s: Bott, thanks so much sebab susah payah carikan kuih sema.

3 ulasan:

  1. i like de 'kojol' part.memang orang kata ape,...x sedar diri somput hahah

    BalasPadam
  2. terliur dh ha..kite baca entri nie..x pernah rase lagi nie..mesti best kan..adoiai..mane nk cari kuih nie kat sini..kite teringin lak dah nie..:)

    BalasPadam
  3. bolehla, buat tukar2 selera. tapi tu la,...susah benor nak cari kat sini :)

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...