Ahad, 6 November 2011

Tips dan Petua Melembutkan Daging Ketika Memasak

Selamat Hari Raya Korban! Selamat Hari Raya Aidiladha! Inilah musimnya banyak stok daging dekat rumah. Inilah masanya kita pening-pening lalat cari pelbagai resepi enak berasaskan daging. Jadi, di bawah ini dikongsikan petua @ tips yang boleh diamalkan ketika memasak untuk mendapatkan hasil daging yang empuk.

  1. 2 ke 3 batang sudu/garpu - Masukkan ke dalam periuk semasa merebus daging. Memandangkan sudu/garpu merupakan konduktor haba yang baik, suhu air akan meningkat dan membuatkan daging lebih cepat empuk.
  2. Daun nangka - Basuh dan bersihkan beberapa helai daun nangka. Masukkan ke dalam periuk rebusan daging.
  3. Tangkai labu bawang putih - Kebiasaannya, kita akan membeli bawang putih dalam bentuk labu dan bertangkai. Simpan tangkai labu bawang putih tersebut. Masukkan beberapa tangkai ke dalam masakan untuk menjadikan daging lebih lembut dan empuk.
  4. Air Kelapa - Rebus daging dengan 1 cawan air kelapa sehingga lembut.
  5.  Tebu - Buang kulit tebu. Ambil 2 ke tiga ruas dan potong memanjang. Masukkan ke dalam periuk semasa merebus daging.
  6. Halia - Tumbuk sedikit halia dan garam. Perapkan daging selama 30 - 45 minit. Masak daging ikut resepi pilihan.

Biasanya aku akan guna petua nombor 1 dan 6. Lagi satu, pastikan potong daging ikut cara yang betul ye. Selamat Mencuba!

1 ulasan:

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...