728 x 90

Ahad, 28 Ogos 2011

Nasi Goreng Sambal Hijau


Ini sebenarnya juadah sahur yang aku masak minggu lepas. Itu yang 'sugul' dan serba simple aja presentationnya. Kebetulan ibu tidur rumah nenek temankan aku dan Angah. So, ngantuk pun kenalah bangun prepare something untuk jantung hati aku yang seorang ni. Setakat aku ngan Angah atau aku ngan Dah, sahur style koboi je (erk...koboi bersahur ke in the first place?).

Buka peti ais -- selongkar apa yang patut. Ada ayam panggang lebih buka malam sebelumnya - aku siat-siat untuk buat rencah. Jumpa pulak balance sambal hijau dua tiga hari lepas. Alhamdulillah, mudah kerja aku. Kelentung kelentang kelentung kelentang! Siappp!!

Haa...ini resepinya. Makan memang boleh terbukak mata!

Sediakan sambal hijau dahulu:

  • 1 - 2 labu bawang besar (potong dadu)
  • 4 - 5 ulas bawang putih (mayang)
  • 6 batang cili hijau dan 5 batang cili api (cili ni ikut citarasa masing-masing - boleh tumbuk/blend saja)
  • 1 keping asam keping
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis


  1. Panaskan kuali. Masukkan 2 ke 3 sudu minyak. Tumis bawang merah, diikuti dengan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan cili hijau dan cili api. Tumis hingga garing. Masukkan asam keping. Perisakan dengan garam. Hasilnya sepatutnya jadi macam sambal berlada hijau. (Kalau sambal hijau berlebih atau terlalu banyak untuk nasi yang hendak digoreng, jangan guna semua. Simpan selebihnya dalam peti ais).


Bahan-bahan untuk Nasi Goreng:
Nasi putih
Daging ayam yang dipotong kecil-kecil (Aku guna ayam panggang lebih dan siat-siatkan sahaja).
Daun sup (racik halus)
Serbuk kunyit
Garam (tak perlukan banyak sebab sambal hijau sudah ada garamnya)


  1. Panaskan kuali. Masukkan sambal hijau ikut citarasa. Tumis sekejap hingga sambal betul-betul garing. Siapa yang suka bawang lebih, bolehlah masukkan 1 labu bawang merah yang didadu dan tumiskan bersama sambal.
  2. Masukkan ayam. Gaulkan.
  3. Kemudian masukkan nasi putih. Taburkan sedikit serbuk kunyit. Gaul nasi hingga sebati. Biar sekejap atas kuali.
  4. Masukkan daun sup yang telah diracik. Tambah garam jika perlu. 
  5. Sedia untuk dihidang.


Jumaat, 26 Ogos 2011

Biskut Badam Lemak

Resepi ni dah lama ada dalam compilation recipes aku tapi tak pernah sempat nak cuba. So, untuk raya tahun ni aku cuba buat alang-alang dah ada tepung biskut marie lebih kat rumah.


Resepi Biskut Badam Lemak
Tengah bersiap sedia untuk masuk oven.

Bahan A
150g mentega
120g gula icing
1 sudu teh esen vanila

Bahan B
60g serbuk badam
60g tepung biskut marie
200g tepung naik sendiri
20-25g almond nibs/badam kisar
1 sudu besar parutan kulit lemon

Bahan C
Putih telur
Almond slivers/badam cincang
Gula Hiasan - Hundreds and Thousands
Hundreds and Thousands


Cara-cara :

  1. Krimkan bahan A hingga gebu dan berkrim.  Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang boleh diterap.
  2. Terap dengan acuan. Susunkan di atas dulang pembakar. Sapu sedikit putih telur di atas permukaan biskut. Letakkan badam cincang dan taburkan sedikit hundreds and thousands.
  3. Bakar biskut pada suhu 160 darjah celcius selama 20-25 minit.


Sedappppp! Masa bakar tu semerbak bau lemon dalam rumah! Rangup pun rangup. Selamat mencuba! Oh, sorry tak sempat ambil gambar biskut bila dah siap. Tergesa-gesa nak masukkan dalam balang untuk bawa balik kampung :)

Ensiklopedia Solat

Well, sebenarnya ini note yang aku post di fb pada awal Ramadhan. Saja je nak kongsikan semula di sini :)


Salam Ramadhan buat semua. Semoga semuanya berjalan dengan lancar dan baik untuk 1 Ramadhan hinggalah ke akhir bulan. Menyambut 1 Ramadhan di Kuang bersama ibu, Angah & Dah, aku sengaja ambil cuti. So, sepanjang hari ni aku rehat santai di Kuang.

Tengah rehat-rehat sekejap lepas Zuhur, ibu called dengan satu berita gembira. SenaskhahEnsiklopedia Solat terbitan Telaga Biru Sdn Bhd sedang menunggu aku! Weeeeeee!!! Dapat ensiklopedia?! Aku dan Dah baru sahaja berkira-kira nak pergi cari ensiklopedia ni dekat MPH ke Popular ke hujung minggu nanti. Alih-alih dah ada kat rumah Ibu! Dapat tahu tentang ensiklopedia ni melalui rancangan Tanyalah Ustaz (ini memang rancangan wajib tonton ibu pagi-pagi). Minggu lepas, Ustaz Zahazan dalam membicarakan topik solat, perkenalkan Ensiklopedia Solat sebagai rujukan. So, dalam dua tiga hari ni, itulah buah bicara aku dengan ibu.

Alhamdulillah, Allah mudahkan jalan. Kawan ibu, Cikgu Jugirah datang jenguk ibu hari ni dan sambil borak terkeluarlah cerita ibu nak cari Ensiklopedia Solat. Rezeki Ramadhan untuk ibu, Wak Ju dengan senang hati hadiahkan senaskhah pada ibu kerana kebetulan seorang ustazah di sekolah tempat ibu mengajar (sebelum bersara) memang jual buku-buku agama termasuklah ensiklopedia ni. Dipendekkan cerita, sebab ibu dah dapat senaskhah, ibu belikan senaskhah untuk aku :) Syukur, rezeki Ramadhan untuk aku pula :)


OK, mari aku kongsikan tentang ensiklopedia ni. Bagi aku naskhah ni sangat lengkap. Bukan sekadar buku panduan solat yang biasa kita lihat. Ensiklopedia ini lebih lengkap sebab merangkumi isu-isu fiqah, falsafah, sejarah dan fakta saintifik yang berkaitan dengan solat. Apa yang lebih menarik tentang ensiklopedia ini:
  • Dilengkapi dengan ilustrasi yang jelas untuk membantu pemahaman kita. Kandungan dalam ensiklopedia ini dipersembahkan dalam bentuk dan susunan yang menarik - ada gambar rajah, foto, peta minda dan jadual. Fontnya pun mudah dibaca.

  • Fakta-fakta yang jelas dan terperinci - kita didedahkan dengan fakta-fakta hukum dan sains sekaligus :) 

  • Huraian & keterangan yang mudah untuk kita faham. Setiap satu topik dihuraikan dengan tepat dan terperinci  - sesuai untuk semua golongan termasuklah anak-anak.

  • Bukunya berkualiti, berkulit tebal dan sesuai untuk dijadikan koleksi rujukan keluarga. 



  • Aku masih lagi excited tengah belek-belek ensiklopedia ini. So, aku tulislah note ni untuk sebar-sebarkan pada kalian. Benda baik macam ni elok dikongsi sama-sama. Nak belikan sorang satu, aku tak mampu,... jadi kongsi info jadilah kan? Trust me, ensiklopedia ini memang sangat - sangat berbaloi untuk dimiliki! Kadang-kadang banyak perkara kecil tentang solat kita terlepas pandang. Tak pun banyak solat sunat yang boleh kita lakukan sehari-hari dengan mudah cuma kita kurang pendedahan mengenainya. Mari ramai-ramai kita beli ensiklopedia ni! Harganya RM100.00 sahaja - sangat berpatutan dengan apa yang kita dapat :) Boleh dapatkan di kedai buku berhampiran. Takpun boleh beli secara online :)

    Oh, bagi orang-orang kampungku, warga Kuang yang berminat nak beli Ensiklopedia Solat (RM100.00), tak payah pening kepala, bolehlah hubungi: 
    • Ustazah Zarina (019-3563898) / Zul (019-4563898)
    *Terima kasih banyak-banyak Ibu atas pemberian berharga ini. Insya Allah, Along akan manfaatkan sebaik-baiknya.

    Tat Nanas Terbaik!!!

    Kelmarin (Rabu) barulah aku berkesempatan buat kuih@cookies raya untuk family. Sebelum ni sibuk siapkan order orang je. Punyalah excited sebab Khamis dah nak balik kampung dah! Sempat juga buat dalam 4 jenis biskut. Alhamdulillah, tahun ni ibu nak 7 jenis biskut. 3 jenis lain dah buat hujung minggu lepas. So, dah cukup kuota kuih raya ibu :) Tahun ni, yang wajib buat dan tak boleh tinggal ialah tat nanas. Sebenarnya aku baru realized yang ibu dan angah memang suka gila makan tat nanas - tak kisahlah version gulung atau tekap macam bunga. Since dua tiga minggu puasa ni diorang dah kenyang makan tat gulung lemak, untuk raya aku buat tat bunga lah. Siap pilih acuan tat yang besar sikit - biar puas mereka berdua makan.
    Tat Nanas Bunga - Sebelum masuk oven :)

    So, Ibu dan Angah cayang, these are for both of you. Tat Nanas tetap yang TERBAIKKKK!! Tetap menjadi pilihan 'pojaan hati' kami sekeluarga.

    Psst: Bagi penggemar Tat Nanas Berkeju, boleh pergi sini untuk dapatkan resepinya :)

    Ahad, 21 Ogos 2011

    Pretty Little Liars dah masuk Season 2!!!

    Bagi sesiapa yang tak tahu tentang drama ni, sekarang Pretty Little Liars disiarkan di 8tv. Rasanya hari Isnin, tapi aku tak sure pukul berapa. Pretty Little Liars ni sebenarnya based on novel (ala-ala novel bersiri jugakla) by Sara Shepard. Mengisahkan tentang a group of high school teenagers yang hidup jadi huru hara selepas ketua 'clique' diorang, Alison dibunuh. Alison ni ala-ala ratu lebah yang formed the clique with Aria, Emily, Hanna & Spencer walaupun sebenarnya mereka ni tak get along sangat pada mulanya. Masalahnya sekarang, walaupun Alison dah mati, hidup mereka dihantui oleh Alison dengan macam-macam insiden pelik termasuklah mesej-mesej yang diterima daripada 'A'. As if life diorang dan setiap satu yang dilakukan diperhatikan oleh 'A'. Keadaan jadi bertambah rumit bila mereka ni dikaitkan dengan pembunuhan Alison.



    Kadangkala cerita ni macam lembap semacam tapi ada elemen suspen juga. Kita jadi nak tahu apa yang berlaku seterusnya apabila setiap apa yang girls ni plan, 'A' mesti one step ahead. Quite complicated sebenarnya, tapi bolehlah tengok time boring-boring. Nak cerita lebih-lebih tak syokla sebab Season 1 cerita ni masih ditayangkan :)

    Sekarang di ABC Family Channel dah tayang Season 2. Dah episod 10 dah pun. Untuk Season 2 ni, setiap episod lebih fokus pada perkembangan watak-watak utama. Kita akan dibawa untuk tengok life and conflicts yang dihadapi oleh Spencer, Hanna, Emily & Aria. Nak tahu lebih lanjut? Lawat Pretty Little Liars:The Official Site.

    Sabtu, 20 Ogos 2011

    Juadah Iftar - Ayam Kunyit Cili Api


    Haaaa....inilah juadah iftar yang aku sediakan untuk petang semalam. Semalam, berbuka di Kuang dengan ibu dan Angah. Sepanjang hari di sana. Tak ada mood nak masak tapi pada masa yang sama tersangatlah malas nak keluar pergi bazaar. Jadi, usahakan apa yang ada di dapur jelah. Licinnnnnn! Cekengah makan tak pandang kiri kanan! Ibu pulak sampai juling-juling mata tergigit cili api heheh.

    Nak resepi? Insya Allah, akan diupload secepat mungkin. Hari ni mata terlebih berat pula :)

    Update 23/8/2011

    Resepi Ayam Kunyit Cili Api.


    • 1/2 ekor ayam
    • 5 ulas bawang putih (cincang halus/kisar)
    • 2 labu bawang besar (potong bulat-bulat)
    • 10 - 15 biji cili padi (belah 2)
    • 2 sudu besar cili boh (optional - tak letak pun tak apa)
    • serbuk kunyit
    • garam
    • minyak masak


    Cara-cara:

    1. Perap ayam dengan bawang putih, serbuk kunyit, garam dan cili boh. Kemudian, goreng ayam sehingga masak. Ketepikan.
    2. Tinggalkan 2-3 sudu minyak yang digunakan untuk goreng ayam tadi di dalam kuali. Tumis bawang besar hingga warnanya keperang-perangan. Masukkan 1/2 sudu kecil serbuk kunyit, cili padi dan perasakan dengan garam.
    3. Tuangkan ke atas ayam goreng. Sedia untuk dimakan.


    Jumaat, 19 Ogos 2011

    Kerabu Kubis Merah


    Senang saja nak buat kerabu ni. Rasanya pun sedap. Tapi sorryla, tak sempat nak capture gambarnya :)

    Bahan-bahan:

    • 3 batang serai *
    • 1 batang bunga kantan *
    • 1 ikat daun ketumbar *
    • 1 ikat daun sup *
    • 1 biji bawang besar (dihiris bulat-bulat)
    • 1 inci halia (dipotong memanjang)
    • 5-7 biji cili padi (dipotong menyerong)
    • 2 - 3 sudu besar sos ikan (ikut citarasa)
    • sedikit jus perahan lemon (ikut citarasa)
    • satu sudu teh parutan kulit lemon
    • 100 - 150g ayam goreng/rebus/ nugget ayam
    • 1/2 biji kubis merah (hiris nipis)
    • garam secukup rasa


    Cara-cara:

    1. Hiris nipis semua bahan yang bertanda (*). Masukkan ke dalam mangkuk salad.
    2. Masukkan semua bahan yang lain - bawang, halia, cili padi, ayam dan kubis.
    3. Tuangkan sos ikan, perahan jus lemon, parutan kulit lemon dan perisakan dengan garam.
    4. Gaul hingga semuanya sekata dan hidangkan.


    Isnin, 15 Ogos 2011

    Bedak Puteri Naga

    "Awak tolong ambil bedak puteri naga saya sekali, tau!" Aku sempat pesan pada Dah sebelum letak telefon.

    "Bedak puteri naga?" Laju je seorang teman bertanya dengan muka sedikit confuse. Mungkin pelik benar nama bedak tu di pendengarannya. Hahaha memang pelik pun. Ada ke puteri naga? Produk baru ke?

    Sebenarnya bedak yang aku maksudkan ialah Johnson's Cooling Powder with Honeysuckle Extracts.



    Aku je yang panggil Bedak Puteri Naga. Sebenarnya, it has something to do with the advertisement of this powder masa mula-mula keluar dulu. Kononnya little girl ni digambarkan sebagai puteri yang keluar bermain  dan bertukar jadi naga disebabkan bahang cahaya matahari.  So, the next day, apabila puteri dah pakai bedak ni, barulah puteri rasa selesa dan terus bermain sepanjang hari. Tak jadi naga lagi! :)

    Bedak ni bukan sahaja sesuai untuk anak-anak yang nak keluar bermain. Aku suka pakai bedak ni bila kulit kena ruam atau gatal-gatal. Kulit aku ni jenis cepat kena alahan. Kalau jerebu atau terdedah kepada udara yang kotor, mulalah naik ruam. Salah makan, naik ruam. Kalau cuaca panas sangat, naik ruam atau gatal-gatal. Mengalahkan budak kecil.

    Satu hari aku tergerak nak beli bedak ni. Tertarik sebab ada honeysuckle extracts. Bila cuba pakai serasi pula. Baunya sedap dan tak terlalu kuat (takdelah setiap kali kena ruam bau aku macam baby masam heheh). Teksture bedak pun lembut. Apa yang penting cooling effectnya amat sesuai untuk budak-budak (atau dalam kategori aku mak budak) yang sering alami gatal-gatal kulit atau ruam.

    Bedak Puteri Naga berbaloi-baloi!!

    Sabtu, 13 Ogos 2011

    Resepi Ayam Serai


    Bahan-bahan kisar:
    • 5 biji bawang merah
    • 3-4 ulas bawang putih
    • 3 batang serai 
    • 2cm halia
    • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
    • 1 kiub ayam/ 1 sudu teh serbuk pati ayam


    Bahan-bahan lain:
    • 1/2 ekor ayam
    • 1/2 cawan tepung jagung
    • 1/2 sudu teh garam
    • Minyak masak untul 'deep fry'


    Cara-caranya:
    1. Perap ayam dengan bahan-bahan yang dikisar selama lebih kurang 1 ke 1 jam setengah.
    2. Masukkan garam ke tepung jagung. Gaul hingga sebati. 
    3. Salutkan ayam dengan tepung jagung dan garam tadi. (Sekadar salutan nipis. Jangan tebal sangat. Nanti bahagian luar ayam tak jadi crunchy, jadi keras pulak!)
    4. Goreng ayam sehingga masak.

    Hidangkan dengan sos cili atau sedap dimakan dengan nasi panas-panas :)

    Khamis, 11 Ogos 2011

    Cookies - Chewy Flakes

    Bagi siapa-siapa yang tengah sibuk cari resepi untuk kuih raya, boleh cuba yang ini. Mudah, ringkas dan budak-budak mesti suka! Cuma kena ada baking tray yang ada tiny holes untuk tekan kuih tu agar dapat bentuk sebelum dibakar.

    Haaa....lebih kurang beginilah baking tray yang aku maksudkan :)
    Bahan-bahannya:

    A
    70g gula halus
    90g mentega

    B
    120g oat segera 
    150g cornflakes
    4 sudu besar madu/golden syrup
    35g kismis hitam/kuning (ikut citarasa)

    Cara-cara:
    1. Krimkan bahan A.
    2. Ramas oat segera dan cornflakes hingga hancur. Masukkan ke bahan A tadi.
    3. Masukkan madu/golden syrup dan kismis. Gaul hingga sebati.
    4. Bulat-bulatkan adunan dan tekan ke dalam baking tray. Mampat/padatkan. Oh, sebelum tu jangan lupa sapu tray dengan sedikit shortening atau mentega supaya tidak melekat :)
    5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius untuk 12 - 15 minit.

    Inilah rupanya apabila dah siap!

    Nak lebih enak? Cairkan sedikit brown/dark chocolate dan 'drizzle' atas cookies ni.

    Selasa, 9 Ogos 2011

    07.07.2011

    Ada apa dengan tarikh ni? Apa yang istimewanya? Sebenarnya tiada apa yang istimewa. Cuma pada tarikh ni, nenek kesayangan aku kembali kepada Penciptanya. Er, aku sebenarnya masih belum kuat untuk tulis mengenai ini. To be honest, pemergian nenek beri tamparan hebat pada aku. Semuanya berlaku dengan pantas. Aku kehilangan nenek (yang terlalu banyak membantu dan menyokong aku) pada masa yang aku least expected! Itulah ajal namanya. Tapi aku bersyukur kerana diberi kesempatan oleh Allah untuk berada bersama nenek pada saat-saat pemergiannya, memandikan dan mengkafankan jenazahnya dan mengiringinya ke pengkebumian hinggalah ke baris talkin yang terakhir.

    Sedar tak sedar, sudah sebulan nenek pergi. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh arwah nenek. Nenek, semoga nenek ditempatkan dalam kalangan kekasih Allah dan orang-orang yang beriman.

    Al - Fatihah
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...