728 x 90

Ahad, 28 Ogos 2011

Nasi Goreng Sambal Hijau


Ini sebenarnya juadah sahur yang aku masak minggu lepas. Itu yang 'sugul' dan serba simple aja presentationnya. Kebetulan ibu tidur rumah nenek temankan aku dan Angah. So, ngantuk pun kenalah bangun prepare something untuk jantung hati aku yang seorang ni. Setakat aku ngan Angah atau aku ngan Dah, sahur style koboi je (erk...koboi bersahur ke in the first place?).

Buka peti ais -- selongkar apa yang patut. Ada ayam panggang lebih buka malam sebelumnya - aku siat-siat untuk buat rencah. Jumpa pulak balance sambal hijau dua tiga hari lepas. Alhamdulillah, mudah kerja aku. Kelentung kelentang kelentung kelentang! Siappp!!

Haa...ini resepinya. Makan memang boleh terbukak mata!

Sediakan sambal hijau dahulu:

  • 1 - 2 labu bawang besar (potong dadu)
  • 4 - 5 ulas bawang putih (mayang)
  • 6 batang cili hijau dan 5 batang cili api (cili ni ikut citarasa masing-masing - boleh tumbuk/blend saja)
  • 1 keping asam keping
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis


  1. Panaskan kuali. Masukkan 2 ke 3 sudu minyak. Tumis bawang merah, diikuti dengan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan cili hijau dan cili api. Tumis hingga garing. Masukkan asam keping. Perisakan dengan garam. Hasilnya sepatutnya jadi macam sambal berlada hijau. (Kalau sambal hijau berlebih atau terlalu banyak untuk nasi yang hendak digoreng, jangan guna semua. Simpan selebihnya dalam peti ais).


Bahan-bahan untuk Nasi Goreng:
Nasi putih
Daging ayam yang dipotong kecil-kecil (Aku guna ayam panggang lebih dan siat-siatkan sahaja).
Daun sup (racik halus)
Serbuk kunyit
Garam (tak perlukan banyak sebab sambal hijau sudah ada garamnya)


  1. Panaskan kuali. Masukkan sambal hijau ikut citarasa. Tumis sekejap hingga sambal betul-betul garing. Siapa yang suka bawang lebih, bolehlah masukkan 1 labu bawang merah yang didadu dan tumiskan bersama sambal.
  2. Masukkan ayam. Gaulkan.
  3. Kemudian masukkan nasi putih. Taburkan sedikit serbuk kunyit. Gaul nasi hingga sebati. Biar sekejap atas kuali.
  4. Masukkan daun sup yang telah diracik. Tambah garam jika perlu. 
  5. Sedia untuk dihidang.


Jumaat, 26 Ogos 2011

Biskut Badam Lemak

Resepi ni dah lama ada dalam compilation recipes aku tapi tak pernah sempat nak cuba. So, untuk raya tahun ni aku cuba buat alang-alang dah ada tepung biskut marie lebih kat rumah.


Resepi Biskut Badam Lemak
Tengah bersiap sedia untuk masuk oven.

Bahan A
150g mentega
120g gula icing
1 sudu teh esen vanila

Bahan B
60g serbuk badam
60g tepung biskut marie
200g tepung naik sendiri
20-25g almond nibs/badam kisar
1 sudu besar parutan kulit lemon

Bahan C
Putih telur
Almond slivers/badam cincang
Gula Hiasan - Hundreds and Thousands
Hundreds and Thousands


Cara-cara :

  1. Krimkan bahan A hingga gebu dan berkrim.  Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang boleh diterap.
  2. Terap dengan acuan. Susunkan di atas dulang pembakar. Sapu sedikit putih telur di atas permukaan biskut. Letakkan badam cincang dan taburkan sedikit hundreds and thousands.
  3. Bakar biskut pada suhu 160 darjah celcius selama 20-25 minit.


Sedappppp! Masa bakar tu semerbak bau lemon dalam rumah! Rangup pun rangup. Selamat mencuba! Oh, sorry tak sempat ambil gambar biskut bila dah siap. Tergesa-gesa nak masukkan dalam balang untuk bawa balik kampung :)

Isnin, 15 Ogos 2011

Bedak Puteri Naga

"Awak tolong ambil bedak puteri naga saya sekali, tau!" Aku sempat pesan pada Dah sebelum letak telefon.

"Bedak puteri naga?" Laju je seorang teman bertanya dengan muka sedikit confuse. Mungkin pelik benar nama bedak tu di pendengarannya. Hahaha memang pelik pun. Ada ke puteri naga? Produk baru ke?

Sebenarnya bedak yang aku maksudkan ialah Johnson's Cooling Powder with Honeysuckle Extracts.



Aku je yang panggil Bedak Puteri Naga. Sebenarnya, it has something to do with the advertisement of this powder masa mula-mula keluar dulu. Kononnya little girl ni digambarkan sebagai puteri yang keluar bermain  dan bertukar jadi naga disebabkan bahang cahaya matahari.  So, the next day, apabila puteri dah pakai bedak ni, barulah puteri rasa selesa dan terus bermain sepanjang hari. Tak jadi naga lagi! :)

Bedak ni bukan sahaja sesuai untuk anak-anak yang nak keluar bermain. Aku suka pakai bedak ni bila kulit kena ruam atau gatal-gatal. Kulit aku ni jenis cepat kena alahan. Kalau jerebu atau terdedah kepada udara yang kotor, mulalah naik ruam. Salah makan, naik ruam. Kalau cuaca panas sangat, naik ruam atau gatal-gatal. Mengalahkan budak kecil.

Satu hari aku tergerak nak beli bedak ni. Tertarik sebab ada honeysuckle extracts. Bila cuba pakai serasi pula. Baunya sedap dan tak terlalu kuat (takdelah setiap kali kena ruam bau aku macam baby masam heheh). Teksture bedak pun lembut. Apa yang penting cooling effectnya amat sesuai untuk budak-budak (atau dalam kategori aku mak budak) yang sering alami gatal-gatal kulit atau ruam.

Bedak Puteri Naga berbaloi-baloi!!

Khamis, 11 Ogos 2011

Cookies - Chewy Flakes

Bagi siapa-siapa yang tengah sibuk cari resepi untuk kuih raya, boleh cuba yang ini. Mudah, ringkas dan budak-budak mesti suka! Cuma kena ada baking tray yang ada tiny holes untuk tekan kuih tu agar dapat bentuk sebelum dibakar.

Haaa....lebih kurang beginilah baking tray yang aku maksudkan :)
Bahan-bahannya:

A
70g gula halus
90g mentega

B
120g oat segera 
150g cornflakes
4 sudu besar madu/golden syrup
35g kismis hitam/kuning (ikut citarasa)

Cara-cara:
  1. Krimkan bahan A.
  2. Ramas oat segera dan cornflakes hingga hancur. Masukkan ke bahan A tadi.
  3. Masukkan madu/golden syrup dan kismis. Gaul hingga sebati.
  4. Bulat-bulatkan adunan dan tekan ke dalam baking tray. Mampat/padatkan. Oh, sebelum tu jangan lupa sapu tray dengan sedikit shortening atau mentega supaya tidak melekat :)
  5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius untuk 12 - 15 minit.

Inilah rupanya apabila dah siap!

Nak lebih enak? Cairkan sedikit brown/dark chocolate dan 'drizzle' atas cookies ni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...