728 x 90

Khamis, 29 September 2011

Roti Sardin Goreng

Hari ni ibu minta tolong aku buatkan kuih untuk dihantar ke surau. Aku yang yakin semua barang cukup untuk buat kuih relaks je lah. Padahal, belum pasti lagi nak buat kuih apa. Balik kerja semalam, tak singgah mana-mana kedai pun. Hari ni,... bila nak buat barulah muka tukar jadi biru. Ada saja yang tak cukup! Padan muka aku!

Mula-mula nak buat onde-onde. Gula melaka, kelapa parut, daun pandan semua dah ada. Yang tak adanya -- TEPUNG PULUT! Mana nak jadi onde-ondenya?

Tukar plan, buat apam tepung gandum lah. Tepung, yis, kelapa parut....senang cakap semua bahan ada. Yang tak ada -- loyang nak kukus apam! Hehehe pengukus aku kat rumah ni kecil je. Tak ada pula saiz loyang yang padan. Acuan apam yang kecil-kecil pula member pinjam belum pulang. Adehhhhh...

Aku ni memang kalau dah masuk rumah, berat dan malas sikit nak keluar kalau setakat nak beli satu dua barang. So, mata pun mulalah 'roaming' seluruh dapur. Cari apa lagi yang boleh diusahakan jadi benda makan (dengan syarat -- yang simple dan senang untuk aku sediakan) Tingggg!!! Roti Sardin Goreng. Inilah hasilnya!! (yang ini stok untuk Cekebon & Cekengah makan. Orang surau punya dah masuk kotak)


Nak sediakan roti ni mudah saja. Mula-mula, sediakan inti sardin (ikut citarasa kalian). Masuklah bawang, hirisan cili, asam limau dan garam secukupnya. Jangan basah sangat pula inti tu. Kemudian, ambil roti keping. Potong bahagian tepi/kulit tepi roti. Ambil penguli (rolling pin) dan roll roti tu hingga jadi nipis.

Masukkan inti, gulung dan kemaskan tepi roti dengan garpu dan sapuan telur. Goreng dengan minyak yang panas 1 - 2 minit atau hingga rangup. Hidangkan dengan sos cili.


*Kulit/tepi roti tu jangan buangggg. Simpan dalam peti sejuk. Boleh buat puding atau godok roti :)

Sabtu, 17 September 2011

Pandanglah hamba si gagak hutan,...

Gagak hutan? Heheh saja je intro kasi melankolik sedikit. Hari ni aku buat kerja depan laptop bertemankan lagu-lagu dalam playlist aku. Terdengarlah lagu Cenderawasih nyanyian Kumpulan 2 Dimensi (2D). Lagu lama. Tak silap aku kumpulan ini dari Singapore and popular sekitar tahun 2005 ke 2006... First time dengar dan tengok video music lagu ni dekat NTV7 (zaman NTV7 suka pasang klip-klip video waktu pagi sebelum start siaran), terus suka dan jatuh cinta dengan lagu ni! Liriknya sangatlah puitis. Well, dah nama pun lagu puisi :)

Nak dengar? Search di Youtube ye.


Lirik Lagu Cenderawasih - 2D (Dimensi II)

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Pandanglah hamba si gagak hutan
Sebelah mata pun hamba tak terkilan

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Adumu bercadarkan pintalan gemawan
Tidur hamba beralas reranting hutan

Tak hamba terkelindan sayap dipatahkan
Tak hamba terkilan telur hamba dipecahkan
Hamba akur dengan suratan
Hamba akur dengan kehendak Tuhan
Hamba akur berketurunan bermandi hinaan

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Kau pinta didodoikan rintikan hujan
Ku mampu rintih senandung kedukaan

Penat hamba menanam ubi
Ramai berladang nenas di seberang
Penat hamba menabur budi
Emas jua dipandang orang
Orang cina menghisap madat
Duduk di bangku berkain chukin
Hina besi kerana berkarat
Hina manusia kerana miskin

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Kau pinta didodoikan rintikan hujan
Ku mampu rintih senandung kedukaan

Aduhai cenderawasih pintamu keterlaluan
Kau inginkan hamba kalungkan bulan
Kau kepinginkan kerabu dari bintang berkerdipan
Kau dambakan rantai untaian buih lautan


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Jumaat, 16 September 2011

Keindahan Bacaan Duduk Antara Dua Sujud

Aku ingin kongsikan dengan korang semua bacaan dalam solat ketika duduk antara dua sujud. Pastinya kita tidak ada masalah dengan bacaan ini. Mudah dan ringkas, kan?


Tapi, mungkin ada di antara kita yang terlepas pandang akan maksud atau tafsiran seuntai doa ini.

Rabbighfirli - Wahai tuhanku, ampunilah segala dosa ku,

...warhamni - kasihanilah aku,
...wajburni - sempurnakanlah kekurangan ku,
...warfa’ni - angkatlah darjat ku,
...warzukkni - kurniakanlah rezeki kepada ku,
...wahdini - tunjuklah aku jalan yang betul,
...wa’afini - sihatkanlah badan ku,
...wa’fu ‘anni - maafkanlah kesalahan ku.




Subhanallah! Indah kan? Bacaan ini padat dengan doa-doa untuk kesejahteraan kita. Semoga selepas ini kita semua, dengan rendah diri - lebih menghayati bacaan duduk antara dua sujud kita. :)

Isnin, 12 September 2011

Dapat balik wang 2X ganda dgn 'Tesco Overcharge Policy'

Last Friday aku pergi Tesco@Kepong Village Mall. Dah lama sangat tak pergi shopping barang-barang rumah dan keperluan diri. Lepas lunch kat food court Tesco, aku dengan Dah pun mulakan ekspedisi kitorang mencari barang-barang dalam 'To Buy List'. Panjang gak senarainya!

Selesai bayar semua barang, macam biasa kitorang akan went through the receipt. Kalau shopping dekat hypermarket macam Tesco, Giant atau Carrefour, rajin-rajinlah check receipt balik. Sebabnya, diorang ni kan selalu buat promosi mingguan, bulanan, promosi perayaan lah...jadi kerap berlaku ketidakseragaman harga. Nanti, kita beria-ia kita beli barang tu (disebabkan harganya yang rendah), bila bayar...kita tetap bayar harga sebelum diskaun atau promosi (yang mana kemungkinan besar kita tidak akan pilih untuk beli).

Selalunya setakat RM1 ke bawah, kitorang akan pejam mata je. Malas nak pergi berurusan dekat counter customer service dan tunggu lama-lama. Kali ni krim Nivea Intensive Moisture aku pulak yang ada perbezaan harga. Masa dekat rak, harga promosinya RM12.50 tapi bila bayar harganya jadi RM17.69. Huarghhhhh lebih 5 hengget!!! 

Disebabkan aku dah mula sakit pinggang bershopping, aku buat muka toya je la kat tepi troli. Dah yang pergi uruskan dekat kaunter customer service. Sambil menunggu tu aku dengar jugak Dah mengomel tentang overcharge policy. Aku tak ambil perhatian sangat (sebab dah buat muka toya kan...heheheh). Alih-alih bila diorang refund duit, aku dapat RM10.40? Apasal lebih?

"Kan saya dah cakap overcharge policy diorang yang baru! Refund dua kali ganda!" Cik Kak mula membebel sebab terbukti aku buat derk masa dia mengomel tadi. Hahahah sorry, Dah! Rupa-rupanya itu polisi terbaru TESCO. Sekiranya ada barang-barang yang kita bayar lebih tinggi daripada harga yang  dipaparkan, mereka akan pulangkan wang kita dua kali ganda!

So, sapa-sapa yang shopping dekat Tesco tu - jangan lupa check resit dan pastikan kita bayar hanya untuk apa yang kita mahu@agree untuk bayar :)

Rabu, 7 September 2011

You Are My Confidantes!

"Aku tak tahu nak cerita dekat siapa! Aku teringat dekat kau je,..sebab ko takkan judge aku!"

Okay, nice intro, friend :) bagilah salam dulu. Main terjah macam tu...hilang arah aku sekejap. Aku terima panggilan daripada temanku yang hendak mengadu nasib. Kesian pulak, orang tengah resah-gelisah-buntu-jiwa kacau, takkan aku nak buat tak tahu je kan. Walaupun masa tu aku tengah ada urusan lain, aku layankan juga. Di akhir perbualan, temanku ini tidak putus-putus berterima kasih kerana aku sudi mendengar luahan masalahnya.

Perbualan kami tidak berakhir di situ saja. Aku terbawa-bawa untuk berfikir, kalau aku perlukan tempat mengadu, who should I turn to? (Ke ni alasan aku malas nak sambung urusan yang tertunda tadi heheeh)

Fikir punya fikir punya fikir,....aku senyum siap terkekeh-kekeh lagi. Aku bukan ada seorang, I've got three! Mari aku kenalkan mereka pada korang ye :)

Miss Cruzee @ Lolita @ Cikibambam @ Munirah @ Cekengah

Ini kawan baik aku yang pertama! Adik aku yang umurnya beza 13 bulan je dengan aku. Kebiasaannya adik aku ni berperanan sebagai pegawai pengaman kat rumah. Tak kisahlah time aku selisih faham dengan ibu ke (which is A LOTT OF TIMES) atau gaduh dengan adik lelaki aku ke,...watak Angah akan muncul untuk jernihkan suasana. Perangai aku yang baran dan grumpy ni memang selalu jebakkan aku dengan masalah dalam keluarga! So, dialah yang akan tolong 'clear the air' bagi pihak aku. Mudahlah sikit aku nak berbaik-baik dengan pihak satu lagi tu heheheh Takpun dia akan urge aku suruh mengalah/pujuk/minta maaf untuk settlekan masalah.

Selain daripada jadi pegawai pengaman di rumah, Angah akan terima panggilan kecemasan daripada aku bila aku perlu buat keputusan segera berkenaan sesuatu perkara especially when dealing with others. One quick call, aku akan explain kat dia situasi masalah aku dan dia akan bagi pendapat segera  + what to do next :) Very - very helpful!

Aiedah Isma @ Chucky

Ini kawan baik aku yang aku kenal semasa di kampus. Dah masuk sebelas tahun dah kitorang kawan so basically dia dah faham rentak aku termasuklah perangai-perangai 'tak senereh' aku. Selalunya aku akan perlukan dia untuk share masalah aku yang melibatkan hal-hal perasaan, emosi + lepas geram dan yang seangkatan dengannya. Dia tahu time bila nak beri pendapat,...time bila nak dengar sahaja ataupun time bila nak biar je aku nangis sorang-sorang. Selalunya, bila aku ragu-ragu nak buat keputusan, aku perlu pinjam logik akal dia sekejap so that I could make a sound decision :) Well, two heads are better than one, kan?


My Sleepy Turtle - Arfaiza
Hahaha nama Sleepy Turtle ni, aku yang bagi sebab semasa di kampus dulu, kalau dia mengantuk memang mirip rupa turtle tak cukup tidur :) Arfaiza, walaupun jauh kat utara -- tetap jadi tukang pujuk aku huhuhu. Kebiasaannya aku akan hubungi Ar bila aku perlu someone untuk sejukkan hati aku atau tenangkan aku bilamana kedua-dua insan kat atas tak boleh lakukan. Tak kisahlah kalau masalah tu disebabkan kealpaan atau kekhilafan aku sekalipun,..she doesn't play the blame game. Pendek kata, dia ni ala-ala ada soothing effect gitu!

Syukur Alhamdulillah, Allah kurniakan kalian bertiga dalam hidup aku. Mungkin selama ni aku lupa atau seolah-olah tak berterima kasih pada korang, but I really appreciate every single thing that you have done.
Truly, YOU ARE MY CONFIDANTES!!!

*Gambar diorang ni aku ambil profile pic FB je :)

Jumaat, 2 September 2011

Entri Pertama Pasca Raya

Assalamu'alaikum semua!
Salam sejahtera!
Selamat Hari Raya!
Salam Merdeka!
Selamat Menyambut Merdeka Raya!

Bagaimana sambutan merdeka raya kalian? Alhamdulillah, tahun ini sambutan Aidilfitri di pihak keluarga aku sederhana sahaja tapi penuh bererti. Inilah tahun pertama aku beraya tanpa arwah nenek. Selalunya setiap ahli keluarga terutama ibu akan sibuk siapkan keperluan hari raya seperti yang nenek inginkan. Ibu akan tempah rendang ayam, sate dan kuah lode kegemaran nenek. (Keluarga aku kecil je so tak payahla mimpi nak masak-masak sangat. Nanti menjelang pagi raya semua collapse hehehe). Angah akan ke hulu ke hilir pergi bank tukarkan duit baru untuk stok duit raya nenek dan tempah biskut mazola istimewa kegemaran nenek kat officemate dia (aku belum pandai nak buat biskut nih).

Aku pula seperti biasa akan uruskan kuih raya nenek. Biasanya aku akan siapkan semua order kuih & biskut raya tempahan orang. Dua tiga hari sebelum balik kampung barulah aku akan siapkan kuih raya nenek. Niat aku nak bagi kuih yang super fresh la untuk nenda tercinta ahaks. Tapi pepahamlah orang tua. Selagi kuih raya tak sampai depan mata, selagi tulah nenek akan terintai-intai setiap kali aku datang.

"Kuih raya nenek?"
"Jangan lupa kuih raya nenek, Long".
"Kuih raya kita dah siap?"
"Berapa jenis kuih kita tahun ni? Jangan lupa Almond London ye. Budak-budak suka coklat."

Ini antara dialog-dialog nenek di hujung-hujung Ramadhan. Itu dulu. Tahun ni semuanya berubah.
Ibu tempah makanan cukup-cukup untuk kami sekeluarga makan je. Angah pun tak perlu susah-susah pergi cari duit baru. Aku lagila...tak ada siapa nak tanya aku pasal kuih dah...




Nenek pergi pada awal bulan 7. Kehilangannya masih lagi terasa. Jadi tahun ini kami tak adalah nak beraya sakan. Selalunya raya pertama hingga ketiga memang tak dapat keluar rumah sebab ramai sanak saudara ziarah nenek. Tahun ni, kami pula yang pergi cari saudara. Hanya raya pertama je yang buka rumah untuk sanak saudara dan kenalan. Hari-hari seterusnya kami pulak jalan raya! Yang mana dah tua & uzur, yang kurang sihat, itulah yang jadi toplist. Alhamdulillah, aku berkesempatan lawat saudara-saudara yang pangkat moyang, nenek, tok wan. Jumpa dan ziarah mereka selagi ada kesempatan. Budaya ziarah menziarahi inilah yang nenek cuba terapkan dalam diri anak cucunya sejak dulu. She was right! Rapatkan silaturrahim tu satu hal. Gembirakan hati orang tua satu hal lagi. Aku dapat lihat betapa besarnya hati orang-orang tua ini apabila anak cucu datang cari mereka pada hari raya. Well, melihat senyuman dan kegembiraan mereka apabila dikunjungi sanak saudara jadikan raya aku lebih bermakna :)

Nenek, Along rindu nenek. Al Fatihah buat Arwah Hajah Norsidah Haji Ahmad.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...