728 x 90

Isnin, 26 November 2012

Kek Sedap 'Andai Ku Bercinta Lagi'

Ini kek birthday Bott & Uje. Jauh datangnya nih. Dhila & Uje pergi beli kat KLCC. Kek keju tapi rasa kejunya ngam ngam saja - not too overpowering. Teksture kek pula alahaiiii sangatlah lembut dan ringan! Bila kita kunyah, rasa keju, coklat dan krim tu bersatu....SYIOKKKK! Sekejap je saya dah habiskan 2 slices.


Oh, kek ni saya panggil 'Kek Andai Ku Bercinta Lagi' sebab masa makan kek ni sooooo sedap, setiap suapan saya nikmati dengan gumbira sambil 'humming' lagu MOJO dalam kepala.. hehehe.

'Saya Buat Sendiri' - Birthday Card untuk Uje

OK, kali ni buat birthday kad untuk Uje pulak. Kat bawah ni  2 keping kad birthday yang saya siapkan untuk adik bongsu saya. Kiranya satu kad daripada Along & satu daripada Angah :)

Tema black and white. Nak nampak ekslusif la kononnya ;)

Ini pula saya guna embossed paper dan buat 'faux' stich guna white-gel pen.




'Saya Buat Sendiri' - Birthday Card untuk Bott

Saya memang minat dengan paper crafts & scrapbooking. Sejak kecil memang suka kertas & pen warna-warni. Sampai ke tua, kalau pergi bookstore MPH ke, Popular ke...mesti pergi intai-intai section alat tulis (dan 'terbeli' beberapa batang pen warna!). Kalau pergi crafts shop pulak, sampai juling-juling mata tengok varieties of patterned & coloured papers. Hasilnya, walaupun saya tak ada masa nak buat crafts/scrap page, saya dah ada section sendiri di rumah untuk letak barang-barang nak buat kraf saya hehehe ala-ala 'craft station' or work place gitu!

So, sempena birthday Bott dan Uje last week, saya decide untuk buat sendiri card birthday diorang. At least masa-masa macam ni lah craft tools saya becomes handy.

Hasilnya,...



Kad ni saya 'tepek' dekat hadiah birthday Bott dan letak somewhere dalam rumah. Then, malam birthday Bott saya tag gambar ni kat fb dan 'paksa' Bott buat 'treasure hunt' utk dapatkan birthday present dia.

Selasa, 20 November 2012

Birthday Party Uje & Bott


Setelah beberapa kali ubah venue dan  tukar tarikh, akhirnya ibu buat final decision untuk celebrate birthday Uje (adik bongsu saya) dan Bott di rumah. Saya & Angah tarikh nafas lega. Kalau ikutkan, itu memang plan asal. Kemudian tukar sebab 'itu',... then tukar lagi sebab 'ini'. Tukar lagi dan tukar lagi! Sampai kami berdua pun pening kepala. Nak plan something special pun macam dah hilang angin. Padahal, we just nak buat small celebration among family members je.

So, since sekarang dah confirm, barulah boleh plan betul-betul. Heheheh saya jadi super excited. Dari petang tadi round & buat tour keliling dapur untuk fikir nak buat apa as dessert. Nak buat apa ye? Main dish dah settle. Hadiah-hadiah yang saya dan Angah beli, hanya separuh je yang dah balut (oh kad belum siap lagi...) Ish,..kena buat check list ni. Saya ni bukan boleh harap sangat. Sedar tak sedar dah hari Sabtu, baru terkocoh-kacah nak buat itu ini.

MODE: Preparation utk birhday party Uje & Bott ;)

Atasi Masalah Butang 'Home' i-Pad yang Tidak Berfungsi

Baru-baru ni ada masalah sikit dengan i-pad saya. Butang 'home' lambat respond. Kadang-kadang langsung tak berfungsi. Sedihla juga :( Tak sampai setahun guna pun! So, saya pun surveylah di internet. Rupa-rupanya memang ramai juga pengguna i-pad yang hadapi masalah yang sama.

Di bawah ni, saya nak kongsi beberapa tips untuk atasi masalah butang 'Home' ni:

1. 'Restart' i-pad kalian. 'Off' i-pad dengan menekan butang 'Sleep/Wake' untuk beberapa saat sehingga paparan 'Slide to Power Off' muncul. Slide untuk tutup i-pad. Biarkan selama 20-30 saat. Kemudian, tekan semula butang Sleep/Wake untuk 'on' i-pad. Sekiranya masalah masih belum dapat di atasi, cuba cara di bawah pula.

2. Pergi ke Settings --> General --> Accessibility --> Triple-click Home. Sekiranya Triple-click Home berada dalam status 'enable', tukar kepada 'disable'.

3. Buka salah satu daripada aplikasi ini: Messages/Notes/Weather/Contacts. Kemudian, tekan butang 'Home' dan butang 'Sleep/Wake' serentak selama beberapa saat sehinggalah skrin kembali kepada skrin utama.

Jika cara-cara di atas tidak dapat bantu atasi masalah 'Home' button kalian, hubungilah 'Apple Support'.


Selain itu, untuk meminimakan penggunaan 'Home' button,  gunalah 'Multitasking Gestures'. Selalunya jika kita nak besarkan (enlarge) paparan skrin, kita akan gerakkan dua jari (jari ibu dan telunjuk ke luar) kan? Untuk tutup sebarang aplikasi, kita guna the opposite concept. Tak perlu guna 'Home' button lagi. Gunakan kelima-lima jari, letakkan ke atas skrin dan gerakkan kelima-lima jari  ke dalam seolah-olah buat gesture mencubit/menjemput sesuatu. Applikasi akan mengecil dan kembali ke home page/skrin utama. Pastikan Multitasking Gestures dalam mode 'On'. Pergi ke Settings --> General --> Multitasking Gestures --- ON. Mudah kan?

Selamat Mencuba!

Sabtu, 10 November 2012

Saya & Ops Belerang

Huhuhu besar ertinya Ops Belerang buat saya. Dua tiga minggu ni kan hujan lebat. Sejuk je memanjang. Kalau time-time sejuk ni mulalah penyakit asthma saya tegur 'hai hai'! Jadi aktiviti harian saya sepanjang minggu pun sejukkkk saja :)

Dalam pada sibuk sejuk-sejuk ni, pagi tadi saya terkejut sampai nak pengsan sebab terserempak dengan anak lipan! Aduhaiiii...saya memang lemah semangat sikit dengan spesies sebegini! Mujur sempat panggil Bott untuk tolong 'uruskan'. Walaupun saiz saya beribu-ribu kali ganda lebih besar daripada saiz 'anak kaki banyak' ni, tangan saya jadi lemah longlai gitu! Confirm takkan tercederalah anak lipan tuh. Hmmm,.. kalau kat kampung, inilah masalahnya kalau time cuaca sejuk. Binatang-binatang sebegini senang naik/masuk rumah.

Menjelang petang, Bott jumpa pula 'omak'nya kat dalam tandas! Ayoyooooo!! Terkejut sampai nak pengsan buat kesekian kalinya! Phuhhhhh,..maka time itu jugalah saya lancarkan Ops Belerang! Orang kata belerang ni boleh hindarkan binatang berbisa. So, belah petang tadi, saya dan Bott tabur belerang sekeliling rumah. Mujurlah, ada simpan stok belerang dalam stor. Mudah-mudahan, tidak ada lagi lipan dan sekutu-sekutunya yang tersesat masuk rumah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...