Khamis, 12 Disember 2013

Doa untuk Elak Lupa

Kita semua tidak lepas dari sifat lalai dan lupa. Oleh itu, untaian doa di bawah ini elok dijadikan sebagai sebahagian daripada amalan harian.


'Ya Allah, tambahkanlah buat kami, jangan Engkau kurangkan. Muliakanlah kami, jangan dihina. Berilah buat kami, jangan ditahannya, dan pilihlah kami, jangan Engkau biarkan, dan redhailah kami dan redhailah semua usaha kami.'



Romancinta - Mojo

Lagu terbaru MOJO! Another lagu duka-jiwa-lara tapi BEST! Kalau nak tonton muzik video lagu ni, klik pautan di bawah ye.

Dapatkan Guitar Chords Romancinta - MOJO di sini.

Lirik Lagu Romancinta - Mojo
Ciptaan: Edry Abd. Halim
 
Sejak kamu pergi menjauh
Sudah tiada udara untuk diriku hembus
Denyutan nadi pun terbentur melumpuh
Dalam hening jiwa

Jika kamu tak percayakanku
Belahkanlah dada dan kau intiplah di situ
Pasti akan jumpa kasih yang menyala meratap dirimu

Kerana kau satu-satunya
Cinta agung yang paling kudamba
Tanpamu hilanglah makna
Untuk menikmati romancinta

Aku akan setia selamanya
Selagi masih bernyawa
Pulangkan kembali romancinta
Yang kau bawa pergi

Tanpa kamu menyiram kalbu
Punah semua harapan larut dalam mimpi
Batinku meronta
kau ulang semula
Menyayangi aku

Kerana kau satu-satunya
Cinta agung yang paling kudamba
Tanpamu hilanglah makna
Untuk menikmati romancinta

Aku akan setia selamanya
Selagi masih bernyawa
Pulangkan kembali romancinta
Yang kau bawa pergi

Beri semula
Hatiku rasa
Romancinta




DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Selasa, 10 Disember 2013

Ibu & Projek Asam Keping 2.0

Tahun lepas sekitar waktu-waktu beginilah ibu dapat banyak buah asam gelugur daripada salah seorang kawan mengajinya. Saya yang ketika itu pertama kali tengok buah asam gelugur excited tolong ibu buat asam keping. Tiap-tiap pagi dah mengusung dulang berisi potongan buah asam untuk dijemur. Malangnya masa tu cuaca tidak terik sangat. First and second batch sahaja yang jadi. Selebihnya berkulat kerana faktor cuaca yang tidak mengizinkan. Tapi, dalam pada tak jadi tu, stok asam keping kami bertahan dan mencukupi hingga sekarang! Kiranya cukuplah stok untuk setahun.

Baru-baru ini Cik Fauziah beri lagi buah asam gelugur. Bermulah projek asam keping ibu musim yang kedua hehehe Kali ni saya tak join. Kononnya seriklah bila asam yang dijemur berkulat. Ibulah yang gagah gigih nekad buat asam keping seorang diri. Happy dia mengejar cahaya matahari nak pastikan asamnya kering cepat. Setakat ni dah siap dua dulang. 1 balang untuk tambah stok rumah, selebihnya dipacking untuk beri kawan-kawan mengaji seorang sedikit. Yang di bawah ni batch baru yang dalam proses pengeringan. Alhamdulillah, dalam keadaan cuaca tak menentu sekarang ni, ada juga rezeki ibu buat asam keping ;)


Ahad, 8 Disember 2013

Edcoustic - Muhasabah Cinta


Sebelum ini saya tak pernah dengar tentang kumpulan Edcoustic ni (sebuah kumpulan nasyid dari Inodnesia) yang dah released beberapa buah album. Tidak silap saya, untuk pasaran di Malaysia, mereka bernaung di bawah InTeam Records. Sangat tertarik dengan lagu 'Muhasabah Cinta' ini.

Pertama kali dengar adalah ketika saya menonton tutorial gitar lagu ini oleh TheIcedCapp. (Cover oleh TheIcedCapp best-best dan sesuai untuk beginners macam saya yang baru nak bertatih belajar petik gitar heheh). Saya amat tertarik dengan lirik verse 2 dan chorusnya yang mengungkapkan kealpaan kita untuk menghargai nikmat kesihatan yang diberi oleh Allah. Simple but yet very meaningful!


Lirik Lagu Muhasabah Cinta - Edcoustic

Wahai Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari-Mu
Kupasrahkan semua pada-Mu

Tuhan, baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cinta-Mu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Ilahi...
Muhasabah cintaku

Tuhan, kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan-Mu


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Sessi Persekolahan Tahun 2014


Ingin dapatkan perincian tarikh persekolahan 2014 mengikut penggal sebagai rujukan? Takwim persekolahan ini terbahagi kepada dua bahagian:


  • KUMPULAN A : Sekolah-sekolah di Negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu

  • KUMPULAN B : Sekolah-sekolah di Negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya


Sabtu, 7 Disember 2013

Nasi Goreng Ayam & Sambal Minyak Bali



Malam ni buat siaran tertunda untuk menu dinner minggu lepas. Bott buat nasi goreng ayam kunyit. Makan dengan sambal minyak Bali! Terangkattttt! Kat rumah ni memang semua hantu pedas kecuali my lil' sister, si Cekengah. So, time nak makan, kalau tak ada yang pedas untuk jentik selera, memang akan buat sambal Bali nih. Resepinya senang je. In shaa Allah, akan tulis entrinya kemudian.

Update 12/12/13





Sudah Disember!

Cepat betul masa berlalu! Tahu tahu dah bulan dua belas!
Alhamdulillah, tahun ni berjalan lancar & baik. Apa yang saya target berjaya direalisasikan dengan izin-Nya. Cuma tinggal ada satu perkara lagi yang belum tercapai. Masih ada beberapa minggu lagi sebelum menginjak ke 2014. In shaa Allah, sempat kot...

Sekarang seperti biasalah, mode mengumpul kalendar & organizer free. Lai lai lai!!!

Gambar YuRi beraksi ala cendekiawan ni sekadar hiasan.








Rabu, 20 November 2013

Duet Hafiz & Datuk Rossa


Penyanyi Indonesia Rossa tampil dengan single baru, 'Salahkah', satu lagi naskhah ciptaan Charly (Setia Band) selain 'Hatimu Batu', nyanyian Firman. Pertama kali merakamkan lagu duet dengan penyanyi Malaysia, Rossa memilih Hafiz sebagai teman duetnya. Lagu ni turut menjadi OST untuk drama 'Bukan Aku Tak Cinta' (adaptasi novel) yang akan disiarkan di Astro awal Disember nanti. 'Salahkah' dah mula berkumandang di stesen radio tempatan. Cubalah dengar. Besttttt!

Kredit Imej: showbiz.liputan6.com

Lirik Lagu 'Salahkah' - Rossa dan Hafiz (OST Bukan Aku Tak Cinta)
Ciptaan: Moh. Charly Van Houtten

salahkah ku bila
mencintamu sepenuh hati
sedangku tahu pasti
keluarga tak merestui

biarkan dunia berputar
seiring waktu berjalan
sampai saat nanti tiba
waktu merestui cinta yang terlarang untuk kita berdua

dari jauh ku berlari
mengejar mimpi-mimpi
berat rasanya ku dapatkan semua

dari situ ku sedari
mungkinkah saat nanti
cinta kita berdua bisa ku miliki

salahkahku bila mencintaimu
mencinta sepenuh hati

biarkan dunia berputar
seiring waktu berjalan
sampai saat nanti tiba
waktu merestui cinta yang terlarang untuk kita berdua

dari jauh ku berlari
mengejar mimpi-mimpi
berat rasanya ku dapatkan semua

dari situ ku sedari
mungkinkah saat nanti
cinta kita berdua bisa ku miliki

salahkah salahkah
salahkah salahkah
salahkah salahkah
salahkah salahkah ku...

dari jauh ku berlari
mengejar mimpi-mimpi
berat rasanya ku dapatkan semua

dari situ ku sedari
mungkinkah saat nanti
cinta kita berdua bisa ku miliki


Guitar Chords untuk 'Salahku'  

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Isnin, 4 November 2013

Roti Turki Tuna

Since beberapa hari lepas saya beli turkish bread and tak sempat nak makan, hari ini untuk breakfast saya buat 'Roti Turki Tuna'. Ala-ala roti sardin versi turki la :) Saya guna satu tin tuna 'soaked in olive oil', bawang besar, cili merah, cili hijau dan sedikit lada hitam. Mula-mula, saya sapukan permukaan roti tu dengan campuran sos cili dan mayonis. Kemudian, gaul rata semua bahan-bahan tadi, perahkan sedikit air lemon/limau nipis dan perisakan dengan garam. Spread kan tuna ke atas permukaan roti dan dah boleh dimamam!


Khamis, 31 Oktober 2013

Sambal Bacang Rena Cruzee


Beberapa hari lepas, ibu dapat buah bacang. Alhamdulillah! Dua tiga minggu ni memang teringin benar nak makan sambal bacang. Tapi, tak tau nak cari dekat mana. Kebetulan bacang yang diberikan tu dah masak. Hebat baunya memenuhi ruang dapur. Sesuai sangatlah nak dibuat sambal.

Version yang saya buat ni tak pakai belacan. Almaklumlah hampir seluruh isi rumah ni allergic pada belacan. Bajet-bajet resdung semuanya. Memikirkan komplikasi gatal tekak, gatal mata dan gatal hidung, saya pilih untuk buat sambal bacang biasa tanpa belacan.

Ambil cili merah, cili api (ikut citarasa & kehendak nak banyak mana) dan bawang merah. Gorengkan sekejap dalam kuali dengan satu sudu minyak. Kemudian, saya blend bahan-bahan tadi dengan sedikit air asam jawa, garam, dan beberapa hirisan bacang. Itu yang berair sikit tuh. Tak cukup kudrat acik nak menumbuk cili! Err,..bacang tu rendam dulu dalam air dalam setengah ke satu jam. Nak hilangkan getahnya. Akhir sekali, masukkan hirisan bacang dan gaul rata.

Kebetulan, cili api dalam stok kat rumah ni jenis yang tak cukup menyengat. So, tak lah pedas sangat sambal ni. Ngam-ngam je untuk deria rasa adik saya si Cekengah yang tak tahan makan pedas. So, officially, sambal bacang ni diberi nama sempena adik comel saya, Rena Cruzee. Selamat Jamu Mata!


Inilah Sambal Bacang Rena Cruzee




Rabu, 30 Oktober 2013

Hatimu Batu - Firman


Bestnya lagu nih! Pada mulanya, saya teragak-agak juga nak dengar lagu Firman yang ini. Selepas 'Kehilangan', saya kurang gemar dengan 'Jangan Mikirin Abang', duetnya dengan Alice. Tetapi, bila dapat tahu yang lagu ini ciptaan Charly VHT (Setia Band), dah tak fikir banyak kali dah. Terus tekan butang 'PLAY' :) Lagu-lagu Charly serasi dan kena dengan telinga saya hehehe

Seperti biasa, memenuhi jangkaan saya. Lagu Charly dengan sentuhan feeling-jiwangnya + gaya Firman bawakan lagu ni = LAGU BEST! Walaupun tidak segah dan sehebat lagu 'Kehilangan', saya rasa 'Hatimu Batu' ini punya aura yang tersendiri. Muzik videonya pun OK, boleh tonton di sini.

Lirik Hatimu Batu - Firman
Ciptaan: Moh. Charly Van Houtten

Dengarkan hati kecilku sedang berbisik
Menunggu sampai luluhnya hati batumu
Yang sudah tak bisa

Dengarkan batin kecilku sedang berisik
Rasa tak sanggup luluhkan hati batumu
Tetap ku tak bisa mengerti apa maksudmu

Cinta harus bagaimana untuk agar kamu bisa
Pahami aku, mengertikan hatiku
Rasa ini harus ku terima meski buat pusing kepala
Karena tak bisa lagi watakmu bisa untuk dirubah

Oh cinta harus bagaimana untuk agar kamu bisa
Pahami aku, mengertikan hatiku
Rasa ini harus ku terima meski buat pusing kepala
Karena tak bisa lagi watakmu bisa untuk dirubah

Rasa ini harus ku terima meski buat pusing kepala
Karena tak bisa lagi watakmu bisa untuk dirubah


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

'Saya Buat Sendiri' - Birthday Cards untuk Kawan-kawan Cekebon

Bulan Oktober ni ramai pula kawan-kawan ibu yang sambut birthday. So, my beloved Cekebon telah turunkan mandat pada saya untuk sediakan hadiah dan kad khusus untuk 2 teman mengajinya, Kak Yan & Cik Fuziah.

Yang hijau ni untuk Kak Yan.

Ini pula untuk Cik Fuziah.

Selamat Ulang Tahun Kelahiran, Kak Yan & Cik Fuziah. Moga dengan bertambahnya usia, akan lebih menyayangi Allah dan disayangi  Allah. Moga satu tahun ini akan diuliti dengan kegembiraan dan rezeki yang mencurah-curah. Amin.

Selasa, 29 Oktober 2013

Doa Pembuka 12 Pintu Kebaikan


Ya Allah,
bukakanlah untukku pintu-pintu kebaikan,
pintu-pintu keselamatan,
pintu-pintu kesihatan,
pintu-pintu nikmat,
pintu-pintu keberkatan,
pintu-pintu kekuatan,
pintu-pintu cinta sejati,
pintu-pintu kasih sayang,
pintu-pintu rezeki,
pintu-pintu ilmu,
pintu-pintu keampunan dan
pintu-pintu syurga.
Ya Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Cara 'Superb' Guna Semula Tayar

Semasa sedang 'jalan-jalan' buat search di Google, saya came across gambar-gambar ni. Maaflah, tak dapat dipastikan sumbernya dari mana, so, sorry tak dapat nak beri kredit yang sepatutnya kepada tuan punya gambar. Saya excited tengok cara tayar-tayar ini digunakan semula. Sesuai untuk buat satu spot bersantai dengan keluarga atau kawan-kawan. Bagi saya ini satu idea penggunaan semula barang yang sangat baik! 

Siap cat dengan warna ceria lagi. I'm sure these tires are comfy!

Love this coffee table!

Kalau boleh, kita guna semula tayar terpakai dengan cara kreatif seperti ini. Jangan bakar tayar! Simpatilah sikit pada bumi. Let's Go Green!!!

Isnin, 30 September 2013

Terbeli lagi....

Dulu, setiap kali masuk kedai buku POPULAR atau kedai buku lain, saya akan pasang tekad tak mahu beli alat tulis yang tidak diperlukan. Saya ni ada habit suka beli pen especially pen warna-warni and 'sticky notes' yang comel-comel. They are so irresistible!

Then, bila dah mula minat dengan papercraft, terjebak dengan scrapbooking dan cardmaking, saya dapat pula penyakit suka beli barang-barang kraf. Kertas, embelishments, buttons dan ...(malas + segan nak cerita).

So, last weekwend, semasa Bott ajak saya pergi POPULAR sebab dia nak beli buku, saya dengan penuh keazaman pasang niat - Tak mahu beli apa-apa! Kita 'window shopping' je.

Hmmm,...


Aishhhh, terbeli jugak! Nak buat camner?

Isnin, 23 September 2013

'Saya Buat Sendiri' - A Farewell Card untuk Cinta Hati Mr X.


Ini satu lagi kad yang saya buat sebelum raya. Sebelum ni lupa nak update. Kad ni ditempah oleh Mr. X untuk isterinya. Wordings kat depan tu lirik lagu Wali Band - Doa Untukmu Sayang.


Isnin, 16 September 2013

Doa Pembuka Apa yang Tertutup

Saja ingin kongsikan doa ini hari ini. Elok diamalkan untuk merawat penyakit hati dan minda kita yang 'tertutup'. Misalnya hati dan minda yang tertutup untuk melakukan kebaikan, tertutup untuk melakukan ibadah, tertutup untuk mendengar teguran atau nasihat dan tertutup untuk membuat perubahan positif dalam diri. Sama-samalah kita cuba amalkan.

Klik imej untuk paparan yang lebih jelas.

'Saya Buat Sendiri' - Swing Card for Niti's Belated Birthday


Ni kira entri tertunda. Rasanya buat kad ni a few days before raya. Angah nak beri kad birthday untuk salah seorang sahabat baiknya, Niti. Tiba-tiba pula rasa nak buat 'swing card'. Sebelum ni pernah tengok klip tutorial and templates untuk kad ni tapi tak pernah cuba buat lagi. Apa yang istimewa tentang 'swing card' ialah frame di bahagian tengah kad akan bertukar/'swing' apabila kita buka kad tu. So, kita ada dua bahagian (sides) untuk wishes/greetings/embelishments.

Mula-mula tu terkial-kial juga nak buat frame yang boleh berpusing tu. Saya main agak-agak je sebab masa tu malas nak masuk internet. Kalau kalian berminat nak buat, cari je template swing card di internet and ikutlah betul-betul. Tak adalah sampai juling-juling mata tu nak mengagak itu ini.

Akhirnya dengan 'khidmat bantuan' scoring board + paper cutter + pembaris panjang dan material kraf yang saya miliki, berjaya juga saya hasilkan 'swing card' untuk Niti.

Ini muka depan kad dengan frame bahagian hadapan.

Tattadaaaaa! Apabila kad dibuka frame dengan latar belakang hijau tadi akan berpusing dan kita akan dapat lihat bahagian belakang frame dengan latar belakang biru pula :)


Jumaat, 6 September 2013

Bila Tiba - Ungu


Lirik Lagu Bila Tiba - Ungu
Saat tiba nafas di hujung hela
Mata tinggi tak sanggup bicara
Mulut terkunci tanpa suara

Bila tiba saat berganti dunia
Alam yang sangat jauh berbeda
Siapkah kita menjawab semua
Pertanyaan

Bila nafas akhir berhenti sudah
Jatung hatipun tak berdaya
Hanya menangis tanpa suara

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri
Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati


Lagu 'Bila Tiba' ini merupakan lagu ciptaan Pasha Ungu untuk soundtrack filem 'Sang Kiai' (2013), sebuah filem Indonesia yang bertemakan kemerdekaan. Rasanya sebelum ni diorang tak pernah hasilkan lagu berkonsepkan ketuhanan seperti ini. Saya suka lagu ni sebab liriknya sangat simple and straight to the point. Tapi mesejnya jelas. Padat. Melodinya pula menyentuh perasaan.So touching!


Mati itu pasti. Sebagai manusia, kita harus sentiasa bersedia untuk meninggalkan dan ditinggalkan. Bersediakah kita?

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.
 

Isnin, 29 Julai 2013

Kita bayar lebih tanpa kita sedar bila...

Bayar untuk harga barang lebih daripada yang sepatutnya? Sebenarnya perkara ini kerap berlaku sama ada kita sedar ataupun tidak. Lagi-lagi kalau kita pergi shopping di pasaraya atau hypermarket.

"Bukan ke cashier-cashier dekat pasaraya tu pakai 'scanner'? Macam mana pula boleh kita terlebih bayar?

Betul. Cashier memang akan scan atau key-in harga barang ikut barcode pada item-item yang kita beli,...tapi betulkah harga pada item tersebut? Itukah harga yang kita 'setuju' untuk bayar?

Situasi 1
Kita mahu beli ikan bilis. Terdapat 3 hingga 4 pilihan ikan bilis dengan harga yang berlainan. Kita pilih ikan bilis yang harganya berpatutan. Tidak terlalu murah atau mahal. Kemudian, kita akan timbang ikan bilis yang kita ambil dan printed barcode akan dilekatkan pada plastik.

At this stage, kita hanya mahu pastikan semua barang yang kena timbang, kita timbang untuk dapatkan pelekat harga@barcode. Tak ada barcode, tak lepas cashier.

Tetapi, pernah tak kita terfikir nak semak butir-butir pada pelekat harga@barcode sebelum bergegas ke kaunter pembayaran?

Di sini kesilapan selalu berlaku. Pekerja yang menimbang barang-barang berkemungkinan besar terkeliru dengan harga. Mereka pun manusia. Bayangkan kalau ikan bilis ada 3 hingga 4 pilihan, mangga dan oren ada beberapa jenis (dan semuanya nampak macam sama je), bagaimana mereka nak ingat harga mana untuk item yang mana? Silap-silap, diorang punch harga ikan bilis paling mahal -- kita sambut dan bayar harga yang tertera. Sedangkan pada awalnya, kita decide nak beli ikan bilis dengan harga yang sederhana.


Situasi 2
Pasaraya besar kebiasaannya membuat promosi saban minggu. Banyak semakan harga dibuat, potongan harga untuk barangan promosi atau harga istimewa jika kita beli sesuatu item pada kuantiti tertentu. Jadi, ketidakseragaman harga kerap berlaku.

Contohnya, kita hendak beli susu segar. Harga sekotak susu segar (1 liter) ialah RM5.50. Kebetulan ada promosi istimewa - beli 4 kotak dan kita hanya perlu bayar RM16. Untung tuh! Lagipun susu memang keperluan mingguan kita. Apa salahnya beli banyak minggu ni. Minggu depan tak perlu beli lagi. Kita pun pergi bayar di kaunter dan bayar jumlah keseluruhan barang-barang yang kita beli. Rupa-rupanya berlaku ketidakseragaman harga yang dipaparkan di rak jualan dengan harga dalam sistem. Perkara ini biasa terjadi. Harga di dalam sistem masih belum dikemaskini dengan harga promosi atau harga terkini. So, kita end up bayar 4 kotak susu tu dengan harga asal (RM5.50 x 4) dan pulang dengan hati yang gembira kononnya kita dah dapat good bargain untuk susu. Baca pengalaman saya beli Nivea Intensive Moisture di sini.

Oleh itu, pastikan kita semak kembali butir-butir pada barcode. Semak juga resit pembelian. Memang nampak remeh. Tetapi sebagai pengguna, kita perlulah bijak. Bayar apa yang kita beli pada harga yang betul. Kalau perbezaan harganya sedikit mungkin boleh pejam-pejam mata, tapi dibuatnya perbezaan harganya besar -- tidak ke lari budget! Kita juga yang kerut dahi complaint barang-barang makin mahal :)

Jumaat, 26 Julai 2013

Bukan Milik Kita – Sixth Sense

Ini lagu baru daripada 6ixth Sense. Memang dengar terus jatuh cinta! Lirik ringkas, tetapi sangat bermakna. Klip video pun menarik!

 

Lirik Bukan Milik Kita – Sixth Sense

Ditinggalkan kehilangan
Bahgian hidup kita
Tak usahlah kau tangisi takdir
Tak ada yang abadi di dunia ini
Semua pastikan kembali
Hidup ini sudah tertulis
Tenangkan jiwamu dan hatimu

Ikhlaskanlah relakanlah
Semua yang ada pasti kan pergi
Ikhlaskanlah relakanlah
Semua yang hidup pasti kan mati

Ikhlaskanlah relakanlah
Semua yang ada pasti kan pergi
Ikhlaskanlah relakanlah
Semua yang hidup pasti kan mati

Ikhlaskanlah relakanlah
Semua yang ada pasti kan pergi
Semua yang hidup pasti kan mati
Hidup bukan milik kita
Hidup bukan milik kita



DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.
 

Rabu, 17 Julai 2013

Doa Ketika Basuh Beras

Salam 8 Ramadhan! Dah masuk minggu kedua kita berpuasa. Alhamdulillah, semoga kita mampu jalani ibadah-ibadah di bulan puasa ni dengan sempurna.

OK. Hari ni aku nak kongsi doa yang boleh kita amalkan setiap kali nak masak nasi untuk keluarga. Bacakan doa ni ketika sedang membasuh beras.



Ya Allah, lembutkan hati kami untuk faham agamamu sebagaimana engkau lembutkan beras ini hingga menjadi nasi.

Basuh beras tu dengan buat pusingan lawan arah jam (anti clockwise) beberapa kali. Kemudian masaklah seperti biasa. 

Selasa, 16 Julai 2013

Ibu Een Sukaesih - Pahlawan Tanpa Tanda Jasa


Saya dapat tahu mengenai Ibu Een (berasal dari Sumedang, Jawa Barat, Indonesia) ini secara tak sengaja. Semasa baca artikel mengenainya, saya ingat guru ini hanya lumpuh biasa, duduk di atas kerusi roda.

Rupa-rupanya Ibu Een lumpuh seluruh badan. Dia terletak di pembaringan. Ibu Een disahkan menghidap penyakit Rheumatoid Arthritis pada tahun 1982, ketika beliau masih belajar di sebuah maktab perguruan.

Apa yang amat mengharukan, fizikalnya tidak menghalang beliau daripada terus mencurah bakti mendidik anak bangsa. Dalam keadaan terbaring, Ibu Een masih mampu mengajar anak-anak di kawasan kejiranannya tanpa sebarang bayaran di rumah. Semuanya dilakukan secara percuma, hanya dengan niat untuk mendidik anak bangsa.

Ibu Een ketika mengajar.

"Masih punya semangat tersisa. Mohon doanya biar diberi kekuatan sampai akhir hayat." Tuturnya rendah diri apabila diwawancara.

Menurut ibu Een, kos biaya pendidikan amat mahal. Tidak semua yang mampu ke sekolah. Jadi dia rela mengajar anak-anak yang datang dari keluarga yang kurang berkemampuan supaya mereka tidak tercicir dalam pelajaran.

Mulia sungguh hati wanita ini! Bayangkan sudah 26 tahun dia mengajar anak-anak yang datang silih berganti dalam keadaan terbaring. Dia tidak menganggap apa yang menimpanya sebagai satu musibah. Dalam keadaan yang serba tidak sempurna, dia masih boleh berfikir apa yang boleh disumbangkan olehnya kepada masyarakat.

Keadaan ibu Een benar-benar buat saya insaf. Mungkin beliau bukan Guru Cemerlang, bukan guru hebat yang ada kelulusan tinggi. Tetapi dengan cabang ilmu dan kudrat yang terhad, dia mampu membuat sumbangan yang besar kepada masyarakat.

Semoga kita dapat mengambil iktibar dan mencontohi semangatnya.


Oh, di bawah ni pula ada video Charly Setia Band (ex-vocalist ST12) yang buat lagu khas untuk Ibu Een, Guruku Pahlawanku.

Lirik Lagu Guruku Pahlawanku
Ciptaan: Charly Setia Band

Kau guruku
Jasa mu tak ternilai
Ketulusanmu
Mulia hatimu

Kau Guruku
Tak pernah mengenal lelah
Pengabdianmu
Cerdaskan Negriku

Kau kan slalu hidup
Di setiap langkahku
Namamu tak akan terganti
Terpuji dirimu
Engkaulah pahlawanku
Yang tanpa tanda jasa
Yang tanpa tanda jasa

Isnin, 15 Julai 2013

Bacaan Doa dalam Sujud Akhir Ketika Solat



Ya Allah,
tambahkanlah bagiku 
rezeki yang banyak lagi halal,
iman yang benar, ilmu yang bermanfaat,
kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi,
hati yang bersih dan kejayaan yang besar.

"Saya Demam" - YuRi Van Houtten

Ini kucing saya, YuRi Van Houtten. Dia 'terlepek' macam ni sebab baru recover daripada demam. Panik juga apabila saya bangun pagi rasa perut dengan telinga dia panas! Bawa pergi vet, check temperature dah lebih 40 darjah celcius! Kena jab untuk turunkan temperature. Alhamdulillah,  setelah beberapa hari saya gagahkan diri 'bersilat' untuk beri YuRi ubat demam dan antibiotik, hari ini YuRi dah start aktif balik :)

Jumaat, 12 Julai 2013

Ajari Saya Agar Lebih Ikhlas


Salam 3 Ramadhan! Hehehe berat je tajuk entri saya kali ini. Hari ni nak kongsi dengan kalian semua sesuatu yang saya rasa agak bermakna.

Baru-baru ini, saya berpeluang mengenali seseorang. Secara kebetulan. Dalam dua minggu ini juga saya berpeluang untuk meluangkan masa bersamanya. Atas urusan kerja kerap jugalah kami berjumpa. Apa yang saya kagumi, meskipun hari ini dia berada di puncak kehidupannya, dia tetap rendah diri. Terus - terang, saya sendiri rasa insaf tengok sifat rendah diri yang tebal dalam dirinya.

Asalnya dia orang susah. saya tahu dia bermula dari bawah. Melihat kesenangannya hari ini, tiada siapa yang menyangka empunya diri pernah hidup merempat, tidak cukup makan pakai.

Dalam kesempatan yang ada, perbualan kami pernah berkisar tentang diri dan kisahnya. "Macam mana kau boleh hadap semua kesusahan tu? Itu soalan pertama yang saya ajukan. Yalah, kadang-kadang kita sebagai manusia, baru diuji sedikit sudah goyah. Secara jujur, saya rasa saya tidak akan sekuat dirinya jika diberi dugaan yang sama.

"Lalui saja semuanya dengan ikhlas."

Jawabnya ringkas tetapi cukup untuk hantar seribu satu rasa di hati saya. Terima dugaan dengan ikhlas? Selalu apabila diduga, kita hanya akan didik hati untuk sabar, untuk redha,...kita lupa untuk tempuh dugaan tersebut HANYA KERANA ALLAH. Kita lupa untuk ikhlas menerima dan menghadapi dugaan tersebut. Dia buat saya berfikir. Lama.

Saya bukan orang senang. Tidak pernah alami kesusahan hidup seperti dia. Alhamdulillah, sejak kecil keperluan saya cukup disediakan ibu dan baba. Cuma kami tidak hidup mewah. Saya sendiri, jika boleh dirakamkan berapa kali saya merengus, merempan atau menangisi nasib setiap kali diuji,...(hmmm...yang ini kalian sambung sendiri). Baru sahaja beberapa hari lepas saya merungut pada Bott, 'merengek' depan ibu tentang masalah susah tidur. Itu baru tak cukup tidur. Belum dengar rengusan saya tatkala berdepan dengan masalah harian lain hehehe...Dan si dia yang pernah tidak cukup makan pakai ni terima bahagiannya dengan hati ikhlas!

MC, awak dah beri saya sesuatu yang berharga :) You taught me a whole new level of 'ikhlas'! Awak memang layak untuk berada di mana awak berada sekarang ini. Dalam keadaan yang serba tidak ada, awak mampu untuk lihat dan hargai kasih-Nya. Semoga selepas ini saya akan lebih ikhlas.

Khamis, 11 Julai 2013

Dunia ini Berputar





Dunia ini berputar.
Namun kita harus berdoa agar
putarannya sentiasa berpihak kepada kita.
Kadang-kadang kita akan berada di atas,
kadang-kadang kita di bawah,
moga setiap satu membawa hikmah yang terbaik buat kita.

Rabu, 10 Julai 2013

Checklist Ramadhan

Alhamdulillah! Atas izin-Nya, bertemu lagi kita dengan satu lagi Ramadhan. Hari ini tak larat nak menulis panjang. Cuma mahu kongsikan sesuatu yang menarik untuk kita di bulan Ramadhan ini. 'Checklist Ramadhan' ini (klik pada gambar di bawah untuk paparan lebih besar) dikongsikan oleh Dr. Fadila Grine di akaun Facebooknya. Semoga Allah memberikan ganjaran yang setimpal kepada beliau atas perkongsian ini.

Senarai semak untuk Ramadhan ini boleh dijadikan sebagai panduan dan peringatan kepada kita untuk terus lakukan ibadah mulia di bulan penuh keberkatan ini.



Selamat  Berpuasa! Selamat Melaksanakan Ibadah-ibadah Ramadhan! Semoga Ramadhan kali ini lebih beerti buat kita berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Jangan lupa baca doa harian Ramadhan. Klik di sini - Doa Harian untuk Sepanjang Ramadhan.

Jumaat, 5 Julai 2013

Tukang Paip oh Tukang Paip


'Tik..tik...tik...' Punyalah annoying bunyi air paip menitik! Naik juling mata ni mendengornye! Datangnya dari paip bilik air di dapur merangkap bilik basuh - membasuh. Hmmm, sebenarnya paip tu memang hukum tukar dah! (Tengoklah rupa paip besi kat bawah tu. Memang dah nazak.)Masalahnya, kat area rumah saya ni punyalah susah nak cari tukang paip bertauliah dan tidak 'katok' customer dengan harga yang 'extragavanza'.

Kebarangkalian yang ada -
i. Tukang paip tu akan charge harga yang 'lumayan' hanya untuk tukar 1 kepala paip.
ii. Tukang paip tu tak datang langsung sebab job tu kecil. Diorang tak pandang. Susah nak kira upah katanya.

Akhirnya saya nekad. Tukar paip je kan? It's not a brain surgery. Dengan bantuan Bott (yang selongkar stor untuk cari tools yang sesuai), saya berjaya tukar paip bilik air belakang dengan jayanya. Ala,..tukar dengan paip plastik murah je. Janji boleh guna dan airnya tidak menitik.

Alhamdulillah! Selesai satu masalah. 

p/s: Ingatkan tadi kalau tak berjaya, dah ready nak search video 'tukar paip' kat youtube heheheheh.






Khamis, 4 Julai 2013

Galau - Five Minutes

Haaa...ini bukan 'Galau Dato' Siti', tau! Lagu tuh dah beberapa kali dengar, tapi tak boleh paksa nak jatuh cinta :) Lagu 'Galau' ini nyanyian kumpulan yang berasal dari Indonesia, Five Minutes. Personally, saya suka dengan arrangement muziknya. Catchy and simple. Bolehlah buat dengar sambil-sambil buat kerja.

Lirik Galau - 5 Minutes

Katakan saja, jangan kau sembunyikan
Bila diriku tak lagi di hati
Kenanglah aku pernah singgah di hati
Mesti sekedar mengukir hatimu

Sepi hatiku, galau jiwaku
Saat kau katakan putus dengan aku
Sepi hariku tanpa dirimu
Menemani aku galau

Jangan katakan kisahmu saat ini
Karena bisa sakiti hatiku
Kenanglah aku pernah menjaga hatimu
Meski hanya kau dan aku yang tahu

Sepi hatiku, galau jiwaku
Saat kau katakan putus dengan aku

Sepi hariku tanpa dirimu
Menemani aku galau

Sepi hatiku, galau jiwaku
Saat kau katakan putus dengan aku
Sepi hariku tanpa dirimu
Menemani aku galau


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.
 

Rabu, 26 Jun 2013

Si Bidadari Bumi

Satu lagi naskhah baru daripada ST12 melalui album terkini mereka, Lentera Hati. Walaupun Charly, vokalis asal dah dengan band barunya, SETIA, ST12 masih 'bertaring' dengan konsep pop Melayu diorang tu.

Nak layan lagu jiwang? Try dengar lagu ni. Suara vokalis barunya pun not bad.


Lirik Lagu  ST12 - Bidadari Bumi

Tidakkah engkau lihat jendela cinta
Terbuka untukmu menahan derita rasa

Harap cemasku menantikan sosok dia
Aku yang mencari sebuah penggalan cinta
Aku yang tak mampu meredam derita hati
Menunggu bidadari turun ke bumi

Sungguh ku tak bisa tak bisa takkan pernah bisa menanti
Sungguh ku tak akan pernah bisa

Jauh ku melangkah mencari jalannya cinta
Sungguh pahit perih kurasakan
Jauh ku berjalan menyusuri gelap malam
Sampai kapan ku harus menunggu

Aku yang tak mampu meredam derita hati
Menunggu bidadari turun ke bumi
Sungguh ku tak bisa tak bisa takkan pernah bisa menanti
Sungguh ku tak akan pernah bisa

Jauh ku melangkah mencari jalannya cinta
Sungguh pahit perih kurasakan
Jauh ku berjalan menyusuri gelap malam
Sampai kapan ku harus menunggu

Jauh ku melangkah mencari jalannya cinta
Sungguh pahit perih kurasakan
Jauh ku berjalan menyusuri gelap malam
Sampai kapan ku harus menunggu

Tidakkah engkau lihat jendela cinta

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Sabtu, 6 April 2013

'Cutting Mat'

'Cutting Mat' merupakan antara peralatan kraf yang penting. Kebiasaannya, 'cutting mat' berbentuk segi empat tepat dan mempunyai cetakan grid (dengan 'specific measurement') di atasnya.

'Cutting mat' diperlukan apabila saya nak hasilkan potongan bulat menggunakan 'circle cutter'.

Mempunyai dwi fungsi:-

(1) Menjadi alas apabila kita memotong kertas atau kad. Oleh itu, permukaan meja kerja tidak rosak dengan sebarang kesan potongan atau torehan.

(2) Garisan grid di atas permukaannya boleh dijadikan panduan ukuran supaya kita boleh memotong kertas atau kad dengan lurus dan lebih tepat.

Selain itu, 'cutting mat' boleh dijadikan sebagai 'desk mat' dan diletakkan di atas meja kerja anda.

Apa ciri-ciri 'cutting mat' yang baik?

Sebelum membeli 'cutting mat' pastikan 'cutting mat' tersebut memenuhi kriteria di bawah:-

  • Self-healing - Cutting mat yang baik perlulah bersifat 'self-healing'. Maksudnya di sini, kesan potongan/torehan yang kita buat tidak akan kekal di atas 'mat' tersebut. Sekurang-kurangnya tidak ada kesan potongan nyata. Jadi, kerja potong-memotong akan berjalan lancar kerana tidak diganggu oleh kesan potongan terdahulu.
  • Non-slip surface - Permukaan 'mat' perlu rata tetapi pada masa yang sama tidak boleh bersifat licin/mudah gelincir. Permukaan non-slip akan menetapkan kedudukan objek yang hendak dipotong. 
  • Cetakan grid dan ukurannya jelas - Periksa dengan teliti ukuran yang dicetak di atas permukaan 'mat'. Pastikan ukurannya tepat dan dalam unit yang biasa kita gunakan. Jika kalian biasa mengukur dalam 'cm', elakkan membeli 'mat' yang mempunyai cetakan ukuran 'inchi'.
  • Saiz - Pilih saiz 'mat' yang sesuai dengan projek kalian. 'Mat' terdapat dalam pelbagai saiz dan harga. Pilih dengan baik mengikut keperluan dan peruntukan bajet kalian. 

'Cutting Mat' yang saya ada bersaiz A4. Memadai untuk keperluan saya membuat kad. 'Mat' saya ni keluaran POPULAR di bawah label POPbazic. Harganya cuma RM14.90. Ada juga saiz yang lebih kecil (tak silap saya setengah A4) dijual dengan harga RM9.90. Jadi, kalau nak dapatkan 'cutting mat' macam saya ni, boleh cari di POPULAR. Pemegang kad POPULAR boleh nikmati diskaun 10%  :)

Sabtu, 30 Mac 2013

'Paper Scoring', 'Scorer' & 'Scoring Board'

'Paper Scoring' merupakan salah satu teknik asas dalam kraf kertas. Apa yang dimaksudkan dengan 'paper scoring' adalah membuat tanda pada kertas atau kad sebelum melipat supaya hasil lipatan lebih kemas. Contohnya, apabila kita hendak membuat kad ucapan, teknik ini digunakan sebelum kita melipat kad kepada dua bahagian.

Lipatan pada kad yang tidak menggunakan teknik 'scoring'.

Hasil lipatan yang menggunakan teknik 'scoring'.


Teknik 'paper scoring' digunakan untuk membuat 'accordian folded flowers' di atas. Kredit imej: http://phyllis-stamps.blogspot.com/2011/09/introducing-new-stampin-up-simply.html


Alat yang digunakan untuk membuat 'scoring' dipanggil 'paper scorer'. Ada pelbagai 'paper scorer' di pasaran. Antaranya:

(1) Bone Paper Scorer

Bone Paper Scorer
Cara menggunakan bone paper scorer.

Kredit Imej: http://blog.papercrafterslibrary.com/trendy-tuesday-way-to-score/


(2) Multipurpose Trimmer (Scorer & Cutter)

Kredit Imej: www.laidlaw.com.au
'Trimmer' sebegini mempunyai dua fungsi - memotong (trim) kertas dan membuat tanda lipatan (score) pada kertas. Mata 'trimmer' perlu ditukar mengikut fungsi yang dikehendaki.


(3) Scoring Board

Kredit Imej:  www.marthastewart.com

Membuat tanda untuk lipatan lebih mudah dengan scoring board kerana mempunyai landasan berlekuk dan pembaris pengukur.
Kredit Imej:http://lilnefie.blogspot.com

Pilihan terbaik tentunya 'scoring board'. Senang nak fold cards/envelopes, nak buat paper boxes dan craft embelishments. Tetapi bergantung pada budget kita jugalah. Sekiranya tidak mampu untuk beli 'scoring board', 'bone paper scorer' sudah memadai untuk hasilkan 'papercraft' yang menarik. Pandai-pandailah guna kreativiti masing-masing :)





Donut Keju


Hmm,..bagi yang nak ubah selera, bolehlah buat donut cheese ni untuk hidangan minum petang. Tak susah pun. Gunalah mana-mana resepi donut yang kalian ada, cuma jangan diterap guna 'doughnut-cutter'. Bulat-bulatkan macam nak buat pau. Then, letakkan keju keping yang telah dipotong kepada beberapa bahagian sebagai intinya. Boleh guna Chesdale atau Kraft. Kalau nak yang a bit salty, boleh guna Mother's Choice. Untuk buat donut keju ni tidak disarankan guna keju blok sebab kejunya susah sikit nak cair apabila kita goreng. (Tak dapatlah efek keju meleleh tu masa makan nanti hehehe).

'Seangkatan' donut keju sedang direhatkan :)

Jemput makan! Sedap, tau! Penggemar keju tegar mesti sukalah donut nih.

Seeloknya, hidangkan donut ketika masih suam. Barulah yummy! Sebabnya, once dah sejuk, keju di dalam donut akan mengeras semula. So, tak syok sangatlah. Nway, saya rasa kalau buat untuk jamu anak-anak mesti tak sempat sejuk dah licin-licau heheheh. Tetapi, hati-hati... Jangan terus dihidang sebaik angkat dari kuali. Suhu keju cair yang agak tinggi boleh buat kalian melecur.


Payung Terapung



Soooo Cantikkkkkkk!!!! Fenomena 'payung terapung'ni di Agueda, Portugal. Excited saya tengok shades payung-payung tu kena sinaran matahari. Sesuai juga buat 'roofing' begini kat Malaysia. Lagi-lagi dengan cuaca panas terik macam sekarang ni.

Gambar-gambar 'stunning' di bawah oleh Diana Tavares dan Patricia Almeida.



 Credits to: www.mupso.com

Rabu, 13 Mac 2013

Projek Hujung Minggu

Hujung minggu lepas memang saya tidak ke mana. Tak larat nak pergi jalan-jalan dalam cuaca panas sebab saya ni cepat penat. Maka aktiviti hujung minggu saya macam biasalah,.. kemas rumah, masak sikit, tengok TV dan kacau Bott & Koyeen :) Menjelang tengah hari, saya dah mula bosan. Nak bobok badan rasa renyah sebab panas!

So saya mulalah mengemas 'craft station' saya. Boring-boring ni buat kad best gak! Tengah kemas-kemas tu saya terpandang memo pad yang Koyeen beri pada saya. Memo pad tu dia dapat and tak guna. Well, common courtesy dictates mana-mana barang yang adik tak mau guna kena bagi dekat kakak hehehehe Belek punya belek, saya decided untuk bagi 'make over' pada memo pad ni.

Haa...ini gambar 'sebelum'. Tak ada masalah pun. Cuma terlalu ekslusif untuk meja kerja saya. Jom tengok hasilnya setelah 'make over' :)

Tattaadaaaaaa!
Barulah berseri dan ceria sikit, kan? Saya guna wrapping paper bunga-bunga dan tampal atas kad keras. Then, untuk bagi permukaannya tahan lebih lama, saya gunakan clear spray paint. Bila lapisan paint tu dah kering, barulah tampal dengan jalur kertas silver. Final touch up,  letak lettering nama saya supaya nampak lebih personal. Macam ni lah baru sesuai letak atas meja :)

Sambal Berlada Bebola Sotong

Ini siaran tertunda hehehe menu ini menu beberapa hari lepas. Selamat Jamu Mata!

Sambal Berlada Bebola Sotong


Selasa, 12 Mac 2013

'Saya Buat Sendiri' - Birthday Card Rena@Cekengah


Ini kad hari lahir yang saya buat untuk Cekengah sempena birthdaynya awal Mac hari tu. Buat yang simple je. Guna tema stripes and pink, saya warnakan gambar cupcake guna watercolour pencils (Tak berapa menjadi sangat since ni first time saya buat. Skill colouring saya memang perlu dipertingkatkan heheh) Then, saya lekatkan 'pink diamentes' atas cupcake sebagai penyeri :) Akhir sekali, guna cip board lettering untuk nama timangan si birthday girl.

Happy Birthday, cayanggggg! Along loves you very-very much!

Sambal Tempe Mudah

Saya memang suka sangat dengan tempe. Tak kisahlah dimasak dengan cara apa sekalipun. Tempe goreng biasa ke....berempah ke...gulai tempe ke....semua saya suka! Hari ni kita story tentang Sambal Tempe lah ye.


Bahan-bahan:
  • 2 - 3 paket tempe 
  • Minyak masak (untuk goreng tempe dan tumis cili)
  • 25 tangkai cili kering
  • 2 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar cuka makan
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
  1. Kisar cili kering, bawang besar & bawang putih. 
  2. Tempe dipotong nipis. Gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kemudian goreng sehingga rangup. Ketepikan.
  3. Tumis bahan yang dikisar hingga garing dan pecah minyak. Masukkan cuka. Perasakan dengan garam dan gula. Apabila sambal sudah masak, masukkan tempe dan gaul rata.
  4. Sedia untuk dimamam!

Betik & Perahan Jus Limau


Tahu tak yang betik lebih enak dimakan dengan perahan jus limau? Cubalah sendiri! Seperti biasa, peranan jus limau ni adalah untuk 'enhance' rasa betik. Tetapi, jangan letak terlalu banyak! 
Nanti terlebih masam pula :)


Rabu, 13 Februari 2013

Hansel & Gretel Memenuhi 'Expectation'

Dah tengok Hansel & Gretel? Movie ni keluar hujung bulan lepas. Lepas tengok trailer & baca review memang teringin sangat nak tengok! Kebetulan ada complimentary tickets adik bongsu saya bagi. So, Khamis lepas saya dengan Bott pergilah ke Citta Mall, Ara Damansara untuk tonton movie tu kat MBO Cinema. Lagipun Bott suke + minat Jeremy Renner (Hansel).

Biasalah, weekdays tak ramai orang. Nak dijadikan cerita dalam panggung tu hanya saya dengan Bott je! Heheheh punyalah excited saya dengan bestfriend saya ni. Kitorang perasan beli satu panggung! ;)


OK. Berbalik kepada movie Hansel & Gretel. Bagi saya movie ni memenuhi expectation saya. Basic storyline samalah macam fairy tale Hensel & Gretel yang kita biasa dengar/tengok. Dua beradik ni ditinggalkan di dalam hutan oleh ayah mereka, then jumpa rumah yang diperbuat daripada gula-gula milik seorang ahli sihir. Setelah ditangkap oleh ahli sihir, diorang berjaya lepaskan diri dengan bakar ahli sihir tu hidup-hidup dalam ketuhar besar.

Semenjak itu, Hansel dan Gretel berjuang untuk tumpaskan ahli-ahli sihir jahat yang selalu culik kanak-kanak untuk upacara pemujaan. Misi besar mereka bermula apabila mendapat tahu bahawa ahli-ahli sihir bakal mengadakan ‘Perayaan Bulan Darah,’ yang akan korbankan 12 orang kanak-kanak. Pada masa yang sama, Gretel dapat tahu yang ibu mereka juga seorang ahli sihir. Di sinilah konflik bermula. Jeng jeng jeng!!!

Bagi saya ceritanya fast move, interesting & entertaining! Especially dengan adanya watak troll bernama 'Edward'!So chomellll!

Selasa, 15 Januari 2013

Setem Oh Setem

Minggu lepas saya singgah POPULAR kat TESCO Kepong. Seperti biasa saya ke bahagian alat tulis untuk tengok bahan-bahan craft yang dijual. Sambil mata melilau sana sini, saya terpandanglah sesuatu yang memang saya cari dari dulu,... BUKU SETEM BESAR. Punyalah excited! (Hehehe dah tua-tua ni pun nak excited gak,...) Bukan apa, sekarang ni susah nak cari buku setem. Faham-faham sajalah, hobi budak-budak sekarang bukan ke arah itu. Kalau jumpa pun, hanya yang bersaiz kecil. Berapa sangatlah setem boleh muat.

Buku setem lama yang saya miliki dah dimakan ulat buku. Maklumlah buku setem tu sendiri usianya lagi tua daripada saya.

Yang sebelah kiri tu buku setem pak cik saya (Sticker-sticker tu saya lah yang tepek!). Sebelah kanan pula buku setem yang saya beli sendiri masa sekolah rendah.

Dulu, masa saya Darjah 3, pak cik saya wariskan buku setem dia (berserta setem-setemnya sekali) sebab dia dah tak minat kumpul setem lagi. Bermulalah hobi mengumpul setem saya sejak tu. Bila sibuk-sibuk belajar, duduk asrama,... buku-buku setem tu terperap dalam almari je. Sekarang baru terhegeh-hegeh nak cari balik. Nasib baiklah setem-setem yang ada tak 'tercedera'.

OK. Operasi menyusun koleksi setem bermula!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...