Isnin, 27 Januari 2014

Edcoustic - Muhasabah Cinta (Easy Guitar Chords)


OK, ni satu lagi lagu best and senang untuk main dengan gitar. Terpulanglah. Kalau nak syahdu sikit, boleh pluck. Strum pun sedap je ;)

Kord Gitar Muhasabah Cinta - Edcoustic

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini. 

Am E A Dm
Wahai Pemilik nyawaku betapa lemah diriku ini
G C Dm E
Berat ujian dari-Mu kupasrahkan semua pada-Mu
Am E A Dm
Tuhan baru kusadar indah nikmat sehat itu
G C Dm E Am
Tak pandai aku bersyukur kini kuharapkan cinta-Mu

Dm G
Kata-kata cinta terucap indah
C F
Mengalir berdzikir dikidung doaku
Dm E Am A
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Dm G
Butir-butir cinta air mataku
C F
Teringat semua yang Kau beri untukku
Dm E F E
Ampuni khilaf dan salah selama ini ya ilahi..
Am
Muhasabah cintaku

Am E A Dm
Tuhan kuatkan aku lindungiku dari putus asa
G C Dm E Am
Jika kuharus mati pertemukan aku dengan-Mu



DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Kau Ditakdirkan Untukku - Inteam feat. Edcoustic

Gabungan Inteam dan Edcoustic (popular dengan lagu Muhasabah Cinta) yang dimuatkan dalam album Inteam - Iman & Aman. Sedap didengar!

Dapatkan Guitar Chords untuk lagu ini di sini.


Lirik Kau Ditakdirkan Untukku (Inteam feat. Edcoustic)
Ciptaan: Aden Edcoustic

Terucap syukurku
Aku memilihmu
‘tuk menjadi teman hidup setia slamanya
Belahan hati ini
Kini tlah terisi
Aku dan dirimu mengikat janji bahagia..

Dan berlayarlah kita renda keluarga
merentas hidup bersama
Aku bahagia ku dipertemukan belahan jiwaku

Tuhan persatukan kami untuk slamanya
hingga bahagia disurga-Mu
Pegang tanganku, tataplah mataku
Engkau ditakdirkan untukku

Ikatan suci ini
Slalu ‘kan ku jaga
Meniti sakinah
Penuh Kasih Sayang dan Rahmat-Nya

Dan berlayarlah kita renda keluarga
merentas hidup bersama
Aku bahagia ku dipertemukan belahan jiwaku

Tuhan persatukan kami untuk slamanya
hingga bahagia disurga-Mu
Kau amanahku, isteriku tercinta
Engkau ditakdirkan untukku

Dan berlayarlah kita renda keluarga
merentas hidup bersama
Aku bahagia ku dipertemukan belahan jiwaku

Tuhan persatukan kami untuk slamanya
hingga bahagia disurga-Mu
Kau amanahku, isteriku tercinta
Engkau ditakdirkan untukku

...ditakdirkan untukku
...engkau ditakdirkan untukku

Dapatkan Guitar Chords untuk lagu ini di sini.

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Rabu, 22 Januari 2014

Sambal Hijau Ikan Bilis dengan Biji Cempedak


Belakangan ni ibu murah rezeki cempedak. Kawan-kawannya yang ada dusun dan kebun rajin beri ibu buah cempedak. Beraya sakanlah kami sekeluarga makan cempedak goreng. Tak cukup dengan itu, biji-biji cempedak yang tak dimakan kitorang pakat simpan. Tak buang tau! Untuk apa?

Tattadaaaa! Untuk buat lauk. Di bawah ini salah satu menu menggunakan biji cempedak.


Biji cempedak tu direbus terlebih dahulu. Then, dikupas kulitnya. Buat sambal ikut citarasa sendiri. Saya buat sambal hijau. Teringin nak makan pedas-pedas sikit. Dah siap sambalnya, gaulkan dengan ikan bilis goreng dan biji cempedak yang telah dipotong. Bayangkanlah makan sambal yang pedas menyengat bersulam dengan kerangupan ikan bilis dan rasa lemak-lemak biji cempedak. Fuhhh! Terangkat!!

Isnin, 20 Januari 2014

Jus untuk Turunkan Kadar Gula dalam Darah


Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 1 biji epal hijau
  • 1 batang saderi (celery)
  • 1 biji peria kecil
  • 1/2 biji timun
  • Jus daripada 1/2 biji lemon
Cara-cara Penyediaan:
Kisarkan semua bahan-bahan di atas. Hidangkan dengan ais atau sejukkan terlebih dahulu. Jika anda tidak gemar akan tekstur jus yang terlalu berserat, tapis jus sebelum diminum.

Jus di atas elok diamalkan untuk menurunkan paras gula dalam darah. Moga-moga dengan menjaga pemakanan dan kerap minum jus ini kita dapat hindari penyakit diabetes. Kandungannya yang berserat juga elok untuk tubuh. Sebelum ini saya biasa amalkan buat jus peria dengan epal hijau atau peria dengan lobak merah. Sekarang, tukar selera buat jus ini pula. Bahan-bahannya pun mudah didapati dan kebiasaannya ada di rumah. Jus ini juga elok diamalkan oleh pesakit darah tinggi sebab ada celery dan epal hijau.

*Tidak sesuai untuk pesakit buah pinggang yang perlu mengehadkan pengambilan potassium alam diet harian.

Kehilangan - Firman (Easy Guitar Chords)


Ini antara lagu pertama yang saya berjaya 'pandaikan' diri untuk main sampai habis. Senang je. Tak guna chord yang complicated pun.

Guitar Chords - Kehilangan (Firman)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini. 

[Intro] 
Em

Em D G
Ku coba ungkap tabir ini
Am E Am
Kisah antara kau dan aku
D G
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Am B7 Em B7
Menyudutkanmu meninggalkanku

Em D G
Ku merasa tlah kehilangan
Am E Am
Cintamu yang tlah lama hilang
D G
Kau pergi jauh karena salahku
Am B7 Em
Yang tak pernah menganggap kamu ada

D G
Asmara memisahkan kita
Am B7 Em
Mengingatkanku pada dirimu
D G C
Gelora mengingatkanku
Am B7
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku

[Chorus]

Em Am
Sejujurnya ku tak bisa
D G B7
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Em Am
Seandainya kamu bisa
D G
Mengulang kembali lagi cinta kita
Am B7 Em
Takkan ku sia-siakan kamu lagi


[Interlude] 

Em D G Am E Am
D G Am B7 Em

D G
Asmara memisahkan kita
Am B7 Em
Mengingatkanku pada dirimu
D G C
Gelora mengingatkanku
Am B7
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku

[Chorus]

Em Am
Sejujurnya ku tak bisa
D G B7
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Em Am
Seandainya kamu bisa
D G
Mengulang kembali lagi cinta kita
Am B7 Em
Takkan ku sia-siakan kamu lagi




DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Resepi Sandwich Tuna Oh La La!


Hari ini saya nak 'update' resepi untuk entri awal bulan hari tu Sadwich Tuna Oh La La!. Apa yang best tentang sandwich ni ialah hidangan ini kaya dengan rasa. Yelah, macam-macam bahan berkhasiat yang diletak. Bukan sekadar tuna dan mayonis je tau! Then,  bila makan, kita akan enjoy dengan 'kerangupan' daun salad dan saderi (celery) segar yang ada dalam roti tu. Cubalah!


Resepi Sandwich Tuna Oh La La!

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1 tin kepingan tuna dalam tin (sama ada yang ditinkan dalam air mineral, minyak bunga matahari atau minyak zaitun).
  • 1 labu bawang besar (cincang halus)
  • 2 tangkai cili hijau (dipotong)
  • 1 tangkai saderi (celery) (dipotong)
  • 2 sudu besar mayonis
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • 3 – 4 sudu besar jus lemon
  • Garam secukup rasa
   
  • Beberapa potongan roti (mengikut citarasa - saya guna 'wheat baguette'), dibakar seketika
  • Sedikit mentega
  • Beberapa biji tomato kecil (dibelah dua)
  • Kepingan atau parutan keju Cheddar
  • 2 sudu besar daun parsli yang telah dicincang
  • Beberapa keping daun salad
  • Sedikit sos cili
   

Cara-cara penyediaan:

  1. Keluarkan isi tuna, tapis airnya. 
  2. Gaulkan isi tuna dengan mayonis, bawang, cili hijau, tomato kecil dan saderi. Perasakan dengan jus lemon, sedikit lada hitam dan garam.
  3. Bakar roti menggunakan pembakar roti. Sapukan sedikit mentega pada kepingan yang telah dibakar.
  4. Susun daun salad di atas roti. Ratakan dengan isi tuna, keju Cheddar dan taburan daun parsli.
  5. Letakkan sos mengikut citarasa.

Khamis, 16 Januari 2014

Salahkah - Datuk Rossa & Hafiz (Easy Guitar Chords)


Saya sedang belajar main lagu ini!

Kord Gitar - Salahkah (OST Bukan Kerana Aku Tak Cinta)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini. 

Am G C Am G C
Dm E Am
F E

Am E          Am
salahkah ku bila
A                         Dm                 
mencintamu sepenuh hati
E               Am
sedangku tahu pasti
Dm                    E
keluarga tak merestui


Am E             Am
biarkan dunia berputar
A                     Dm 
seiring waktu berjalan
G                       C
sampai saat nanti tiba
        F                 Dm               
waktu merestui cinta yang terlarang
            E
untuk kita berdua


         Am          Em
dari jauh ku berlari
          F                   C
mengejar mimpi-mimpi
Dm       E              Am         E
berat rasanya ku dapatkan semua


         Am         Em
dari situ ku sedari
           F                C
mungkinkah saat nanti
Dm     E            Am      
cinta kita berdua bisa ku miliki


Dm G C F Dm E


salahkahku bila mencintaimu
mencinta sepenuh hati

Am E             Am
biarkan dunia berputar
A                     Dm 
seiring waktu berjalan
G                       C
sampai saat nanti tiba
        F                 Dm               
waktu merestui cinta yang terlarang
            E
untuk kita berdua


         Am          Em
dari jauh ku berlari
          F                   C
mengejar mimpi-mimpi
Dm       E              Am         E
berat rasanya ku dapatkan semua


         Am         Em
dari situ ku sedari
           F                C
mungkinkah saat nanti
Dm     E            Am      
cinta kita berdua bisa ku miliki


Entri lain yang berkaitan: Lirik Lagu 'Salahkah'


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Lepat Segan a.k.a Lapek Sagan


"Lapek Sagan? Kenapa orang panggil lepat ni lepat segan?" Itu yang mula-mula saya tanya pada ibu. Pada usia menjangkau 33 tahun ni, baru pertama kali saya rasa kuih bergelar 'Lapek Sagan' ini.

Beginilah rupanya 'lapek sagan'.
Menurut Cekebon, lepat ni dipanggil 'lepat segan' atau dalam bahasa orang Minang, 'lapek sagan' sebab lepat ni mudah untuk dibuat. Lepat orang malas! Huh?! Masih kurang jelas, saya bertanya pada kenalan saya dari Indonesia. Katanya di sesetengah kawasan yang diduduki oleh orang Melayu seperti Riau dan Sumatera Utara, kuih ini dipanggil 'lepat segan', sama seperti di Malaysia. Perkataan 'segan' membawa makna malas atau enggan melakukan sesuatu. Jadi, lepat ini dinamakan sedemikian kerana kaedah penyediaannya tidak rumit hinggakan orang yang malas pun boleh membuatnya. Hahaha! Make sense-lah kenapa Cekebon cakap 'lepat orang malas'.

Resepi Lepat Segan @ Lapek Sagan

  • 1/2 kg beras pulut, dicuci bersih, direndam selama setengah jam kemudian dikukus selama lebih kurang 15 minit.
  • 1 sisir pisang kepok (lenyekkan)
  • 1/2 butir kelapa parut
  • 5 - 6 sudu besar gula merah
  • Garam secukup rasa
  • Daun pisang untuk membungkus

Cara-cara Penyediaan:
  1. Gaul sekata pisang yang telah dilenyek dengan gula, kelapa parut dan beras pulut yang telah dikukus.
  2. Perasakan dengan garam
  3. Bungkus dalam daun pisang dan kukus selama 30 minit.

Well, kalau ditengok pada resepi di atas, mungkin interpretasi 'malas' orang dulu-dulu berbeza kot. Kalau ikut tahap malas saya, bila baca resepi ni terus terhapus niat nak cuba buat! Nak rendam beras, kukus beras dulu, lenyek pisang la, then nak bungkus jadi macam lepat lagi,...kukus lagi,...ni lepat orang rajin lah!

Amalan Supaya Dimurahkan Rezeki

Selain daripada mengerjakan solat sunat dhuha dan membaca Surah Al-Waqiah, di bawah ini ada satu lagi amalan mudah yang boleh kita praktikkan agar dikurniakan rezeki yang tidak putus-putus daripada Allah. Seorang teman kongsikan doa ini dengan saya. Amalan untuk murah rezeki dan cepat kaya katanya.


Ayat ini dibaca sebanyak 33 kali setiap kali usai solat. Dengan izin dan ketetapan-Nya, apa yang kita ada cukup untuk keperluan kita dan rezeki yang dikurniakan tidak akan pernah habis.

Rabu, 8 Januari 2014

Moga Bonda Disayang Allah - Melly Goeslow

Pernah tengok filem 'Hafalan Shalat Delisa'? 'Bidadari-bidadari Syurga'? Kedua-dua filem Indonesia ini diadaptasi dari novel penulis terkenal 'Tere Liye'. Untuk 2013, satu lagi karyanya telah diangkat ke layar perak - 'Moga Bunda Disayang Allah'. Saya tahu mengenai filem ini yang ditayangkan sekitar Syawal tahun lepas melalui 'OST' (ciptaan Melly Goeslaw) yang sangat touching.


Lirik Moga 'Bunda Disayang Allah'
Ciptaan: Melly Goeslow & Anto Hoed

Wahai kegelapan kenalilah aku
Wahai kebisuan kawanilah aku
Setidaknya aku tak sendiri
Tetapku nanar ke depan
Mengasuh hati kelabu

Bagaimana wajah pagi, siang, malam
Bagaimana suara tawa dan tangisan
Bagaimana caranya bersujud,
Bagaimana ku berdo'a
Bagaimana menyebut Dia

Ajari aku mengenal Tuhanku
Setidaknya nafasku masih ada gunanya
Biar halilintar gaduh bersahutan
Bagiku tetap saja hening dan sepi

Ajari aku mengenal semua
Seterang-terangnya dunia bagiku gerhana
Aku meyakini hanya Tuhan yang bisa
Membuat yang tak mungkin menjadi mungkin

Terima Kasih tuhan Maha Esa
Kau menguji aku alangkah indahnya
Walau begini hatiku bercahaya dan bisa melihat
Yang mereka tak lihat

Ajari aku mengenal Tuhanku
Setidaknya nafasku masih ada gunanya
Biar halilintar gaduh bersahutan
Bagiku tetap saja hening dan sepi

Ajari aku mengenal semua
Seterang-terangnya dunia bagiku gerhana
Aku meyakini hanya Tuhan yang bisa
Membuat yang tak mungkin menjadi mungkin

Nanti bila kelak ku bisa berdo'a
Moga bunda disayang Allah.


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.
 

Isnin, 6 Januari 2014

Sandwich Tuna Oh La La!


Inilah brunch saya dan Bott hari ni. Buat sandwich tuna guna 'wheat baguette' dan daun salad yang fresh krup krap krup krap ;) Tapi potongan rotinya tak senereh sikit sebab 'serrated knife' kat rumah ni menghilangkan diri pula. 

Selamat jamu mata! Insya Allah, jika ada kesempatan saya akan sertakan resepinya.



Update 20 Jan 2014 - Dapatkan Resepi Sandwich Tuna Oh La La! di sini.

Gitar oh Gitar


Antara resolusi saya untuk 2013 -  to take up new hobby untuk hilangkan stress i.e. belajar main gitar. Hujung bulan Jun tahun lepas, saya mula belajar bermain gitar 'secara serius'. Hehehe maksud serius di sini -- belajar sampai pandai main dan hasilkan bunyi yang sedap didengar. Kali ni memang bersungguh-sungguh sikit sebab saya nak cabar diri. Dulu masa kecil-kecil belajar main piano suku jalan je (tak cukup separuh jalan pun). Dalam rumah ni yang betul-betul pandai main piano, adik saya si Rena Cruzee tu.

So, setelah mendapat sebuah gitar akustik daripada adik lelaki saya (Thank you so much, Uje!), bermulalah 'Projek Petik Gitar' saya. Alhamdulillah, sekarang dah pandai basic chords dan dah boleh main beberapa buah lagu senang dengan sempurna. Main untuk hiburkan diri sendiri je. Paling tidak pun audience saya hanyalah Yu-Ri Van Houtten, kucing saya yang setia duduk menghadap saya setiap kali saya 'bertungkus lumus' cuba menghasilkan bunyi yang sedap didengar. Bunyi gitar, bukan bunyi kecapi ;)

Boleh dikatakan the whole family; Cekebon, Rena, Uje, Dhila & Bott memberikan sokongan padu since they all rela paksa menjadi mangsa menadah telinga - dengar bunyi petikan gitar sumbang saya di rumah. Murid tua macam saya ni lambat pandai hehehe.

Tak cukup dengan itu, sebelum berangkat ke London bulan Ogos lepas, Uje & Dhila hadiahkan guitar picks, guitar strings (yg 'light' punye tau so tak la sakit sangat jari saya) dan tuner. Happy tak terkata! Semakin bersemangat belajar! Sekarang ni dah pandai tukar tali gitar dan tune sendiri. Jari pun dah tak keras mana nak pluck or strum.  Selepas ni niat nak belajar spanish guitar pula.






Ahad, 5 Januari 2014

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...