Rabu, Januari 22, 2014

Sambal Hijau Ikan Bilis dengan Biji Cempedak

Belakangan ni ibu murah rezeki cempedak. Kawan-kawannya yang ada dusun dan kebun rajin beri ibu buah cempedak. Beraya sakanlah kami sekeluarga makan cempedak goreng. Tak cukup dengan itu, biji-biji cempedak yang tak dimakan kitorang pakat simpan. Tak buang tau! Untuk apa?

Tattadaaaa! Untuk buat lauk. Di bawah ini salah satu menu menggunakan biji cempedak.


Biji cempedak tu direbus terlebih dahulu. Then, dikupas kulitnya. Buat sambal ikut citarasa sendiri. Saya buat sambal hijau. Teringin nak makan pedas-pedas sikit. Dah siap sambalnya, gaulkan dengan ikan bilis goreng dan biji cempedak yang telah dipotong. Bayangkanlah makan sambal yang pedas menyengat bersulam dengan kerangupan ikan bilis dan rasa lemak-lemak biji cempedak. Fuhhh! Terangkat!!

4 ulasan:

  1. biji cempedak rebus dengan air campur dengan garam sikit..makan cam tu je pon sedap

    BalasPadam
  2. @Sue Bee baca komen Sue Bee boleh kecur air liur lah!

    BalasPadam
  3. sis JM x boleh mkn biji cempedak nanti perut kebung huhuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh,..sis. Jauhkan diri dari biji cempedak ye :)

      Padam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.