NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.


Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat saya menulis entri ini, #lelakilangitbumi dah ada 20 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada #lelakilangitbumi? Baca #lelakilangitbumi dan pilih watak kegemaran anda --> #teamdiha atau #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam #lelakilangitbumi kelak.


Jumaat, 14 Februari 2014

Tempe Tumis Kicap dengan Biji Buah Cempedak

Ini satu lagi hidangan yang guna biji cempedak. Lauk 'Tempe Tumis Kicap'. Sedap, ringkas dan mudah sangat nak disediakan!


Resepi Tempe Tumis Kicap

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • tempe - (potong nipis-nipis dan kemudian digoreng sehingga masak)
  • 2 labu bawang besar - potong bulat
  • 7 - 10 biji cili api (ikut citarasa)
  • biji cempedak yang direbus (kupas kulit dan belah dua)
  • 3 sudu besar kicap
  • garam secukup rasa
  • minyak masak secukupnya untuk menumis

Cara-cara Penyediaan:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili api dan tumis seketika. Kemudian, masukkan tempe dan biji cempedak. Gaul hingga sebati.
  3. Masukkan kicap. Perasakan dengan garam.

Dah boleh makan!

Lihat entri ini juga: Sambal Hijau Ikan Bilis dengan Biji Cempedak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...