NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.


Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat saya menulis entri ini, #lelakilangitbumi dah ada 20 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada #lelakilangitbumi? Baca #lelakilangitbumi dan pilih watak kegemaran anda --> #teamdiha atau #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam #lelakilangitbumi kelak.


Khamis, 24 April 2014

Buat 'Photo Borders' Guna Washi Tapes

Saya pernah cerita tentang kepelbagaian fungsi 'masking tapes' atau 'washi tapes' dalam kraf kertas (sila baca di sini). Kali ini saya nak tunjuk contoh penggunaan pita ini sebagai 'photo borders' pada scrapbook atau album gambar.

Gambar Cekengah masa bercuti di....(tak ingat!)

Caranya simple. Pilihlah 'masking tape' ikut citarasa kalian. Nak yang matching dengan gambar boleh, nak design yang kontra dengan gambar pun menarik juga. Then, potong atau koyak pita tu kepada empat jalur kecil (agak-agak je kepanjangannya). Tampalkan pada hujung setiap bucu gambar. Ha,...lebih berseri-serilah gambar tu! Tak adalah nampak 'gonjeng' je ;) 

*Boleh juga guna 'printed tapes' untuk buat 'photo borders'.


4 ulasan:

  1. good idea...leh guna soletap ni untuk buku skrap anak nanti huhu

    BalasPadam
  2. Masking tapes tu tau..
    Tapi xtau nama lain dia washi tapes.

    BalasPadam
  3. K.Farrah, really appreciate sebab share idea ni.
    Saya dah banyak kali rasa nak beli tape ni tapi xsure nak buat apa.
    Pilihan tape akak tu cantik sangat.
    Beli katne?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...