Khamis, 24 April 2014

Buat 'Photo Borders' Guna Washi Tapes

Saya pernah cerita tentang kepelbagaian fungsi 'masking tapes' atau 'washi tapes' dalam kraf kertas (sila baca di sini). Kali ini saya nak tunjuk contoh penggunaan pita ini sebagai 'photo borders' pada scrapbook atau album gambar.

Gambar Cekengah masa bercuti di....(tak ingat!)

Caranya simple. Pilihlah 'masking tape' ikut citarasa kalian. Nak yang matching dengan gambar boleh, nak design yang kontra dengan gambar pun menarik juga. Then, potong atau koyak pita tu kepada empat jalur kecil (agak-agak je kepanjangannya). Tampalkan pada hujung setiap bucu gambar. Ha,...lebih berseri-serilah gambar tu! Tak adalah nampak 'gonjeng' je ;) 

*Boleh juga guna 'printed tapes' untuk buat 'photo borders'.


4 ulasan:

  1. good idea...leh guna soletap ni untuk buku skrap anak nanti huhu

    BalasPadam
  2. Masking tapes tu tau..
    Tapi xtau nama lain dia washi tapes.

    BalasPadam
  3. K.Farrah, really appreciate sebab share idea ni.
    Saya dah banyak kali rasa nak beli tape ni tapi xsure nak buat apa.
    Pilihan tape akak tu cantik sangat.
    Beli katne?

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...