728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Sabtu, 12 Julai 2014

Resepi 'Shell' (Kelongsong) Tat untuk Tat Keju dan Tat Buah

Dulu saya suka sangat buat tat keju. Tak kiralah tat keju yang plain atau yang ada 'filling' blueberry. Sekarang ni dah tua,..malas nak buat semua tu. Tapi, hari ni nak kongsi resepi tart shells/crusts (kelongsong tat) yang biasa saya gunakan.

Kelongsong Tat


Bahan A

  • 200gm butter
  • 100gm gula aising
  • 1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B
  • 1 biji telur

Bahan C
  • 420gm tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung

Cara - caranya:
  1. Putar Bahan A sehingga lembut. Masukkan Bahan B dan putar lagi sehingga gebu. Kemudian, masukkan C dan gaul sebati hingga menjadi doh. Rehatkan doh dalam peti sejuk selama 2 jam.
  2. Ambil sedikit adunan. Tekan adunan ke dalam acuan tart. Buang lebihan adunan supaya kelongsong terbentuk lebih kemas. Cucuk dasar kelongsong dengan garfu agar tidak menggelembung ketika dibakar. 
  3. Bakar pada 180 darjah celcius selama 15 - 20 minit atau hingga keperang-perangan.

Setelah siap dibakar, bolehlah diisi dengan 'filling' keju atau krim. Tetapi, pastikan kelongsong tat sudah betul-betul sejuk. Kelongsong tat ini boleh disediakan terlebih dahulu dan disimpan di dalam bekas kedap udara. Untuk tahan lebih lama, simpan di dalam peti sejuk.


Mari cuba buat Tat Badam Rasberi nih :)

2 ulasan:

  1. Fevret saya ni, especially tat nenas gulung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Citarasa kita samalah, Shikin. Saya pantang jumpa tat nenas! Tapi saya suka yang bentuk bunga. Jem dia terbakar sikit kat bahagian atas.

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...