NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 27 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Ahad, 6 Julai 2014

Tips Berguna - Cara untuk Bahagi Dua Sukatan Resepi yang Menggunakan Cawan dan Sudu

Hmmm,..sekarang ni mesti dah ada yang mula buat biskut raya. Cuba resepi ini,..cuba resepi itu. Bagi yang nak cuba resepi baru, jangan terus buat satu adunan. Mana tahu kalau tak menjadi,..bantat ke,...rasa tak sedap ke,..atau adalah yang tidak kena, tidaklah kita membazir bahan-bahan kita.

Apa yang saya nak kongsikan hari ini ialah panduan berguna untuk bahagi dua (setengah) resepi yang menggunakan sukatan cawan dan sudu. Kalau ikut gram, senang je kita nak kira, kan. Tetapi, macam mana nak bahagikan 1/3 cawan tepung? Rujuk rajah di bawah ye.


Semoga jadual ini dapat membantu! :)7 ulasan:

 1. F, yang kedua terakhir tu..konpius SB..

  BalasPadam
  Balasan
  1. SB, yang kedua terakhir tu setengah sudu kecil tau. bukan satu atau dua sudu kecil :)

   Padam
 2. Amboiiii nak buat kek ke biskut raya tu:)

  BalasPadam
  Balasan
  1. hehehe setakat ni pandang timbang dan cawan penyukat je :)

   Padam
 3. Kalau sukatan menggunakan gram mcm mana ye?

  BalasPadam
  Balasan
  1. kalau dari cawan nak tukar ke gram, su kena google sendiri jadualnya sebab berat tak sama kan,..Misalnya, 1 cawan tepung tak sama dengan 1 cawan gula.

   Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...