728 x 90

Ahad, 6 Julai 2014

Tips Berguna - Cara untuk Bahagi Dua Sukatan Resepi yang Menggunakan Cawan dan Sudu

Hmmm,..sekarang ni mesti dah ada yang mula buat biskut raya. Cuba resepi ini,..cuba resepi itu. Bagi yang nak cuba resepi baru, jangan terus buat satu adunan. Mana tahu kalau tak menjadi,..bantat ke,...rasa tak sedap ke,..atau adalah yang tidak kena, tidaklah kita membazir bahan-bahan kita.

Apa yang saya nak kongsikan hari ini ialah panduan berguna untuk bahagi dua (setengah) resepi yang menggunakan sukatan cawan dan sudu. Kalau ikut gram, senang je kita nak kira, kan. Tetapi, macam mana nak bahagikan 1/3 cawan tepung? Rujuk rajah di bawah ye.


Semoga jadual ini dapat membantu! :)



7 ulasan:

  1. F, yang kedua terakhir tu..konpius SB..

    BalasPadam
    Balasan
    1. SB, yang kedua terakhir tu setengah sudu kecil tau. bukan satu atau dua sudu kecil :)

      Padam
  2. Amboiiii nak buat kek ke biskut raya tu:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe setakat ni pandang timbang dan cawan penyukat je :)

      Padam
  3. Kalau sukatan menggunakan gram mcm mana ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau dari cawan nak tukar ke gram, su kena google sendiri jadualnya sebab berat tak sama kan,..Misalnya, 1 cawan tepung tak sama dengan 1 cawan gula.

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...