NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 28 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Sabtu, 9 Ogos 2014

Origami Rama-rama yang Mudah

Bersiaran dari bilik kraf sekejap ye,...


Hari ni saya mengemas cebisan-cebisan dan lebihan kertas yang sebelum ni digunakan untuk buat kad atau buku skrap. Terfikir nak buat origami. Cuba origami rama-rama pula lah. Sebenarnya, ada pelbagai version origami butterfly yang boleh kita hasilkan. Bagi saya yang ini paling simple! Tidak terlalu banyak langkah-langkahnya dan tidak terlalu complicated. Jadi, kalau kita nak ajar anak-anak pun senang.

Kredit Imej: deschdanja.ch

Rama-rama ni comel sangat! Saya nak buat banyak-banyak untuk letak di atas meja belajar si cilik di kelas tuisyen saya. Selain itu, boleh juga dibuat sebagai party garland. Selamat Buat Origami!


Boleh cuba buat:

16 ulasan:

  1. Menariknya..macam2 bentuk boleh kita cipta kan dengan origami nih..nanti nak cubalah..

    BalasPadam
  2. Wahh~Cantik! step x complicated.nanti nak try buat lh ^^,

    BalasPadam
  3. hahaha. comellll! dulu dulu selalu buat origami. tp dah besar tangan kejong. tak reti dah. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe akak pulak, dah tua-tua ni minat buat origami :)

      Padam
  4. Mesti anak saya suka kalau saya pandai buat ni.
    Imagine kalau gantung banyak2 kat rumah...
    :)

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. U r most welcome. Selamat mencuba, Shikin. Jangan guna kertas keras sangat tau,..nanti susah nak lipat & lentur.

      Padam
    2. Dah try tapi dengan kertas keras.
      tapi part last tak jadi sangat cam dalam gambar.
      seronok si Iri main.

      Padam
  6. laaa... senang je buatnya.. ^^, *ceh, cakap lebat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa yg ini version senang, Amy. Ada yg complicated tu, mmg lipat tangan akak dibuatnya!

      Padam
  7. Origami rama² ni pun baru jer Diana pandai buat.itupun adik² yang ajar....haha...

    BalasPadam
  8. Comel jer origami rama² ni kan Farah...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...