728 x 90

Sabtu, 9 Ogos 2014

Origami Rama-rama yang Mudah

Bersiaran dari bilik kraf sekejap ye,...


Hari ni saya mengemas cebisan-cebisan dan lebihan kertas yang sebelum ni digunakan untuk buat kad atau buku skrap. Terfikir nak buat origami. Cuba origami rama-rama pula lah. Sebenarnya, ada pelbagai version origami butterfly yang boleh kita hasilkan. Bagi saya yang ini paling simple! Tidak terlalu banyak langkah-langkahnya dan tidak terlalu complicated. Jadi, kalau kita nak ajar anak-anak pun senang.

Kredit Imej: deschdanja.ch

Rama-rama ni comel sangat! Saya nak buat banyak-banyak untuk letak di atas meja belajar si cilik di kelas tuisyen saya. Selain itu, boleh juga dibuat sebagai party garland. Selamat Buat Origami!


Boleh cuba buat:

16 ulasan:

  1. Menariknya..macam2 bentuk boleh kita cipta kan dengan origami nih..nanti nak cubalah..

    BalasPadam
  2. Wahh~Cantik! step x complicated.nanti nak try buat lh ^^,

    BalasPadam
  3. hahaha. comellll! dulu dulu selalu buat origami. tp dah besar tangan kejong. tak reti dah. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe akak pulak, dah tua-tua ni minat buat origami :)

      Padam
  4. Mesti anak saya suka kalau saya pandai buat ni.
    Imagine kalau gantung banyak2 kat rumah...
    :)

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. U r most welcome. Selamat mencuba, Shikin. Jangan guna kertas keras sangat tau,..nanti susah nak lipat & lentur.

      Padam
    2. Dah try tapi dengan kertas keras.
      tapi part last tak jadi sangat cam dalam gambar.
      seronok si Iri main.

      Padam
  6. laaa... senang je buatnya.. ^^, *ceh, cakap lebat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa yg ini version senang, Amy. Ada yg complicated tu, mmg lipat tangan akak dibuatnya!

      Padam
  7. Origami rama² ni pun baru jer Diana pandai buat.itupun adik² yang ajar....haha...

    BalasPadam
  8. Comel jer origami rama² ni kan Farah...

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...