728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Rabu, 15 Oktober 2014

Karela pulak!

Karela? Pernah dengar?


Nampaknya kita belajar pasal peria lagi ye, murid-murid. Masih ingat beberapa hari lepas saya tulis mengenai kambas? Hehehe mesti kalian terfikir kan,.. apa pasallah si Farrah ni tak habis-habis dengan isu peria. Well, nak kongsi jugak. Saya came across satu lagi istilah untuk peria.

Semalam tengok rancangan Chopped kat TV. Antara bahan yang peserta kena gunakan dalam hidangan mereka ialah karela. Karela tu kambas a.k.a. bitter gourd a.k.a peria a.k.a piyo (bak kata Kak Azie)

Salah seorang contestant ni masak peria dengan dried mango dan krim. Nampak menyelerakan! Nanti nak cubalah. Hari tu pun, Azyyati dan Ros_Reeza suggested peria celup tepung. Saya tak pernah makan lagi. Selalu ratah macam tu je, buat jus atau goreng dengan rempah kari. Jom intai resepi-resepi karela di sini ye :)

34 ulasan:

  1. Ehhh, ada lagi perkataan baru ke...hahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye, mama. Bangkit pula selalu jumpa pasal peria sekarang ni.

      Padam
  2. Hahahaha. Aina baca kera lah! --' baca lagi sekali kerala. Lols. Hahsh

    BalasPadam
  3. macam2 namanya.. tak suka peria,hahaha..tp yg pahit tu selalunya ubat,liat nak menelan ja..hehe

    BalasPadam
  4. kerala... lepas ni time kt market blh try sebut.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh time sebut tu kena tunjuk sekali tau. Nanti orang konpius!

      Padam
  5. Selalau peria buat goreng sambal je..hehhee :)

    BalasPadam
  6. peria? pahittttt. tp bagus tuk penyakit darah tinggi xsilap nadyya. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang pahit! Sesuai untuk kawal blood pressure, kawal gula dalam darah,...

      Padam
  7. saya selalu konfius peria dengan petola. haha.

    p/s: dulu suka jugak layan chopped kat food network asia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh make sense. Akak pun selalu confuse dulu-dulu. Especially bila dah jadi lauk :)

      Padam
  8. Macam-macam yang boleh buat dengan peria rupanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Shikin. Kalau yang pandai masak tu, siap boleh kurangkan rasa pahit peria...

      Padam
  9. karela? okay, first time dengar.... tapi peria ni macam x berapa mnat laaa... hee.. ummi pun x pernah masak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa, nanti kena cuba. There's always a first time for eveything :)

      Padam
  10. Homai. Akak tahu kambas tu apaa? Hahha. Ingatkan nismilan je tahu. kekeke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun dah tua ni baru tahu, Scha :)

      Padam
    2. Err,..Scha refer 'nismilan' tu,.. kenalan Scha ke orang N9? Ampun maaf terlebih dahulu atas kejahilan ku...

      Padam
    3. Eh, orang N9. Hahha. Kkdng malas nak tulis negeri sembilan. haha.

      Takpeeee.

      Padam
    4. Hehehe tu yg kena confirmkan tu :)

      Padam
  11. Kaka farrah layn chopped jugak yeeee... hahah masak la cmne pon.. ttp xleh nak makan peria tu kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Layan gak, Ayu. Nak masak hebat2 malas. Tengok orang masak je lah. Heheh tak tahan pahit jangan makan ye...

      Padam
  12. buat jus? makan mentah? haha. pengsan jap. sy makan yg masak tumis je kak selama ni. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eh, jgn pengsan! Kalau boleh makan yang masak tumis, maknanya boleh makan mentah gak ;)

      Padam
  13. perkataan baru ni..Karela ..letak nama anak karela sedap x ek

    BalasPadam
    Balasan
    1. Comel comel! Jangan perangai 'pahit' cam karela udah hihihi

      Padam
  14. hahahaha kalau terpaksa baru CT makan. if ada option lain tak apalah hahaha tak berapa nak kena ngan selera :P tapi tak adalah sampai tak makan langsung.

    BalasPadam
  15. peria kan pahit.. camna wat jus supaya kurangkan pahit tu? dulu mak beli peria, beria masak, last2 anak2 xsentuh..huhu

    BalasPadam
  16. Ekin buat peria celup tepung , goreng tabur2 telur tu jah selalu buat...

    BalasPadam
  17. Ada resepi baru boleh cuba ni hihihi..

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...