728 x 90

Khamis, 2 Oktober 2014

Meh Fikirkan Sekejap

Assalamu'alaikum,

Kata-kata ini memancing perhatian saya.


Lidah dan hati
yang sarat dipenuhi kata-kata caci,
umpat keji maki dan hasutan hasad dengki,.. 
adalah tanda-tanda KESENGSARAAN.


Mudah-mudahan kita semua dilindungi oleh Allah dari 'kesengsaraan' ini.


Nota Senyum: Belajar untuk jinakkan lidah, lunakkan hati. Biar kata yang terzahir, perasaan yang terdetik, semuanya yang BAIK-BAIK AJA. Insya-Allah :)

23 ulasan:

  1. Kadang2 apa yg kita cakapkan tu boleh kena balik kat kita balik. so, jagalah bahasa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul. sometimes apa yg kita cakap tu sekadar ekspresi marah kita,.. tapi kesannya mungkin lebih teruk drpd itu :)

      Padam
  2. in shaa ALLAH, mudah-mudahan kak :)

    BalasPadam
  3. Betul tu Kak..semoga kita dipelihara dari 'kesengsaraan' tu

    BalasPadam
  4. sangat tertarik kata2 ini, bahagia baca paparan blog ini..

    BalasPadam
  5. kata2 tu mencerminkan siapa diri kite
    kerana mulut badan binasa
    mudah2an dijaohkan segala tanda kesengsaraan kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju. apa yg keluar dari mulut kita gambarkan siapa diri kita...

      Padam
  6. Dengan kata-kata kita boleh melukakan atau menggembirakan hati seseorang. Pilihan terletak kepada diri sendiri. Moga dijauhkan kesengsaraan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu, budak. pilihan memang terletak di tangan kita. kita yang perlu pandai memilih apa yang terbaik.

      Padam
  7. Lidah walau tak bertulang tetapi lebih tajam dari pisau. Huhu.

    BalasPadam
  8. in sha Allah...inilah lidah yang tidak bertulang mudah mengungkap kan kata-kata....bagus!!..muhasabah diri kera sis JM sendiri pun terlepas cakap dan kata2 yg x sedap di dgr huhuh

    BalasPadam
  9. kata2 yg tak baik tu hindarkan dr terluah.. bahasa menunjukkan bangsa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena pandai didik minda dan hati! Kadang2, terutama bila tengah marah, kita tak sedar pun apa yang kita cakap...

      Padam
  10. saya nak copy ayat tu.. ehehe.. mmg betul,selagi hati tak dibersihkan.. mmg seluruh hidup kia terumbang ambing..segalanya dr hati. so jagalah hati tu. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silakan, Nana. Utk kita sama2 beringat.

      Padam
  11. kak farrah..!! ya allah ada sorang hamba allah macam ni kat tempat keje CT nauzubillah.. jauhkan lah kita dari tergolong dalam golongan macam ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mudah-mudahan. Kadang2 bagus juga ada insan sebegini dlm hidup kita. Kehadirannya bukanlah utk beri peluang kita umpat/keji/caci. Untuk kita jadikan teladan, renung & muhasabah diri...eh aku macam tu ke?

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...