728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Rabu, 29 Oktober 2014

Tidak Perlu Menggerakkan Gunung,..

Credit
Tidak perlu kau gerakkan gunung,..
kadangkala satu tindakan kecil sudah mampu meninggalkan impak besar pada orang lain.
Little things matter :)


Psst! Sempat lagi cuba nasib --> 'Bila Masih di Langit' Saya sediakan hadiah untuk anda :)


35 ulasan:

  1. Balasan
    1. Maksudnya, kita tak perlu gestures yang besar untuk sentuh hati orang. Kadang-kadang, tindakan/perbuatan kita yang kecil dan simple dah boleh bawa makna besar pada mereka.

      Padam
  2. yeahhh.. ~~ kan.... bnda yg kecik kadang blh bg impak yang besaq...

    BalasPadam
  3. tapi Kak Farrah macam mana kalau orang tak appreciate. kita dah tolong dah berkorban even tiny little things tapi lepas tu huuurm T.T dats why im sick of helping people yang i know they wont be there for me when i need them.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sabarlah kak CT. andai hati ikhlas nak menolong demi ALLAH, biarlah diorang x appreciate. ALLAH tengok segala-galanya. Malaikat mencatit di bahu kanan. kalau dia x hargai, dia memang pandai ambil kesempatan.

      jangan sebab dia, kita hilang satu nilai murni dalam hidup kita yang suka menolong orang...

      Padam
    2. Setuju sangat2 dengan Amy,
      Tapi kita manusia ada hati...so, CT ada dua pilihan.
      Boleh terus tolong/bantu dia tanpa harapkan apa-apa (yang penting Allah tahu) atau pilih untuk berhenti. Tapi pengalaman dengan dia tak patut halanng CT daripada gembirakan orang lain :)

      Padam
    3. Ok.setuju sgt bab ni...
      Beri prtolongn dgn ikhlas tnpa hrpkn balasan..
      Dulu mase zamn kolej mmg ade yg nk amek ksmptn atas sikap baik kite..
      Rase nak balas dndam pon ade..
      Tapi bile dah besau ni bleh pk untuk ape?
      Biar allah yg balas..
      Dunia ni berpusing..

      Padam
    4. kekadang geram jugak dgn mereka yg tak reti menghargai ni. tapi, hati kena banyak sabar. Insya Allah, ada balasannya nnti :)

      Padam
    5. Betul,.. terus je buat kebaikan walaupun sebesar hama. Hati kita akan lapang dan tenang. Orang nak appreciate ke nak mengata ke itu semua tak perlu ambil kira.

      Padam
    6. no no dont get me wrong. bukan harapkan balasan but at least jadilah berbudi bahasa sikit. a simple thank you will do. dah org buatkan kerja kau.. nk mntk tlg manis mulut bagai then lepas dah siap.. selisih pun tak senyum. aaargh stressnya. hahaha type gini yang next time nooo i wont help you.

      Padam
    7. Spesies begini memang berlambak, dik! Dan merekalah insan terakhir yang kita boleh harap untuk minta tolong. Akak pun kalau terkena, serik dah! Omputih kata once bitten, twice shy!

      Padam
  4. Balasan
    1. Basically, quote ni nak encourage kita untuk lakukan kebaikan meskipun apa yang kita lakukan tu kecil nilainya. Tak perlu tunggu kita jadi kaya-raya, tak perlu tunggu kita jadi gagah perkasa baru nak tolong orang. Sebab kadang-kala perkaca kecil yang kita lakukan terhadap seseorang betul-betul bermakna bagi dia.

      So, jangan berhenti buat small little things yang boleh gembirakan orang lain :)
      Contohlah, kita senyum pada orang asing. Happen to be orang tu tengah bad mood/bersedih. Tanpa kos kita dah buatkan dia rasa lebih baik :)

      Tak pun kita pergi makan kat kedai/restoran,..terserempak dengan seorang warga tua. Kita belanja dia makan, bagi kita berapa sangatlah orang tua kalau makan, lagipun boleh aku bersedekah. Tapi bagi orang yang dibelanja, mesti dia besar hati,..bersyukur sebab masih lagi ada orang yang pedulikan dia :)

      Padam
  5. betul. sometimes it means nothing to us but it means everything to them.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes, alah macam kita komen di blog kawan2. Kita biasa-biasa je pergi komen, share notes,..tapi tuan punya blog akan rasa dihargai. Komen-komen tu boleh buat dia ketawa, senang hati & light up his/her day :)

      Padam
  6. setuju.. kadang2.. kslahan kecik ponn dibesar2kn..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tang kesalahan kecik dibesar2kan tak best kan,... :(

      Padam
  7. Betul. Tambah kalau bab lidah. T.T sekali tersilap cakap..besar bahananyaa. (━┳━○━┳━)

    BalasPadam
    Balasan
    1. terlajak perahu boleh diundur,...

      Padam
    2. itu yg paling ditakuti.. terlajak kata dah tak leh nak undur :(

      Padam
  8. betul. kadang2 simbol ^_^ ni pun dah bagi orang rasa best. *atau saya ja yang rasa camtu?haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha jangan risau cik fafa,..smileh & emoticon memang boleh buat interactions lebih dekat & mesra. Akak pun suka kalau baca komen/mesej yg kat hujung2 tu ada smiley,...barulah fun sikit, ada expression :)

      Padam
  9. Kadang2 kita rasa bantuan yang kita bagi tu kecik je..
    Rupenye besar sangat untuk orang lain, kan k.Farrah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Shikin. So, apalah salahnya kita terus buat benda2 kecil yg boleh bawa impak besar pada orang, kan.... reminder utk diri (sebab kadang2 akak ni kalau tak alert dengan situasi keliling boleh jadi selfish gak huhuhu)

      Padam
  10. bagi saya, kadang tu dengan satu nasihat yang keluar dari mulut boleh mengubah persepsi seseoang :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, one piece of good advice boleh bawa perubahan besar dlm hidup seseorang...

      Padam
  11. nasihat yg berguna.. gunung boleh kita contohi.. ye kan

    BalasPadam
  12. ye ye..setuju sgt..x perlu nak berparang bagai..kerana kata2 yg lebut boleh merubah hati seseorang

    BalasPadam
  13. Never get tired of doing little thing :)
    Suka suka.
    Kecil bg kite, mungkin besar bagi org lain, ye dak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang, dik. Berharga atau tidak,..kecil atau besar,...yang menerima tu akan nilai sendiri.

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...