728 x 90

Sabtu, 8 November 2014

Tiga Kaki Halia

Dah lama saya tanam halia ni sebenarnya. Tapi, dek kerana tempat saya tanam jauh sedikit daripada taman herba mini saya, lupa pula nak intai-intai perkembangannya. Petang tadi jenguk balik,..eh, hidup lagilah! Hehehe :D  Alhamdulillah, adalah tiga kaki. Orang lain tanam halia jadi berumpun-rumpun!

Pokok Halia
Pokok ni siap 'berkubu' sebab masa mula-mula tanam, saya takut tukang potong rumput zassss secara tidak sengaja. Daun pokok halia ni 'kudut' je. Kena beri makan baja nampak gayanya. 




34 ulasan:

  1. Boleh join ayah kite ni, ayah kite mmg bercucuk tanam lah lepas pencen ni, hihi
    Kebanyakkan sayur dah tak payah beli. Jimat pun jimat, hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hasrat hati nak bercucuk tanam begitulah, Nur. Senang,...sayur semua dr kebun sendiri :)

      Padam
    2. Kan kan. Ibu kite dgn bahagia je petik, haha
      pergi pasar beli ikan je

      Padam
  2. tanam sndri bagus..nnt dh tumbuh besar xpayah beli dh... jimat duit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Zarul. Skrg ni apa yg boleh jimat, kita jimat ;)

      Padam
  3. asalam dah tumbuh kan..kenapa sikit tanam ...

    BalasPadam
  4. bagusnya tanam sendiri...bagus22, kite suke...kita kalau boleh semua nak tanam...tapi tangan kite ni, pokok xnak hiduplah akak :D sedih je, tanam cili sampai sekarang tak tumbuh2 lagi...ahhahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang, kalau boleh semua nak tanam kan,...aisya apa kurangnya,..pokok cili tak hidup tapi taugeh bukan main banyak lagi tuai hari tu kan,..;)

      Padam
  5. wah... dah nampak dah tu walaupun dipinggirkan... hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pokok halia akak pandai berdikari heheeh

      Padam
  6. kak farrah seorang tuan halia yang sangat bertanggungjawab :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha sangatlah bertanggungjawab sampai lupa tanam pokok halia :)

      Padam
  7. hehehe. lepas ni kena tingkatkan lagi usaha bagi banyak XP

    BalasPadam
  8. daun dia macam daun kunyit sikit. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu tapi daun halia akak yang berdikari ni halus je...

      Padam
  9. Kak farrah nak tau tak.... ayu ase ayu xpenah tgk pokok halia... begini kah rupenye..hahahah klau tak tgk ni mmg xtau la.m sedih btl ayu ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe tak apa. There's always room to learn new things everyday! Tapi, pokok halia yang bertumbuh segar dan sihat, lebih besar daun & tinggi tangkainya. Pokok halia akak ni kategori katik dah ni...

      Padam
    2. Haha xape.. at least npk la rupe tu cmne da... haha mmg blog kak farrah ni tpt utk ayu blja ni

      Padam
  10. wahh... rajin akak menanam.. kite pon teringin nk menanam jugek..huhu

    BalasPadam
  11. Waahhh..menjadi.
    Rumah saya kalau ada tanah pun tang luar pagar.
    Pernah menanam kat dalam pasu but at last sume mati sebab x berjaga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alahai, mana nak terkejar semua Shikin. Shikin tu busy, ada hero-hero lagi :)
      Er,..tapi kalau ada tanah tang luar pagar ni leceh sikit nak menanam...

      Padam
  12. Tak rugi berbudi kepada tanah nih..in sh Allah tak lama lagi leh dapat merasa hasilnya..boleh masak nasi lemak masukkan HALIA hasil tanaman sendiri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah,..mudah-mudahan merasalah :)

      Padam
  13. rajin kak menanam.....saya belum sampai mood hahaha alasan ja lebih

    BalasPadam
  14. Balasan
    1. Tak rajin mana, Nad. Ni tak tahulah bila ada rezeki nak makan halia tanam sendiri :)

      Padam
  15. ternak la lagi banyak-banyak Kak Farrah. susah ke senang nak idup ? hihi.. kat rumah nenek ni rozel. Ya Allah merimbun. tak larat nak kutip aje..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rozel? Bestnya!!! Boleh buat jus, buat jem, buat muffin! Yummehhh!

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...