728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Rabu, 19 November 2014

Kitar Semula | Guna Semula

Untuk dikitar semula.
Aktiviti pagi hari: Kemas rumah.

Kertas, majalah dan kotak diasingkan untuk dikitar semula. Kitchen towel rolls tu pula boleh guna semula untuk kraf :) Jangan terus buang semua sampah kita ye. Let's Go Green!


36 ulasan:

  1. wahh kak farah nak buat ape tu? hihi...

    BalasPadam
  2. Kotak & kertas tu nak ikat kumpul dlm stor. Rolls tu maybe nak buat crafts/material mengajar utk budak2 :)

    BalasPadam
  3. kalau CT simpan benda2 ni yang bisingnye mak la hahaha.. takyah kasi semak rumah hahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha jangan cari pasal kalau macam tu. Akak kat rumah ni ada stor khas utk akak kumpul barang2 nak recycle :)

      Padam
  4. bagus amalan recycle ni kan kak..ada juga gunanya kemudian hari

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baik utk diamalkan. Kita tak tahu apa jadi pada bumi esok lusa :)

      Padam
  5. dah tak kitar semula.
    dapat je terus buang..
    apa punya perangailah saya ni..
    hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa. Nanti bila rajin dan ada peluang, boleh mula balik :)

      Padam
  6. akk. Yg kite ni kalau dekat rumah ade bnde yg asal boleh pakai mesti bagi dekat kite. haha sbb kite suke gak kumpul2 ni. lepastu buat diy. ming ming tak membazir yee dak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita boleh geng! Adik-adik akak sebelum buang/lanting barang, kena go through akak dulu :)

      Padam
    2. Kannn~ Kotak tisu pun tak boleh buang. segala macam yg asal boleh dikitar semula pasti di simpan lah. High five sikit kak~

      Padam
  7. kalau kreatif cam Farrah ni...tgk ye barang recycle tu dh boleh tahu nk buat apa kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak delah kreatif mana, kak. Saya selalu masuk pinterest. Crafters banyak share ideas guna barang2 terbuang.

      Padam
  8. Balasan
    1. Minda google yg kreatp sebenarnya hahah

      Padam
  9. rindu dengan kerja kraf.,.. sekarang adik sha yang take over... memacam dia buat... memang gila kraf ! tapi best buat kraf ni kan kak farrah :)

    BalasPadam
  10. yang pandai menghargai tak ada masalah kumpul2 ni,kalau yg jenis pmalas mcm saya mmg kena buang sblm dibebel

    BalasPadam
  11. tower roll boleh buat apa kak? bagi sikit idea. Satu lagi nak tanya. Tin susu bayi dan tin susu biskut apa apa yang boleh dibuat kraf?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak selalu buat utk tempat letak alat tulis budak2 dalam kelas. Kdg2 akak hias roll tu & beri pada anak murid. Diorang guna utk bawa kerja rumah lukisan. Takdelah berlipat/rosak kertas lukisan tu.
      Tin biskut leh guna semula macam ni Guna Semula Tin Biskut

      Padam
    2. Oh selain tu, towel rolls aRz boleh buat toys utk Cik Puteri. Search crafts using toilet paper rolls,.macam2 ada :)

      Tin susu akak tebuk sikit kat bawah dan buat pasu kecil utk tanam herba. Boleh juga buat pelita comel.

      Padam
  12. Hmm...Nad salu laju je buang..huhuhuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa, lepas ni boleh cuba-cuba asingkan utk recycle :)
      Akak pun kumpul kertas je untuk recycle. Senang nak handle. Kalau tin dan botol, akak kumpul sekali, masuk plastik hitam. Letak depan rumah. Adalah yang akan ambil :)

      Padam
  13. kalau kreatif semua tu memang sangat berguna :)
    saya kadang sayang nk buang tapi last2 tersadai balik. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha akak bila ada rupa macam nak tersadai, akak ingatkan diri jangan jadi hoarder! So, sama ada nak buat something useful, atau asingkan terus utk dikitar semula :)

      Padam
  14. wahh org kreatif cmnie.. pikir DIY je kan. hihi :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat isi-isi masa dan guna semula sumber hihihi :)

      Padam
  15. saya terpaksa buang la kak. dulu simpan nak buat kraf kononnya. last2 x terbuat pape T___T

    BalasPadam
  16. Balasan
    1. Lagi tepat orang tak de kerja hihih

      Padam
  17. Ayu penah bt cm akk ni.. mane yg agak2 leh gne balik smpan.. ha smpai ke sudah mnyimpan.. whahahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah lepas ni boleh up satu step lagi - keluarkan apa yang disimpan dan guna balik utk tujuan yg berfaedah ;)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...