728 x 90

Selasa, 16 Disember 2014

Jom Belit Lidah

Saya sedang sediakan aktiviti untuk the kids. Hari Rabu nanti ada kelas. This week for English mereka akan buat tongue twisters. Itulah sebab tajuk entri ajak belit-belit lidah :) Berlatih menyebut tongue twisters adalah cara yang baik untuk 'lembutkan lidah' dan baiki cara sebutan kita.

Credit

Let's try one of these tongue twisters. Cuba pronounce betul-betul setiap patah perkataan dan pada masa yang sama sebut dengan laju. Tak mau tergeliat lidah! Tergigit lidah lagilah mohon dijauhkan.




I
Suzie Seaword's fish-sauce shop sells unsifted thistles for thistle-sifters to sift.
II
Sally sells sea shells by the sea shore. But if Sally sells sea shells by the sea shore then where are the sea shells Sally sells?

III
A skunk sat on a stump and thunk the stump stunk,
but the stump thunk the skunk stunk.

IV
Betty Botter bought some butter but, said she, the butter's bitter.
If I put it in my batter, it will make my batter bitter.
But a bit of better butter will make my bitter batter better.
So she bought some better butter, better than the bitter butter,
put it in her bitter batter, made her bitter batter better.
So 't was better Betty Botter bought some better butter.

IV
Out in the pasture the nature watcher watches the catcher. While the catcher watches the pitcher who pitches the balls. Whether the temperature's up or whether the temperature's down, the nature watcher, the catcher and the pitcher are always around. The pitcher pitches, the catcher catches and the watcher watches. So whether the temperature's rises or whether the temperature falls the nature watcher just watches the catcher who's watching the pitcher who's watching the balls.


Boleh tak? 
Selamat Mencuba!


48 ulasan:

  1. Bestnya..wana paling suka yang no.3 tu Kak..hihi :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bunyinya macam melantun-lantun kan... :)

      Padam
  2. Balasan
    1. Ada another version untuk Betty ni..lain sikit.
      Tapi paling akak suka tang 'bitter batter better' :)

      Padam
  3. nak join boleh tak kak??
    kita pun kids jugak. hahahha :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaah, boleh! Boleh! Dialu-alukan :)

      Padam
  4. Wah!! tergeliat lihat hani..hihihi ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baik-baik...nanti terpintal pula lidah tu :)

      Padam
  5. mmg bersembur air liur menyebutnya nih hahaha terutama yg no # II soh seh so she je bunyi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah ada macam bunyi ekzos tersumbat sikit kan,.. :D

      Padam
  6. sebut yang last macam dah tersembur air liur ni..hehehe
    btw baru follow blog akak, ingat kan dah follow ^_^

    BalasPadam
  7. Kak Farrah!!! This is so fun! haha XD
    Paling suka yang dua last tu, sebab yang tu je lancar sikit compare dengan yang lain,ahahaha :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Best kan?! Akak paling suka yang last.
      ... the nature watcher just watches the catcher who's watching the pitcher who's watching the balls. :D

      Padam
  8. adehhhh lidah terbelit kak farrah hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baik baik, aRz. Terkehel pulak lidah tu :)

      Padam
  9. Balasan
    1. Hehehe kemungkinan tu memang dah ada, Anies :)

      Padam
  10. Balasan
    1. Tergeliat ye, Azie...kalau saya siap tersembur sekali ;)

      Padam
  11. Alamak! Dah tersimpul dah lidah ni... He He He...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak, Scdha...gi leraikan balik lidah tu :)

      Padam
  12. dok soh seh soh seh je byk. air lior pon menyembur2 je ni kak farah! hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe ada pula yg kena tempiasnya nanti ;)

      Padam
  13. oppss..dah la tak terror nak berbahasa inggeris,sebut ayat - ayat kat atas tergelak bab sebut pon tak betuii..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh tak pe, Khaty. Suka-suka je kasi lembut sikit lidah :)

      Padam
  14. dok try...tergeliat gak nk sebut cepat2...tue pon xtaw sebut betul ka dak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hati-hati,..jangan sampai tergigit lidah, tergigit bibir. Haru jadinya :)

      Padam
  15. saya cuba yg nom.4 ja..memang trgigit lidah sampai rasa mcm sengau ja suara..hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak,..hati-hati :) cubalah yang last tu jugak

      Padam
  16. gigih sebut semua. hihi. tapi suka nombor 4. best je baca. hihi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best! buk buk buk bunyinya :)

      Padam
  17. Basah abis screen laptop Nad..heee...btw nad pinjam yerrrr nak letak kt FB heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sila sila..mari ghamai-ghamai belit lidah.

      Padam
  18. nombor dua dengan empat tu best.. tersembur2 ayak liur kat keyboard..hahah... skunk stump stunk.. adehh payah dehh.. lagi batter better tu.. baru tau anis pelat..ngahahha.. :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe sian keyboard kena sembur :)
      Praktis lagi,..teruskan teruskan!

      Padam
  19. No 1 tu, slow habis.. no 4, siap terpelanting air liur... hahahaha

    BalasPadam
  20. hahaha. excercise mulut. last2 semua bunyi pun keluar yang sama. haha

    BalasPadam
  21. Banyak betul contoh tongue twister.
    Dah berpintal lidah saya ni.

    BalasPadam
  22. aiyooo... berbelit lidah den. hahahaha.. ada dua ayat saya suka sebut dulu... red lorry, yellow lorry. cuba akak buat :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang ini dr kecik akak mengelak,..huhuhu sama macam 'buaya biawak'
      Nak tak nak terkehel juga lidah, rahang & dagu ;)

      Padam
  23. sebut banyak kali red lorry, yellow lorry tu. hahahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. red lorry, yellow lorry,..red lorry, yellow lorry,..red lorry, yellow lorry hahahaah

      Padam
  24. Semput gak membaca. Suka yg no V sebab tu paling ok kot saya baca. Hehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. No V tu walaupun panjang tapi senang jugalah kan...

      Padam
  25. CT penah buat dengan students jugak hehe.. mende ni tak kita age tetap akan fun.. teacher pun sama sama fun sebab kekek kekek gelak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul betul..it's a fun activity for all kan,.. :)

      Padam
  26. Batter bitter??.hahhaah trgeliat2 nak bace jugk... sllunsgt yg she sell sea shell ke

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...