728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Ahad, 28 Disember 2014

Jom Kemas!

Siapa ada plan nak buat spring cleaning hari ni? Dalam keadaan cuaca tak menentu sekarang, memang tak berniat nak keluar ke mana-mana. Jadi petang Ahad saya akan diisi dengan aktiviti mengemas, membersih, mencuci dan menyusun apa yang patut. Harap hari ni dapat cover sebanyak area rumah yang boleh :)

Oh, sementara tu saya nak ajak kalian semua intai entri-entri lama saya di bawah label 'Get Organized'. Entri kemas-mengemas. Klik pada gambar ye :)


1. Cara Mudah untuk Kemas Riben

http://famf-tower.blogspot.com/2014/08/cara-mudah-kemas-reben.html

http://famf-tower.blogspot.com/2013/10/cara-mudah-untuk-organize-koleksi-reben.html


2. Cara yang Terurus untuk Simpan Washi Tapes/Masking Tapes

http://famf-tower.blogspot.com/2014/06/cara-yang-lebih-terurus-untuk.html


3. Cara Convenient 'Serabut-Free' untuk Urus Beg Plastik

http://famf-tower.blogspot.com/2014/04/cara-mengurus-beg-plastik-di-rumah.html


4. Cara Mengurus Stok Barang Baking @ Barang Dapur

http://famf-tower.blogspot.com/2012/10/cara-mengurus-stok-barang-baking-barang.html


Have a productive yet relaxing Sunday!


52 ulasan:

  1. Tak pernah tengok cara kemas beg plastik macam tu. Nak trylah nanti. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun first time tengok.
      Tapi, macam tak rajin je nak buat camtu...

      Padam
    2. Cubalah. Kumpul dulu byk2, then time tengok TV ke,..time tengah lepak ke,..lipat plastik2 tu. Tak lah rasa jenuh :)

      Padam
  2. Bagus jugak kemas macam ni... Kalu SS tah campak memana tah... Time mencari kembor satu umah... Ha ha ha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Time kemas,..sebab dah menyepahla akak kena kemas balik ni hihihi

      Padam
    2. bahasa johor kot tu.. hihi..
      nk kemas, kena sepahkan dulu..pas2 baru boleh kemas hihi

      Padam
  3. alhamdulillah hari ni CT da pegi derma baju2 yg masih okey for those who r in need.. and nak kemas novel pulak lepas ni. tak tahu nak buat apa semua daaa bace

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. At least boleh ringankan beban mereka.
      Buku2 tu CT jual online lah dik. Novel,..mesti ramai nak beli :)

      Padam
    2. jual online jalan ke kak ? CT malas nak simpan hahaha.. lagipun x baca dua kali nyee

      Padam
    3. Haah. tapi kalau rasa malas nak pening kepala, jual pukal kat kedai buku terpakai. Tak pun boleh beri pada perpustakaan rumah anak-anak yatim ke, perpustakaan kampung ke...

      Padam
    4. buku2 kdg2 saya jual ja kt junior2 xpon saya derma ja kt library...

      Padam
    5. ehem.. sedekah kat anis la novel tu kak ct..hahahah... :P

      Padam
    6. Betul. Dulu2 masa kat kampus akak rajin jual kat junior. Dapat lebih sikit duit untuk berjimba heheeh sekarang memang beri pada perpustakaan anak yatim. Yang mana bermanfaat dan boleh dibacalah. Selebihnya recycle. Go green!

      @CT - tu ada adik Anis kita dah hint tu :)

      Padam
  4. Jom sama-sama belajar cara mengemas

    BalasPadam
  5. dulu dulu masa duduk asrama kemas sokmo bilik sebab takut warden check. barang barang semua tersusun rapi. bila dekat rumah main campak je ikut suka hati. hahahah. tapi sekrang dah buang habit buruk tu :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe kadang2 barang kita yang bersepah2 tu kalau cari lagi senang nak jumpa berbanding barang yang kemas tersusun ;)

      Padam
  6. kemas ni baru cerah sikit mata. mata yang tengok pun tak serabut. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul...akak ni terpaksa mengemas sebab dah mula serabut lah hihi :)

      Padam
  7. wahhhh kemassss ! sedap mataa memandang :) tersusun rapi je :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak cari pun senang, dik. Tak payah selongkar satu rumah ;)

      Padam
  8. Sangat kemas :) Tapi kan waktu2 macam ni pun best tido jugak..hahahha.. opps :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha bab tido jadi tenggiling tu memang tak dapat elak, Cik Mimie :)

      Padam
  9. bab menyimpan plastik tu paling saya berkenanlah
    nak cubalah =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah, YY. Seronok lipat2 plastik ni :)

      Padam
  10. mcm mna lipat plastik tu jd segi tiga.. saya dok lipat jadi 4 segi ja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zarul klik pada gambar plastik tu. Ada entri lama yang ajar camna nak lipat :)

      Padam
  11. alangkah bagusnya kalau nina ada masa dan tahap kerajinan yg tinggi mcm akak.. mcm2 idea boleh buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaah kerajinan ni datang once in a blue moon je, Nina. Itu yang bila kemas, kena betul2 kemas supaya bila sepah2 keadaan tak nazak sangat :)

      Padam
  12. saya tak terpikir nak buat mcm cara akak simpan washi tape n celotape tu.. hehehe..slalu masukkan terus dlam pencil case.. bijaknya..! smua barag2 penting masuk kotak khas ja kak..hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. OKlah tu. Janji kemas dan terjaga :)
      Akak guna kotak aluminium coil tu sebab kan ada gigi tajam,...senang nak potong tapes.

      Padam
  13. Wah...Farrah ni mmg seorang yg well organize lah...mesti suasana dalam rumah KEMAS je kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi bertentangan sebenarnya, sis! Sebab saya ni kaki serabutlah kena kemas dan jadi well organize ;)

      Padam
  14. Terutama part lipat plastik tu..tak pernah terpikir nk buat camtu..biasa campak je ke dalam tong sampah huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. senang ja cara sis JM..campak ja dlm tong smpah heheheh

      Padam
    2. hahaha lepas ni boleh lipat-lipat dah ;)

      Padam
  15. suka tengok..nampak kemas..bagus tips kak farah ni..tq :)

    BalasPadam
  16. kreatifnya kak Farrah...

    yang plastik tu, dah lama Firah buat macam tu.. tengok dekat rancangan kanak2 asalnya.. pas tu macam cantik pulak sebab dia jadi colourful.. sampailah sekarang dok lipat plastik.. hee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh akak pun belajar through citer korea...nampak comel sangat. Memang habis satu rumah akak ajar lipat plastik :)

      Padam
  17. wahh senangnya cara nak kemas beg plastik. lipat lipat gitu je eh kak farah. kat rumah ni sumbat aje dalam plastik paling besar.. hahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila lipat2 macam ni, kita dapat tengok saiz plastik tu...kecil ke besar ke...

      Padam
  18. hehehheeh... kak Farrah memang kreatif. saya salute! harap2 bakal suami saya kreatif... x payah saya pening kepala nk wat aktivti2 macam ni. hehehehejhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kihkihkih kelakarlah remarks Amy yang ni. OK. OK. Jom kita doa sama2 Amy dapat suami yang kreatif & rajin. Aminnnnnn.

      Padam
  19. nice sharing kak farrah
    sangat berguna tauu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, baguslah kalau dapat beri manfaat :)

      Padam
  20. Plastik tu main sumbat dlm bekas plastik ikea. Hehe. Nampak sgt rajin :')

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah ada bekas ikea tu dah tak payah pening kepala :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...