Jumaat, 12 Disember 2014

Kerepek Durian

Jauh datangnya kerepek durian ni,..dari Thailand. Adik ipar saya, Dhila yang beli and beri kami rasa. Kata Dhila, ramai orang cakap kerepek durian tu sedap. Memang terkenal kat sana.

Saya dah lama benar tak makan kerepek durian. Kerepek biji durian biasalah makan. (Nak try? Rujuk resepi di sini ye) Apa lagi,.. adik dah bawa stok gatal gigi, bukan main excitedlah saya mengunyah! Suprisingly, rasa kerepek durian ni macam kerepek sukun.  Kalau tak kerana packagingnya yang tertera 'Durian chip', memang saya akan kata sukun =)

Kerepek durian

Rasa lemak-lemak durian tu memang ada tapi bau semerbaknya tak. Orang yang bukan penggemar durian pun boleh enjoy kerepek ni. Tetapi, harganya ya ampunnn! Dalam satu kotak, ada dua pek seperti di atas,..harganya RM40! Maybe sebab pakai durian mahal + Dhila beli kat airport. Nway, thanks so much, Dhila!


59 ulasan:

  1. Jie suka kerepek sukun ! perghh ! terliuq. hehe.
    mahainyaa aii.. kenyang makang centu.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun suka sukun, kerepek sukun, sukun goreng, cekodok sukun :)
      Cuma kerepek ni tebal sikit berbanding kerepek sukun, Jie

      Padam
    2. betul sukun sedap...lama xmkn

      Padam
    3. Sukun kena tunggu musim la :)

      Padam
  2. Pernah nampak benda ni... Tapi tak pernah try... Have too laa one fine day...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah, Scdha. Sedap tu memang sedaplah. Cuma harganya a bit pricey.

      Padam
  3. Tak pernah nampak kerepek durian...kalau jumpa boleh la beli...

    BalasPadam
  4. crepe durian pernah dengaq. kerepek durian ja tak pernah dengaq. hehe. nak kena pi thai la pulak kalau nak merasa. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang kata ada kat Malaysia, tapi susah sikit nak cari. Yang kat atas tu memang brand popular kat sana.

      Padam
    2. pernah jumpa fulu..tapi dah xibgt kt mna..sebab dia ada bg testing... ada program apa tah..slalunya program iks la

      Padam
  5. Saya pun tak pernah nampak kerepek durian. Lagipun, x berapa gemar sangat durian ni. heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tak gemar pun leh makan, sinuha. Rasa & bau duriannya memang tak ada. From apa yang akak pernah baca, diorang guna durian mengkal/muda untuk buat kerepek ni.

      Padam
  6. wah yummy, tapi kalau ada bau mesti lagi sedap x? heheh, fanatic durian nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, eyja suka durian ye...of course kalau baunya ada lagi berselera :)

      Padam
  7. pernah dengar pasal kerepak durian kt tv aritu, hahha...nak juga rasa macam mana tapi belum kesampaian

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah akan ada rezeki satu hari nanti, Hajar :)

      Padam
  8. jauh datang nya tu..itu sbb mahal...RM40? ahahaha..kalau sis JM mmg x beli (nampak x kedekut ahahaha)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ikut saya memang tak beli jugak. Jeling-jeling je dari jauh :)

      Padam
  9. wahh first time tau pasal kerepek ni...wujud yer... :D

    BalasPadam
  10. huiii RM40 dua pack gitu? boleh tahan mahal gak ye kak :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin sebab beli kat airport, ana :)

      Padam
  11. mcm kerepek sukun? fuhh gerenti sdap ni. nape la jauh sgt..huuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye, nadya. Memang rasa macam sukun. Jauh nak cari kan...

      Padam
  12. saya pernah tgk..nak ja rasa.
    mahalnya rm40..! sbb ada cukai smua kot..
    saya boleh bayangkan rasanya sbb akak kata mcm sukun,hehehe.. sayangnya bau diaa tak kuat,tak ada feeling2 makan durian

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang tak boleh nak feeling, Nana. Bau tak ada, rasa lemak durian tu adalah 'sayup-sayup' je... :)

      Padam
  13. Queenpink tak pernah rasa dan dengar lagi tentang kerepek durian :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti kalau ada rezeki cuba rasa tau, Queenpink :)

      Padam
  14. Hohoho..first time dengar ade kerepek durian..hehehe..Cik Mimie bukan peminat durian..hahaha :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha akak rasa inilah durian yang bukan peminat durian boleh enjoy makan :)

      Padam
  15. wah, ada juga kerepek durian erk? first time dengar. hehehe. sedapnya! adik saya pun suka :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kerepek durian ada, kerepek biji durian pun ada :)

      Padam
  16. "stok gatal gigi" ... hek2.... memang harga dia macam tu or sebab beli kat airport.. hurmh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah stok utk akak yang suka mengunyah.
      Akak rasa kalau di luar harganya rendah sedikit.

      Padam
  17. Hurmm...kalau kak Farrah create recipes sendiri mesti lagi sedap n murah kan..kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak makan durian seulas dua je, Sal. Tapi dengan budget RM40 tu banyak resepi berasaskan durian yang kita boleh buat heheh

      Padam
  18. akak tak join pergi thailand ke? hehe. rasanya pernah nampak orang buat kerepek durian kat dalam tv. mahal jugak ye harga dia.
    kerepek nangka akak pernah makan? haritu abang saya beli kat bukit tinggi. rasa dia sama dgn buah nangka tapi rangup. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak memang pemalas jalan! Hahah nway tu bukan percutian keluarga pun. Dhila ulang alik coz habiskan master dia kat sana.
      Pernah makan. Akak ni asalkan kerepek ON je :) Lama bebenar tak makan kerepek nangka, budak! Rasanya last time makan zaman akak sekolah rendah kot huhuhu

      Padam
  19. nampak sedap! tak pernah rasa lg

    BalasPadam
    Balasan
    1. OKlah, Nina. Tapi bila makan tu tak adalah kita akan cakap emmm sedap! rasa macam durian! ;)

      Padam
  20. yum..yum..yum..nampak sedap,tapi kenapa khaty tak pernah jumpa pon..ke khaty yang cari..ngee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ntahlah Khaty. Kat Malaysia ni ada gak jual, tapi tak tahu kat mana nak cari :)

      Padam
  21. mak oi..mahalnya harga..tapi dah orang beli makan ja la kan kak..heheh..mesti best ni makan kerepek..x sedar2 dah habis..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semestinya! Akak makan dengan berselera tanpa segan silu/rasa bersalah kerepek tu mahal. Hahah tau2 dah abis!

      Padam
  22. tak pernah cuba lagi kerepek durian ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti ada rezeki cubalah, ros. Lemak sikit compared to kerepek sukun :)

      Padam
  23. mahal jgk tu... huhuhu mmg pikir jugak nk beli..heheheh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak rasa kalau kat tempat lain harganya tak semahal itu :)

      Padam
  24. tak pernah makan dan tak pernah dengar kerepek durian..huhu.. err sebut pasal sukun..teringin nak makan sukun goreng..dapnyeeee...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak suka sangat sukun goreng. Tapi tulah, nak kena tunggu musim sukun berbuah la baru leh merasa :)

      Padam
  25. Ada kerepek durian?
    Rasa nak cuba tapi...
    Terbantut bila tengok rege.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang boleh terbantut, Shikin hihihi

      Padam
  26. orang thai ni allah kasi kelebihan tanah diorang terbaik ^^ heheh macam macam diorang boleh tanam.. tapi CT suka durian yang
    ori yang duri duri baru feel..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau nak feeling2 makan durian, tak leh harap kat kerepek ni heheh

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...