728 x 90

Isnin, 29 Disember 2014

Sarap Lontong Seluruh Cinta

Selamat pagi Isnin! Selamat memulakan hari, memulakan minggu baru. Bagi yang lemau seawal pagi, sampai office cepat-cepat buka tingkap (Sila baca di sini). Kita defenestrate Monday Blues!

Hari ni sebelum Suboh lagi perut saya dah mengaum lapar. Tak boleh jadi. Apa lagi,..kelentang kelentung kelentang kelentung saya bersilat kat dapur...hajat hati nak santap besar. Hehehe,.. 

Inilah sarapan saya :)

Lontong Seluruh Cinta
Lontong sayur-sayur dihidangkan bersama sambal tumis ikan bilis (lebihan lauk semalam). Apasal nama dish ni jiwang sangat? Sebabnya,.. masa tengah sibuk masak kuah lontong kat dapur, saya dengar lagu 'Seluruh Cinta' Siti & Cakra Khan. Ulang dan ulang lagi. Kebetulan, playlist dalam iPad tengah haywire...pasang je lah lagu apa yang jumpa ;)

Alhamdulillah, saya dah kenyang. Kalian sarapan apa pagi ni?

56 ulasan:

  1. ya ampun sedapnyaa lontong. nanti nak pergi rumah kak farrah nak mintak masakkan yang ni. hahahahah :P

    BalasPadam
  2. Selamat Pagi Kak Farrah :) Wah, nama lontong die seluruh Cinta gitu..mmm nampak sedap sgt :) bagila sini sikit..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat pagi, Cik Mimie :)
      Dah selamat masuk peyot lah,..

      Padam
  3. Balasan
    1. Sekali sekala makan lontong utk sarapan memang besttt, Eny :)

      Padam
  4. Balasan
    1. Ala sorry,..dpt bagi Anies jamu mata je...

      Padam
  5. Wah! Gagahnya silat kat dapor... Mesti piuk kuali terbang melayang... Haiiiyaakkk Haiiiyakkk Haiiiyakk... SS pepagi... Silat cekak pingang je laaa... He He He...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perut dah lapar, SS. Terpaksa gagahkan diri utk mamam. Wah,..silat cekak pinggang pagi2 :)

      Padam
    2. silar cekak pinggang pin SS makan kenyang gak kan..hihi

      Padam
  6. pagi tadi saya dating dengan MyChintaHati
    breakfast kueh teow goreng dengan teh panas, okaylah tu
    lontong! sedap tu. lama juga tak makan ni

    BalasPadam
  7. amboooooooi tajuk !! hahaha kalau dekat ni pepagi dah mai ketuk rumah Kak Farrah buat muka tak malu nak join sarapan. i looooove lontong..!!!! CT dapat makan time raya aje huwaaaa

    ps : CT ade segmen baru. sudikan join hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul2..jumpa waktu raya ja lontong ni

      Padam
    2. menyelerakan la... kelaparan plak sekarang

      Padam
    3. kan.. so nak makan lontong hari biasa jom terjah rumah Kak Farrah ^^

      Padam
    4. Mari adik-adik, meh dtg sini. Akak jamu korang dgn lontong ye...

      Padam
    5. please do..!! mohon open table and banje kami lontong

      Padam
    6. yeahhh.... boleh request ni... hehheeh
      jom CT

      Padam
    7. Insya Allah,...the day will come :)

      Padam
    8. mohon inform CT dulu k hahaha..

      Padam
  8. lama xmakan lontong.. sedapnya. nama tu berbunga2 la.. hehee

    BalasPadam
  9. yuhhuu..sis JM dh balik terus terjah blog ni hihih.

    awalnya bangun.. sebelum subuh lagi dah kelontang2..klau sis dah azan baru bangun huhuhu

    ahaha kelakar pulak..itu sbb nama resipi camtu ehh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sis, touching lah. Belum habis penat jalan lagi dah datang sini. Heheh saya bangun ikut mata, sis. Dah celik awal sebab lapar, terpaksalah usahakan sesuatu :)

      Padam
  10. amboi..arini makan mee goreng simple ja kak..ehehe.. sya makan lontong ska abaikan nasi impit..huu..makan syur dgn yg lain2 nasi impit mmg tolak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Laa kira Nana makan kuah lontong je la ;)

      Padam
  11. Ni yg rasa nak cari lontong esok. haha

    BalasPadam
  12. wow, speselnya breakfast..kakkk, wana pun nak juga..bleh buatkan?? huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mari turun semenanjung. Satu periuk besar akak buatkan hihihi

      Padam
  13. Wah ~ rajinnya pepagi dah berkelentung kelentang demi lontong...

    sekarang Firah sampai je kilang, dah tak naik ofis.. terus masuk production.. bukak pintu boleh tak..? hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah buka ni hah...mana Firah nya? Tak muncul2 pun :)

      Padam
  14. terliur habis! dah lama sangat tak pekena lontong ni kak farah oi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa lagi,..meh la pekena semangkuk dua :)

      Padam
  15. terus lapar tengok lontong nie..aummmm

    BalasPadam
  16. Amboi k.Farrah, sampai bersilat nak siapkan lontong:)
    Rajin betul k.Farrah ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha itu namanya silat perut minta diisi, Shikin :)

      Padam
  17. pergh... namanya! hahaha... terliur sangat dah ni.. sobs T___T dah la memang lapar. kawan xnak dinner. sobs

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala shiannya dia. Nama memang sedikit ober, lontong je....Amy gi makan cepat, nanti sakit peyot!

      Padam
  18. yeaaayyyy ayu suka sgt lontong....
    sukeeeee sgt
    heheehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak kalau makan lontong kena ada sambal tumis ikan bilis sekali :)

      Padam
  19. ni lah Ros buat masa raya haji tahun 2011. hihi. masa tu baru kahwin tau.. raya tak balik kampung. so, masak lontong. maklumlah beraya di Johor masa tu . hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada lontong, bolehlah feeling2 raya kan,...

      Padam
  20. Selalu kalo teringin beli sbb dekat dgn rumah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syoknya! Teringin je boleh cari. Kat area rumah akak ni jauh kalau nak cari orang jual lontong. Lagi cepat dan senang buat sendiri :)

      Padam
  21. terliur tengok lontong.... ferbret pulak tu.... kalau bgitaw suami nak makan ni asyik kata kita mengidam... hahahahha... amin kalau betul doa suami alhamdulilah... masih menanti berita gembira tu...

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...