728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Isnin, 1 Disember 2014

Tag Roti untuk Label Plag

Satu cara mudah supaya kita tak miserable dengan plag-plag appliances di rumah. Guna semula tag roti!

Tag roti untuk tanda plugs.

Bayangkanlah bila dah berderet plag-plag macam kat atas tu,...boleh keliru plag yang mana untuk appliance yang mana. Mulalah main game petik-petik. Jadi, labelkanlah plugs anda pakai tag roti yang ada. Tulis guna permanent marker dan selitkan je tag roti pada bahagian wayar. Mudah kan!

Tag roti yang berlainan warna boleh dijadikan kod untuk anak-anak sebagai langkah keselamatan. Contohnya, tag berwarna kuning untuk appliances yang selamat dikendalikan oleh si cilik - televisyen, komputer, playstation. Khususkan warna tersebut untuk mereka. So, plug yang warnanya selain daripada kuning tidak boleh disentuh! Convenient kan :)

Sebelum ini, saya pernah kongsikan cara mudah hias party favours menggunakan tag roti. Klik sini untuk lihat hasilnya.

Guna semula tag roti untuk party favours.

44 ulasan:

  1. lahhh... kreatiffnya... slalu buang ja...
    lepas nie simpan la nk buat mcm sis farah buat... comei ja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa cubalah. Setakat simpan tag roti ni takkan mess rumah pun...buat macam ni mata pun sedapp tengok :)

      Padam
  2. kreatif betul si Farrah sorang ni...nampak cantik dan kemas pulak bila di label begitu. Cuma kenapa entri kali ni ada raung kosong dan ada perkataan yg tertinggal ye..ke PC sis JM yang nampak begitu eh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun tengok tips orang share di pinterest, kak.
      Oh,..ruang kosong tu...terbanyak tekan space hehehe

      Padam
  3. Syaza nak buat macam ni kak dekat dapur nanti, sebab Syaza selalu tekan2x jak dekat plag tu. Thank you kak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. U r most welcome, Syaza :) Hahaha kalau dah main tekan2 macam akak memang kena buat tu..

      Padam
  4. Alahh kreatifnye kak farrah.. tak pernah terpikir pon.. trime kasih kak.. nnt boleh kumpul tag roti dah.. heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun jumpa cari ni kat internet, Ayu. Kira ni 'aksesori' utk plag-plag kita lah..heheh

      Padam
  5. akak memang kreatif.. xdpt dinafikan.. hehee.. selalu buang je. lepas ni boleh buat juga :) nice sharing

    BalasPadam
    Balasan
    1. lepas ni nak makan roti, tag tu asingkan dulu :)

      Padam
  6. sangat kreatif..boleh buat macam ni nanti..kena beli roti banyak2 lepas ni kak..haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh tak yah la beli banyak2. kembung roti kang :)

      Padam
  7. Sy kn bila bukak tag roti tu letak merata. Cri balik mmg xkn jumpe..hihi
    Jom join Segmen Zaman Persekolahan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha lupakan aja kalau dah tak jumpa :)

      Padam
  8. nice idea! tak pernah terfikir pun. tapi plug cikfafa ada dua ja, satu hitam satu putih. boleh ja nak cam yang mana. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah kalau camtu tak akan keliru :)

      Padam
  9. Aah selalu buang je & gamtikan dengan sepit plastic yang beli dari mydin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamakkk..lupa lagi nak suruh mak simpankan.

      Padam
    2. Heheh tak apa. Nanti-nanti pun boleh :)

      Padam
  10. Kenapa xpernah terfikir. Hehe lepas nih boleh la buat. Letak kat plug2.. cantik lukisan tu. Sis betul2 kreatif ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi idoklah kreatif mana mama myja. Lukisan calit-calit je tuh :)

      Padam
  11. Good morning... nice sharing kak.. lepas ni boleh lah sesi mengumpul tag roti.. hehe

    BalasPadam
  12. Haha. Tak pernah terfikir. Pasni memang kena try buat. Kretip metip kak farrah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun jumpa kat internet budak :)

      Padam
  13. asal nak simpan tag roti ja dah hilang kak farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahah kalau begitu abaikan je aRz :)
      tok sah pening kepala...

      Padam
  14. nyesal tak simpan benda alah tu. selalu buang je.

    BalasPadam
  15. gelak besar saya.,sbb tak perna terfikir..selalu tag macam ni dibuang terus,jenis tak suka sangat menyimpan brg2 kecil.. paling kurang tampal sticker ja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes,..tampal sticker pun a good idea :)

      Padam
  16. Selalunya buang jer, tak terpikir pun ada gunanya..

    BalasPadam
  17. Tak terfikir langsung kak. haha selalu memang jadi penghuni tong sampah je. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa lepas ni kena belajar simpan :)

      Padam
  18. Kak Farrah..!! this is shoooo cute.
    tapi selalunya CT guna plug besar terus untuk satu satu item. jarang guna extension sebab macam fobia sket heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh yess...sepatutnya memang begitu :) Akak ni sebab kat dapur plug limited. Puas tu main kira-kira watt setiap barang elektrik supaya tak overload. CT pernah kena karen kah?

      Padam
  19. eh tak pernah terfikir pulak macam ni. thanks kak Farah kongsikan idea kat sini:)

    BalasPadam
  20. kreatipnye cik farrah mather father, selaulu tag roti dh dibuang., ;p

    BalasPadam
  21. wak sukak mamam roti bai kacang merah ;p

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...