728 x 90

Sabtu, 17 Januari 2015

Dari Kebun - Apple Mint

Selamat pagi Sabtu! 

Inilah pokok apple mint yang saya tanam minggu lepas. Setakat ni cantik tumbesarannya :) Pokok pudina memang senang tanam, senang hidup tapi agak susah sedikit nak maintain. Sebabnya, once pokok ni membiak, akarnya akan penuh satu pasu. Then, mulalah menjalar keluar dan 'jajah' kawasan lain.

Pokok Apple Mint dah mula naik :)

Siapa-siapa yang suka daun pudina, bolehlah cuba tanam. Banyak kegunaannya - untuk masak, masukkan dalam jus atau air teh,..Malah daun pudina juga boleh digunakan untuk meredakan hiccups yang berlarutan.


58 ulasan:

  1. waah bestnya...nak tanam juga. Tapi susah tak cr penjagaan nya kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak susah, Namy. Pastikan cukup air + baja, then bila dah mula menjalar-jalar, kita trim :)

      Padam
    2. Oh OK. Thx Kak..pasni saya pun nak try tanam pudina sendiri, sbb sedap daun ni letak dlam air

      Padam
    3. betul tu.. pudina ni sedap masuk dalam air.. teringat lak air Citrus Mint kalo ke Manhattan Fish Market... suke order air tu sbb tak muak & sedap! rase die rare! hehe

      Padam
    4. Akak tak pernah rasa lagi air tu. Nanti nak cubalah :)

      Padam
  2. saya suka mkn daun pudina lebih2 lagi letak dlm laksa,sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang,...letak banyak2 dalam laksa memang ummphhhh!

      Padam
    2. jarang lRos letak daun ni kat laksa :) payah nak cari daun ni

      Padam
    3. saya pon dulu xoernah makn laksa ngan pudina... lepas dpt kak ipar dok KL tu..ajar makan laksa ngan pudina..terasa sedap plak..

      Padam
    4. tak pernah lagi makan laksa berpudina..huhu

      Padam
    5. Memang sedap makan laksa ada daun pudina. Anis & Ros, ada rezeki cubalah nanti :)

      Padam
  3. Rajin Kak Farrah bercucuk tanam..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe tak rajin mana. Akak tanam pokok yang senang hidup je :)

      Padam
    2. a ah..! baru nk ckp.. rajin bercucuk tanam... hihi =D

      Padam
    3. Rajin-rajin malas namanya,.. :)

      Padam
  4. rajin aihh kak Farah tanam pokok :D

    BalasPadam
  5. Salam. Hee sungguh bercucuk tanam pokok apple mint.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam. Pokok2 senang hidup ni buat kita bersemangat sikit nak bercucuk-tanam.

      Padam
  6. Rajnnya kak farah..")

    Rmh wawa byk tanam serai dgn cili besar n kecik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bestnya! Rumah akak cili api susah sikit nak hidup. Kena serang semut!

      Padam
  7. senang tak nk jaga dia kak... tanam biji benih ka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jaga memang senang. Nak tanam kerat batang pokok pudina tu elok-elok, cucuk dalam tanah :)

      Padam
    2. Tak susah Cik Zarul Farhana... Tak perlu pakaikan pampers... He He He...

      Padam
    3. Kahkahkah, dok byg pokok pudina dipakaikan pampers ;D

      Padam
    4. oii hahahha... pampers lak..
      kena bagi mandi gak..

      xda lagi org tanm kat sini... batang dia beli ja daun pudina kt pasaraya..ambek btg dia tanam..boleh kn..

      Padam
    5. Yes, ZF. Orang kata cucuk2 je dalam tanah. Bagi baja bagi air :)

      Padam
  8. Balasan
    1. Pokok tu yg rajin hidup,...tu sbb akak tanam :)

      Padam
  9. part susah nak maintan tu yg sis JM malas...ahahah..alasan kan..mcm lah rajin kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. ahahhaa.... tumpang gelak... same laa kite sis JM... kikikiiii =D

      Padam
    2. Kat pasar banyak JM... He he He...

      Padam
    3. kalau dah malas..tetap malas hahahha...

      Padam
  10. wana x tanam mint tapi suka..mak su wana ada tanam, kalau suka..wana datang umah dia pigi petik..heheh..bertuah punya anak sedara kan..:D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu namanya anak sedara tolong mak sedata...kira tolong maintain pokok pudina mak su lah. Pokok ni kalau tak guna & dibiarkan, nanti menjalar penuh merata2.

      Padam
  11. Berkebun yang paling senang adalah menanam tebu di pinggir bibir.. He He He...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, SS. Perlu modal air liur je hihihi

      Padam
    2. Sweet talker,...pandai tabur janji, cakap manis-manis :)

      Padam
  12. Tangan akak sejuk kot.
    Tanam apa pun jadi.
    Tangan saya? Pokok asik mati je?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak ni bukan green fingers pun, Shikin. Tanam pokok yg senang hidup je. Yg bangsa klu akak lupa kat dia, pokok tu masih leh struggle utk hidup lg hihihi

      Padam
  13. not my forte kak tanam tanam ni hehe.. terbantut tumbesaran =P tapi emak CT ookay. dia kalo ngan orkid dia huurm anak jatuh tak hirau bhahaha lawak aje..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak memang respectlah pada orang yang bela & pandai maintain orkid! Bukan senang tu! Kira mak CT ni memang green fingers lah. Hahaha shian, CT. Kira kalau jatuh, bajet kena bangun sendiri la ;)

      Padam
  14. Bukan penggemar daun pudina sbb rasa dia lain. Chewing gum boleh plak. Haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha tak pe. Tastebuds kita berbeda ;)

      Padam
  15. ana suka chewing gum mint. pastu eskrem flavor mint. perhh sedapnye!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye ke? Akak kalau chewing gum yang melampau rasa mintnya akak tak boleh go. Rasa cam kunyah ubat gigi plak :)

      Padam
  16. Rasa berangin tak tanah kat umah akak? Hehe. Bestnya rasa mint :)

    BalasPadam
  17. ayu pon suke mint kak farrah
    mmg name daun ni apple mint sbb warnanye ke sebab rasenye ke or mmg ade byk jenis mint kak

    BalasPadam
  18. ayu pon suke mint kak farrah
    mmg name daun ni apple mint sbb warnanye ke sebab rasenye ke or mmg ade byk jenis mint kak

    BalasPadam
  19. apa bezanya daun pudina ngan apple mint

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apple mint ni salah satu daripada jenis pudina, Ribthi :)

      Padam
  20. Kat mana ye puan beli pokok apple mint ni? Saya teringin nak beli sepasu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya beli daun pudina epal ni di Tesco, di bahagian barang basah. Kemudian, saya tanam sendiri. Cucuk sahaja tangkainya ke dalam pasu. Apple mint ini mudah hidup.

      Padam
    2. Oh. Mudahnya. Ok puan.Terima kasih banyak..

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...