Khamis, 19 Februari 2015

Borborygmi! Makanya, laksa goreng!

Semalam dinner awal. Masa tengah mengajar, dah rasa lapar balik. Habis kelas, jatuh kategori famish. Perut dah borborygmi! Apa tu?! Heheheh borborygmi ni sebenarnya istilah latin (originated from Ancient Greek, borborygmós) yang bermaksud perut berkeriuk! Stomach rumbling lah kiranya :)

Sampai rumah, meluru masuk dapur selongkar peti ais. Bermesej-mesej dengan Dik CT Humairah pun dah pening-pening lalat sebab lapar. (Nway, thanks CT sebab ingat akak! Flying kiss sepapan mercun raya cina. Muahhhhhh!) Jumpa lebihan laksa beberapa hari lepas. Tak lakulah sebab kuah dah habis! Apa lagi,...kelentung-kelentang kelentung-kelentang,...SIAPPPPP!

Laksa Goreng Borborygmi!

Laksa Goreng Borborygmi for two! Late night supper dikongsi bersama 'lembaga-lembaga' yang dah tidur, tiba-tiba bangun dan muncul kat dapur ;)


40 ulasan:

  1. Balasan
    1. mudah kan...penyelesaian utk laksa berlebih :)

      Padam
    2. kalo bab mengunekan bahan yang lebih.. serah je kat kak farrah kan! =D always cretip!

      Padam
    3. Kannn.. Kak farah tiptop meletopp..

      Padam
    4. CT pernah beli laksa yang kontot2 macam laksa putih ni tapi dia jernih..
      eh apa tu ye sebenarnya.. laksa ke tu ?

      Padam
    5. Sedap.... Kalau laksa tak habis, mesti goreng jugak;)

      Padam
  2. xpernah makan laksa grg . hehehe . nak sikit kak farahhh ! hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sorry, Yaya. Dah selamat masuk peyot! Tak pa,..akak dah makan bagi pihak Yaya :)

      Padam
    2. tak pernah rase gak.. tapi care masak die same macam masak mee goreng eh kak farrah?

      Padam
  3. First time saya dengar laksa goreng, nanti nak try lah juga kalau ada lebihan mee laksa. Haha!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa jangan tak cuba. Senang je. Buat rencah macam nak goreng mee, then masukkan laksa :)

      Padam
    2. oooohhhh.. baru je tanye tadi.. tak pasan kak farrah dah balas komen kt sini.. =p

      Padam
  4. 1st time dgr menu laksa goreng..
    nmpk mcm best..
    nyumm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bolehlah, Ezy buat tukar2 selera :)
      Kalau rencahnya seafood macam udang/sotong lagi mengancam!

      Padam
    2. terliur dah ni kak farrah...

      Padam
  5. First time dengar laksa goreng ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepas ni leh masuk menu :)

      Padam
    2. Tu la boleh cuba try ni... selalu buat mkn dengan kuah jah...

      Padam
  6. pernah jugak buat tapi mcm kurang sambutan, tapi kalau emak2 ni on je tolak batu dan kayu je kan farah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh betul tu, Kak Noor. Kita ni on aje asal ada benda nak makan :)

      Padam
  7. Pernah makan laksa goreng sekali.. ok laa rasanya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oklah kan buat isi peyot :)

      Padam
    2. Betul tu kak Farrah dari tak da apa langsung untuk jamah..

      Padam
  8. tgh perut kriuk2 pon farah sempat masak laksa goreng kan...sy...kalau dh cenggitu...mmg gigil2 laa nk masak...hahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah gigil2 dah, sis! Tapi terpaksa gagahkan diri masak sebab nak something yang mengenyangkan :)

      Padam
  9. Bergeliga otak k.Farrah walaupun dah malam ada idea goreng laksa.
    Cop... Cop...goreng laksa?
    Tak pernah rasa ni...
    Bagi lah bau sikit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau la kat blog ni ade apps bau.. Kan besttt.. Hihi

      Padam
    2. uuuish Kak Shikin.. kalo boleh bau lagi parah kak.. lagi terganggu jiwa kita..

      Padam
  10. Sebut pasal bau..ermmm..yang tido pun boleh bangun ye? Kelakarlah korang ni.

    BalasPadam
  11. Istilah borborygami tu ada guna dalam Medical.
    ~> borborygamy bowel sound.

    BalasPadam
  12. wahhhh.. tetiba lapaq pulak ni kak. wheee

    BalasPadam
  13. sis JM pernah masak laksa goreng tu tapi adik2 kurang suka..adakah kakak nya x pandai masak or mmg mereka x minat :-)

    BalasPadam
  14. wow, wana nampak pun jadi lapar balik ni kak..;D

    BalasPadam
  15. nani pernah tengok orang buat tapi makan tak lagi. ahhaah

    BalasPadam
  16. hahahaha.. lembaga-lembaga... lawaklah akak ni...

    BalasPadam
  17. the lembaga part memang epic =P ahaha.. adus kita lambat jenguk sini rupanya ada juga kena seru..
    gigih nak tayang buah ngaku kat akak lah ni..

    laksa goreng letak kicap n cili sket then telur.. daaaapnye..

    BalasPadam
  18. pernah buat gak farra,tapi kena makan panas2,kalau dah sejuk kembang pula tekak nak telan..ngee

    BalasPadam
  19. bahaya la bace blog ni pkul 11pm.. hahaha.. bkeroncong peruttt

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...