728 x 90

Sabtu, 7 Februari 2015

Hari Ni Tak Mahu Makan Nasi!

Hari ni tak mahu nasi?! Tak ada masalah, banyak lagi hidangan lain yang boleh dijadikan menu. Jom intai resepi-resepi di bawah. Klik pada gambar ye.


Mi Claypot Cranky Chucky

Lontong Goreng Istimewa


Macaroni Goreng Mudah
Macaroni Marmite


Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

82 ulasan:

  1. nani tak pernah makan lontong goreng. terliur pulak tengok ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. sila cuba buat, cik nani.
      simple je...boleh guna apa2 resepi nasi goreng :)

      Padam
    2. yeke . ingatkanusah sangat nak buat. hehehe. biasa raya jumog gorpa lontong yang berkuah tu je. lontong goreng jarang jarang jumpa

      Padam
    3. dulu time uni ada kawan rajin buat kalo lepas balik beraya. dulu tak tahu tapi sejak kawan buat jadi tahu.. rasa cem makan nasi goreng ketul2 and lembik..

      Padam
  2. amboi nama spagetti tu..pjg aihh

    BalasPadam
    Balasan
    1. belit lidah la sikit hari ni :)

      Padam
    2. SS pernah tengok drama Melayu... Dia sebut Aglio Olio jadi Agra Oria... He He He..

      Padam
    3. mi claypot tu.. siap cranky chucky lagi.. chucky bukan nama anak patung brantu tu ke ? oooo huhuhu..

      Padam
    4. sis JM suka Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino nih

      Padam
    5. ZF..rajin2 lah makan Spaghetti nanti baru lancar lidah nk sebut...tapi ZF suka mkn ulam..sbb ulam senang dapat..di keliling rumah je..kalau nk, g petik je itu sbb awek muda :-)

      Padam
    6. hahahha..masalahnya tak muda sis.. umur makin meningkat ni

      Padam
    7. SS..tu dia xleh sebut L kot..

      Padam
    8. @SS - nak cipta kelainan tu,..Agra Oria tu bunyi stylo lagi kot :)

      @CT - Haa,..tu resepi kawan akak. Dia akan masak cranky chucky time dia bad mood. Tapi sedaaaapppp. Akak suka menangguk di air keruh time dia bad mood. Buat muka seposen mintak mi 3C - Claypot Cranky Chucky ;)

      @JM - Kalau letak udang lagi yummy, sis. Saya tak berani. Nanti tumbuh bintat2, tekak kena infection hihihih

      @Zarul - Umur memang makin tahun makin meningkat, sayang. Rokok je makin lama makin pendek 'muda remaja' ;)

      Padam
  3. tak pernah cuba lagi resepi Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino, nampak sedap jer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bolehlah, umi. Kalau guna seafood macam udang dan sotong lebih sedappppp :)

      Padam
    2. sis JM biasa mkn Spaghetti Aglio e Olio je..fuhh..sebut pun dah meleleh air liur :-)

      Padam
    3. ishhh lap sikit sis JM.. malu kat org tgk meleleh air liur

      Padam
    4. tisu tisu...kasi tisu cepat. :)

      Padam
  4. semua resepi tu hahhahah abang n mak mentua tak pernah makan... terliur nakk buat tapi takut diaorg tak mkn...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe tak pe. Masak apa yang mereka biasa makan dulu :)

      Padam
    2. hhahhaha masak menu sama jah kita akak....

      Padam
    3. try masak dlm kuantiti ckit dulu..

      Padam
    4. Setuju dengan cadangan Zarul. Tak pun, ekin boleh buat macam yang akak selalu buat. Each time nak perkenal menu baru, jangan terus hadapkan sebagai hidangan utama. Masak meal lain yang jadi favourite atau kesukaan mereka, then tambah dengan hidangan baru yang kita cuba. Dengan cara tu, kalau apa yang kita masak tu tak kena dengan selera mereka,...ada backup :) Nasib baik, apa yang kita masak tu diorang akan cuba dan suka.

      Padam
    5. hihihi terima kasih ZF n Kak Farrah inshaAllah nanti ekin try buat ya... hihihi....

      Padam
  5. lontong gorenggg. lama dah nak try buat. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah. Akak selalu kalau ketupat/nasi himpit berlebih memang akan buat lontong goreng :)

      Padam
    2. kalau malas masak.. lontong goreng ada jual x..

      Padam
    3. Tak taulah. Area akak memang tak de jual. Kena tanya SS, kat Johor glamour lontong goreng ni.

      Padam
  6. Adoi. Tetiba lapaq. * perut pun berbunyi. ==

    BalasPadam
  7. sedapnya tngok makanan2 tu smuaa , dahlaa blum breakfast lg nii , hahaha patutnya lunch dah ^^ ... trngin nak makan yg last tuuuu :D

    http://ijahoney.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aikkk, nape lambat sangat makan tuh?

      Padam
  8. dah dua tiga kali tengok rakan fb buat lontong goreng tapi sampai skrg belum lagi kaknoor buat sendiri, lepas ni kot insya allah nk try gak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Noor punya version of lontong goreng mesti sedap + marvelouslah!

      Padam
  9. lontong goreng tu nampak sedap,,

    BalasPadam
  10. best kalau dapat bejiran dengan kak farrah. dapat makan sedap setiap hari

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha jangan terpedaya. akak bukannya rajin masak tiap2 hari ;)

      Padam
    2. Hari2 tadah pinggan depan pagor...

      Padam
    3. kalau lah sis JM ni jejaka SADO dan TAMPAN..dah lama masuk meminang

      Padam
    4. ishhh jgn la lagi sis... biar saya ngorat dulu...

      Padam
    5. hahaha tahan ke makan benda simple2 saban hari?

      Padam
  11. tanpa nasi pun tetap kenyang ... spagetti buat saya tergoda ...

    BalasPadam
  12. sume western aje kak farah..^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Farrah pakar masak western.. hihi.

      Padam
    2. Salah statement CT tu. Kak Farrah reti (tak sampai tahap pandai pun) masak resepi senang-senang hahahah

      Padam
    3. @Wawa - Saja2 nak tukar selera, Wawa. Corner gi arah2 western sikit :)

      Padam
    4. Wawa..apo laie..try lah masak nanti bagi sis JM try mengetes..sedap ke tidok

      Padam
  13. ah.. sedapnya. dah lama xmakan speghetti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lama tak makan? Haaa leh jadi menu utk 3 si cilik eyja nanti :)

      Padam
  14. Semua sedap.... Tapi... Kalu diberi pilihan I choose Lontong Goreng...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lontong goreng memang yum yummm!

      Padam
    2. lontong goreng?...nk Mi Claypot Cranky Chucky lah

      Padam
    3. SS org Johor semestinya lontong...

      Padam
    4. Apa lagi,..mari masing-masing angkat sudip dan senduk!

      Padam
  15. Kak Farrah.. perlu ke Kak Farrah seksa jiwa raga CT ni.. argh aaaargh *action dramatic with sound effect* aaaargh.. huurm lontong goreng tu.. hahah asal Kak Farrah aje tingat lontong hahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah tak berniat nak seksa jiwa raga CT. Saja je nak buat CT ingat akak setiap kali nampak food. Boleh gitu? :)

      Padam
    2. sama seksa jiwa tengok lontong kan kan CT... hihhi

      Padam
  16. Bukak2 nampak makanan.. Terus lapor kak..

    Sabotaj ~ tak aciiiii...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhikhik Firah pun apa kurangnya, rindu2 akak datang dok sibuk buat kek & biskut kopi :)

      Padam
  17. Yang last paling menambat hati saya.
    Cuma nak sebut tu macam bergulung lidah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bergulung lidah tak pe, jangan tergeliat/tergigit lidah sudah!

      Padam
  18. Nanti nak cuba resepi yang last tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba jangan tak cuba. Bahan2nya pun senang dapat :)

      Padam
  19. lontong goreng pun ada ya..

    BalasPadam
  20. fav ayu tu spaghetti aglio olio...
    klu buat sndiri mcm xjadi je
    geram btl

    BalasPadam
    Balasan
    1. Don't worry, dik. Nanti leh cuba lagi. Akak masa mula2 masak spaghetti dulu pun haru rasanya. Siap tak bagi adik-adik makan sebab takut keracunan makanan ahahaha

      Padam
    2. amboii sampai cmtu skali ye isaonye..
      ase kene pakai olive oil jugak baru jadi gamaknye...
      pakai miyak jagung pon xsodap jugak

      Padam
  21. Semalam try buat spaghetti instant je pun, sdhnya bnyk lg dlm peti ais,huhuu....'

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe, Cikna. Leh buat makan ulang2. Mana tau tgh blogwalking perut berbunyi :)

      Padam
  22. itulah kan..kita org melayu nih..mkan nasi hari-hari kekadang tu 3 kali sehari (pagi, petang, mlm) maybe parent dah didik dan bagi mkn begitu kan. kalau sehari x mkn nasi tu rasa gigil satu badan itu sis JM lah heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. org melayu tekak kena terima nasi gak...

      Padam
    2. Betul tu,..dah biasa perut tu berlapik nasi, kalau makan yang ringan sikit mulalah cepat lapar :)

      Padam
    3. Kak JM...betul tu nasi 3 kali sehari... hahhahaha...

      Padam
  23. semuanya sedap2..kalau wana x makan nasi, akan makan spaghetti atau porridge..sedap.. :D

    BalasPadam
  24. Semua sedap2 :) lagi2 sphageti tu :) nyum2!!

    BalasPadam
  25. faraa..me 3c bling2 na..tak pernah buat..insyaAllah akan cuba..paling best adalah sepagethi..hantaq mai sepinggan farra..terlioq tengok..

    BalasPadam
  26. Bila lah dpt cuba spageti ni. ..

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...