728 x 90

Sabtu, 7 Februari 2015

Roti Hitam

Selamat pagi! Selamat berhujung minggu!

Roti Hitam

Roti Hitam ala Dayang Senandung ni menu sarapan beberapa hari lepas. Adik lelaki saya yang beri. Dia beli di bakery mana tah. Saya reheat, makan cicah dengan minyak zaitun dan butter. Breakfast style omputih la konon-kononnya. Cekebon lagi advanced. Dia ambil beberapa keping, celup dalam telur dan goreng.  

 "Tak pernah ibu tengok roti legam macam ni, kak," komen Cekebon. Tapi laju gak beberapa potong roti tu masuk perut. Hihihi...yang istimewa tentang roti ni hanya warna arangnya. Rasa macam roti loaf biasa yang jenis dry tu.

Pagi ni saya kena berkurung dalam bilik kraf siapkan tempahan kad dan buku skrap. Insya Allah, akan drop by teratak kalian mana yang sempat. Take care. Enjoy your weekend!


57 ulasan:

  1. skrang dah banyak yg berani guna arang.. hehehe
    kaler hijau2 tu apa..? pudina ka kekacang?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam daun herbs ada rasa pedas2 sikit. Sampai la akak tak dapat kenalpasti apa hihihi

      Padam
  2. pernah nampak jugak di kedai roti. tapi tak pernah beli..

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh kalau akak memang akak tak beli, Rose :)

      Padam
    2. sbb roti gelap tu tak beli..dok fikir mest xsedap

      Padam
  3. yang hitam tu sedap n menarik.. macam orang yang gelap,xcomel la yang terbaik hihihi... terima kita seadaya kekurangan n kelemahan kita... huhuhu.... apa kes g sama dgn org roti n... hahahhaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahah takpa analogi yang boleh diterima :)

      Padam
    2. hahahhahaha analogi merapu ni..... :)

      Padam
  4. hitamnyaaa. hahaha. tak pernah tengok pun kak farrah ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun Nani,..punyalah lama tenung roti tu masa mula2 dapat :)

      Padam
    2. hahahah. kalau benda benda pelik gini memang jakun kejap tengok. rasa dia macam mana kak farrah?

      Padam
    3. Kalu nak pewarna kerok aje bontot kuali.. he he he..

      Padam
    4. hahaha tenung roti tu hahaha.. mesti macam clueless sangat kan..

      Padam
    5. tenung jgn sampai tembus dah la..

      Padam
    6. Memang tenung,..takwil segala. Rasanya macam roti biasa, more like roti perancis. Bukan jenis roti yg gebu dan lembut. ZF, nanti gi buat roti kerok bontot kuali saranan SS ye.

      Padam
  5. apa dia letak utk hitamkn roti tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ntahla, ZF. Ni lebih kurang macam burger hitam lah kan,..

      Padam
    2. Laaaa... Kerok laa bontot kuali... Kalu tak cukup hitam jugak... Kerok bontot kuali jiran2...

      Padam
    3. rumah SS ada tak... mai nk ambek ckit kerok bontot kuali tu.. biar bertambah kehitaman dia...

      Padam
  6. Dah macam roti burger hitam kat hello burger ja. Huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa lebih kurang begitulah, Cik Fafa :)

      Padam
    2. hello burger kat Changloon ka Cik Fafa...
      saya pergi hari tu, xlalu nk mkn

      Padam
  7. nampak tak menarik. tapi mesti sedap kan. semoga berjaya siapkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboiiii aRZ MoHa... Kalu hitam tak menarik katanye... Kalu putih sekali pon... Masuk mulut.. Keluar2 nanti hitam jugak.. Ha Ha Ha....

      Padam
    2. ehh SS tengok ka time keluar tu...

      Padam
    3. Adeh, komen SS buat bergema ruang tamu rumah sbb saya gelak :)

      Padam
  8. Balasan
    1. hahaha dah siap ngap habis dah masuk perut.
      tah da kuar balik waakakaka..

      okay maaahap =D

      Padam
    2. Dah ada depan mata,..lalu je...;)

      Padam
  9. hehehehe sedap eh? warnanya menakutkan sikit. hihik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang ngeri warnanya bagi kita yg tak biasa tengok kan,...

      Padam
  10. Kecik ati Dayang Nurfaizah nengok roti Dayang Senandung ni.. He He He....

    BalasPadam
  11. memang sungguh ke Kak Farrah roti ni dibuat dari arang ? CT ade tengok gak roti itam cemni tapi dari chia seeds untuk atkinners.. dari arang dok penah tahu. kalo CT nak yang Cikebon buat tu. hehe roti telur daaap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ishhh idaklah kot. Chia seeds tu mungkin. Tak pun guna dakwat sotong or simply guna colouring.

      Padam
  12. Pernah makan.. Mula2 weird jugak.. Tapi, rasa dia okey lah even tak kena dengan selera sangat.. I like chocolate more.. Heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Firah. Kalau ada makanlah. Tak adalah teringin nak makan sampai tercari-cari :)

      Padam
  13. Alamak..macam terbantut selera.
    Cekebon suke ea walaupun bersoal2.
    Hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hmmm,..Dah celup telur, jadi roti telur favourite dia ON aje .. ;)

      Padam
  14. Macam-macam roti sekarang ni. Roti Hitam ni saya tak peranh jumpa. Mungkin sebab tempat saya ni bakery dia bakery mat salleh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya mcm roti biasa je, Farah. Warna tu sebagai variasi utk pancing selera orang hihihi

      Padam
  15. tak pernah lagi jumpa roti hitam nih.. rasa macam tak berapa nak selera makan roti warna macam nih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihi memang sesetengah orang tak lalu nak jamah :)

      Padam
  16. aiyooo roti apekah
    cmne leh jadi hitam cmtu kak
    peliknye
    hahahha

    BalasPadam
  17. baru tadi tengok roti hitam kat pantry opis..tak tau sapa punya..hehe. tp penah makn juga bun yg hitam ni, sama jer rasa mcm bun putih cuma kaler jer lain

    zinziemeewah

    BalasPadam
  18. unik sangat roti dayang senandung ni kak..1st time juga wana tengok..hehe..

    BalasPadam
  19. First time jugak saya tengok roti hitam macam ni. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalu kat kedai kite panggil roti arang kot...

      Padam
  20. Tak pernah jmpa pulak roti ni kat sini :)

    BalasPadam
  21. Macam sedap je. Kalau sy cicah air pn hbs ni :)

    BalasPadam
  22. tak pernah nak cuba walaupun dh banyak kali nampak..huhu

    BalasPadam
  23. sedap ka farra..kalau khaty pon mungkin takut2 nak beli bab warna nya..selamat meyiapkan tugas2 farra

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...