728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Ahad, 29 Mac 2015

Gifts Ideas - The OUCH! Kit

Salam Ahad! Another gift idea untuk jadi inspirasi kalian - The OUCH! Kit

The OUCH! Kit? It's a basic first aid kit yang kita personalised untuk someone. Lebih kurang begitulah konsepnya. The OUCH! Kit ini saya buatkan untuk Cekengah. Adik saya, kalau bab ubat-ubatan memang fail sikit. Benda basic macam plaster dan panadol pun tak ada. Well, sometimes ada...tapi dia sendiri tak tahu kat mana dia simpan atau letak. Bila dia batuk ke semput ke dan saya tanya ubat mana,...dia sendiri tak boleh nak locate.

Dari situlah tercetus idea nak buat The OUCH! Kit untuk Cekengah. Saja namakan OUCH! sebab nak bagi nampak fancy sikit :) Jom tengok apa yang kita perlukan.

  • Beg kecil, pouch atau kotak kecil - Kita nak buat kit bersaiz kecil, yang ringan dan portable. Senang masuk beg atau letak dalam kereta.
  • Keperluan asas first aid kit + ubat-ubatan tambahan (jika ada). Untuk Cekengah saya masukkan sekali Salbutamol Inhaler & pil Ventolin (ubat ashtma).
  • Reben dan tag sebagai hiasan.


Abaikan tag Youtube sebab itu sekadar nak sesuaikan dengan tema Social Media Madness sempena birthday dia awal Mac yang lalu. (Baca di sini - Cekengah's Birthday Lunch)

The OUCH! Kit
Ini kandungan The OUCH! Kit Cekengah.
Isi kandungan kit
  1. Inhaler Asthma
  2. Ubat Ashtma
  3. Plaster
  4. Panadol
  5. Pil 'Chi Kit' Teck Aun (Cekengah suka sakit perut.)
  6. Minyak Angin Cap Kapak
  7. Minyak Kayu Putih (untuk redakan batuk berkahak - sila baca di sini.)

Apa yang nak diisi ke dalam The OUCH! Kit bergantung kepada anda. Yang penting, untuk setiap item, tidak perlu letak dalam kuantiti yang banyak. Nanti dah bulky dan berat, siapa yang larat nak bawa ke sana ke mari :)


Psst! Selalu period pain? Pil 'Chi Kit' Teck Aun sesuai dimakan untuk redakan kesakitan saban bulan :)

44 ulasan:

  1. assalam kak farrah...wana datang nak lepak kat tower akak..rindu nak santai2 kat sini.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat datang santai2! Dah hilang penat berjualan di hujung minggu?

      Padam
    2. masih penat sikit kak tapi nak juga datang lepak sini.. ;D

      Padam
    3. Alaaa so sweet! Jangan lupa rehat cukup2, Wana :)

      Padam
  2. bagus juga idea buat macam ni kan..ubat-ubatan ni sangat perlu sebab sakit datang tak tentu masa..wana baru tau yang pil chi kit teck aun tu bagus untuk kurangkan period pain

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak masa belajar dulu-dulu, kalau period pain sampai pucat2 muka. Ada teman sekampus yang ajar soh makan chi kit teck aun. Lagipun lebih selamat sebab pil herba kan :)

      Padam
    2. yeke.. kenot go la pil tu..huhu.. ape2 pil pon anis susah nk telan kak farah..aduhaiii

      Padam
  3. ala comel nye idea..
    xprnh terfikir plak idea mcm ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh buat dan letak dalam handbag, ezy :)

      Padam
  4. bagus juga idea ni. Tapi macam lelaki sado cam aRz mm tak sesuai bawa beg ni muahahaha sado la sgt

    BalasPadam
    Balasan
    1. LELAKI INI sesuai bawak guni....

      Padam
    2. Hahahaah abang sado kalau OUCH! still kena maintain macho. Tak perlu kit macam ni ;)

      Padam
    3. erkkkk sado ke tu???? :P

      Padam
    4. aRz tu SADO? sekali tolak je tumbang!

      Padam
  5. menarikss idea ni, beg kecik ni melambak kt umah ni farah boleh lah letak dlm setiap keta, thanks farahhh ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. U r most welcome, Kak Noor. Ada kit begini handy sikit :)

      Padam
  6. Kalu SS... Satu bag tu penuh dengan gadget untuk bersihkan gigi... He He He..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu dah jadi 'Gigi & Gusi Kit' tu SS :)

      Padam
    2. Tak tak... Bukan untuk gusi... gigi je.. Ha Ha Ha...

      Padam
    3. patutlah GIGI SS putih bersih lagi suci

      Padam
  7. bagus idea nih.. tak ada laa nak mencari merata2 ubat2 yang selalu guna tuh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang, eyda. Selalu time nak guna tulah tak tahu letak mana :)

      Padam
    2. betul tuh.. maunya selongkar abis kat satu umah mencari..

      Padam
  8. farra..comel arr first aid tue..ngee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rupa kecik kiut miut begini senang nak bawa gi mana2, Khaty :)

      Padam
  9. Balasan
    1. Hehehe tak silap akak ada product nama Ouch gak tapi itu utk waxing ;)

      Padam
  10. mcm first aid tp versi lbh standard n moden hahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah lebih kurang begitulah, Anies :)

      Padam
  11. Ouch.. sakit tuh disini.. Eh!, maaf mengelamun sekejap..hehe..
    Ai letak dalam plastik ja akak.. hehe.. yang pasti bawak pil box kesana sini, dlm tu ada vitamin ai.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sempat lagi tuh.. hehehe..

      Padam
    2. Vitamin Shaklee! Ala tak kisahlah letak dalam apa sekalipun, Syida. Janji tak hilang kan,..

      Padam
    3. owhhh ni la Suida yg kak SS bilang..hihi.. kak QA rupenye..huhu

      Padam
  12. Ooo chi kit teck aun boleh legakan senggugut yaa

    BalasPadam
  13. haha comell je name tu ouch kit ye

    BalasPadam
  14. comel laaa family ni.. Cekengah slalu travel kan ? sesuai la macam ni..
    kalo CT sumbat kat dalam poket paling kecik je hahaha.. xde bekas kecik2 cemni..

    BalasPadam
  15. untung cekengah ada ka long like Farrah ni...perihatin

    BalasPadam
  16. comel ja begnya... leh sumbat ubat2 an...

    BalasPadam
  17. Baru tahu Chi kit Teck Aun boleh redakan senggugut..

    BalasPadam
  18. Nice... praktikal lh nk bawak basic medicine during travel.
    Sy semua terabur dalam handbag. Huhu...
    Not good huda not good

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...