728 x 90

Ahad, 5 April 2015

Fakta Menarik & Perlu Tahu Mengenai Pesakit Autisme

2 April merupakan Hari Kesedaran Autisme Sedunia. Saya pernah tulis mengenainya tahun lalu di sini. Kali ini saya ingin kongsi beberapa fakta yang kita perlu tahu mengenai pesakit autisme. Credits to Autism Speaks.
















67 ulasan:

  1. Balasan
    1. Dyslexia ni problem dengan membaca. Huruf2 tu macam menari-nari, tonggangterbalik & bergerak2. Itu sebab kadang2 mereka boleh tulis terbalik macam pantulan cermin. Then they always confuse dgn huruf b, d, m, w, p dan q.

      Autism more to behaviours. The kids are hyper than usual. Lincah terlebih. Diorang ni kalau jatuh, cedera,..susah nak rasa sakit.

      Padam
    2. wowww...terpegun dengan penerangan dari Farrah...dh mcm professor hiuksss

      Padam
    3. Slow2 skit Cikgu sebut b dgn d tu... He He He...

      Padam
  2. CT ada sorang cousin autism.. dari kecik mmg dia special.. adik dia lagi advance dari dia.. pegi tadika cikgu asyik perli2 saja.. rezeki makcik ikut husband ke cardiff.. masuk kelas special for autism kids.. balik malaysia he has improved a lot.. kat sana budaya lain dari kita.. bebudak kurang macam ni still dapat special treatment..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mesti dye dah boleh uruskan diri sendiri kan.. budak2 special mcm nie kena banyak bagi moral support... :)

      Padam
    2. pendidikan khas kt mesia ni utk kes mcm ni masih jauh kebelakang...

      Padam
    3. Rezeki cousin CT. Allah mudahkan je laluannya. Mereka memang perlukan lebih perhatian. Normally 1 guru hanya in charge beberapa orang murid autism je. Betul kata sis Deana sistem pendidikan khad di negara kita ni masih jauh ketinggalan.

      Padam
    4. kita pun ketinggalan..hehe

      Padam
    5. memang.. tapi tak patut la cecikgu yang sedap2 mulut saja kuarkan kata yg macam2.. bebudak special ni perlukan support.. bukan downkan lagi..

      ngaji x abes la tu cg tu..

      Padam
  3. Autisme? mmg byk yg tak tahu nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe, sis! Hari ni dah tahu :) lagipun kat Malaysia ni pendedahan mengenai autism memang kurang berbanding penyakit lain spt down syndrome.

      Padam
    2. apa ni sis... tahu travel ja ni... hihi

      Padam
    3. Jay Emm kena belajar dengan Siti Sifir... Ehh...

      Padam
    4. ZF : Travel dah sebati dengan darah ...huhuhu

      Padam
    5. SS : nasi baik suruh belajar dengan Siti Sifir bukan Siti Yang Menaip

      Padam
  4. Allahu. Tak tahu sangat pasal autism ni :(

    Btw, kak, I mish you. haha.

    Kak Farrah, jemput join GA Sayang oleh Scha eh? :)

    Giveaway Sayang by Scha Nazri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mish you more! Hihihi aritu akak dah intai. Bookmarked dulu sebab tempoh lama lagi. Don't worry, akak akan menyusul :)

      Padam
  5. Balasan
    1. Dapat ilmu baru hari ni :)

      Padam
    2. Ha ah kak dapat ilmu baru...sory lambat
      Singgh blog kak

      Padam
    3. HA ah dapat ilmu baru... sory lambat singgah blog akak

      Padam
  6. Thanks for the informative sharing akak :)

    BalasPadam
  7. ada perbezaan dgn Dyslexia.. boleh membantu kita kenal penyakit ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul...betul...dyslexia tu more to masalah pembelajaran.

      Padam
  8. tq berkongsi info..kesiankan, ramai yg kena buli..kdg2 ibu bapa, ahli keluarga yg jadi pembuli..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul ckp nohas tu. Mereka tak faham kondisi anak...tak tahu yg anak perlu special needs.

      Padam
  9. autisme ni hnya kanak2 lelaki kan yang kena? thanx info kak farah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya ka anizz..baru tau nie

      Padam
    2. Perempuan pun ada cuma lelaki lebih cenderung kena.

      Padam
  10. Balasan
    1. Yeayyyyyy...akak dapat share sikit :)

      Padam
  11. autisme? first time dnga..
    tq sharing kak :)

    BalasPadam
  12. terimkaasih kongsi info farah kaknoor pun tak tau jugak sebelum ni apa itu autisme, now i know maaa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi now u know ye, Kak Noor. Autism ni memang antara penyakit yg kurang exposurenya pada masyarakat.

      Padam
  13. Saya pernah babysit seorang budak yang ada autism. Memang lain sikit daripada orang lain. Kagum dengan parents dia sebab sabar dalam membesarkan budak tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhuhu akak pun pernah babysit kids with autism. Teruk kena raba!! Memang parents kena sabar dan ada pendedahan yg cukup utk besarkan mereka. They have special needs & require special attention.

      Padam
    2. teruk kena raba..
      i masih kurang paham pasal budak austis ni

      Padam
  14. ada tak punca-punca semakin bertambah pesakit autism ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pasti pula akak, aRz sebab penyakit ni more to gangguan saraf. Tak tahulah apa yg trigger bilangan pesakitnya boleh bertambah

      Padam
  15. thanks kerana menambahkan lagi ilmu pasal autism nih.. kita kurang didedahkan dengan pesakit sebegini.. jadinya ada kurang kurang faham mengenainya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul eyda. Kita kurang didedahkan dgn penyakit2 seperti autism & asperger syndrome. Kita dok ingat budak tu pelik,...tapi rupa2nya tingkah laku mereka dah tunjukkan yg mereka hidaenyakit tertentu.

      Padam
    2. itulah kan kak Farrah.. pengetahuan kita tentang penyakit sebegini memang kurang sangat..

      Padam
  16. Saya ada diagnose beberapa kids sebagai autism.
    Yang kesiannya, caretaker yg bawak anak or cucu die jumpa saya tu xperasan or tau ada kelainan pada behavior budak tu:(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kasihannya. Mesti yg bawa tu ingat behaviour the kids tu perkara biasa je.

      Padam
  17. Actually, memang org biasa tak akan perasan benda ni.
    Sebab Allah nak saya tolong budak n keluarga ni, Allah tunjukkan pada saya untuk saya tunjukkan pada family berkenaan pulak.
    Sebenarnya, mereka ni datang kerana demam selsema or penyakit2 biasa yg lain.. Tapi, saya memang nampak... 'something is wrong with the kids'...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, kanak2 ini memang istimewa pada pandangan MahaPencipta. Allah lorongkan Shikin yg periksa mereka supaya dapat didiagnos penyakit tu walaupun pada asalnya datang utk treatment sakit biasa.

      Padam
  18. Errmmm.. baru tahu.. tq share.. tapi autisme tu penyakit apa erk? Hehehe.. tak tahu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Autisme adalah gangguan perkembangan otak yang berkait dengan masalah hubungan sosial, masalah komunikasi, perubahan emosi, kurang kebolehan berimaginasi dan bermain. Malah, anak autistik akan menunjukkan tingkah laku terhad dan berulang; lebih-lebih lagi berkaitan minat, aktiviti dan perangai.

      Kanak-kanak autisme akan ada masalah nak bergaul dgn rakan sebaya, fokus belajar memang kurang. Mereka tak pandai berimaginasi. Kalau main, akan main benda yg sama berulang kali. Budak2 ni kalau dgn kita memang takkan ada eye contact.

      Padam
  19. autisme..ADHD, is it the same?memang betul lah..kat Malaysia kurang pendedahan penyakit-pnyakit macam ni.tu yang kalau parents ada anak istimewa x tau nak mintak tolong kat sape

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lain...ADHD tu budaknya hyper terlebih. Memang parents kena alert dengan development anak2 baru perasan simptom2 penyakitnya.

      Padam
  20. baru2 ada gak tnya kawan2 pasal sakit ni.. ok dh tahu penyakit ni....

    BalasPadam
  21. ahad ka sabtu lepas ada tgk kt tv Al Hijrah segmen Assalamualaikum.. sorg adik perempuan ni..salah seorg pesakit autisme la.. tapi alhamdulillah dia boleh menghafal juzuk al Quran...

    BalasPadam
  22. kalau yg kena buli tu mmg kesian laa... wpn bkn kwn2 mrk tp ada di kalangan saudara mara yg buat mcm tu kpd mereka TANPA SEDAR

    BalasPadam
  23. syukurnya dilahirkan sempurna .alhamdulillah :)

    BalasPadam
  24. budak2 autism ni memang susah nak paham. Penah tersembang ngan budak macam ni.. I pelik why dia wat donno ja.. last mak dia bagitau anak dia special skit..mak dia ada sebut pasal ni, tapi i tak paham.. i just think dia sakit, that all..
    thanks for sharing this Kak Farrah..

    BalasPadam
  25. Baru tahu psaal Autism ni..thank for sharing Kak Farrah :)

    BalasPadam
  26. kalau dia xtahu mnx tlg, macam mana nak ajar dia eh

    BalasPadam
  27. sedihnya bila baca, ramai autism children pernah kena bully....

    BalasPadam
  28. Purata 1/68 kanak-kanak menghidap autism? banyaknya.. shad pernah jumpa seorang, anak pensyarah shad dulu, memang nampak agak sukar dikawal kanak-kanak ni, kesian diorang.. dan emak2 yang ada anak penghidap autism mmg shad salute sangat2.. kasih-sayang dan pengorbanan mereka mmg tak leh nak diungkap dengan kata2. tapi semua mak, ibu, mama, mummy, semua penyayang kan.. salute sangat2

    BalasPadam
  29. salm kak dulu masa mengajr ada je student yana ni..
    dia selalu nangis yelah bdk2 kan suka usik,
    tapi dia dari mula masuk sampai sekrang memang ada perkembangan :)

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...