728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Isnin, 6 April 2015

Fusilli Soupy - soupy

Salam Minggu Baru! Saya mulakan minggu dengan mood serba lemau (walaupun hakikatnya Isnin masih off day saya) sebab nafas sangkut-sangkut. Semput dan batuk ohok ohoks. Terngiang-ngiang bait lagu 'Romancinta' nyanyian MOJO - Sudah tiada udara untuk diriku hembus...Hahaha :D

Hujung minggu tak berenggang langsung dengan inhaler dan obat-obatan. Baik perangai sekejap,.. minum pun air panas je. Alhamdulillah, asma saya taklah teruk sangat sehingga kena pergi sedut nebulizer kat hospital. Tapi, tak jadi kerjalah dibuatnya. Tak larat buat apa-apa. Rehat,..bobok...rehat lagi,..bobok lagi. Nasib baiklah Bott ada untuk uruskan rumah, Cekengah pula uruskan hal ehwal makan.

Fusilli dengan sup ayam ni sebenarnya lebih kepada switch-up recipe. Ada lebihan sup ayam hari sebelumnya. Saya teringin nak makan something hot and soupy. Jadi, saya panaskan sup, masukkan daun limau dan hirisan cili api. Sementara tu rebus fusilli (boleh ikut cara mudah, cepat dan jimat ni). Apabila fusilli dah ready, masukkan ke dalam periuk sup dan biarkan seketika. Then, ambil satu sudu kecil tepung jagung, letak sedikit air dan masukkan ke dalam sup untuk pekatkan kuahnya. Biar likat sedikit ala-ala stew gitu.


Siapppppp!
Fusilli dan Sup Ayam

Jumpa lagi nanti! Moga hari kalian indah dan bermakna. Nanti dah larat, saya blogwalking ye :)

56 ulasan:

  1. alaa siannya kat kak Farrah.. semoga cepat sembuh ya.. Eyda pun kurang sihat, selesema dan batuk nih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, eyda. Get well soon to you too! Skrg ni cuaca memang boleh jejaskan kesihatan :)

      Padam
    2. u r welcome.. ya betul tuh kak Farrah.. kali nih Eyda kalah laa dengan cuaca.. sebelum nih masih boleh bertahan..

      Padam
    3. minum air masak banyak2 ye kekakaks sekalian..

      Padam
    4. Kak eyda sama la dgn ekin duk kedah xpernah demam... lepas.balik kelate terus.demam... cuaca kut

      Padam
  2. take care, stay healthy...pasta, I like..

    BalasPadam
  3. waktu lunch begini, tgk makanan memang jd bertambah lapar...

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. sy pon sama..merembes jugak

      Padam
    2. merecik tu apa..
      *8HEHEHEHE

      Padam
    3. ayam percik tahu? haa..lebih kurang la tu..adik beradik!

      Padam
  5. Sebbaik ada Cekengah n Bott.
    Boleh tolong mana yg perlu.
    Rehat cukup2 ye, k.Farrah.
    Praying u for a speedy recovery :)

    BalasPadam
  6. Abe pun xsihat sangat ni.
    Tapi, hantar jugak dia pi skolah..sebab dia yang nangis2 nak gi skolah jugak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni ciri2 dak cemerlang..hehe

      Padam
    2. kalau anak Eyda, diaorang siap mintak nak cuti lagi..

      Padam
  7. have a good rest kak Farrah...akak macam saya jugak, bila x sihat macam-macam teringin nak makan.semoga cept sembuh ;)

    BalasPadam
  8. Semoga cepat sembuh :-)

    BalasPadam
  9. ohh..itu namanya fusili..ingatkan spagetti gulung

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah baru hari nih tau namanya fusili.. kesian kat kita baru tau..

      Padam
    2. Kelas memasak masih lagi di buka...

      Padam
    3. i langsung tak ambik tahu benda ni..hahahaaa...

      Padam
    4. Suida tahu makan je hehehhe
      **Sedap mulut je si JM tu mengata org kan ehhehe

      Padam
  10. berehat ye Farrah...BW tu lambat pun x pe..janji jaga kesihatan tu dulu ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. Take care Cikgu Ceketed... Miss u.. He He he...

      Padam
  11. bse jgk buat menu mcm gini tp saye gune makaroni..
    terliur pulak!.tehee

    BalasPadam
  12. Ni sesuai tak utk menu org sakit jantung? Kesian ayah hari2 menu sama. hhuhu

    Hai semuaaaa, jemput join GA Sayang oleh Scha eh? :)

    Giveaway Sayang by Scha Nazri

    BalasPadam
  13. Moga cepat sembuh kak Farrah :)

    BalasPadam
  14. moga cepat sembuh akak. hehehe. macam sedap je makanan tu. :D

    BalasPadam
  15. semoga cepat sembuh farra..sedapnya Fusilli dan Sup Ayam farra

    BalasPadam
  16. ooo Fusili tu yg kerinting kerinting tu ka.. baru taw

    BalasPadam
  17. semoga cepat lega noh... xpa.. sakit itu ujian Allah.. terhapus dosa2 kecik.. tanda Allah sayang kita..

    BalasPadam
  18. sy lom mkn lg ni. krg habis pc ni kena ngap ;-)

    BalasPadam
  19. okay first time dengar fusilli hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. pesal sis JM x boleh masuk blog Sayidah eh

      Padam
  20. Get well soon akak.. rehat cukup2 tau..badan tu penat sangat lah tu.. busy memanjang kan sebelum ni..
    :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. x nk sponsor kak Farrah ko Vit C sebotol...eheheh

      Padam
  21. Sedap soupy tu..heheh..semoga Kak Farrah cepat sembuh :)

    BalasPadam
  22. sedapnya tengok.... belum lagi merasa... kalau dapat depan mata..

    BalasPadam
  23. get well soon my dear kak farrah... sakit2 pon larat lagi masak utk diri sendiri... tabik :D

    BalasPadam
  24. kat rumah stok pasta fusili mmg ade
    nanti buat sup boleh try nie

    BalasPadam
  25. Semoga cepat sembuh kak.. Get well soon..

    BalasPadam
  26. nampak sedap menu tu walau nampak simple..jadi lapar wana..huhu

    BalasPadam
  27. sedaaaaaap ni.. anything anything !! dengan sup adalah sedap..

    BalasPadam
  28. mohon akak duduk dendiam n jangan buat kerja berat sangat ya..

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...