728 x 90

Isnin, 20 April 2015

Pujuk Diri - Toasted Waffles Aiskrim Coklat

Ya Allah, malasnya nak buat kerja! Dari pagi tadi asyik nak lepak santai je. Baru angkat jari nak buat sesuatu yang ada kena mengena dengan kerja, mood malas berduyun-duyun datang menyerang. Angkat jari je,...tetiba pergi tengok TV. Angkat jari lagi,...pergi main komputer,...angkat jari lagi,..buka peti sejuk :)

Alang-alang dah buka peti sejuk tu, maka terhasillah...

Wafel Bakar dengan Aiskrim Coklat
Bermulalah slot pujuk diri supaya rajin berkerja! Hahahah lebih kepada pujuk anak tekak dan perut sebenarnya. Ada bahan mengajar nak kena sediakan, buku-buku si cilik nak ditanda, some editing stuff to be done... Semua tolak tepi dulu. 

Tergoda tak? Jom treat diri sendiri. Apa yang diperlukan? 1 pek Breakfast Toaster Waffles (Fresh Egg Vanilla) keluaran Gardenia dan beberapa scoop aiskrim coklat. Semua dah sedia ada di rumah. Oh ya, lupa pula. Harga satu pek waffles tu RM1.25. Ada dua keping.

Mula-mula, saya bakar dua keping waffles tu guna pembakar roti. Semerbak baunya satu dapur. Jangan bakar lama-lama. Kita tak mahu makan waffles rentung! Bila dah siap, scoop kan aiskrim atas waffles. Suhu panas waffles akan cairkan aiskrim coklat. Yummy creamy! Sedia untuk dinikmati! Mamam dengan senyuman.


51 ulasan:

  1. wah..makan dengan ais krim..haruslah tergoda..yummy..nak cari wafer la..ngee

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha pergi cari segera, Khaty :)

      Padam
  2. wahhhh sedapnyeeeeeeeee!
    lame dh xmkn waffle gardenia tu.. nyum

    BalasPadam
    Balasan
    1. tapi dah naik hargalah sekarang, ezy :)

      Padam
  3. nyummy.. pujuk diri utk kerja kaa.. ingat amanda la tadi...hehe..
    dah terpujuk ke belum? heh4e

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah dapat aiskrim, hati perut semua terpujuk..hehe

      Padam
    2. Pandaaaaaiiiiii, Sal! Dah terpujuk dah, Syida! Rajin buat kerja sampai malam hihihi

      Padam
  4. waffle tuh pun dah naik harga.. huhuhu..tergoda tekak nih nak menjamah waffle coklat tuh.. nak skit,boleh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa betul tu eyda. Dah naik hargalah! Tapi sebab memang suka, akak gagahkan poket utk beli hihihi
      Nak sikit? Habis sudahhhh! Sowiiiii!

      Padam
    2. huhuhu sedihnya.. kena buat sendiri lerrr..

      Padam
    3. Ala shian dia. Tak mo lah sedey..sedey...senang je pun nak membuatnya.

      Padam
    4. tau senang nak buat.. saja nak mengada-ngada ngan kak Farrah skit.. hehehe..

      Padam
    5. boleh je nak manja-manja sekali-sekala kan...

      Padam
  5. ohhh waffle, sedapnyaa *gulp, telan ailio

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaaa dgr sampai sini Fiza telan air liur! :)

      Padam
  6. Balasan
    1. Aritu p giant abg belanja waffle japan style makaan nak muntah sbb xpernah mkn.. hahaaha.. abg ckp darat la

      Padam
    2. Sedaplah! Maybe tak kena dengan citarasa Ekin :)

      Padam
  7. wah.... sedap ni.. nk cuba lah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba, dik. senang je....sedapppppp!

      Padam
  8. cara pujuk diri yang sangat menyenangkan hati ni kak..wana pun nak minta pujuk dengan akak boley? heheh :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meh turun KL. Kita pujuk diri sama2 ye :)

      Padam
  9. adik saya sukalah style makan macam ni.. hahahhaa... saya tukang makan je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa lagi,..marilah kenduri waffles satu keluarga :)

      Padam
  10. Kalau saya, saya suka makan dengan strawberry ice-cream :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ...letak pulak strawberry slices! Yummmmmm!

      Padam
  11. kak Farrah, tolong pujukkan perut saya ni..tak breakfast lagi..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ala shiannya. meh akak tolong pujuk. tapi akaklah yang makan bagi pihak Sal :)

      Padam
  12. sy kalau beli trs ngap je x de nyer laa nk bakar ke nk goreng ke ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh ngap terus begitu pun sedap :)

      Padam
  13. Alaaaaaaaa...farrah...tolongggg...nak jugakkk huk huk huk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Don't worry. Saya dah makan bagi pihak sis!

      Padam
  14. memg sedap makan waffle dngn aiskrim . kalau g cafe mana2 ke . memg menu simple ptg2 selalu order waffle :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap kan,...macam comfort food gitu :)

      Padam
  15. sodap tu kak farah....yummmm...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sodapppppp! Yummy yummm!

      Padam
  16. Angkat jari je terhasil lah Toasted Waffles Aiskrim Coklat... Kalu angkat kaki ntah2 terhasillah Kek satu kilo... He He He...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahahaah tak kan terhasil kek satu kilo sebab bila angkat kaki,..maknanya gi bobok! :)

      Padam
  17. mak ai! pepetang tengok menu camni memang buat lapo sungguh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa lagi,...buat tea date dengan dua beradik tu, YY. Mesti diorang suka :)

      Padam
  18. "Angkat jari je,...tetiba pergi tengok TV. Angkat jari lagi,...pergi main komputer,...angkat jari lagi,..buka peti sejuk :)"

    Cuba angkat Jari Manis...baru menjadi keje nya heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahahah cuba kira berapa kali sis guna 'angkat jari'. :)

      Padam
  19. aiskrim.....sedap..tapi skrg kena kurangkan sbb musim panas la..sakit tekak nnt

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe kena pandai2 pantang :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...