728 x 90

Ahad, 19 April 2015

Roti Puri Cekebon


Roti Puri Cekebon

Tiba-tiba teringin nak makan roti puri. Dua tiga menjak ni, round-round di alam maya asyik terserempak dengan roti puri je.
Ini sebenarnya percubaan pertama saya buat roti puri.
Selalu tahu makan je. Nak membuatnya malas!
Kali ni sel-sel rajin mendominasi diri.
Tapi saya buat roti puri mini, kecil-kecil je konon nak bagi nampak comel.
Yang paling excited makan -- CEKEBON! Cekebon makan ala-ala Roti Gardenia ~ Enak dimakan begitu sahaja! Tak cicah dengan kari pun!


Psst! Sarapan 'separuh sihat', goreng roti pakai minyak canola. Kari pakai santan kotak yang trimmed fat tu hihihihi Oh, resepi mudah roti puri ni saya akan kongsikan nanti.

38 ulasan:

  1. tak sabar nk tgu resepi nyeee,,cmner la nk wat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang je, miss eiman. Insya Allah, nanti akak update resepinya secepat mungkin :)

      Padam
  2. nampak macam sedap tu farah boleh try nanti dicicah kari mmg power ni kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang tak pandang kiri kanan, Kak Noor. Dah kenyang baru angkat muka hihihi

      Padam
  3. tak pernah makan roti ni..nak try jg one fine day..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah, nohas. Buat tukar2 selera :)

      Padam
  4. Lapar wehh tengok gambar makanan tu..huhu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Shiannya dia lapar. Pergi isi perut cepat :)

      Padam
  5. tak pernah makan pun.. hahaha.. tapi penah la nampak ada orang jual..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang orang jual lagi cantik rupa parasnya, kembung. Yang akak punya ni versi kempis sikit huhuhu roti puri diet :)

      Padam
  6. wah..comel2 roti puri yang akak buat tu..sesuai makan sekali suap..heheh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihihi teringin nak buat besar dan kembung tuh, tapi malas nak uli.

      Padam
  7. Balasan
    1. Sudah habis masuk perut dah hadam & dah keluar dalam bentuk lain ooopss! ;)

      Padam
  8. alamak.. macam lapar la pulak!! =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak,..macam kena pergi makan la pulak ;)

      Padam
  9. First time tau kak Farrah saya dengar pasal roti puri ni. Selalu dengar pasal puree potatoes je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun masa first time dengar orang mentioned roti puri, akak pelik? Roti tu dibuat puree? Untuk apa? :)

      Padam
  10. sedap nampak.. tetiba rasa nak makan plak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nampak sedap,...memang sedappp! ;)

      Padam
  11. resepi?
    nak simpan je dulu, ntah bila nak buat tak tahu lagi..
    :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi tak pe. Kumpul resepi buat koleksi dulu :)

      Padam
  12. cepat cepat update resepi ye kak Farrah. macam best je... tapi rasanya saya je kot yang makan.. family jarang makan roti puri. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh ye ke,...nanti klu nak mamam roti puri puas2, kita ngedate ye :)

      Padam
  13. Balasan
    1. Minum dgn teh tarik/kopi panas :)

      Padam
  14. Cekebon camne skrg? Lama tak dengar citer... Dah ok ke dia?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, SS. Dah bertambah2 sihat. Saya asyik lupa nak cerita,...masa bacakan mesej SS utk Cekebon dulu, dia tanya daripada siapa? SS, antara kawan blogger kakak yg suka travel tu. Ohh, SS yg pergi tengok Malin Kundang tu!

      Baru saya teringat, saya pernah tunjuk gambar SS posing dgn tugu si Malin Kundang di Padang. Kawan blogger saya yg suka travel, Cekebon kenal 2 orang,...JM & SS :)

      Padam
  15. saya tak penah jadi buat roti ni lah..emm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak tu pun, rasa ada, rupa tak berapa nak kembung :)

      Padam
  16. ohh..ini lah roti puri bersama resepi tu..untk cekebon rupanya...bagaimana keadaan beliau sekrang...makan berpantang tak..ke masih mkn masakan kegemaran

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, sis. Dah semakin pulih. Badan tu dah makin kuat. Pantang? Hihihihi dah pandai berpantang dah,...hujung minggu je boleh ada cheat day :)

      Padam
  17. Balasan
    1. Haaa betul2. Macam roti Arap yang kembung tu kan.

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...