728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Selasa, 5 Mei 2015

Jus Markisa dan Limau Kasturi

Baru-baru ini Cekengah beli buah markisa. Teringin katanya. Tengoklah isi buah markisa ni. Kalau letak atas pavlova, yummmehhhhhh!

Buah markisa
Banyaklah juga Cekengah beli. Saya pun apa lagi, tak bertangguh, terus buat jus markisa. Sesuai sangatlah kalau dalam cuaca panas behini dapat nikmati jus markisa segar. Ambil isi buah markisa, letakkan dalam penapis dan tekan-tekan dengan sudu untuk dapatkan jusnya. Simpan sedikit isi buah markisa barang sesudu dua untuk dijadikan hiasan 'penyeri' minuman. Bancuh dengan air dan sedikit gula (jika mahu lebih manis). Saya tak letak gula. Masukkan ais dan hidangkan :)

Jus markisa dan limau kasturi
Oh, untuk bahagian saya ni saya perahkan sedikit limau nipis. Saja suka masam-masam. Rasanya menyegarkan! Menghilangkan dahaga. Jemput minum semua!


Psst! Dari dulu teringin nak tanam pokok markisa dan roselle. Belum ada peluang lagi :)

45 ulasan:

  1. hai farra..lama tak singgah..tengok ayaq terlioq ja...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheeheh. Saya minumkan bagi pihak Khaty ye :)

      Padam
  2. sedapnyaaa :D kak farrah jemput join GA nani

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nani anjurkan GA ye. Insya Allah, akak akan turut serta bagi support ye :)

      Padam
  3. Salam. Hee sedapnya air jus markisa limau kasturi ;p

    BalasPadam
  4. buah markisa ni selalu nampak tapi tak pernah lagi makan.. rasanya macam na kak farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalu busuk rasa MENYESAL... He He He...

      Padam
    2. Hahaahah memang kalau makan yang busuk, menyesal lah jawabnya. Rasanya masam2 manis, Syida. Sedappppp!

      Padam
  5. SS kan... Nak buat pengakuan... SS kan... Selalu salah eja nama buah tu...
    * Malu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jap, yg saya eja tu betul ke SS? Saya pun tak sure hihihihi

      Padam
    2. SS eja mcm mn? Markesah? Hahahaahah

      Habis laa kena pelangkung ngn SS..hahahaah

      Padam
    3. Tak reti ejaaaaaaaaaaaaaaaa! Tak retiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! Jangan suruh SS!
      * Geleng kepala laju2...

      Padam
  6. pandai akak "mereka".. ingatkan guna kordial tadi... heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang buat jus je la yang akak tau, Firah. Nak makan begitu je manis sangat.

      Padam
  7. kat kg saya ada pokok markisa ni . klu balik kg mesti cari . saya suka campur dalam air sirap . klu x rajin mkn gitu je ... mmg nice .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Good idealah, QV! Nanti saya nak cuba campur dengan siraplah. Makan macam tu je pun sedap kan...

      Padam
  8. Saya kan first time dengar nama buah markisa ni. Rasa macam noob sangat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe tak pa. There's always room to learn new things everyday. Maybe Farah familiar dengan passion fruit :)

      Padam
  9. wah, bestnya ada buah markisa.. saya selalu beli air dia terus.. x pernah lagi nampak buahnya depan mata. nak try juga!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti ada rezeki, cubalah. Akak pun excited menyudu isi buah markisa :)

      Padam
  10. Xpernah lg mkn buah markesah nih...mcm sedap plak tgk farrah buat air tuhh...hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap, Sis! Selama ni kalau nak minum jus markisa, saya beli yang cosway punya je. Kali ni merasa buat sendiri :)

      Padam
    2. ooo...cosway ada ehhh...xpasan lak....nnti mau cubain heheheh

      Padam
  11. ohh..ni ke buah markisa...mesti nama asal mak tak kesah...lelama jadi markisa..tul tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah asalnya anak mak ni nak petik buah tu, mak dia jawab petiklah, mak tak kisah ;)

      Padam
    2. pandai cipta asal usul nama buah nih dan reka dialog sendiri.. hehehe..

      Padam
    3. itu sebb we call her cikgu ceketed hehehehe

      Padam
    4. Ehemmmmm! Ehemmmm! Cikgu Ceketed cuma SS aje ye boleh sebut... Orang lain tak boleh... Itu panggilan manja dari SS aje ye... He He He...

      Padam
    5. SS dah marah ya sebut Cikgu Ceketed.. huhuhu..

      Padam
  12. pernah minum jus markisa ni tapi yg dah di proses dan di botolkan...adik beri dari cameron...masam! perlu letak gula sedikit...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, sis. Ada yang masam tu memang kena tambah gula. Kalau tak berkerut seribu dahi tahan masamnya :)

      Padam
    2. kalau buah ni ganti tomato dalam masakn pon boleh kot kan..coz dia masam....nnti nk try masuk dalam kuah kari...hahahahaahha

      Padam
    3. Jangan manis2 sangat Jay Emm... Cukup laa jari tu dah manis... He He He..

      Padam
    4. hehehe si Deanna nih asyik dengan kari jer..

      Padam
  13. tak pernah makan markisa lagi.. roselle pernah laa.. siap pernah tanam dulu sekali.. bila pindah ke rumah sekarang, dia tak tahan mati sebab kena serang dengan semut hitam..

    BalasPadam
  14. macam sedap je air tu..tgh2 panas ni...nyaman je..hehe..tp xtahu buah markisa tu..first time dgr..haha

    BalasPadam
  15. ohhooo..wana dari sini dapat rasa kesegaran jus tu kak..tertelan-telan air liur dibuatnya..huhu..dah lama tak makan buah markisa..

    BalasPadam
  16. akak!!! wana pun nak juga..wana order 1 gelas jus..boleh?? hhehe..;D

    BalasPadam
  17. Xpernah taw n dengar air diatas tu..

    BalasPadam
  18. lama tak mnum air markisa nie..
    tapi ayu buat dulu xde la sekuning cm kak farrah punya ni
    pucat je kaler nye

    BalasPadam
  19. CT tak pernah makan yang raw macam ni.. air markisa penahla minum.. ehehe..

    BalasPadam
  20. Ros tak pernah rasa lagi buah markisa..

    BalasPadam
  21. Leganya tekak kalau dapat minum jus markisa ni time cuaca panas...

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...