728 x 90

Khamis, 14 Mei 2015

Mulut Penuh!

Assalamu'alaikum,

Saya sedang sibuk. 
Sibuk menonton televisyen.
Sibuk menanda buku dan kertas latihan anak-anak cilik.
Sambil mengunyah.

Tetapi nampak gayanya, 
mengunyah tu yang lebih!
macam tak boleh berhenti.

Keropok Belinjau

Keropok belinjau cicah dengan sambal belacan. Fuhhhhh! Bersedia ambil risiko langgar pantang belacan dek kerana keenakannya! Selalunya keropok ni dimakan begitu sahaja pun dah asyik. Tetapi dulu pernah pergi makan dekat Dancing Fish, they all hidang keropok ni dengan sambal pedas. Sedapppppp! Sejak tu, saya kalau makan keropok belinjau ni memang nak kena cicah dengan something. Macam-macam saya eksperimen. Oh, dengan kuah rojak pun dap dap dap! Dengan mayonis yang digaul dengan sedikit serbuk kari pun awesome!

Siapa suka makan keropok ni? Don't worry saya makan bagi pihak kalian ye. Keropok ni pemberian saudara, dari Batam. Jenis yang berkualiti tinggi. Itu yang cantik kembang dan besar saiznya.


84 ulasan:

  1. aiyoooo....sy xsuka mkn kopok ni co mcm ada rasa pahit2....tp sy tgk kwn sy mmg suka betul mkn...terutama yg ada sira tuhhhh......

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pernah jumpa yg sira... Sira apa?

      Padam
    2. Sira ngan cili tapi rasanya manis2 :)

      Padam
  2. aduhhh... berpuasa hari ni.. tgk apa2 makanan ja dh telan air liur hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Puasa ganti ke? he he he...

      Padam
    2. jgn tgk ZF..kurang pahala puasa nanti...berapa hari lagi mau ganti :-)

      Padam
    3. tertengok mcm mna ni... 2 hari lagi..minggu ni direct 5 hari.. hari minggu stop sat..sambing sehari minghu depan

      Padam
    4. Tertengok tak pe,..terliur mintak maap ye :)

      Padam
  3. ms kecik2 x suka sbb pahit tp laa ok je kalau nk telan ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa pahit2 tu yang nak lagi,..nak lagi! :)

      Padam
  4. yummy sedapnyer... myja datang menjengah setelah sekian lama menyepi. hhehehehe windu la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai, eyja! Memang lama betul diam menyepi. Busy ye. Nanti akak terjah eyja ye :)

      Padam
  5. mana aci makankan untuk orang.. hehe

    BalasPadam
  6. Sedapnya keropok belinjau :-)

    BalasPadam
  7. suka2..cantik keropoknya..xpernah lagi makan cicah sambal, enak dimakan begitu saja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang enak dimakn begitu saja. Bila cicah jadi super enak!

      Padam
  8. ayu suke
    tapi xaci la kak farrah tlg makankan nie
    nak jugak
    tapi 1st time jugak dgr org mkn bercicah
    sllu makan cmtu je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa,...nanti try cicah pulak ye. Mesti sampai lenguh dagu & rahang mengunyah!

      Padam
  9. Balasan
    1. Kalau ajak takut abis cepat hihihi

      Padam
  10. psst : Farrah..parcel dari Farrah sis dah ambil dari pos laju tadi...tapi belum bukak...hati dah senyum heee..makacih...muahh ci kit!!!

    BalasPadam
  11. Balasan
    1. Tak pe. Saya dah makankan bagi pihak Intan. Rasa tak? Rasa tak?

      Padam
  12. Rasa dia pahit2 lemak... Sedap!

    BalasPadam
  13. Belacan??? SS tak boleh makan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. lahhh..pasai pa xleh mkn lak...alergic ka

      Padam
    2. Doktor tak kasi... He He He...

      Padam
    3. Abaikan belacan ye SS. Buat tak nampak je :)

      Padam
  14. Batam? Lebih kurang 1-2 jam dari tempat SS by ferry...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom gi batam SS. Kita borong keropok belinjau!

      Padam
  15. mayonis yang digaul dengan sedikit serbuk kari pun awesome? kalau Deanna baca..MELOMPAT dia nanti ahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahhaha..rasa lemak2 gitu..

      Padam
    2. Serbuk teh boleh tak Jay Emm? He He He..

      Padam
    3. Hahahah serbuk teh belum cuba lagi, SS!

      Padam
  16. Selalunya keropok ni dimakan begitu sahaja pun dah asyik. ?..katanya...klau sis JM mkn sambil dengar lagu dangdut..Asyik..asyik..asyiknya berCINTA heeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboiiii! Amalina pulakkkkk! Ha Ha Ha...

      Padam
    2. MAKAN SAMBIL INGAT BOYFRIEND KA

      Padam
  17. ingatkan papadom tadi.. pelik jugak asal rupa dia pelik? :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. a ah.. nampak macam papadom.. tapi papadom besaq tak sedap sngt..
      nak kena papadom kecik2 4 segi tu gak..

      Padam
    2. Lainlah taste kita, CT. Akak suka kalau papadom besar yg ada rempah2 sikit tu. Adehhh, terliur!

      Padam
  18. kak farrah..wana suka sangat makan keropok ni..susah nak dapat kat tempat wana..kecuali kalau kebetulan ada sapa-sapa yang pegi tawau..wana kirim beli. wana paling suka cicah dengan sos cili.suka dengan rasanya yang pahit kelat.heheh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang susah sikit nak cari, lagi2 yg berkualiti. Rasa pahit2 tu yg best kan!

      Padam
  19. psstt..akak!! wana ada tag akak join ga..kalau ada masa join ya k..^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu sorry! akak baru je baca komen ni. Terlepas pandang lah

      Padam
  20. dancing fish> macam pernah dengar je. hehehe. sedapnya tengok kopok tu. tapi x pernah dengar lak belinjau.

    BalasPadam
  21. belacan tuu sedapnyaaaa. ermm... sabar wahai hati . haha!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi sabar sabar. Bawak bertenang :)

      Padam
  22. xpernah dgr lg keropok nih.. keropok ikang dr terangganu taw ar.. hehehehe

    salam singgah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa, nanti ada peluang boleh cuba. Totally lain drpd kopok terengganu :)

      Padam
  23. pernah makan, dia ada rasa pahit skit.. biar betul makan dengan sambal belacan.. first time dengar makan keropok belinjau nih dengan sambal belacan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lain kali eyda cuba ye,...memang terangkat!!!

      Padam
  24. salam jumaat. hee sedapnya keropok belinjau batam tuu., ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Jumaat, wak! Memang sedap!

      Padam
  25. jaga2 makan belacan, nanti gatal hidung.. :)
    keropok belinjau nama rupanya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks for the reminder,Syida. Sanggup amik risiko demi kopok belinjau!

      Padam
  26. Saya tak berapa suka keropok ni sebab tak berapa kena dengan tekak saya. Tapi, memang kagumlah dengan orang yang boleh makan keropok ni macma tu je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. taste weird ke ? hehehe.. paling pelik akak pernah makan rasanya keropok buah jering..
      oh no.. i cant take it anymore lepas dah try tu..

      mujur tak ada orang buat keropok petai kan.. hehehe.. ke ada ?

      Padam
    2. Yang pahit2 tu yg asyik adik-adikku :)

      Padam
  27. Ngunyah yang lebeyyy...
    Heheh..
    Keropok belinjau?
    Takpenah jumpa lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. One day kita ngedate sambil kunyah kopok belinjau ye :)

      Padam
  28. Cik Mimie pantang dengan belacan..tak boleh makan..huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Makan begitu je pun sedap, CM :)

      Padam
  29. khaty baru makan kari ayam kampung bersama buah belinjau farra

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohhh, yang itu pun sedap Khaty. Saya cuma gurang gemar makan lauk sayur yg masuk daun belinjau

      Padam
  30. mmg best mkn klau tngh bosan bosan.. keje nk mngunyah jee.. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mengunyah memang aktiviti terbaik time bosan ;)

      Padam
  31. tak pernah dengar pun keropok ni.. suka keropok udang kaler pink..
    n kerepek ubi.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Keropok udang kaler pink, yang besar2! Besttttt!

      Padam
  32. Kurang gemar dengan rasanya.. Emm mungkin lain kali boleh cuba cicah dengan sambal gak.. Hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang ada sesetengah orang tak suka pahit2nya tu :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...