728 x 90

Jumaat, 15 Mei 2015

What Does An Undertaker Do?

Kelas English bersama murid Tahun 5 & 6.
Belajar perkataan baru, tema - Jobs/Occupations.

Aktiviti - Saya beri perkataan berkenaan pekerjaan seperti cartographer, usher and chauffeur. Students perlu cari makna menggunakan kamus dan kemudian kami akan bincangkan apa yang dilakukan dalam satu-satu pekerjaan tu.



Saya: Next word. Undertaker. U.N.D.E.R.T.A.K.E.R.

Murid-murid mula selak lembaran kamus masing-masing.

H : (Yang paling pantas guna kamus) A person who is in charge of burial of the deceased.

J : A person who prepares for funerals. 

Diikuti dengan jawaban beberapa murid lain yang dah jumpa maksud undertaker.

Saya: Yes. Jot that down in your MYVI. (Buku indeks perkataan mereka. Jemput baca di sini ye. Sambil tu sempat juga saya menangkap riak beberapa murid yang kelihatan keliru).

N: Teacher, tak faham err...I don't understand.

Saya pun tanya bahagian mana yang dia tak faham. Burial? Deceased? Funerals? Semuanya saya jelaskan satu persatu. Siap buat perbandingan cara pengurusan jenazah orang Islam dan bukan Islam.

N: Jadi,..kalau dia tak masuk TV, dia buat funerals? (Muka N masih keliru. Beberapa teman di tepinya berbisik sesama sendiri. Saya pun jadi keliru sama. Masuk TV?!)

Saya: What do you mean, N?

N: Err,..(He stuttered for a while.)

Tiba-tiba I mencelah.

I: Aku rasa macam tulah. Malam dia gaduh-gaduh, siang dia uruskan orang meninggal. Kan boleh ada dua tiga kerja. Macam abang kau. Part time.

By that time, saya senyum simpul. Baru dapat relate apa yang anak cilik saya musykilkan sangat.

Saya: N, what does an undertaker do?

N: He...fights...kick...punch...boxing err dia wrestling! (Jawab N sambil buat aksi orang berlawan.)


Hahaha! Dah agak dah! 

My dear N, you were talking about THE UNDERTAKER, not an undertaker :)

Credit

Psst! Dalam keadaan kecoh dan gamat tu, sempat juga keluar soalan - "Teacher, betul ke Undertaker dah masuk Islam?!" Adoyaiiiii! Teacher 'fenin' kepala jap.


Selamat Hari Jumaat semua! Selamat melunaskan kerja :)



63 ulasan:

  1. Salaam jumaat kak farah.. Hahaha.. Jauhnye imaginasi..😊

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Jumaat, Wawa. Budak2 begitulah. Siap reasonkan undertaker buat kerja part time :)

      Padam
  2. hahaha imaginasi kanak-kanak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sel-sel otak berhubung,... :)

      Padam
    2. betul tuh, sel2 otak sedang berhubung..

      Padam
  3. comelnya diorang. tak sangka budak2 pun layan jugak wrestling ni hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah, Mazni. Akak ingat apalah yang dikelirukan sangat,...rupa2nya sebab bagi mereka Undertaker to wrestler :)

      Padam
  4. From the web:

    The Famous Westler UNDERTAKER Has Turned To ISLAM And New Name Is MOHAMMED ISMAIL...

    ... klik sini...

    https://www.youtube.com/watch?v=AIKf44WhBok

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi thanks so much, Ri. Minggu depan leh inform mereka :)

      Padam
    2. owhhh ana baru tawu gak psl ni. hehe

      Padam
    3. tp boleh jadi fake pun ye jugak. kalu betul, alhamdulillah lah kan hehe

      Padam
  5. betul la tu apa yang N cakap.. hehhehe.. saya pun sebelum duk pikir The undertaker dalam wwf tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya lambat pick up sebab saya kenal The Rock je hihihi

      Padam
  6. Nampaknya teacher pun tak tahu The Undertaker dah masuk Islam ke.. hehehe.. Come on, lets google... hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teacher tak perlu google. Ri Stranger dah tolong teacher siap kasi link lagi :)

      Padam
  7. Balasan
    1. muka confuse masing2 macam teacher salah ajar :)

      Padam
  8. dengar story techer kan.. I think that part interesting being a Teacher..
    kawan I yg cikgu, klu jumpa suka cerita pengalaman mengajar dia.. kadang stress ngan kerenah budak yg noti sikit tu biasalah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang noti tu kena pejam mata abaikan. Yang sweet2 ni berbaloi diingat :)

      Padam
  9. U know kak farrah, first time i jumpa word undertaker dalam novel english pun i teringatkan The undertaker.. N baru I rasa nak cari makna word tu.. haha.. Kalau tak sampai kesudah i tak faham undertaker tu..
    :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak ni pulak vocab wrestling very poor. So, kalau undertaker tu memang tak pikir ke mana dah...yang uruskan six foot under jelah

      Padam
  10. Hahaa, baca tajuk pun Cikna t'pk undertaker wrestling....;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheheh ghamai gak peminat undertaker ye :)

      Padam
  11. hahahahhaa. the undertaker pun boleh. adoi. saya terbayang dia juga tanpa sedar. lol

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihihi tak pasal2 ramai termimpi-mimpi The Undertaker :)

      Padam
  12. hahahaha series lawak!!..budak-budak pon dah pandai tengok wrestling ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah, Irissha. Bukan main lagi mereka ni. Nama wrestlers kat hujung lidah je. Cuba teacher tanya sifir sembilan...time tu dengar bunyi cengkerik je! :)

      Padam
  13. jadi teacher, betul ke Undertaker dah masuk Islam?!
    jawapannya, betul teacher..
    ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah. Betul, Gee. Teacher pun baru tahu. Nama islam dia MOHAMMED ISMAIL

      Padam
  14. Masa baca tajuk pun dah terbayang The Undertaker... hahahhaha comel la bebudak ni !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak tahan bila dia kata undertaker buat part time tuh!

      Padam
  15. mesti budak tu x mis tgk wrestling ... heheheee

    BalasPadam
  16. Comel comel je students kak Farrah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang comel la....yang naughty boleh buat copot jantung gak :)

      Padam
  17. Haha... comel.
    masalahnya... saya pun ingat undertaker yg wrestling tuh...
    ihik... kirim salam kt N... ckp sama lh ngn auntie nhhas .... OME ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti auntie nhhas leh high five ngan N ye :)

      Padam
  18. Undertaker tu movie ke?
    Kalau saya jadi cikgu, mampos nak jawab..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi the undertaker to wrestler, Shikin. Akak pun tak berapa kenal sangat. Baru tau gak ;)

      Padam
  19. kah kah kah....kelakar...perkataan yg sama maksud bebeza

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah,...bebudak ni lagi tahu ttg wrestler The Undertaker

      Padam
  20. kenal lak dia dgn undertaker tu...kalau sis JM yg jadi cikgu...blank jap,....itu sbb x sesuai jadi cikgu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah, sis. Saya pun baru je tahu ada wrestler nama undertaker hahaha

      Padam
  21. bukan undertaker ni zaman dulu2 ka.. ada lagi ka skrg ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. ramai gak wrestler yg buat comeback ZF. marketing technique WWF agaknye.
      ana pun memula dah terfikir psl The Undertaker wwf tu gak la awal2 nye hehe
      dia ni slh sorang wrestler legend nih! sbb tu bebudak tu kenal gak agaknye hehe

      Padam
    2. Akak dah tua baru kenal undertaker ni sape. Budak2 lagi advanced :)

      Padam
  22. wakakaka..lawak betul jawapan tu..kalau wana jadi cikgu bukat takat fenin kak farrah tapi fengsan..hahahah..:D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ragam macam-macam diorang ni memang boleh buat fengsan, wana :)

      Padam
  23. Hahaha..dulu pun Cik Mimie ingat undertaker tu wrestler..adesss!! terpengaruh dgn WWE byk sgt time primarily school dulu..hahahaha.. baca dialog N..macam sama dgn Cik Mimie time skolah..haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha nasib baik diorang ni makan cakap jugak. Naklah dia faham yg undertaker tu ada maksud lain :)

      Padam
  24. Hahaha mesti N suka layan WWF la tu leh bgitaw,the undertalker tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak sangka bebudak skrg minat tgk wrestling :)

      Padam
  25. jangan kata anak murid farra,khaty pun sama gak dok fikir undertaker..hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Glamour bebenor The Undertaker ni ye :)

      Padam
  26. ingatkan undertaker yg wwe punya tu.. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan..bukan. Nama je sama. Orangnya beda :)

      Padam
  27. bahahahahahhaha malam dia gaduh2.. aaaik budak kecik tengok gusti ka ?
    patut generasi baru pelik2 hehehe ooops..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah yang akak musykilkan jugak heheheh

      Padam
  28. Yelah bila sebut undertaker, semua terbayang ahli gusti tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak dak sapa nak bayangkan si tukang urus mayat :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...