NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 27 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Rabu, 17 Jun 2015

Persediaan Ramadan 1436 - Doa Harian Ramadan

Assalamu'alaikum semua. Perkongsian bait-bait doa Ramadan yang boleh diamalkan sepanjang bulan penuh keberkatan ini.

Credit- Faheema Patel

Doa Harian Ramadan (Sepuluh Hari Pertama)

Doa 1 Ramadhan
Ya Allah! Jadikanlah puasaku sebagai puasa orang yang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku sebagai ibadah orang yang benar-benar melakukan ibadah malam. Dan jagalah aku dari tidurnya orang-orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku. Wahai Tuhan sekalian alam! Dan ampunilah aku, Wahai Pengampun para pembuat dosa.
Doa 2 Ramadhan
Ya Allah! Dekatkanlah aku kepada keredhaan-MU dan jauhkanlah aku dari kemurkaan serta balasan-MU. Berilah aku kemampuan untuk membaca ayat-ayat-MU dengan rahmat-MU, Wahai Maha Pengasih dari semua pengasih!

Doa 3 Ramadhan
Yaa Allah! Berikanlah aku rezeki akal dan kewaspadaan dan jauhkanlah aku dari kebodohan dan kesesatan. Sediakanlah bahagian untukku dari segala kebaikan yang KAU turunkan, demi kemurahan-MU, Wahai dzat Yang Maha Dermawan dari semua dermawan! 

Doa 4 Ramadhan
Ya Allah! Berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-MU, dan berilah aku manisnya berdzikir mengingati-MU. Berilah aku kekuatan untuk menunaikan syukur kepada-MU, dengan kemuliaan- MU. Dan jagalah aku dengan penjagaan-MU dan perlindungan-MU, Wahai dzat Yang Maha Melihat. 

Doa 5 Ramadhan
Ya Allah! Jadikanlah aku di antara orang-orang yang memohon keampunan, dan jadikanlah aku sebagai hamba-MU yang soleh dan setia serta jadikanlah aku di antara Auliya'- MU yang dekat disisi-MU, dengan kelembutan-MU, Wahai dzat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih. 

Doa 6 Ramadhan
Ya Allah! Janganlah Engkau hinakan aku kerana perbuatan maksiat terhadap-MU, dan janganlah Engkau pukul aku dengan cemeti balasan-MU. Jauhkanlah aku dari hal-hal yang dapat menyebabkan kemurkaan-MU, dengan anugerah dan bantuan-MU, Wahai Puncak Keinginan orang-orang yang berkeinginan! 
Doa 7 Ramadhan
Ya Allah! Bantulah aku untuk melaksanakan puasanya, dan ibadah malamnya. Jauhkanlah aku dari kelalaian dan dosa-dosanya. Dan berikanlah aku dzikir berupa dzikir mengingat-MU secara berkesinambungan, dengan Taufiq- MU, Wahai Pemberi Petunjuk orang-orang yang sesat. 

Doa 8 Ramadhan
Ya Allah! Berilah aku rezeki berupa kasih sayang terhadap anak-anak yatim dan pemberian makan, serta penyebaran salam, dan pergaulan dengan orang-orang mulia, dengan kemuliaan-MU, Wahai Tempat Berlindung bagi orang-orang yang berharap. 

Doa 9 Ramadhan 
Ya Allah! Sediakanlah untukku sebahagian dari rahmat-MU yang luas, dan berikanlah aku petunjuk kepada ajaran- ajaran-MU yang terang, dan bimbinglah aku menuju kepada kerelaan-MU yang penuh dengan kecintaan-MU, Wahai Harapan orang-orang yang rindu.

Doa 10 Ramadhan
Yaa Allah! Jadikanlah aku di antara orang-orang yang bertawakal kepada-Mu, dan jadikanlah aku di antara orang- orang yang menang di sisi-MU, dan jadikanlah aku di antara orang-orang yang dekat kepada-MU dengan ihsan-MU, Wahai Tujuan orang-orang yang memohon. 
Ingin koleksi doa penuh untuk sebulan? Sila jenguk entri di bawah ye.


  

15 ulasan:

 1. Terima kasih atas perkongsian.. :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Moga bermanfaat buat kita semua :)

   Padam
 2. thank sharing.. semoga ramadan kita lebih baik dari sebelum ni

  BalasPadam
 3. Nice sharing Kak Farrah..Jom kita amalkan sama-sama :)

  BalasPadam
 4. Terima kasih atas perkongsian.. semoga kita manfaatkan bersama

  BalasPadam
 5. utk manfaat bersama in shaa Allah :)

  BalasPadam
 6. nice sharing.. semoga kita dapat memperbanyakkan amalan di bulan yang mulia ini..

  BalasPadam
 7. amin ya rabbal alamin
  terima kasih for sharing ye

  BalasPadam
 8. nice sharing farrah...moga boleh dijadikan amalan kita seharian :)

  BalasPadam
 9. tq kak farah... boleh diamalkan

  BalasPadam
 10. ada eh Kak Farrah.. doa untuk setiap hari ? uuuish iols tak tahu huuurm..
  nice sharing kak..

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...