728 x 90

Selasa, 16 Jun 2015

Raja dalam istana-lah

Ini kisah saya dan si cilik Jumaat lepas. Memandangkan anak-anak kecil ini masih dalam kemeriahan dan keseronokan cuti sekolah, aktiviti di kelas pun tak tertumpu sangat untuk ikut syllabus. Malam tu, kami belajar lagu kanak-kanak. Buat sing-along session. Salah satu daripada lagunya ialah Lagu Tiga Kupang. Boleh intai chords untuk lagu ni di sini.

Disebabkan ada antara mereka yang tidak berapa familiar dengan Lagu Tiga Kupang, saya tuliskan liriknya di board. Sebelum nyanyi dengan iringan gitar, saya suruh mereka baca lirik terlebih dahulu.

Tiba-tiba,...

"Raja dalam rumah?! Kenapa dalam rumah? Raja dalam istana lah, cikgu. Kan? Kan? Istana kan?"




Haaaa,..apabila si kecil musykil begini,..
agak-agak nak jawab apa? ;)



42 ulasan:

  1. Boleh je nk tukar rumah dgn istana..
    Ataupu boleh juga diterangkan raja tu bermaksud ayah atau suami..ataupun ketua keluarga..lirik lagu tu adalah kiasan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, Shahida. Tapi budak-budak kecil kan,..dia tak puas hati kenapa tak guna istana :)

      Padam
  2. hihi...kalau saya xtaw nk jawab pa..xda idea

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh bila sel-sel otak berhubung, beginilah keadaannya.
      Akak suka budak2 begini daripada yang dok diam pasif je :)

      Padam
    2. kalau saya ni..student pasif la... hihi pendiam jaa..

      Padam
  3. ahahahah nganga la nak menjawab..!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh akak sengih sampai telinga masa dengar omelan si kecil ni :)

      Padam
  4. adoii laa mencabar jugak nak menjawabnya.. kata laa istana tu rumah untuk raja.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Menduga minda kan,..heheh saya terangkan pada mereka rumah tu penggunaannya umum - tempat berlindung. Walaupun kurang tepat guna rumah, kita masih boleh pakai untuk raja.

      Padam
    2. betul tu Farrah.. kekadang soalan mereka memang sukar nak diduga..

      Padam
    3. Cakap laa raja bangkrap... Dok umah... Ha Ha Ha...

      Padam
    4. hahaha macam tu pun boleh ke?

      Padam
    5. bangkrap tu apa SS...kalau bangla tahulah

      Padam
  5. Hahaaa, t'diam kita..... Bgtau je raja ni raja terbuang xduduk istana,huhuu....;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahahah idea cikna menarik! Raja kena buang negeri kan,... ;)

      Padam
  6. bijak ni.. kadang2 kita yg tua2 ni pun mati akal

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah tua rupanye... he he he...

      Padam
    2. betull...tua dah kak suida rupanyee hahhaahhaha

      Padam
  7. Hehehe..soalan budak2 ni kekadang lebih susah dr soalan dlm exam..teett! :)

    BalasPadam
  8. kalau sis JM akan jawab...Raja Kapoor or Raja Sehari mmg dalam rumah...bukan dalam Istana..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu diaaaa...raja sehari...ehemmmm ehemmmmmm hahahahha

      Padam
    2. hahaha Raja Sehari mmg dok rumah ja

      Padam
    3. Sehari je dalam rumah..hari2 lain kena keluar

      Padam
    4. Sib baik lah yg jd cikgu tu kak farah...

      Kalo cikgu tu JM... SSS... hmmm hmmm hmmm... ini lah jawapan dia...

      Kalau saya ...

      Errrrr saya jawab sbb istana belum siap...

      Haha... sbb lirik dia "raja dlm rumah buat kira2... suri dalam dapur masak ... errr jap suri tu buat apa ea?

      Lupa dah

      Padam
    5. ha ah kan istana takeshi...
      hahahaha... karut ar citer tu

      Padam
  9. hehe...cerdik sungguh tu
    tetiba teringat anak saya, afif pula,
    entah-entah dia yang tanya tak...hehe

    BalasPadam
  10. Apabila sel-sel berhubung la ni ekk.
    jawapan kita plak bukan nya main letak aje.
    kena jawapan cerdik :-)
    hu u hu...

    BalasPadam
  11. Raja Kapoor dalam rumah... Raja Azmi dalam botol... Keh Keh Keh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. aiyokkk...dalam botol??? pelem kan...hehehehe

      Padam
    2. Hadoiiiii....

      Kna detention jap g sss ni

      Padam
  12. dulu masa kecik2 suka nynyi lagu tuh...selalu tya kakak sy..kupang tu pe?? coz bila nyanyi lagu tu sy akan bygkan kupang tu sebuah kampung....yg namanya kampung kupang....xjauh dr kpg sy....sel2 sy berkarat utk berhubung masa tu kah kah kah

    BalasPadam
  13. saya kecik-kecik dulu nyanyi je, tak pernah terfikir pun..adoi, bebudak sekarang pandai-pandai

    BalasPadam
  14. lagu zaman dulu2 ni... ingat lagi..abg ada beli kaset ada lagu ni..saya kerja pasang ja kaset tu nk dgr lagi ni...

    BalasPadam
  15. alamak alamak.. bebudak zaman advance ni.. jenuh gak =P

    BalasPadam
  16. raja pon boleh diketogorikan dengn pelbagai kan
    raja sehari pon xduduk istana
    istana bagi kite pon rumah jugak kan
    rumah kita adalh istana kita

    BalasPadam
  17. ahah betul jugak tu..
    mase kecik ayu pon ade terpikir jugak
    kenapa raja tu kene duduk kt rumah kan

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...