728 x 90

Sabtu, 11 Julai 2015

Projek Biskut Raya

Assalamu'alaikum,
Update sebelum buka.

Ni projek pagi tadi. Baru hari nilah nak bersilat di dapur buat kuih raya :)

Projek buat tat nanas!

Kuih raya pertama untuk tahun ni, kuih Tat Nanas Cheddar. Ada elemen lemak-lemak keju gitu. Tetapi saya tak buat tat gulung. Buat jenis bunga sebab suka rasa jem yang kering-kering dan caramelized setelah dibakar.
Hasilnya dan resepi entri lain.


Selamat berbuka!

33 ulasan:

  1. yang dalam bekas tupperware putih tu apa eh Farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang blok tu keju Cheddar, yang bulat2 tu jem nanas :)

      Padam
  2. buat lebih sis JM nk pegi beraya nanti hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh boleh....no problem!

      Padam
    2. mesti sedap ni..jem buat sendiri ke?

      Padam
    3. jangan datang lambat-lambat JM, nanti habis

      Padam
    4. Farrah...asingkan sesiap utk bhgn sis JM hihhi...risau si Sal ni habiskan hiksss

      Padam
    5. Kalau habis saya buatkan batch baru sebalang sorang :)

      Padam
    6. Sal, jem akak beli yang dah siap je. Senang citer. Tapi doh memang ikut resepi sendiri. Nak penuhi keinginan anak tekak :)

      Padam
  3. senang tak kak tart nenas ni ekin x mkn tu yg xbuat ma n mil suka mkn...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang je, Ekin. Kira takkan tak jadilah sebab kita boleh adjust tekstur dohnya :)

      Padam
    2. Oooo... ekin bab kuih raya n kek fail nak buat hihihi... memasak ni ok la sikit pafa dulu.. masa belum kahwin memang xtaw masak langsung

      Padam
    3. Oooo gitu tq kak farah

      Padam
  4. saya pun baru start buat kuih raya semalam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nampak nya rumah Sal juga dlm list utk di terjah hihihhi

      Padam
    2. Sis JM nak konvoi raya rumah kitorang eh....bestnya!

      Padam
    3. Wah,...Sal pun sibuk buat cookies ye!

      Padam
  5. Ros suka jugak tart nenas. tapi tak pandai buat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tunjuk je Ros. Siapkan RM secukupnya :)

      Padam
  6. farrah...sy pun buat tat nenas....biskut kegemaran sy....hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah kita Sis D. Saya dah tengok dah hasil tat nanas Sis D dekat blog :)

      Padam
  7. Sedapnya.. suka nya tart nenas.. klulah kita jiran.. tiap2 hari beraya kat rumah akak.. n tolong habiskan kuih.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau kita berjiran, akak panggil Syida datang tolong buat kuih! :)

      Padam
  8. semalam adik ngan mak buat tart.. nak tolong susah, nanti si Kimie merengek nak berbuka.. pantang nampak makanan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhik betul2. Umur2 cenggitu memang cepat tergoda. Tak pasal2 puasa yang yuk je nanti si Kimie.

      Padam
  9. Cik Mimie ondeway nak buat tart nenas ni..kalau xde pape ml ni nk mula buat..heheh :)

    BalasPadam
  10. aida sudah baca resepi nyer.
    and tahniah sukses !
    terbaik la farrah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi biasa-biasa aja, Aida.
      Asal ada rasa tat nenas :)

      Padam
  11. ayu sejak prgnant tu minat gile plk kat tart nenas ni
    heran btl
    nak cari tart nenas je skg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh cam tu pulak ye....raya ni dapat jumpa tat nanas tak?
      Puas dah makan?

      Padam
  12. Nak raseee yg awk punyee.. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meh la datang beraya rumah kita :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...