728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Rabu, 5 Ogos 2015

Gifts Ideas - Travel Keepsake Chain

Hari ini saya ingin kongsi satu gift idea menarik. Mudah dibuat, sesuai dan handy untuk si penerima yang kaki travel. Yes, diulangi untuk kaki travel :)

Travel Keepsake Chain
Travel Keepsake Keychain. Apa tu? Haaa...kalau kita cuba terjemah - Rantai/Gelang Kenangan Kembara. Apa kegunaannya? Untuk kumpul semua mementos dan kenangan-kenangan sepanjang kita travel. Terutamanya yang kecil-kecil. 

Macam kat bawah ni.

Don't lose your precious memories.
Tiket-tiket transport, entrance, resit pembelian, keychains, Polaroids dan mementos lain,..kumpulkan sekali dalam chain ni. Letakkan pada ring atau masukkan dalam beg tu. Tak adalah cicir sana-sini. All your memories will remain intact. So, nanti bila dah balik, bolehlah benda-benda yang kita kumpul sepanjang berkembara diabadikan dalam scrapbook atau kita scan untuk buat photobook

Cara Sediakan Travel Keepsake Chain

  1. Sediakan satu beg kecil (lebih elok jika bahagian luarnya kalis air) satu ring bersaiz besar dan satu bag hook. Ring dan bag hook boleh beli di kedai menjual office supplies,stationeries atau kedai menjual material kraf.
  2. Cangkukkan beg pada ring dan walllahhhhhhh bersedialah untuk mengumpul memori!
 Convenient kan?

124 ulasan:

  1. Balasan
    1. Nani..yang menariknya sis JM baru terima Travel Keepsake Keychain jap tadi..baru ambil dari pejabat pos..senyum sampai ke telinga ngeeeee

      Padam
    2. Alhamdulillah, dah sampai ke tangan 'kaki travel'. Jangan senyum lama sangat. Senget kang mulut tu!

      Padam
    3. terus update dalam IG nggeee!!!!

      Padam
    4. SS dapat semalam... He He He....

      Padam
    5. waaa..bstnyer bila tau da org dpt...rezeki tuhhh hehehe

      Padam
    6. wah syoknya kak JM dapat gift nih..

      Padam
    7. tahniah buat Kak JM dan SS.. dah dapat gift ek :)

      Padam
    8. sayang cikgu ceketed ketat2...syg cekebon, sayang SS dan sayang semua nya di sini

      Padam
    9. Sayang jay emm laju2... He he he...

      Padam
    10. Sayang2 balik semua jugak hihihihi ;)

      Padam
  2. great idea.. masa dolu2 suka kumpul tiket bas.. sekarang kumpul resit isi minyak je lah.. kira berapa tiap2 bulan isi mnyk.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, resit beli minyak tak disarankan letak kat chain ni. Resit beli minyak masuk buku akaun minyak hihihi

      Padam
    2. SS dedolu kumpul tiket wayang... Sekarang... Panggung wayang pon dah tak jejak lagi dah.... Makan pop corn tengok blog je laa lagi best.. Ha Ha HA...

      Padam
    3. tiket bas Ros still simpan.. hihi.. banyak kot... Tiket KL ke Sg Petani dan sebaliknya. PAstu tiket KL-JB dan sebaliknya. Dan yang terakhir tiket JB-Batu Pahat dan sebaliknya,,,

      Padam
    4. Ros dah boleh jadi duta tiket bas... Ha ha ha...

      Padam
    5. @SS - Hehehe tak leh kumpul tiket wayang lagilah, SS. Wayang blog tak de tiket. Sesungguhnya aktiviti makan popcorn sambil wayang blog sangat beshhhhh!

      @Ros - amboiiii, semua tiket disimpannya! Agak2 dah berapa keping dalam koleksi sekarang nih?

      Padam
    6. SS : bolehlah dari takde... Hahaha asalkan model @ duta....

      Padam
    7. Kak Farrah : banyak kak Farrah... Simpan buat kenangan. Hihi. Stesen bas dah jadi rumah kedua masa tu ;)

      Padam
  3. adeideidei...

    telitinya orang2 kaki travel ni.
    ni ketelitian versi kak farah.

    SSS siap ada kitab busuk tu.
    SJM tak tau lah dia ada apa pulak kan... hihihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi akak ni kaki perap dok rumah, Huda. Yg kaki travel sis JM and your beloved Triple S ;)
      Akak buat hadiah utk beri pada kaki travel je,...tak leh nak tanding ketelitian SS & Sis JM.

      Padam
    2. Huda...SSS ngan Kitab busuk, bab buat craft yang kreatif ni mmg sinonim ngan kak Farrah ko tu..kalau SJM? cuma ada hati yg suci murni dan minta di sayangi dan di cintai je ahahahah

      Huda!!! ingat Sale AA ingat SJM tau kih kih kih

      Padam
    3. Dak Farrah...kalau bab teliti dan kaki travel tu mmg sesuai utk SS..kalau bab suka bersepah, x kemas dan malas update blog itu sis JM ahahaha

      Padam
    4. Kenapa nama ku disebut2 di sini.... Patut asik batuk je... Ha Ha Ha...

      Padam
    5. minum byk air jgn jadi seperti si JM tu...baru 2-3 hari ni je rajin minum byk

      Padam
    6. SS tu batuk2 manja tu sebab ramai orang sayang :)

      Sis JM, jangan kasik badan dehydrate,...minum air masak banyak banyak banyakkkkkkkk!

      Padam
    7. Bab 'cuma ada hati yg suci murni dan minta di sayangi dan di cintai je,...' tu yg mahal. Hihihi saya ni pun kaki menyepah sis. Tu yg kena cari cara2 utk kasi hilanh serabut serabai.

      Padam
    8. skrg ni botol air biru jenama tupperware dari Farrah tu jadi peneman...utk minum byk air

      Padam
    9. Haaa camtulaaa... Good Jay Emm... Minum air byk2...

      Padam
    10. Haha... okay kalo AA buat competition... kita nk anta slogan ingat AA ... ingat JM
      ..
      Yeayyyy

      Padam
    11. Okay saya pun ...

      Smlm tgk drama (jarang dpt tgk tv).
      Smlm ter tengok "sayang suria"...

      Terus rasa #waaaaaaKnapatakdeorangjatuhhatikatkitamacamtu....

      Hihihi....

      Padam
    12. Moral dia... #silaSayangSaya

      Padam
  4. saya main lesing je mana nak simpan.
    selalu saya letak dalam passport holder saya sebb pasport holder saya banyak compartment.
    balik malaysia saya ambik gambo.... konon nak letak dalam photobook.
    tapi bila buat photobook - aishhhh baik letak muka sendiri...
    hahahahaha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha. Akak tepek kat buku scrap. Tapi memang ada kawan akak, dia particular & memory keeper. Nanti resit & stuff yg dikumpul. Dia scan. Even shawl yg dia beli dia scan. Semua tu jadi background utk page photobook. Apa yg dia buat a bit pricey, tapi sgt worth it. Macam kita kumpul experience masuk dalam buku :)

      Hihihi the word lesing tu buat akak teringat kat Haji Bakhil :)

      Padam
    2. ahahah..nak tumpang gelak.."LESING" katanya...

      Padam
    3. Dah boleh panggil Huda... Cik Manisah dalam Citer Labu Labi...

      Padam
    4. Hahahaahh ni kelakar! Cik Manisahhhhhh!

      Padam
    5. Harap2 Huda tak kisah SS panggil Huda Cik Manisahhhhhh!!!! Boleh tak Hudaaaaa??? Belum sign tak boleh panggil ayahanda... Ehhhh tuuuu 3 Abdul! Keh Keh Keh....

      Padam
    6. Adeh adeh! Sakit perut gelak kat sini :)

      Padam
    7. Panggil Cik Lesing lagi rare... Keh Keh Keh...

      Padam
    8. Hahaha... saya gelak guling2...
      Win betul komen ni...

      Adeiii... nanges ngalir ayer mata

      Padam
    9. Tima kasih lah kak farah sbb bagi jawapan...

      Hahaha....

      Tak blh tahan.... nk sambung gelak lagi...

      Hahahaha

      Padam
    10. Finally jumpa jugak jawapan ehhhh... Keh Keh Keh....

      Padam
  5. Ohh.. ingat, akak buat beg tu.. baru nak teruja sikit.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. yang pasti Firah..sis JM dapat beg tu ..yahoo..utk kaki travel katanya hihih

      Padam
    2. Tidak, Firah. Beg tu ready-made. Berlambak di pasaran. Jangan penatkan diri utk buat hihihihi.

      @Sis JM - sukanya orang tuh!

      Padam
  6. Dear Farrah...baca entri ni terus tgk brg yg sis JM baru ambil dari pejabat pos tadi..ehh..samalah...ahahha...terima kasih..muah..muahh.....mula tu tgk..hurmm nk buat apa ngan benda ni...nampak x jakun...bila baca entri ni baru tahu ahahaha....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh tak delah jakun. Saya pun tak terangkan apa nak buat dgn beg tu kan...Itu yang entri ni jadi top priority. Potong queue entri lain supaya sis JM leh nampak contoh penggunaannya :)

      Padam
    2. dah boleh guna tu kak JM :) bestnya..

      Padam
    3. yang best tu kan Farrah dan Ros...bag kecik tu sama warna ngan handbag bawa ke opis hari2...oren!!!! mmg sebijik sejebon sama color..really like it

      Padam
    4. Ehh kebetulan yer.. Bagusnya...

      Padam
    5. Seriously? Saya cuba carik pink, tak cantik sgt pilihan beg yg ada. Saya try luck je pilih orange. Mujurlah kena dgn taste Sis JM :)

      Padam
    6. Jay Emm suka kaler terang2... SS ske kaler gelap2.. hu hu hu...

      Padam
    7. ye betul tu SS...JM suka warna terang sampai org cakap..ishh..jgn terang sangat sakit mata huhuhu..pink, oren, kuning, terkois, merah, purple, emerald green is my feveret colour...kalau coklat, kelabu, hitam...hurmm x byk

      Padam
  7. mmg sesuai sgt utk sis JM tau..jika tak sebelum ni mmg bersepah x pun masuk dalam sampul coklat tu je kalau travel...argghh..ni yg buat sis syg dak Farrah berganda ni..u now my taste..

    BalasPadam
    Balasan
    1. SS pon rasa memang sesuai utk Jay Emm... Kalu SS... Tak nampak macho kalau pakai tu.. Ha Ha Ha...

      Padam
    2. Kalau utk SS memang kurang sesuaiii...saya kena carikan lash Indiana Jones tu. Baru macho abisss!

      Padam
    3. Haaaa pandai Cikgu... Lagi nampak buruk dan serabai itu laa SS... Ha Ha Ha... Kalu yang Jay Emm kasi dia yg elegant macam kat atas tu memang sesuai... Dia ladies type... Keh Keh Keh...

      Padam
    4. ahahahah...ofcoz lah kalau g opis pakai heel 3 inci...travel dengan boot x nk kalah ahaha..tapi klau jln2 cari barang pakai sandal je

      Padam
    5. 3 inci??? SS pakai slipar jepon je!

      Padam
    6. Dahsyat sis JM ada footwear attire kan SS :)

      Padam
    7. Fuyoooo 3 inci tu... tingginya heel... ekin ada gak tapi xleh pakai asyik nak gelecoh jer last2 abang x bgi pkai hihihi syg binintakut jatuh la tu

      Padam
  8. tadi da komen, tapi ntah nape error...
    aida tempek skali lagi ekk :)

    a great idea ni.
    especially utk anak2 dara aida.
    diorang memang suka collect ntah apa2 kalau gi jalan2.
    aida x larang pun.
    jgn collect benda larangan dah le :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa, sesuai tu untuk anak dara sorang satu. Dioang suka kumpul benda2 comel eh...

      Padam
  9. SS tengah berangan nak menghiasi Accordian Album Keepsake yang Cikgu Ceketed kasi... Keh Keh Keh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wahhhh,...mesti gempak la hasilnya bila dah siap! Nanti dah siap, share ngan titew ye, SS!

      Padam
    2. SS siap peluk2 Accordian Album tu..hehe

      bawa tido sekali tak?

      Padam
    3. Kalu boleh nak letak dlm baju cik mimie.. Ha ah ha...

      Padam
  10. untunglar leh travel hari hari., hihi2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wak oo wak...hari-hari JM travel ke opis

      Padam
    2. Kalau hari - hari, bestnyaaaaaa....

      Padam
  11. ok jugak idea tu kan..leh simpan pe yg patut dalam tuh..kalau sy...mesti simpan resit beli barang...nnti senang nk kira GST hahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yessss untuk GST. Saya pun sis,..tak ingat kumpul resit. Hujung bulan tekan2 kalkulator dok kira 'pembelian angin' saya :(

      Padam
    2. Ingat resit... Ingat GST.... Ha Ha Ha...

      Padam
  12. Balasan
    1. Hihihi yg penting semua kita simpan sekali. Tak sepah :)

      Padam
  13. Balasan
    1. Boleh buat utk kegunaan lain gak, eyda :)

      Padam
  14. Ala, kaki travel je ke dapat? kaki komen cam Cik Mimie xdapat ke? hahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik mimie...kalau nak kira kaki komen sis JM pun termasuk dalam list...parah kak Farah ko nanti hiihhi

      Padam
    2. Kak JM dua kategori.. Hihihu

      Padam
    3. Nk dapat lawan kedudukan Juara tu hahahaha... kak ekin nk bgi balik kat sis JM dah tu

      Padam
    4. Sis JM memang juara carta tak boleh disangkal lagi...ehehehe.ratu komain giteww tau..

      Padam
    5. Kak Ros..hehe..Sis JM bolot semua...hehehe

      Padam
    6. Kak Ekin pesaing Sis JM...ratu komain jugak :)

      Padam
    7. kat sini je leh main2 Cik Mimie....hikss

      Padam
    8. Alololo...yg ni utk Sis JM dulu ye, adik2. Utk yg lain insya-Allah ada gak tapi akak kena uruskan secara berperingkat :)

      Padam
  15. wah...menarik!pas ni boleh try..kalau tak, saya simpan je travel keepsake.bila rasa dah semak mata, buang..huhu.next trip boleh buatlah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Simpan elok2, Sal. Berharga memori gi travel jauh2 :)

      Padam
  16. cantik memikat..jatuh cinta wana dibuatnya..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wana : haip!!!! itu sis JM punya hihhihi

      Padam
    2. Tumpang jeling jerrr... Hihihu..

      Padam
    3. Hihihi comel je,...tumpang jeling ye... :)

      Padam
  17. best juga jadi orang yang kreatif macam kak farrah ni kan..macam2 ja idea yang boleh buat untuk jadikan gift..wana sukaaa!!! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wana pun boleh buat begini utk simpan resepi. Laminate cantik2, tebuk lubang letak kat ring.

      Padam
  18. hai kreatif sungguhlah kak Farrah ni. menarik ni... boleh jugak letak brand tag. hihi.. beli baju ke apa ke kan. kadang sayang nak buang...hahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau sayang nak buang, buat bookmark, Ros. Boleh guna semula :)

      Padam
  19. Klu dapat satu ni best jugak.. Senang nak letak handfon pn blh.. Hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh tu boleh,...tapi akak tak galakkan sebab beg tu tak de lapik/alas tebal. So, tak sesuai sgt letak phone.

      Padam
  20. comeinyaaaaaaaaaaaaaaaa nak baut macam tu juga!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. baut tu ape dak Amy? ngeh ngeh ngeh

      Padam
    2. Hihihi.. Saje nak nyakat ye kak JM...

      Padam
    3. bukan selalu Ros..asyik sis JM je yg kena hihih

      Padam
    4. Ohhhh sis JM jadi polis typo eh kat sini? :)

      Padam
  21. Wahh bagus ni.. comel pula tengok beg tu.. nanti nak buat macam tu jugalah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat mencuba, Ena. Nanti jgn lupa kongsikan hasilnya :)

      Padam
  22. Untung la orang tu dapat

    BalasPadam
  23. menarik ni akak.. xpernah lg travel jauh. so nanti boleh siap sedia benda ni :)

    BalasPadam
  24. ni bagi kt sis Jm dgn SS kompom melompat kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayu!!! mmg dh melompat pun sbb sis JM yang dapat hehehehe

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...