Ahad, 6 September 2015

Kesetiaan kepada Raja,...

Ini cerita malam tadi semasa kelas tuisyen.
Murid-murid Darjah 5 belajar Sejarah.
Cikgu S, (partner saya) ajar topik  Rukun Negara.
Kemudian, Cikgu S buat kuiz. Just nak recall apa yang telah diajar.

Cikgu S: 
Rukun Negara yang pertama?

Murid A: 
Kepercayaan kepada Tuhan.

Cikgu S: 
Betul. B, Rukun Negara yang kedua?

Murid B: 
(Muka terkulat-kulat ibarat katak kerok kerok disimbah air) Errr,..kepercayaan,...

Cikgu S: 
Bukan kepercayaan, B. Yang kedua kesetiaan. Kesetiaan kepada raja,...(giving S clue and expecting him to finish the rest.)

Murid B:
Kesetiaan kepada raja dan permaisuri.


Hahahah. OK, kemahiran berfikir ikut logik tu ada. Tapi, bab mengingat apa yang telah dipelajari ada lambat sikit ;)

Psstt! Baca kisah 'Raja dalam istana' pula.




57 ulasan:

  1. nasib baik dia jawab raja dan permaisuri..kot jawab kesetiaan kepada rajagopal, lagi naya..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau hantu bola macam Kak Sal, sah dia cakap rajagopal...hahaha

      Padam
    2. Kalau dia cakap rajagopal, akak hantar nama kat Sal. Kita KIV dia utk team bola akan datang:)

      Padam
    3. Contoh bola jugak yg cik sal beri... Ha ha ha...

      Padam
    4. Sal dan bola berpisah tiada :)

      Padam
  2. Balasan
    1. Kelakar kan,...akak mengekek masa dengar.

      Padam
    2. Bila semangat cintakan negara makin berkurang..")

      Padam
    3. Itulah sebabnya budak2 sekarang sekolah rendah lagi dah kena belajar sejarah. At least zaman2 akak sekolah dulu, w/pun tak faham konsep rukun negara tu sepenuhnya,..hafallah juga setiap satu :)

      Padam
  3. Kekekek..lawak juga murid2 akak...kalau wana jadi cikgu nak ketawa atau nak marah..tak tau mna satu..huhu ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha murid2 akak tahun ni memang boleh tahan gak sense of humour mereka ;)

      Padam
  4. Hahahahhaha.. alahai adik, comel betul =p

    BalasPadam
  5. Hahaha.. bijak budak ni.. betul apa.. xkan setia kat raja curang kat permaisuri..hahahhaa

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Tengok muka dia masa jawab tu lagilah,...kedun je :)

      Padam
  7. hahahaha!! KBKK tu dah A dah.. hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang,...kemahiran berfikir dah ada dah ;)

      Padam
  8. Jawapan dorang ni memang jujur dan lurus kan.m comelllll

    BalasPadam
  9. hahahahahaha......geliga otak dia jwb cenggitu

    BalasPadam
  10. Balasan
    1. Klu melayan kerenah budak2 ni memang macam2 :)

      Padam
  11. hahaha pandai dia jawab walaupun salah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah dapat markah dah untuk 'gigih cuba jawab' :)

      Padam
  12. hehe...ikut logik betul dah tu

    BalasPadam
  13. pandai murid2 bagi ayat lawak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang kadang2 sampai semput gelak :)

      Padam
  14. kesetian kepada Raja dan Permaisuri? eheeheh...lawak adik ni...si B ni lelaki ke pompuan

    BalasPadam
  15. Nasib tak raja kapoor... Keh keh keh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi selamatlah budak tu kalau jawab Raja Kapoor. Cikg Ceketed tukar jadi Hulk nanti :)

      Padam
  16. ha ha ha ha tergelak aida membaca entry ni :)
    kretif murid itu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Daya kreatif utk berfikir tu ada. Tapi salah guna sikit ;)

      Padam
  17. Hehehehe...kelakar jawapan dia.. nasib baik tak raja dan puteri..heheh :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaaa kalau raja ngan puteri akak reject! :)

      Padam
  18. hihihihhiih... datang dari mana rukun negara tu... igat raya ingt permaisuri kot...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni rukun negara tak taulah dtg dari mana ni :)

      Padam
  19. heheheh lucu la kak farrah..
    tergelak ayu sorang2 bace ni...

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...